Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μένος τους...

Μέσα σε ένα μήνα, η δημοτική αρχή της Πάτρας ήρθε τουλάχιστον τρεις φορές αντιμέτωπη με τις συκοφαντίες και τη συντονισμένη επίθεση των υποψηφίων όλων των υπόλοιπων παρατάξεων. Η πρώτη ήταν με αφορμή τη ματαίωση της συναυλίας ενός metal συγκροτήματος σε χώρο εκδηλώσεων του δήμου. Με πρώτο βιολί τον ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι και ο Ηλιόπουλος από την Αθήνα έκανε δήλωση!), έγινε προσπάθεια να αποδοθεί η ευθύνη στο δήμο και μάλιστα με πρόθεση, κατηγορώντας τον για ...ψηφοθηρική λογοκρισία. Βολεμένοι από τη στοχοποίηση του δημάρχου, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι σιγόνταραν την αθλιότητα, που έγκαιρα απαντήθηκε από το δήμο και αποδείχθηκε κάλπικη μέχρι κεραίας. Ακολούθησε νέα επίθεση, σε ενιαία γραμμή, με αφορμή την κατάσχεση που έκανε ο δήμος για οφειλές, από το λογαριασμό ενός «συνταξιούχου». Και τι δεν γράφτηκε μέσα σε λίγες ώρες για τον «ανάλγητο» δήμο, που άλλα λέει κι άλλα κάνει, για τον κομμουνιστή δήμαρχο που δημεύει περιουσίες συνταξιούχων. Και πάλι όμως, άνθρακες ο θησαυρός. Γρήγορα αποδείχθηκε ότι ο ...άπορος συνταξιούχος ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας της περιοχής που χρωστούσε τα μαλλιοκέφαλά του στο δήμο και ότι ο δήμαρχος εκτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατασχέσεις οφειλών από ένα μεγάλο ποσό και πάνω.

... κριτήριο ψήφου

Το μένος τρίτωσε την περασμένη βδομάδα, όταν ξανά όλες οι παρατάξεις μαζί «την έπεσαν» στον δήμαρχο επειδή ταυτίστηκε με τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της πόλης και γύρισε την πλάτη στον Αμερικανό πρέσβη που επισκέφτηκε την Πάτρα, με πρόσχημα έναν ποδηλατικό αγώνα. Οι απαντήσεις στους κολαούζους υποψήφιους των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ένας δήμαρχος μπορεί και να μην κάνει επικύψεις στους μακελάρηδες των λαών, δόθηκαν και ήταν πληρωμένες. Και μόνο το γεγονός όμως ότι ο κομμουνιστής δήμαρχος καταφέρνει να τους συνασπίσει όλους εναντίον του, ΣΥΡΙΖΑίους, σοσιαλδημοκράτες, δεξιούς, ακροδεξιούς και δε συμμαζεύεται, κάτι δείχνει. Οπως κάτι δείχνει το γεγονός ότι ο δήμαρχος δικάζεται τη Δευτέρα επειδή πήγε κόντρα σε κάθε μηχανισμό και μετέτρεψε έναν σκουπιδότοπο σε ένα υπέροχο πάρκο για το λαό. Η ομοφωνία όλων των άλλων υποψηφίων ενάντια στη δημοτική αρχή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό της Πάτρας, που έχει κάθε λόγο να επανεκλέξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι του δήμου.

Κρουαζιέρα

Μετά από ένα τριήμερο αναψυχής και ξεκούρασης στην ειδυλλιακή Καλαμάτα, ήρθε η ώρα για την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ να οργανώσει και μια κρουαζιέρα για τους αντιπροσώπους - μαϊμού και τους εργοδότες που βαφτίζει «συνέδρους», ανακοινώνοντας ότι το 37ο συνέδριό της θα γίνει τελικά στη Ρόδο. Η Ρόδος αποτελεί βέβαια γνώριμο και αγαπημένο προορισμό για τους εργατοπατέρες, αφού εκεί ...άπλωσαν τα κορμιά τους και το 2016, στο 36ο συνέδριο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις πολυτελών ξενοδοχείων. Είχε προηγηθεί το 35ο συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη και πριν απ' αυτό, το 2010, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου το συνέδριο έγινε ξανά σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο. Το 33ο συνέδριο είχε γίνει στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, διατηρώντας την παράδοση που θέλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αγαπάει τη χλιδή και να την προσφέρει απλόχερα στους συνέδρους, ακόμα κι όταν το συνέδριο γίνεται στην Αθήνα, όπου πραγματικά «βρωμάει ο τόπος» από συνεδριακούς χώρους και σαφώς φτηνότερες λύσεις φιλοξενίας των αντιπροσώπων από την επαρχία. Το καράβι λοιπόν της «ΓΣΕΕ Cruises» σαλπάρει για Ρόδο, όπου στις 4 Απρίλη είναι προγραμματισμένο να γίνει το 37ο συνέδριο. Μακριά από τους εργαζόμενους, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, με τη συνδικαλιστική μαφία να απεργάζεται νέους τρόπους για να νομιμοποιήσει τη νοθεία και την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία έδωσαν ηχηρή απάντηση με τη συγκέντρωση της Πέμπτης και έπεται συνέχεια...

