Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στην εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΑΠΘ με θέμα: «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

-- Με νέα αγωνιστικά ραντεβού την 1η Απρίλη, φοιτητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν διεκδικώντας ασφαλές άνοιγμα των σχολών και καταδικάζοντας την καταστολή.

-- Αγωνιστικό μαθητικό δρώμενο οργανώνει την Πρωταπριλιά στα Προπύλαια η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

-- Με σύνθημα δίνουμε... «τρόπο» στην οργή - ζωντανεύουμε τις γειτονιές, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική αναπτύσσουν πολύμορφες δράσεις.

-- Αρθρο: Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή τις «αποκαλύψεις» από τη σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τη «Cisco» για την τηλεκπαίδευση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωταπριλιάτικο ραντεβού στο Σύνταγμα

Για να πουν... «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στο υπουργείο Παιδείας

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας την Πρωταπριλιά, στη 1 το μεσημέρι, για να πουν... «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στο υπουργείο Παιδείας για την πολιτική του την περίοδο της πανδημίας.

«Η αγανάκτηση όλων των μαθητών έχει πιάσει ταβάνι!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της στο mathites.gr περιγράφοντας τα όσα ζουν χιλιάδες παιδιά. «Βρισκόμαστε έγκλειστοι σπίτι, με κλειστά σχολεία, με αποκλεισμό από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ομως, όσο και να μένουμε σπίτι δεν βλέπουμε να διορθώνονται και πολύ τα πράγματα: Τα σχολεία μας, όταν και αν ανοίξουν, θα 'ναι στα ίδια χάλια, η τηλεκπαίδευση σέρνεται και το πιο σημαντικό; Βλέπουμε, έναν χρόνο μετά, το δημόσιο σύστημα Υγείας να καταρρέει.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν: 650% αύξηση των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών χαπιών, το 91% των μαθητών επηρεάστηκε αρνητικά από το κλείσιμο των σχολείων. Δεν έχουμε μάθει κυριολεκτικά τίποτα από την τηλεκπαίδευση, έχουμε αποκτήσει οι μαθητές όλων των τάξεων τεράστια κενά και κανείς δεν μας λέει τι θα γίνει. Δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε στα σχολεία, αν θα προσαρμοστεί η ύλη, τι θα γίνει με τις εξετάσεις, τι θα γίνει με τα πτυχία Ξένων Γλωσσών. Η ημερομηνία των Πανελλαδικών δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ενώ για κάποια μαθήματα όπως η Ιστορία του 1ου πεδίου η ύλη έχει μειωθεί λιγότερο από πέρσι».

Οι μαθητές θυμίζουν πως «έχουν κριτήριο και βλέπουν τι γίνεται γύρω τους» και αναφέρονται στα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, στην ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία, στα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, διαμηνύουν ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και διεκδικούν:

Να ανακοινωθεί άμεσα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και να σταματήσουν το ανοιγοκλείσιμο και τα παιχνίδια του υπουργείου, να παγώσουν όλες οι αλλαγές που πέρασαν εν μέσω πανδημίας και να μην ισχύσουν φέτος, να μη δοθούν φέτος ενδοσχολικές εξετάσεις, να προσαρμοστεί η διδακτέα ύλη από την Α' Γυμνασίου έως τη Β' Λυκείου έτσι ώστε να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά, να ανακοινωθεί άμεσα και επίσημα η ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων, να γίνουν προσλήψεις καθηγητών για ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές που το έχουν ανάγκη, να παρθούν πίσω όλες οι άδικες απουσίες που μπήκαν στην τηλεκπαίδευση σε μαθητές στους οποίους το υπουργείο δεν εξασφάλισε τους όρους για τη συμμετοχή σε αυτή.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση απορρίπτεται!

Νέο συλλαλητήριο αύριο στο κέντρο της Αθήνας, κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Με νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, 1η Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις δηλώνοντας πως «ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί, θα ανατραπεί. Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας!».

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από πλατιά σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, οι οποίοι σε δελτίο Τύπου αναφέρονται στις διαδηλώσεις φοιτητών, λαού και νεολαίας που το τελευταίο διάστημα έχουν γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας αλλά και πανελλαδικά. Κατονομάζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς «είναι πλέον προφανές: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα, και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία!», σημειώνουν, μετά από έναν χρόνο μακριά από τις σχολές, καταδικάζοντας την όξυνση της καταστολής.

«Την 1η Απρίλη χιλιάδες φοιτητές θα συναντηθούμε για ακόμη μία φορά στους δρόμους, θα βουλιάξουμε το κέντρο της Αθήνας με τη φωνή και τα συνθήματά μας! Οι φοιτητές συνεχίζουμε τον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές μας ξανά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να πάρουμε τις σπουδές μας πίσω. Το έχουμε κάνει ξεκάθαρο πλέον στην κυβέρνηση, όση καταστολή και αν επιστρατεύσει, η νεολαία δεν τρομοκρατείται! Το σχέδιο της κυβέρνησης για διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει ήδη απορριφθεί στην πράξη. Ενωμένοι μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους συνεχίζουμε τον αγώνα μας», μας δηλώνει ο Κ. Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα των συλλόγων.

