«Στρατιωτική επιχειρησιακή ελευθερία» στη Γάζα όπως στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προαναγγέλλει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας
Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, μιλώντας χθες σε μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και μετά το τέλος του πολέμου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ο ισραηλινός στρατός θα έχει την «ελευθερία να λειτουργεί όπως κάνει και στη Δυτική Οχθη».
«Μετά τον πόλεμο, μόλις τελειώσει, νομίζω είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι δεν θα ελέγχει τη Γάζα η Χαμάς. Το Ισραήλ θα την ελέγχει στρατιωτικά, και όχι με την πολιτική έννοια του όρου. Μιλάμε για στρατιωτική επιχειρησιακή ελευθερία, όπως έγινε σήμερα στην Τζενίν», είπε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος προκλητικά στην αιματηρή εισβολή ισραηλινών κομάντος στο Νοσοκομείο «Ιμπν Σινά» της εν λόγω πόλης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (βλ. σχετικό θέμα).
Ταυτόχρονα ο Γκάλαντ απείλησε για άλλη μια φορά με κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η απόσυρση ταξιαρχίας Κιργιάτι από τη Λωρίδα της Γάζας και η αντικατάστασή της με άλλη, από την πόλη Χαν Γιούνις, εξυπηρετεί τα σχέδια ενίσχυσης του λεγόμενου βόρειου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο. «Σύντομα θα αναλάβουμε δράση (...) έτσι οι δυνάμεις στον βορρά θα ενισχυθούν», είπε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι έφεδροι θα αποσυρθούν προκειμένου να προετοιμαστούν γι' αυτές τις μελλοντικές επιχειρήσεις.
Το ίδιο είχε πει πριν λίγες μέρες και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χ. Χαλεβί, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους επόμενους μήνες» στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι σήμερα «πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, Ισραηλινός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» εκτίμησε ότι το Ισραήλ ακόμα απέχει πολλούς μήνες από την επίτευξη των στόχων του στη Γάζα. Οπως είπε, για να επιτευχθεί αυτό «θα χρειαστεί όλο το 2024, ίσως και μέρος του 2025».
Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας διαρκώς τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων.
Συνολικά 26.751 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 65.636 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 114 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 249.
Κλιμακώνοντας τις βάρβαρες επιθέσεις στα Νοσοκομεία «Νάσερ» και «Αμάλ» στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, χθες το απόγευμα Ισραηλινοί στρατιώτες, συνοδεία αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του «Αμάλ» και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, καθώς και να εκτοξεύουν βόμβες κρότου - λάμψης, εκφοβίζοντας τους χιλιάδες αμάχους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο και απαιτώντας την εκκένωσή του, υπό την απειλή των όπλων.
Εξίσου δύσκολη ήταν η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Νάσερ», με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρ. Λιντμάγιερ να δηλώνει σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Η κατάσταση περιμετρικά του Νάσερ έχει επιδεινωθεί, τα πυρά, οι μάχες γύρω από αυτό, η δυσκολία στην πρόσβαση για τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στο Νάσερ ή η δυσκολία να φύγουν».
Στο μεταξύ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός παραδέχτηκε χθες ότι έστειλε «μεγάλους όγκους νερού» μέσα σε σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να «εξουδετερώσει» τις υποδομές αυτές, διασφαλίζοντας τάχα ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού στο πόσιμο νερό - που του το στερεί ούτως ή άλλως από την αρχή του πολέμου, επιβάλλοντας σκληρό εμπάργκο σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης, αφαλάτωσης κ.ο.κ.
Το Ισραήλ παρέδωσε χθες στις παλαιστινιακές αρχές τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι σοροί τις οποίες κρατούσε το Ισραήλ παραδόθηκαν στο υπό ισραηλινό έλεγχο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και θα ενταφιαστούν σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν ανέφερε πόσοι νεκροί παραδόθηκαν.
Παράλληλα εντείνονται τα σκληρά παζάρια μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ε διάφορους διαμεσολαβητές, με στόχο μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ και μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες ότι μέσω Αράβων μεσολαβητών πήρε την πρόταση που διαμορφώθηκε στο Παρίσι, κατά την κυριακάτικη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ, Αιγύπτου και Ιορδανίας, αναφέροντας ότι τη «μελετά» και ότι θα υποβάλει απάντηση. Ο Χανίγια τόνισε ωστόσο ότι «η βάση» (της απάντησης) θα είναι «η προτεραιότητα να σταματήσει η επίθεση». Αναφέρει επίσης πως πήρε πρόσκληση να μεταβεί στο Κάιρο για να τη συζητήσει.
Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» που μετέδωσε χτες το CNN, προτείνεται να γίνει παύση των εχθροπραξιών για 6 βδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα γίνει σταδιακή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι, με ανταλλαγή Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, σε αναλογία ένας Ισραηλινός προς τρεις Παλαιστίνιους. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η ανταλλαγή αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών με μεγαλύτερο ποσοστό απελευθέρωσης Παλαιστίνιων «κρατουμένων ασφαλείας». Το ίδιο δίκτυο πάντως, αναφερόμενο στη στάση της Χαμάς σε αυτήν την πρόταση, μετέδωσε ότι για την παλαιστινιακή οργάνωση προτεραιότητα είναι «η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σε αυτό το φόντο, ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης απειλούν να αποχωρήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση εφόσον προωθηθεί σχέδιο για την απελευθέρωση ομήρων το οποίο δεν τους βρίσκει σύμφωνους.
Ωστόσο ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ», δήλωσε έτοιμος να δώσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου «ένα δίχτυ ασφαλείας» εφόσον πρόκειται για συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, ακόμα και με αντάλλαγμα απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και «μακρά παύση» των μαχών στη Γάζα. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Λαπίντ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.
Πάντως ο ίδιος ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε χθες ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας ή να απελευθερώσει σημαντικούς Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές, μειώνοντας τις προσδοκίες για συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των άνω των 130 Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων.
Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και συμμάχους του από την ΕΕ, εντείνουν τη στοχοποίηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), βάζοντας κι άλλα εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα.
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επέμεινε ότι είναι «βάσιμες» οι πληροφορίες του Ισραήλ για πιθανή εγκληματική δράση υπαλλήλων της UNRWA, χωρίς να δημοσιοποιήσει το παραμικρό στοιχείο.
Από την πλευρά της Ρωσίας ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ - με βάση κατηγορίες για φερόμενη εμπλοκή 12 εργαζομένων της στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10 - ανέφερε ότι «αυτό που συνέβη και συμβαίνει είναι μια συλλογική τιμωρία, που απαγορεύεται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Ο ίδιος πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες, επισημαίνοντας πως «αν αντί αυτής της έρευνας υπάρξει μια συλλογική τιμωρία της UNRWA, και κυρίως εκείνων στους οποίους ο ΟΗΕ παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια, τότε νομίζω ότι θα πρόκειται για λάθος απόφαση».
Επιπλέον, 21 διεθνείς ΜΚΟ δήλωσαν «αγανακτισμένες» μετά την απόφαση 12 χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική καταστροφή».
Οπως επεσήμαναν, η UNRWA είναι «η βασική πάροχος βοήθειας» στη Γάζα και στην περιοχή, και η διακοπή της χρηματοδότησής της «θα έχει επιπτώσεις στη ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχεται σε πάνω από 2 εκατ. αμάχους, που περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά». Οι οργανώσεις αυτές δήλωσαν «σοκαρισμένες» από την «ανεύθυνη» απόφαση των δωρητών «να διακόψουν τα προς το ζην ενός ολόκληρου πληθυσμού» ενώ «οι ίδιες χώρες ζητούσαν την ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα». Υπενθύμισαν δε ότι όλα αυτά γίνονται «την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στη Γάζα».
Η UNRWA έχει χάσει 152 εργαζόμενούς της, που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7/10, ενώ 141 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, τόνισαν οι ΜΚΟ.
«1 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γύρω ή μέσα σε 154 καταφύγια της UNRWA», η οποία συνεχίζει το έργο της «σε σχεδόν αδύνατες συνθήκες», προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, πόσιμο νερό και εμβόλια στους κατοίκους της Γάζας, ανέφεραν.
Οι άλλες υπηρεσίες που έχουν παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η UNRWA», τόνισαν οι 21 διεθνείς ΜΚΟ και πρόσθεσαν: «Αν συνεχιστεί η αναστολή της χρηματοδότησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής απάντησης, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα περιορισμένη, στη Γάζα».
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η αντιπαράθεση γύρω από την UNRWA «εκτρέπει την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα.
