Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Το σενάριο της ζωής μας θα το γράψουμε εμείς και θα είναι γραμμένο με τις ανάγκες και τα όνειρά μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο σε εκδήλωση στο ΑΠΘ

MotionTeam

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, έστειλε η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα, με τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Παρακάτω δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του.

«Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρατε! Είμαστε σήμερα εδώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο σημείο όπου, λίγες μέρες πριν, τα ΜΑΤ έκριναν σκόπιμο να περικυκλώσουν τον ίδιο τον Αριστοτέλη!», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος και συνέχισε:

«Εναν χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο ζωντανεύει ξανά! Κόντρα σε όλους αυτούς που ήθελαν να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου", κόντρα σε όλους αυτούς που ήθελαν να βάλουν τα δικαιώματά μας στον γύψο, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι θα μας κλείσουν το στόμα... Είμαστε εδώ! Αποδεικνύοντας ότι "και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή", που δυναμώνει και πλέον ακούγεται εκκωφαντικά σε όλο το λαό!


MotionTeam

Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης μίλησε και βροντοφώναξε: ΩΣ ΕΔΩ! Οι τεράστιες κινητοποιήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει! Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οι χιλιάδες νέοι και νέες που βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία, στη μόρφωση και τη ζωή, έσπασαν τον φόβο στην πράξη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε! Πλέον, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για να νικήσει η ζωή! Δεν διαλέγουμε να δώσουμε "τόπο στην οργή" από αυτά που ζει σήμερα η νεολαία, αλλά να δώσουμε "τρόπο" στην οργή: Με οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!».

Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο

«Είναι στο χέρι μας», συνέχισε ο Ν. Αμπατιέλος, «αυτόν τον δρόμο δείχνει όλη η δράση μας και είναι χιλιάδες αυτοί που αναγνωρίζουν πως αν δεν ήταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έναν χρόνο τώρα να πρωτοστατούν, να καλούν σε ξεσηκωμό για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, να σπάνε τις αυταρχικές απαγορεύσεις στην πράξη, θα ήμασταν σήμερα σε χειρότερη βάση...


MotionTeam

Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο. Ενισχύει την προσπάθεια να καλύψει ενδεχόμενα "οραματικά" κενά στις συνειδήσεις της νεολαίας ότι η σημερινή πραγματικότητα είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να προσδοκά (!), καθώς οι αποδείξεις που καταρρίπτουν με κρότο αυτό το επιχείρημα είναι ατράνταχτες. Η ένταση της καταστολής δείχνει πρώτα απ' όλα τον φόβο τους μπροστά στο ξέσπασμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της νέας γενιάς, που συσσωρεύεται. (...)

Θέλουν να φορτώσουν στη νεολαία την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με την πανδημία. (...)

Θέλουν να συνηθίσουν οι φοιτητές ότι θα πηγαίνουν στη σχολή τους και θα περνάνε face control από τα ΜΑΤ. Ακούσαμε μάλιστα και τον διαπραγματευτή της αστυνομίας να απαντά στους εκπροσώπους των φοιτητικών σας συλλόγων, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ότι "δεν ξέρουμε πόσο θα κάτσουμε, αλλά εσάς τι σας πειράζει, αφού σας αφήνουμε να περάσετε". Να μην ξεχάσετε να τους ευχαριστήσετε που σας κάνουν και τη χάρη...

Θέλουν να μάθουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα πηγαίνουμε σε ένα πάρκο και θα μας αντιμετωπίζουν σαν υποψήφιους εγκληματίες, πόσο μάλλον αν συμμετέχουμε σε μια διαδήλωση, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου ή του σωματείου μας.

Αυτά είναι συνειδητές τους επιλογές και αντικειμενική ανάγκη ενός συστήματος που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, όλο και πιο εχθρικό για τις ανάγκες των πολλών, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων.

Γι' αυτό και ανέχονται - στην καλύτερη περίπτωση - τους ένστολους χρυσαυγίτες μέσα στην αστυνομία, τους οποίους έχει δει όλη η Ελλάδα να κυκλοφορούν με διακριτικά στις στολές τους και οι μόνοι που δεν τους βλέπουν - κάνουν ότι δεν τους βλέπουν - είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας. Αυτούς χαρακτήρισε "νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Οχι, κύριε Τσίπρα, δεν βράζει το αίμα των αστυνομικών και ιδιαίτερα αυτών που εννοείτε. Βράζει η οργή των φοιτητών, της νεολαίας, του λαού, που τους νιώθουν στο πετσί τους σχεδόν κάθε μέρα»!