Ειδικότερα, οι φοιτητές ζητούν επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας, άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη υπουργείου, ιδρυμάτων, δήμων και Περιφερειών. «Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Εξω η Ασφάλεια από τις σχολές!», δηλώνουν, αντιπαλεύοντας και τα άλλα μέτρα που περιέχει ο νόμος και έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, βάση εισαγωγής, ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Απαιτούν καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Με αντίστοιχο διεκδικητικό πλαίσιο, φοιτητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν αύριο και σε άλλες πόλεις, δίνοντας αγωνιστικά ραντεβού:

-- Στη Θεσσαλονίκη στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στη Λάρισα στις 2 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στην Ξάνθη στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κομοτηνή στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

  • Στο μεταξύ, «σοβαρό πρόβλημα στην πρόοδο και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος», που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη απαγόρευση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απαιτούν φυσική παρουσία, εντοπίζει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ. Αναφέρεται σε δραστηριότητες όπως εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, αθλητικά μαθήματα, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.λπ. και τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η διά ζώσης διενέργειά τους, ζητώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για αυτό.
Εκδήλωση στο ΕΜΠ

Σε πλατιά συζήτηση γύρω από το ζήτημα της καταστολής και τη θέση του ΚΚΕ, με τίτλο «Δίνουμε τρόπο στην οργή - Οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία», καλεί η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 1η Απρίλη στην Πολυτεχνειούπολη, στις 5 μ.μ., μετά το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Ανάσα ζωής και αγώνα, έναν χρόνο μετά

«Ως εδώ! Σπάμε τον φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!» ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης την περασμένη Κυριακή.

Περίπου έναν χρόνο μετά το κλείσιμο του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και των πανεπιστημίων όλης της χώρας, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν ξανά παλμό και ζωντάνια στον χώρο των προκάτ στο κέντρο της πόλης, έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας των φοιτητών για τα δικαιώματά τους στη ζωή, στην υγεία και τη μόρφωση συνεχίζεται και δυναμώνει.

Δεκάδες φοιτητές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ και συμμετείχαν στην εκδήλωση, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα αδιέξοδα στην καθημερινή ζωή για την πλειοψηφία της νεολαίας και οι αιτίες τους, καθώς και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, οι επικίνδυνες εξελίξεις με την ισχυρή ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή της Θράκης, η τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αποδείξαμε εδώ και έναν χρόνο ότι "και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή", σύνθημα που δυναμώνει και ακούγεται από περισσότερους φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους. Αποκτήσαμε νέες αγωνιστικές εμπειρίες σε πρωτόγνωρες σε σημαντικό βαθμό συνθήκες, αναζητήσαμε τις αιτίες της άθλιας κατάστασης που βιώνει ο λαός και η νεολαία και δώσαμε απαντήσεις, συγκρουστήκαμε με την αντιλαϊκή πολιτική, μείναμε δυνατοί. Με τις θέσεις και τη δράση μας δώσαμε προοπτική στους προβληματισμούς αρκετών φοιτητών της πόλης... Συνεχίζουμε σήμερα αποφασιστικά, υγιείς και όρθιοι, με περισσότερες δυνάμεις στη γραμμή της "οργανωμένης απειθαρχίας" απέναντι στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Δίνουμε "τρόπο στην οργή", δίνουμε έμπνευση, μαχητικό σχέδιο και νικηφόρο προσανατολισμό στους νέους και τις νέες που συζητάμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να συζητάμε ακόμα πιο μαζικά το επόμενο διάστημα, με μια πλούσια πολιτική δραστηριότητα που θα ανοίξει η ΚΝΕ στις γειτονιές, στα στέκια νεολαίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Μπροστά μας είναι τα δύσκολα, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, όμως η ΚΝΕ, ως Νεολαία του ΚΚΕ, είναι για τα δύσκολα! Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ορέστης Λιώλης, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης, ο οποίος στάθηκε στην κατάσταση στο Ιδρυμα, όπου, όπως τόνισε, μπορεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια να μη γίνονται εδώ και ένα χρόνο, όμως η επιχειρηματική λειτουργία και τα πρότζεκτ εταιρειών προχωρούν κανονικά. Συγκινητική επίσης ήταν η αναφορά του στον κομμουνιστή Γιώργο Κολλάρο, καθηγητή στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, που «έφυγε» από τη ζωή τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, ως παράδειγμα επιστήμονα που δέθηκε με το λαό και πάλεψε για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στην πόλη της Ξάνθης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σπάμε το φόβο - Δίνουμε... «τρόπο» στην οργή - Ζωντανεύουμε τις γειτονιές!