«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες, αλλά η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε από τη Γενεύη ο Κρ. Λιντμάγιερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αποκαλυπτικά είναι τα πλάνα από τη δολοφονική εισβολή που πραγματοποίησαν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Νοσοκομείο Ιμπν Σινά της πόλης Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Ισραηλινοί κομάντος, που είχαν μεταμφιεστεί σε νοσηλευτές, σε ασθενείς και γυναίκες με ισλαμικές μαντίλες, εισέβαλαν, το βράδυ της Δευτέρας, πάνοπλοι στο Νοσοκομείο της Τζενίν και σκότωσαν 3 νέους Παλαιστίνιους, μέλη οργανώσεων, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν «επικείμενες επιθέσεις».
Η εισβολή των κομάντος καταγράφηκε από τις κάμερες του νοσοκομείου, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέπραξαν τις δολοφονίες έχοντας στα όπλα τους σιγαστήρα.
Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας αλλά και της Χαμάς, που τη χαρακτήρισε «δειλή δολοφονία».
Οπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, οι ένοπλοι κομάντος σκότωσαν τον 27χρονο Μοχάμεντ Τζαλάμνα, που νοσηλευόταν παράλυτος, λέγοντας πως σχεδίαζε «επίθεση», και δύο αδέλφια, τον Μπαζίλ και τον Μοχάμεντ Γαζάουι, επειδή «κρύβονταν στο νοσοκομείο και εμπλέκονταν σε επίθεση».
Σε νέα πολιτική δίωξη εναντίον του Οφέρ Κασίφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα), προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς κλιμακώνεται η προσπάθεια να κατασταλεί κάθε φωνή που καταγγέλλει την κατοχή της Παλαιστίνης και καλεί σε αγώνα για να σταματήσει το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, 85 από τους 120 βουλευτές του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνέσετ) υπέγραψαν αίτημα με το οποίο ζητούν την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ από το Σώμα, κατηγορώντας τον για «προδοσία», επικαλούμενοι την τοποθέτησή του υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ, για τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Χτες, σε μια πρωτοφανή απόφαση ακόμα και για τα δεδομένα του Ισραήλ, επιτροπή της Βουλής ενέκρινε την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ, με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά.
Πλέον, η πρόταση για αποπομπή του κομμουνιστή βουλευτή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρόεδρος του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ, Αχμαντ Τίμπι, σχολίασε ότι «πρόκειται για μια μαύρη μέρα για την Κνέσετ», ενώ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επισήμανε ότι «η διαδικασία είναι αντιδημοκρατική εκ φύσεως».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο εναντίον του Οφέρ Κασίφ, όσο και εναντίον της Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν, επίσης μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ, το προηγούμενο διάστημα έχουν επιβληθεί ποινές απομάκρυνσης από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και περικοπής της αποζημίωσής τους, επειδή κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα.
Copyright 2023 The Associated |
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του για τα αντίποινα έχοντας ακούσει τις εισηγήσεις ανώτερων συμβούλων ασφαλείας.
«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε προχθές στο δίκτυο MSNBC ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.
Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα. Μιλώντας στο Πεντάγωνο προχθές, ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή», προσθέτοντας: «Ο Πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ και τα στρατεύματά μας».
Στο φόντο αυτό, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές (ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη), όπως ο Λ. Γκρέιαμ και ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, προκαλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν «να χτυπήσει το Ιράν σκληρά, τώρα».
Με αυτήν την αφορμή επανήλθε στη δημοσιότητα και ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Γ. Κλαρκ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια και των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να λένε "δεν θέλουμε κλιμάκωση". Αυτό προσκαλεί περισσότερες επιθέσεις εναντίον μας. Σταματήστε να αποκαλείτε τις επιθέσεις μας "αντίποινα". Αυτό είναι αντιδραστικό... Βρείτε τις ικανότητές τους και χτυπήστε σκληρά στην πηγή: Το Ιράν».
Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι το ίδιο επικίνδυνα οξυμένη όσο και το 1973, εκτιμώντας ότι «δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή τουλάχιστον από το 1973, μπορεί και από ακόμα πιο πριν. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».
Οι ΗΠΑ βέβαια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη όξυνση στη Μέση Ανατολή, με την υποστήριξή τους στο μακελειό στη Γάζα από το Ισραήλ και με τις συνολικότερες κινήσεις τους, για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Haaretz», αναφέρουν ότι ο Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει νέα διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες.
Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σχολίασε ότι είναι σε εξέλιξη «ενεργητική» διπλωματία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Γάζα και τις επιπτώσεις του σε περιφερειακό επίπεδο. «Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά» ότι ο τρόπος για να τερματιστούν ο πόλεμος «και η τρέχουσα κρίση στην περιοχή περνάει μέσα από την πολιτική», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ η Ρωσία και η Κίνα, επιδιώκοντας σταθερά να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή, και ως πιθανοί «διαμεσολαβητές», ζήτησαν «αποκλιμάκωση της έντασης», ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επικίνδυνη όξυνση των συγκρούσεων, τοποθετούμενες ενάντια σε ενδεχόμενα αντίποινα από τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις που δέχονται δυνάμεις τους στην περιοχή.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης», δήλωσε χθες από τη Μόσχα ο Ντμ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για να προσθέσει: «Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη επίσης τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως τού από πού προέρχονται. Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς αποκλιμάκωση. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης».
«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις», σχολίασε από την πλευρά ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή «εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Κάμερον, στη διάρκεια επίσκεψης στο Ομάν, δήλωσε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της εξετάζουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως τμήμα των «διπλωματικών πρωτοβουλιών» με σκοπό τη «μη αναστρέψιμη πρόοδο» για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη βάση των δύο κρατών. Ο Κάμερον επανέλαβε την ανάγκη για «άμεση εκεχειρία, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς και παροχή στον Παλαιστινιακό λαό ενός σαφούς πολιτικό ορίζοντα». Την ίδια ώρα, εκτός της πάγιας πολύμορφης στήριξης στο Ισραήλ, η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναστείλουν την χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες...
Σε ένα τέτοιο φόντο, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και στρατιωτικοί άλλων χωρών του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε βάση στη Συρία έγιναν προχτές βράδυ στόχος νέας επίθεσης με πυραύλους.
Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως «εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη βάση Σαντάντι», στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ούτε (σ.σ. διαπιστώθηκαν) ζημιές σε υποδομές», πρόσθεσε.
Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με τη Χεζμπολάχ να χτυπά θέση του στρατού στην περιοχή Χαμπντ Γιαρίν στο βόρειο Ισραήλ.
Η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε επίσης χτες πως χτύπησε εξοπλισμό παρακολούθησης του ισραηλινού στρατού κοντά στο μεθοριακό χωριό αλ Ουαζάνι.
Αργά προχτές βράδυ ο ισραηλινός στρατός και το πυροβολικό βομβάρδισαν τις μεθοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου, Αϊτα αλ Σαάαμπ, Μάις αλ Τζάμπαλ, Νακούρα, Ντάιρα, Γιαρίν, Τζεμπαγίν και Ταΐρ Χάρφα.
Η αυξημένη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή ενθαρρύνει την επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών.
Χτες το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε πως διέσωσε δύο αλιευτικά σκάφη που είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές μέσα σε μία ημέρα.
Ειδικότερα, το ινδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως το περιπολικό σκάφος INS Sumitra έσωσε τη Δευτέρα δύο αλιευτικά σκάφη. Το πρώτο ήταν ιρανικό με 17μελές πλήρωμα που διασώθηκαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και μετά ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου ενός άλλου αλιευτικού σκάφους που είχε δεχθεί επίθεση Σομαλών εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση 19 Πακιστανών υπηκόων που επέβαιναν σε αυτό.
Οι Σομαλοί πειρατές φαίνεται να εκμεταλλεύονται την αστάθεια γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου το κίνημα των Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στοχοποιεί μη στρατιωτικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Η σομαλική πειρατεία κορυφώθηκε γύρω στο 2011 κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία περίπου 7 δισ. δολάρια τον χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα το πάτημα σε μια σειρά στρατιωτικές και ναυτικές αποστολές από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ να βάλουν πόδι σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν καταλήφθηκε το με σημαία Μάλτας MV Ruen, δεν είχε σημειωθεί κάποια επιτυχής πειρατεία εμπορικού πλοίου από Σομαλούς πειρατές από το 2017.
Επίσης, τη Δευτέρα, δυνάμεις από τις Σεϊχέλες, κράτος του αρχιπελάγους του Ινδικού ωκεανού, διέσωσαν τα έξι μέλη πληρώματος σριλανκέζικης τράτας από φερόμενους ως Σομαλούς πειρατές.