Επιλογή που απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ είναι η καταστολή

«Φυσικά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ούτε η εκπαίδευση της ελληνικής αστυνομίας από τη γαλλική, όπως είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ούτε το να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή αστυνομία, όπως είπε ο Τσίπρας.

Αρκεί να θυμηθούμε τις εικόνες με τη γαλλική ευρωπαϊκή αστυνομία να βάζει 15χρονους μαθητές στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και να τους σημαδεύει με τα όπλα, επειδή κινητοποιήθηκαν για καλύτερο σχολείο.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι μέσα στην πανδημία, στη Γαλλία του φίλου του Μητσοτάκη, Μακρόν, ψηφίστηκε εν μέσω μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων ο νόμος για την "καθολική ασφάλεια", μέτρο έντασης της καταστολής και της λογοκρισίας.

Οτι στην Ισπανία της δήθεν "προοδευτικής" κυβέρνησης των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, απαγορεύτηκαν πριν λίγες μέρες ακόμα και οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οτι στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση του ράπερ Pablo Hassel, που συνελήφθη επειδή με τα τραγούδια του προσέβαλε το στέμμα (φοβερή πρόοδος...), η αστυνομία επιτέθηκε με αγριότητα και χρησιμοποίησε μέχρι και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα μια κοπέλα να χάσει το μάτι της...

Οτι στην Ιταλία είχαμε απαγόρευση των απεργιών στον Βορρά - απεργιών που είχαν αίτημα να κλείσουν όποιες βιομηχανίες είχαν γίνει εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, που έβαλαν στα χείλη όλου του κόσμου την περιβόητη φράση "να μη γίνουμε Ιταλία".

Οτι σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουμε συνεχή παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να περνάνε οικονομικά και άλλα κατασταλτικά μέτρα σε καθεστώς ευρύτερων περιορισμών.

Τι είναι όλα αυτά; Δεν είναι κάποιου είδους εμμονή, αλλά επιλογή που απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων».

«Υπάρχει ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο έντασης της καταστολής, που διαμορφώνεται αρχικά σε επίπεδο ΕΕ, με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, και σταδιακά ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, πάλι από όλες τις κυβερνήσεις», είπε ο Ν. Αμπατιέλος, θυμίζοντας πώς διατήρησε και ενίσχυσε αυτό το οπλοστάσιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτοντας ότι το ίδιο οπλοστάσιο ενισχύει σταθερά η κυβέρνηση της ΝΔ, π.χ. με τον νόμο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις που ψήφισε το καλοκαίρι, με τη νομοθέτηση του «τρομονόμου» στην καλλιτεχνική δημιουργία, με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα που ψήφισαν όλοι μαζί - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 - πλην ΚΚΕ, το καλοκαίρι του '19, και τώρα δήθεν πέφτουν απ' τα σύννεφα με τη σύμβαση της Κεραμέως με τη «Cisco»...

Στοχεύουν παράλληλα στην καταστολή της σκέψης

Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι «εκτός από την καταστολή του γκλοπ στοχεύουν και στην καταστολή της σκέψης. Γι' αυτό και έχουν βάλει τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στα κανάλια, στα sites και τις εφημερίδες να λιβανίζουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την αστυνομική βία.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε μέχρι και ακραία περιστατικά λογοκρισίας και παραπληροφόρησης, και για τα όσα συνέβησαν εδώ στο ΑΠΘ, που δεν μπορούν παρά να προκαλούν οργή.

Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν η ενημέρωση του λαού βρίσκεται στα χέρια εφοπλιστών και βιομηχάνων, όλων αυτών δηλαδή που έχουν τελικά συμφέρον να μην κουνιέται φύλλο.

Αυτή η κατάσταση έχει στρέψει πολλούς νέους στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα μέσω των social media.

Φυσικά και η ΚΝΕ αξιοποιεί οργανωμένα τις όποιες παραπάνω δυνατότητες προσφέρουν αυτά τα μέσα για την προβολή των θέσεών της, της συμβολής της στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας.