Πολύμορφη δράση σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές

Ηλιούπολη
Ηλιούπολη
Σε πολύμορφες δράσεις στις γειτονιές με το σύνθημα «Ως εδώ! Σπάμε τον φόβο - δίνουμε... "τρόπο" στην οργή!» προχωρούν αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, καταγγέλλοντας την καταστολή, τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, διεκδικώντας παράλληλα χώρους πολιτισμού και αναψυχής, δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πεδίον του Αρεως η πρώτη ανάλογη δράση του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με ένα ανοιχτό μάθημα flamenco από το αντίστοιχο τμήμα του Στεκιού, που γέμισε το πάρκο με ζωντάνια, μουσική και χορό, που κέντρισε τα βλέμματα όσων βρέθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα, μέλη της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση με την ανακοίνωση της Οργάνωσης, συζητώντας για την ανάγκη να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα, μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου γίνεται η πραγματική διασπορά, και να λειτουργήσουν με μέτρα οι χώροι της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Αυτές οι δράσεις του Στεκιού συνεχίζονται μέσα στον Απρίλη και για το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένα υπαίθριο μάθημα σχεδίου, στις 11.00, στο Θησείο και ανοιχτό μάθημα latin, στις 12.00, στη Νέα Σμύρνη.

Πετρούπολη
Πετρούπολη
Αντίστοιχα το Σάββατο, οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ ζωντάνεψαν την πλατεία Ηρώ, με την εκδήλωσή τους, καλώντας να σπάσει ο φόβος στην πράξη, με πνεύμα αισιοδοξίας και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μαθητές και άλλοι νέοι της περιοχής ένωσαν τις φωνές τους σε τραγούδια όπως το «Bella Ciao», ενώ παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις στελεχών της Οργάνωσης για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η νεολαία μετά και από τον ένα χρόνο πανδημίας, τις ευθύνες της κυβέρνησης που τζογάρει την υγεία του λαού, εντείνει την καταστολή, προκειμένου να επικρατήσει σιγή ιχθύος.

Θέλοντας να δώσει τον δικό της τόνο και παλμό στις εξελίξεις, η Μαθητική ΟΒ Ηλιούπολης της ΚΝΕ, με σύνθημα «Ηρθε η ώρα να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας!», βρέθηκε με φίλους της το Σάββατο στην κεντρική πλατεία, για να φτιάξουν όλοι μαζί πανό. Κυριάρχησαν τα συνθήματα που καταδίκαζαν την καταστολή, το σίριαλ με το άνοιξε - κλείσε των σχολείων, αλλά και φώτιζαν τον πραγματικό αντίπαλο για όλα όσα βιώνει ένας νέος σήμερα.

Συνεχίζουν την πλούσια δραστηριότητα, με αφορμή τα φαινόμενα κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας, οι ΟΒ Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ, με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, πλατείες και δρόμους της περιοχής. Παράλληλα, τρέχει ο διαγωνισμός φωτογραφίας που έχουν προκηρύξει οι Οργανώσεις Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ, με θέμα «Δυσωδία ενός συστήματος που σαπίζει...». Μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (αποστολή των φωτογραφιών στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kne.nea.smirni@gmail.com).


Πεδίον του Αρεως
Πεδίον του Αρεως
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Το σενάριο της ζωής μας θα το γράψουμε εμείς και θα είναι γραμμένο με τις ανάγκες και τα όνειρά μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο σε εκδήλωση στο ΑΠΘ

MotionTeam

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, έστειλε η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα, με τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του.

«Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρατε! Είμαστε σήμερα εδώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο σημείο όπου, λίγες μέρες πριν, τα ΜΑΤ έκριναν σκόπιμο να περικυκλώσουν τον ίδιο τον Αριστοτέλη!», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος και συνέχισε:

«Εναν χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο ζωντανεύει ξανά! Κόντρα σε όλους αυτούς που ήθελαν να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου", κόντρα σε όλους αυτούς που ήθελαν να βάλουν τα δικαιώματά μας στον γύψο, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι θα μας κλείσουν το στόμα... Είμαστε εδώ! Αποδεικνύοντας ότι "και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή", που δυναμώνει και πλέον ακούγεται εκκωφαντικά σε όλο το λαό!


MotionTeam

Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης μίλησε και βροντοφώναξε: ΩΣ ΕΔΩ! Οι τεράστιες κινητοποιήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει! Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οι χιλιάδες νέοι και νέες που βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία, στη μόρφωση και τη ζωή, έσπασαν τον φόβο στην πράξη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε! Πλέον, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για να νικήσει η ζωή! Δεν διαλέγουμε να δώσουμε "τόπο στην οργή" από αυτά που ζει σήμερα η νεολαία, αλλά να δώσουμε "τρόπο" στην οργή: Με οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!».

Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο

«Είναι στο χέρι μας», συνέχισε ο Ν. Αμπατιέλος, «αυτόν τον δρόμο δείχνει όλη η δράση μας και είναι χιλιάδες αυτοί που αναγνωρίζουν πως αν δεν ήταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έναν χρόνο τώρα να πρωτοστατούν, να καλούν σε ξεσηκωμό για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, να σπάνε τις αυταρχικές απαγορεύσεις στην πράξη, θα ήμασταν σήμερα σε χειρότερη βάση...


