Κυριακή 4 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο

«Ζούμε ημέρες του 2011 και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην επαναληφθεί η ιστορία. Και τότε η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει κάπως να ανακάμπτει στο 3ο τρίμηνο του 2011, μόνο και μόνο για να ξαναπέσει σε βαθύτερη ύφεση, καθώς άρχισε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στη βάση πολιτικών αποφάσεων από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης». Αυτό αναφέρει, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις, η Alpha Bank, σύμφωνα με τη οποία οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο 3μηνο του 2014 «έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης»...

Την ίδια ώρα, σύννεφα εξαπλώνονται και πάλι πάνω από τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Π. Πράετ, σύμφωνα με τον οποίο «πριν από την κρίση, είχαμε ενδεχομένως υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη. Τώρα, έχουμε το αντίθετο. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτή η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση ασθενούς ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».

Σε κάθε περίπτωση, η καπιταλιστική ανάκαμψη, αναιμική ή μη, όχι μόνο δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης του λαού στα προ κρίσης επίπεδα αλλά, αντίθετα, θα συνοδεύεται με διατήρηση και ενίσχυση του αντιλαϊκού πλαισίου προκειμένου να στηριχτούν η ανταγωνιστικότητα και τα επιχειρηματικά κέρδη. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το 2014 εκτιμάται μόλις στο 0,8%. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τη νέα χρονολογική σειρά που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η βύθιση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας 2008 - 2013 έφτασε στο 26,3%, κατρακύλα που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σε οποιοδήποτε ορατό προβλέψιμο μέλλον...

Παίρνουν εύσημα...

Non paper διένειμε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και του Ντ. Κον Μπετίτ που ...πιστοποιούν ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει απ' το ΣΥΡΙΖΑ και τη χρησιμότητά του για την αστική διαχείριση στην Ελλάδα! «Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" είπε χαρακτηριστικά: "Διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δε θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β". Για μια ακόμη φορά ο Ντράγκι ξεσπάθωσε ενάντια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: "Αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, γραφειοκρατία και χρέος. Αν δε λύσουμε αυτά τα ζητήματα η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο τρόπος διακυβέρνησης της Ευρώπης πρέπει να βελτιωθεί", είναι η παρότρυνσή του προς τις κυβερνήσεις. "Για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και να μειωθεί το χρέος, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα", τονίζει ο Ντράγκι και εξηγείται: "Οι δαπάνες για επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν. Και εννοώ την Ερευνα, την εκπαίδευση και την ψηφιακή ατζέντα. Αλλες δαπάνες, αλλά και η φορολογία, πρέπει να μειωθούν"»...

... και τα επιδεικνύουν

Οσο για τον Κον Μπεντίτ η Κουμουνδούρου δεν κρύβει τη χαρά της: «Ο "κόκκινος Ντανί" του 1968 και νυν συνταξιοδοτημένη φωνή της συνείδησης των Πράσινων, θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να είναι η λύση (...) "Πράγματι έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα", είπε ο Κον Μπεντίτ»... αλλά όχι με τέτοιους ρυθμούς (!), ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αποφαίνεται: «Θα πρέπει να είμαστε λογικοί. Θα πρέπει να δανεισθεί, άρα να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα (...) Είναι κάτι καλό εάν η ριζοσπαστική αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα».

Κι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβάλλει επειδή πιστεύει ότι τον παινεύουν, και πράγματι το κάνουν, αλλά στην αστική τάξη. Για το λαό οι δηλώσεις των παραπάνω πιστοποιούν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει αν κυβερνήσει.

Εμπρακτες αποδείξεις για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ

«Στην Περιφέρεια Αττικής δείχνουμε εμπράκτως ότι η Αριστερά μπορεί όχι απλώς να διοικήσει αλλά να διοικήσει διαφορετικά, υπέρ όλων εκείνων τους οποίους έχουν σαρώσει οι πολιτικές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου».

Αυτά είπε η Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της. Ας δούμε, όμως, τι έγινε αυτούς τους τέσσερις μήνες. Πράγματι, «έμπρακτα» η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε και ψήφισε τον προϋπολογισμό Σγουρού, που περιλαμβάνει κονδύλια για επιχειρηματίες όπως 7 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟ και 20 εκατομμύρια ευρώ για την ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ για αντιπλημμυρικά έργα προβλέπεται μόνο 1 εκατ. ευρώ. Πολύ «έμπρακτα» πρόβλεψε δύο εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενώ προεκλογικά η ίδια η περιφερειάρχης είχε καταγγείλει ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα. Επίσης, πολύ «έμπρακτα» μαθητές δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους, γιατί κυβέρνηση και περιφέρεια δεν έχουν δώσει λύση στο θέμα της μετακίνησης 4 μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Μετά από τόσες «έμπρακτες» αποδείξεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα τα λύσει όλα. Το λέει άλλωστε και το CNN...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1785 Γεννιέται ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρεία (από το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Φάβιο του Μελλητού, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την τακτική του της αναμονής). Οι Φαβιανοί, αντίθετοι έως και ανοιχτά εχθρικοί προς το μαρξισμό και την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, προσέβλεπαν στην «πίεση» προς τις άρχουσες τάξεις για μεταρρυθμίσεις - παραχωρήσεις, σε μικρά και βαθμιαία βήματα προς, π.χ., την επέκταση του εκλογικού δικαιώματος, τη μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στη διευθέτηση των διαφορών κεφαλαίου - εργασίας κ.ο.κ. Ολα αυτά για τους Φαβιανούς αποτελούσαν έμπρακτα παραδείγματα σοσιαλισμού, ενώ, ταυτόχρονα, θεωρούσαν πως αυτός ήταν και ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος προς το σοσιαλισμό για τη βρετανική περίπτωση, για τις «ιδιαιτερότητες» του βρετανικού λαού, τις παραδόσεις και το «χαρακτήρα» του. «Βασική τους αρχή είναι ο φόβος τους για την επανάσταση», είχε γράψει για τους Φαβιανούς ο Ενγκελς το 1893, ενώ ο Β. Ι. Λένιν είχε χαρακτηρίσει τις ιδέες και τη δράση τους ως «την πιο τέλεια έκφραση του οπορτουνισμού και της φιλελεύθερης εργατικής πολιτικής».

1927 Η ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των συνδικάτων διαλύει τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας, διευκολύνοντας το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στο έργο του για απόλυτο έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια, ονομαστά στελέχη τους, όπως οι Ντ' Αραγκόνα, Ρίγκολα, Μαγκλιόνε, κ.ά., θα τεθούν ανοιχτά στην υπηρεσία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.

1932 Οι Βρετανικές αποικιακές αρχές θέτουν εκτός νόμου το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.

1943 Εκτελείται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ.

1948 Η Βιρμανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1951 Στον πόλεμο της Κορέας, οι βορειοκορεατικές και κινεζικές δυνάμεις κυριεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

1956 Στα πλαίσια της ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος ιδρύεται στη θέση του «Ελληνικού Συναγερμού» του Α. Παπάγου η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση (ΕΡΕ) με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

1960 Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμί.

1965 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Στερν Ελιοτ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1948).

1970 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την επαρχία της Κίνας Τονγκχάι, προξενώντας το θάνατο σε πάνω από 15.000 ανθρώπους.

1971 Οι λιμενεργάτες του Σίδνεϊ μποϊκοτάρουν το υπερωκεάνιο «ΠΑΤΡΙΣ» της εταιρείας Χανδρή, διαμαρτυρόμενοι για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα και απαιτώντας να απολυθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