Oμως και εδώ τα όρια μπαίνουν από το ποιος κατέχει αυτά τα μέσα, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί με έδρα τις ΗΠΑ. Eτσι, για παράδειγμα, μπορεί στα social media να "έπαιξαν" τα βίντεο με τα περιστατικά καταστολής που τα κανάλια έθαψαν, δεν "έπαιξαν", όμως, και δεν θα μπορούσαν να "παίξουν", ή να ανέβουν ψηλά στα trends, οι αντιδράσεις ενάντια στην κολοσσιαίων διαστάσεων πρόβα πολέμου που διεξάγει αυτήν την περίοδο το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και τίτλο "Defender Europe 21". Πόσο μάλλον όταν στα σενάρια αυτής της άσκησης είναι και η αντιμετώπιση πλήθους που διαδηλώνει, λαϊκών κινητοποιήσεων κ.λπ. από τις Eνοπλες Δυνάμεις, από το ίδιο το ΝΑΤΟ!».

Υπάρχει ο κόσμος του αγώνα, της ανυπακοής, της τόλμης και της αφοβίας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται απέναντι από όσους καλούν τη νεολαία να πει και ευχαριστώ για για μια ζωή μισή, για μια ζωή λάστιχο. Βρίσκεται απέναντι από όλους αυτούς που μας λένε ότι πρόοδος είναι να δουλεύεις ως ενοικιαζόμενος, εργολαβικός, δυο ώρες σήμερα, τρεις ώρες αύριο, ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Βρίσκεται απέναντι από όλους όσοι θέλουν ένα πανεπιστήμιο ζωσμένο με ρόμποκοπ, που θα προστατεύουν τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκεται απέναντι από όλους όσοι θέλουν ένα σχολείο αρένα ανταγωνισμού και την οικογένεια να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια των παιδιών της!

Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους: Δεν θα είναι αυτό το μέλλον μας! Δεν είναι αυτό πρόοδος... Το σενάριο της ζωής μας θα το γράψουμε εμείς. Και θα είναι γραμμένο με τις ανάγκες μας. Θα είναι γραμμένο με τα όνειρα της νέας γενιάς, που θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πάλης που γεννά ο αρνητικός συσχετισμός.

Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος απέδειξαν γλαφυρά ότι διαρκώς έρχονται σε σύγκρουση δύο κόσμοι: Από τη μια είναι ο παλιός κόσμος, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, όλων των ειδών των ανισοτήτων, της καταστολής, της βίας. Ο κόσμος που γεννά τέρατα - από πάνοπλους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν απλούς φοιτητές, εργαζόμενους να πεθαίνουν στους χώρους δουλειάς και ράντζα στα νοσοκομεία να μετονομάζονται σε ΜΕΘ, μέχρι "Λιγνάδηδες" και καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Γι' αυτό και το πανεπιστήμιο που φτιάχνεται σε αυτόν τον κόσμο είναι λογικό να βρίσκεται πολύ μακριά από τα συμφέροντα των φοιτητών. Να είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς καθηγητές και προσωπικό, με τεμαχισμένη γνώση, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Είναι λογικό αυτό το πανεπιστήμιο να φτιάχνει επιστήμονες που είτε στοιβάζονται στην ανεργία και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, είτε οδηγούνται στο εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής...

Από την άλλη υπάρχει ένας άλλος, νέος κόσμος. Αυτός του αγώνα, της ανυπακοής, της τόλμης και της αφοβίας. Υπάρχουν αυτοί που βάζουν τα κορμιά τους μπροστά απέναντι σε κάθε αδικία, όπως κάνατε εσείς, οι φοιτητές του ΑΠΘ, όταν πήγαν να συλλάβουν τους συναδέλφους σας. Υπάρχουν όσοι παλεύουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να σταθούν και να περπατήσουν πρώτα απ' όλα όρθιοι ως άνθρωποι και όχι σκυφτοί και υποταγμένοι. Υπάρχουν όσοι παλεύουν για να γκρεμιστούν τα τείχη κάθε μορφής αδικίας, διάκρισης, εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν οι φοιτητές που παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, ανοιχτό στη συλλογική σκέψη και τον προβληματισμό, που να παρέχει ολοκληρωμένα την τεράστια ανθρώπινη γνώση στον 21ο αιώνα, που να οδηγεί τους απόφοιτους σε σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Και το επόμενο διάστημα θα έχουν ένα ακόμη όπλο αυτοί οι φοιτητές, την πρόταση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, που θα δημοσιευτεί για να γίνει πλατιά συζήτηση και με τους φοιτητές, με πανεπιστημιακούς, με όλο το λαό, όπλο που μπορεί να ανοίγει δρόμους και στη σημερινή πάλη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org