MotionTeam

Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο. Ενισχύει την προσπάθεια να καλύψει ενδεχόμενα "οραματικά" κενά στις συνειδήσεις της νεολαίας ότι η σημερινή πραγματικότητα είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να προσδοκά (!), καθώς οι αποδείξεις που καταρρίπτουν με κρότο αυτό το επιχείρημα είναι ατράνταχτες. Η ένταση της καταστολής δείχνει πρώτα απ' όλα τον φόβο τους μπροστά στο ξέσπασμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της νέας γενιάς, που συσσωρεύεται. (...)

Θέλουν να φορτώσουν στη νεολαία την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με την πανδημία. (...)

Θέλουν να συνηθίσουν οι φοιτητές ότι θα πηγαίνουν στη σχολή τους και θα περνάνε face control από τα ΜΑΤ. Ακούσαμε μάλιστα και τον διαπραγματευτή της αστυνομίας να απαντά στους εκπροσώπους των φοιτητικών σας συλλόγων, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ότι "δεν ξέρουμε πόσο θα κάτσουμε, αλλά εσάς τι σας πειράζει, αφού σας αφήνουμε να περάσετε". Να μην ξεχάσετε να τους ευχαριστήσετε που σας κάνουν και τη χάρη...

Θέλουν να μάθουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα πηγαίνουμε σε ένα πάρκο και θα μας αντιμετωπίζουν σαν υποψήφιους εγκληματίες, πόσο μάλλον αν συμμετέχουμε σε μια διαδήλωση, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου ή του σωματείου μας.

Αυτά είναι συνειδητές τους επιλογές και αντικειμενική ανάγκη ενός συστήματος που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, όλο και πιο εχθρικό για τις ανάγκες των πολλών, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων.

Γι' αυτό και ανέχονται - στην καλύτερη περίπτωση - τους ένστολους χρυσαυγίτες μέσα στην αστυνομία, τους οποίους έχει δει όλη η Ελλάδα να κυκλοφορούν με διακριτικά στις στολές τους και οι μόνοι που δεν τους βλέπουν - κάνουν ότι δεν τους βλέπουν - είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας. Αυτούς χαρακτήρισε "νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Οχι, κύριε Τσίπρα, δεν βράζει το αίμα των αστυνομικών και ιδιαίτερα αυτών που εννοείτε. Βράζει η οργή των φοιτητών, της νεολαίας, του λαού, που τους νιώθουν στο πετσί τους σχεδόν κάθε μέρα»!

Επιλογή που απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ είναι η καταστολή

«Φυσικά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ούτε η εκπαίδευση της ελληνικής αστυνομίας από τη γαλλική, όπως είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ούτε το να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή αστυνομία, όπως είπε ο Τσίπρας.

Αρκεί να θυμηθούμε τις εικόνες με τη γαλλική ευρωπαϊκή αστυνομία να βάζει 15χρονους μαθητές στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και να τους σημαδεύει με τα όπλα, επειδή κινητοποιήθηκαν για καλύτερο σχολείο.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι μέσα στην πανδημία, στη Γαλλία του φίλου του Μητσοτάκη, Μακρόν, ψηφίστηκε εν μέσω μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων ο νόμος για την "καθολική ασφάλεια", μέτρο έντασης της καταστολής και της λογοκρισίας.

Οτι στην Ισπανία της δήθεν "προοδευτικής" κυβέρνησης των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, απαγορεύτηκαν πριν λίγες μέρες ακόμα και οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οτι στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση του ράπερ Pablo Hassel, που συνελήφθη επειδή με τα τραγούδια του προσέβαλε το στέμμα (φοβερή πρόοδος...), η αστυνομία επιτέθηκε με αγριότητα και χρησιμοποίησε μέχρι και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα μια κοπέλα να χάσει το μάτι της...

Οτι στην Ιταλία είχαμε απαγόρευση των απεργιών στον Βορρά - απεργιών που είχαν αίτημα να κλείσουν όποιες βιομηχανίες είχαν γίνει εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, που έβαλαν στα χείλη όλου του κόσμου την περιβόητη φράση "να μη γίνουμε Ιταλία".

Οτι σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουμε συνεχή παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να περνάνε οικονομικά και άλλα κατασταλτικά μέτρα σε καθεστώς ευρύτερων περιορισμών.

Τι είναι όλα αυτά; Δεν είναι κάποιου είδους εμμονή, αλλά επιλογή που απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων».