Θρύψαλα

Δεν περνά μέρα που η κυβέρνηση να μη διαφημίζει την «κοινωνική» της τάχα πολιτική, για να στηρίξει το αφήγημα της ανάπτυξης «με την κοινωνία όρθια», στήνοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Ερχονται όμως τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να αποδείξουν ότι οι καθαρές «κοινωνικές» παροχές για το 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), δηλαδή οι (πενιχρές ούτως ή άλλως) κρατικές δαπάνες που κατευθύνθηκαν για την «κοινωνική» προστασία (συντάξεις, παροχές ασθένειας, οικογένεια και τέκνα, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, διάφορα επιδόματα αναπηρίας) όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά σε σχέση με το 2015 μειώθηκαν κατά 1,78%! Και μιλάμε βέβαια για δαπάνες που απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας υπόψη και τις συνέπειες της κρίσης που προηγήθηκε. Συγκεκριμένα, από τα 43,3 δισ. το 2015, το επόμενο έτος οι συνολικές παροχές - δαπάνες μειώθηκαν κατά 780 εκατ. ευρώ, στα 42,528 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποτυπώνει τη διαρκή συρρίκνωση των παροχών - δαπανών της όποιας «κοινωνικής προστασίας» από το κράτος, ιδιαίτερα μετά το 2010, όταν το αντίστοιχο κονδύλι ήταν στα 54,568 δισ. ευρώ! Εξι χρόνια μετά, από τα οποία τα δύο κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δαπάνες αυτές συρρικνώθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ (!) κάνοντας θρύψαλα την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η «κοινωνική» της πολιτική και η «έγνοιά» της τάχα για τους αδύναμους είναι «το δυνατό της σημείο» έναντι της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 30 Μάρτη

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1944 Συγκροτείται στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας, που τάσσεται υπέρ της ΠΕΕΑ.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ).

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστής». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Εκτελείται ο Ν. Μπελογιάννης, μαζί με τους Ν. Καλούμενο, Ηλ. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση (βλέπε σελίδες 34 - 35).

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.

Κυριακή 31 Μάρτη

1596 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος).

1927 Το υπουργείο Παιδείας καταρτίζει επιτροπή «για την καταπολέμηση του κομμουνισμού εις τα σχολεία».

1944 Δραπετεύουν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 30 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στις δυνάμεις κατοχής.

1944 Εφιππο τμήμα του λόχου μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου υπονομεύει τη σιδηροδρομική γραμμή και ανατινάζει γερμανική αμαξοστοιχία νότια της Λάρισας. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 600 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες.

1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Επισήμως, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ηταν δε πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Εντούτοις, η Επιτροπή του ΟΗΕ διακήρυξε κυνικά ότι «το ποσοστό της αποχής της Αριστεράς δεν υπερέβαινε το 9,3%»..! Στις εκλογές επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα.

Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ένοπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Η ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας, της βίας και της εκλογικής νοθείας ήταν προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

1949 Δυνάμεις της VIII Μεραρχίας και άλλα τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στο Γράμμο και εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των θέσεων του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας τη Γύφτισσα, την Μπολιάνα, το Ταμπούρι, κ.ά. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στο Ασημοχώρι, την καρδιά του Γράμμου, όπου οι κυβερνητικές μονάδες διαλύθηκαν. Η επιχείρηση αυτή του Δημοκρατικού Στρατού ήταν από τις πλέον πετυχημένες του ένοπλου ταξικού αγώνα, με τις αμυνόμενες κυβερνητικές δυνάμεις να υπερτερούν αριθμητικά 5 προς 1. Ταυτόχρονα, όμως, θα αποτελούσε και την τελευταία μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ.

2008 Πεθαίνει ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