«Υπάρχει ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο έντασης της καταστολής, που διαμορφώνεται αρχικά σε επίπεδο ΕΕ, με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, και σταδιακά ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, πάλι από όλες τις κυβερνήσεις», είπε ο Ν. Αμπατιέλος, θυμίζοντας πώς διατήρησε και ενίσχυσε αυτό το οπλοστάσιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτοντας ότι το ίδιο οπλοστάσιο ενισχύει σταθερά η κυβέρνηση της ΝΔ, π.χ. με τον νόμο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις που ψήφισε το καλοκαίρι, με τη νομοθέτηση του «τρομονόμου» στην καλλιτεχνική δημιουργία, με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα που ψήφισαν όλοι μαζί - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 - πλην ΚΚΕ, το καλοκαίρι του '19, και τώρα δήθεν πέφτουν απ' τα σύννεφα με τη σύμβαση της Κεραμέως με τη «Cisco»...

Στοχεύουν παράλληλα στην καταστολή της σκέψης

Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι «εκτός από την καταστολή του γκλοπ στοχεύουν και στην καταστολή της σκέψης. Γι' αυτό και έχουν βάλει τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στα κανάλια, στα sites και τις εφημερίδες να λιβανίζουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την αστυνομική βία.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε μέχρι και ακραία περιστατικά λογοκρισίας και παραπληροφόρησης, και για τα όσα συνέβησαν εδώ στο ΑΠΘ, που δεν μπορούν παρά να προκαλούν οργή.

Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν η ενημέρωση του λαού βρίσκεται στα χέρια εφοπλιστών και βιομηχάνων, όλων αυτών δηλαδή που έχουν τελικά συμφέρον να μην κουνιέται φύλλο.

Αυτή η κατάσταση έχει στρέψει πολλούς νέους στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα μέσω των social media.

Φυσικά και η ΚΝΕ αξιοποιεί οργανωμένα τις όποιες παραπάνω δυνατότητες προσφέρουν αυτά τα μέσα για την προβολή των θέσεών της, της συμβολής της στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας.

Oμως και εδώ τα όρια μπαίνουν από το ποιος κατέχει αυτά τα μέσα, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί με έδρα τις ΗΠΑ. Eτσι, για παράδειγμα, μπορεί στα social media να "έπαιξαν" τα βίντεο με τα περιστατικά καταστολής που τα κανάλια έθαψαν, δεν "έπαιξαν", όμως, και δεν θα μπορούσαν να "παίξουν", ή να ανέβουν ψηλά στα trends, οι αντιδράσεις ενάντια στην κολοσσιαίων διαστάσεων πρόβα πολέμου που διεξάγει αυτήν την περίοδο το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και τίτλο "Defender Europe 21". Πόσο μάλλον όταν στα σενάρια αυτής της άσκησης είναι και η αντιμετώπιση πλήθους που διαδηλώνει, λαϊκών κινητοποιήσεων κ.λπ. από τις Eνοπλες Δυνάμεις, από το ίδιο το ΝΑΤΟ!».

Υπάρχει ο κόσμος του αγώνα, της ανυπακοής, της τόλμης και της αφοβίας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται απέναντι από όσους καλούν τη νεολαία να πει και ευχαριστώ για για μια ζωή μισή, για μια ζωή λάστιχο. Βρίσκεται απέναντι από όλους αυτούς που μας λένε ότι πρόοδος είναι να δουλεύεις ως ενοικιαζόμενος, εργολαβικός, δυο ώρες σήμερα, τρεις ώρες αύριο, ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Βρίσκεται απέναντι από όλους όσοι θέλουν ένα πανεπιστήμιο ζωσμένο με ρόμποκοπ, που θα προστατεύουν τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκεται απέναντι από όλους όσοι θέλουν ένα σχολείο αρένα ανταγωνισμού και την οικογένεια να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια των παιδιών της!

Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους: Δεν θα είναι αυτό το μέλλον μας! Δεν είναι αυτό πρόοδος... Το σενάριο της ζωής μας θα το γράψουμε εμείς. Και θα είναι γραμμένο με τις ανάγκες μας. Θα είναι γραμμένο με τα όνειρα της νέας γενιάς, που θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πάλης που γεννά ο αρνητικός συσχετισμός.

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος απέδειξαν γλαφυρά ότι διαρκώς έρχονται σε σύγκρουση δύο κόσμοι: Από τη μια είναι ο παλιός κόσμος, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, όλων των ειδών των ανισοτήτων, της καταστολής, της βίας. Ο κόσμος που γεννά τέρατα - από πάνοπλους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν απλούς φοιτητές, εργαζόμενους να πεθαίνουν στους χώρους δουλειάς και ράντζα στα νοσοκομεία να μετονομάζονται σε ΜΕΘ, μέχρι "Λιγνάδηδες" και καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Γι' αυτό και το πανεπιστήμιο που φτιάχνεται σε αυτόν τον κόσμο είναι λογικό να βρίσκεται πολύ μακριά από τα συμφέροντα των φοιτητών. Να είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς καθηγητές και προσωπικό, με τεμαχισμένη γνώση, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Είναι λογικό αυτό το πανεπιστήμιο να φτιάχνει επιστήμονες που είτε στοιβάζονται στην ανεργία και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, είτε οδηγούνται στο εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής...

Από την άλλη υπάρχει ένας άλλος, νέος κόσμος. Αυτός του αγώνα, της ανυπακοής, της τόλμης και της αφοβίας. Υπάρχουν αυτοί που βάζουν τα κορμιά τους μπροστά απέναντι σε κάθε αδικία, όπως κάνατε εσείς, οι φοιτητές του ΑΠΘ, όταν πήγαν να συλλάβουν τους συναδέλφους σας. Υπάρχουν όσοι παλεύουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να σταθούν και να περπατήσουν πρώτα απ' όλα όρθιοι ως άνθρωποι και όχι σκυφτοί και υποταγμένοι. Υπάρχουν όσοι παλεύουν για να γκρεμιστούν τα τείχη κάθε μορφής αδικίας, διάκρισης, εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν οι φοιτητές που παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, ανοιχτό στη συλλογική σκέψη και τον προβληματισμό, που να παρέχει ολοκληρωμένα την τεράστια ανθρώπινη γνώση στον 21ο αιώνα, που να οδηγεί τους απόφοιτους σε σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Και το επόμενο διάστημα θα έχουν ένα ακόμη όπλο αυτοί οι φοιτητές, την πρόταση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, που θα δημοσιευτεί για να γίνει πλατιά συζήτηση και με τους φοιτητές, με πανεπιστημιακούς, με όλο το λαό, όπλο που μπορεί να ανοίγει δρόμους και στη σημερινή πάλη».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ «CISCO»
Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή τις «αποκαλύψεις»

INTIME NEWS

Η αποκάλυψη ότι η «Cisco» έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αξιοποιεί δεδομένα χρήσης από την τηλεκπαίδευση χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο κολοσσό για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, μια σειρά από εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς γονέων είχαν εκφράσει προβληματισμούς σε σχέση με την παράδοση του ευαίσθητου τομέα της τηλεκπαίδευσης σε μια πολυεθνική.

Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά πού βάδιζε, και αυτό σήμερα φαίνεται καθαρά από την ίδια τη συμφωνία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, είναι τουλάχιστον υποκριτικά τα «δάκρυα» της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να απαιτούσε από τη ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση ή να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» σήμερα, όμως «προδόθηκε» από την ίδια την υπουργό Ν. Κεραμέως, όταν η ίδια δήλωνε για τις άδειες χρήσης του προγράμματος τηλεδιασκέψεων «Σύζευξις ΙΙ», έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:«Το "Σύζευξις ΙΙ", το οποίο εξασφαλίζει άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο, περιλαμβάνει και προϊόντα "Cisco" και το αξιοποιούμε σήμερα, ξέρετε από ποιον και πότε υπεγράφη; Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν τις εκλογές... Ως κυβέρνηση αγοράζατε άδειες τηλεδιασκέψεων και προϊόντα τηλεδιασκέψεων "Cisco"!».

Από αυτά επιβεβαιώνεται ό,τι είναι ήδη γνωστό, σκανδαλώδες και «φυσιολογικό» στο πλαίσιο της ιδιοκτησίας τέτοιων εργαλείων από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους: Πως η χρήση των υπηρεσιών τους από εκατομμύρια χρήστες προϋποθέτει - από τους όρους χρήσης κιόλας, στα «ψιλά γράμματα» - ότι διατηρούν κάθε δικαίωμα στη χρήση και επεξεργασία δεδομένων από αυτήν τη χρήση για δικούς τους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Στη σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι η «Cisco» «μπορεί να αποκαλύψει δεδομένα τηλεμετρίας και δεδομένα υποστήριξης σε τρίτους» και να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα «για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς απόδοση ή αποζημίωση στον πελάτη». Για τον ίδιο λόγο μπορεί να κάνει χρήση και για τα «διοικητικά δεδομένα», ενώ «δεν υποχρεούται να επιστρέψει ή να καταστρέψει προστατευμένα δεδομένα που αποτελούν δεδομένα διαχείρισης». Τα δεδομένα αυτά η «Cisco» μπορεί να τα μεταπωλεί σε τρίτους, ακόμα και στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη σύμβαση, υποχρεώνεται να αποπροσωποποιήσει τα δεδομένα πριν κάνει χρήση τους, δηλαδή να μην προκύπτει από αυτά η ταυτοποίηση φυσικού προσώπου, κάτι που προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)*. Τα αποπροσωποποιημένα δεδομένα όμως είναι ακριβώς το ζητούμενο για κάθε εταιρεία. Σύμφωνα με τον GDPR, τα δεδομένα αυτά θεωρούνται μη προσωπικά. Μετατρέπονται έτσι σε πολύτιμα προς χρήση, με βάση τη στατιστική τους αξία για το κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτά τα δεδομένα που αποτελούν «χρυσωρυχείο» για τις εταιρείες, για την εύκολη βελτίωση των υπηρεσιών - εμπορευμάτων τους και τη χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς.

«Κύριε, με πέταξε έξω» και άλλες προκλήσεις

Αποτελεί πρόκληση για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές το στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα (σύμβαση 9/11/2020), ότι η δωρεάν παραχώρηση των υπηρεσιών της «Cisco» περιοριζόταν σε «16.000 ταυτόχρονες συναντήσεις με 400.000 συμμετέχοντες»! Αυτό η κυβέρνηση το γνώριζε και «έκανε την πάπια» απέναντι στον αγώνα χιλιάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες «του συστήματος». Μαζί βέβαια με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή τις οποίες ακόμα η κυβέρνηση «καλύπτει»...

Πρόκληση αποτελεί και η διαφήμιση περί «δωρεάν» αξιοποίησης των υπηρεσιών, που σήμερα καταρρίπτεται, αφού αυτό που συνέβη ήταν «απλώς» μια τροποποίηση παλαιότερων συμβάσεων με την κινεζική «Huawei», που πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο με ένα ποσό γύρω στα 2 εκατ. ευρώ! Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η δωρεάν χρήση αφορούσε το διάστημα μέχρι το Γενάρη του 2021, και όχι για όσο υπάρχει η ανάγκη χρήσης των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Η μεταστροφή αυτή δεν έχει μόνο οικονομική σημασία αλλά - κυρίως - πολιτική, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες. Σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και είναι συνέχεια του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στην Εκπαίδευση, για την «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού» στην Ελλάδα. Αποτελεί επιλογή στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας για την ανάπτυξη της αγοράς των δικτύων 5G, που θα δώσουν προβάδισμα και ταυτόχρονα πρόσβαση σε σειρά δεδομένων σε όποιον επιχειρηματικό όμιλο και κράτος διεισδύσει στις χώρες της περιοχής.

Το μεγάλο «σκάνδαλο» έγκειται στο ότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του ελληνικού λαού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα σε συνθήκες διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα της «Cisco» να αξιοποιεί τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση των υπηρεσιών της για να κερδίζει πολλαπλά, ακόμα κι όταν δεν τα μεταπωλήσει. Ενάμισι εκατομμύριο χρήστες δίνουν «δωρεάν» πληροφορία, που η «Cisco» χρησιμοποιεί για να αναπτύξει, να εξελίξει και να κάνει πιο «εύχρηστες» τις εφαρμογές της, με στόχο το κέρδος!

Η υποκρισία όσων στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Εκπαίδευση

Αυτά υπηρέτησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όταν θεωρούσε «επανάσταση» την ανωνυμοποίηση δεδομένων μέσω του GDPR της ΕΕ, και η ΝΔ σήμερα. Το ίδιο κάνουν και όλα τα κόμματα που αντιμετωπίζουν την Εκπαίδευση ως ένα προνομιακό πεδίο δράσης για το κεφάλαιο.

Αυτά τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25) τον Αύγουστο του 2019 ψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο καθιέρωνε γενικευμένο φακέλωμα, ενσωματώνοντας και αντίστοιχη ευρωενωσιακή Οδηγία, όπου επιτρεπόταν στον εργοδότη να υποβάλλει τα δεδομένα του εργαζόμενου σε επεξεργασία «για σκοπούς της σύμβασης εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ή μετά τη σύναψη εργασίας για την εκτέλεσή της ή την καταγγελία της». Επιτρεπόταν η παρακολούθηση των εργαζομένων από κάμερες, ορίζοντας πως τα δεδομένα που συλλέγονται «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως αποκλειστικά (!) κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας του εργαζόμενου», ενώ τους δινόταν η δυνατότητα επεξεργασίας ακόμα και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η φυλετική και εθνική καταγωγή, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, υγεία, σεξουαλική ζωή και γενετήσιος προσανατολισμός, ποινικές καταδίκες.

Τεχνολογία με γνώμονα το κέρδος ή την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών;

Οι διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο αυταπατών ότι αυτό που μπορεί να αποτελεί «τεχνολογική ευχή», στα χέρια των εκπροσώπων της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής αγοράς μετατρέπεται σε κατάρα για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και του λαού.

Αποτελεί γενικά σπουδαία τεχνολογική δυνατότητα να μπορείς να αποτυπώνεις δεδομένα σε μεγάλο όγκο και στη συνέχεια, μέσω επεξεργασίας με εξελιγμένο λογισμικό, να παίρνεις τις βέλτιστες αποφάσεις για την πρόοδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η τεχνολογία αυτή βρίσκει ήδη εφαρμογή σε μια σειρά από πεδία, όπως η Υγεία, η σεισμολογία κ.λπ. Αυτό που λείπει είναι ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, της παραγωγής, της κοινωνίας, ώστε οι δυνατότητες αυτές να απαντήσουν στις εκπαιδευτικές και λαϊκές ανάγκες και όχι στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα η αξιοποίηση αυτή μπορεί να υπηρετεί τη στοχευμένη διαφήμιση, τη βελτίωση εμπορευμάτων για την υπερπαραγωγή, που οδηγεί στις κρίσεις. Υπηρετεί τον έλεγχο, το φακέλωμα, την καταστολή του λαού.

Οι ίδιες οι εξελίξεις θέτουν μεγάλα ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο, για την κοινωνική αναγκαιότητα οι καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες να γίνουν πραγματικό «φάρμακο» για την κοινωνία και όχι «φαρμάκι» στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας. Οι ίδιες οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την αναγκαιότητα σύγκρουσης με αυτά τα μεγάλα συμφέροντα, με τις πολιτικές και τα κόμματα που τα στηρίζουν.

Το κίνημα των εκπαιδευτικών, οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τους φορείς των γονέων και τους μαθητές, χρειάζεται σήμερα να δυναμώσουν τον αγώνα, να θέσουν στο επίκεντρο της καθημερινής πάλης τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Ολο αυτό το διάστημα της πανδημίας ήρθαν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα των σχολείων, προβλήματα για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ ως κυβερνήσεις δημιούργησαν τα σημερινά χάλια, σήμερα κοκορομαχούν και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, «προσωποποιώντας» τα κοινά προβλήματα της πολιτικής τους, παρουσιάζοντάς τα ως «επιλογές υπουργών» και «λάθος επιλογές».

Οι υποδομές των σχολείων, οι δημόσιες υποδομές αλλά και τα τεχνολογικά μέσα δεν ήταν επαρκή για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, γι' αυτό και αναζητήθηκαν λύσεις σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δημόσιες ευχαριστίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε τρία μεγαθήρια της πληροφορικής («Microsoft», «Google», «Cisco»); Η διαχρονική απαξίωση των δημόσιων υποδομών, αλλά και της ανάπτυξης λογισμικού από επιστήμονες που ήδη υπάρχουν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια (και ακόμα περισσότερους που μπορούν να προσληφθούν, αντί να δίνονται με τη σέσουλα τα εκατ. ευρώ στα μονοπώλια), έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΔΣ), αλλά και στα ίδια τα σχολεία, όπου πάνω από τις μισές σχολικές αίθουσες δεν έχουν καν διαδίκτυο. Το ίδιο το ΠΣΔ είχε δυνατότητα για τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στα μέλη του, χωρίς να εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες και να παραχωρούνται προσωπικά δεδομένα, όμως αυτές περιορίζονταν σε μόλις 500 ταυτόχρονες τηλεδιασκέψεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση της «αμαρτωλής» σύμβασης της «Cisco», αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν είχαν στο μυαλό πώς θα αντιμετωπίσουν τα εκπαιδευτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πολλαπλά «σκάνδαλα» αυτών των ημερών.

  • Το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΕ. Οτι ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες κρούσματα και διασωληνωμένους, η κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας.
  • Το γεγονός ότι για μήνες τα σχολεία παραμένουν κλειστά, με τους μαθητές πίσω από μία οθόνη (όσοι έχουν πρόσβαση) και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία στήριξη, να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον δίαυλο της παιδαγωγικής σχέσης.
  • Τα τεράστια εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, που διογκώνονται από τον συνεχόμενο εγκλεισμό και την αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας στον χώρο της Εκπαίδευσης. Μαζί με την απαίτηση να ανοίξουν τα σχολεία με υγιεινή και ασφάλεια, με μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση για την αναβάθμιση των τεχνολογικών και γενικότερων υποδομών, για απεμπλοκή των ιδιωτών σε αυτήν τη διαδικασία, για αξιοποίηση της τεχνολογίας ως βοηθητικού εργαλείου στην Εκπαίδευση και όχι ως αντικαταστάτη της διά ζώσης διδασκαλίας με παράλληλη μετατροπή του εκπαιδευτικού σε «επόπτη», για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και όχι για την εκμετάλλευσή τους για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, που αντικειμενικά εμπλέκουν την Εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς.

* Ως ανωνυμοποίηση ορίζεται η διαδικασία διαγραφής των αναγνωριστικών προσωπικού χαρακτήρα σε εγγραφές αποθηκευμένων δεδομένων, έτσι ώστε να μην είναι πλέον δυνατόν τα δεδομένα αυτά να συσχετιστούν με το υποκείμενο των δεδομένων το οποίο αφορούν. Αν και δεν ανήκει στην εμβέλεια αυτού του άρθρου, αναφέρουμε μόνο ότι σύμφωνα με την έρευνα στο «Nature Communications (Estimating the success of re-identifications in incomplete datasets using generative models)» του 2019, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει πραγματική ανωνυμοποίηση, ιδίως σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, μόνο με τη διαγραφή προσωπικών στοιχείων. Επίσης, σε έρευνα του βελγικού πανεπιστημίου «Universite catholique de Louvain» και του «Imperial College» του Λονδίνου, μέσω συγκεκριμένου μοντέλου ταυτοποιήθηκαν τυχαία δεδομένα κατοίκων ενός δήμου σε ποσοστό 99,98%.


Νέστορας ΞΥΛΑΣ
Δάσκαλος Πληροφορικής, συνδικαλιστής της ΑΣΕ στον ΣΕΠΕ ΧίουΜνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