Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμμαχία των εντίμων...

Η σκανδαλολογία, και μέσω αυτής η εντυπωσιοθηρία, συνιστά έναν πρώτης τάξεως αντιπερισπασμό στον οποίο συχνά - πυκνά καταφεύγει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του ή για να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχει». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέδειξε μια ακόμα χρησιμότητα του εν λόγω «εργαλείου», δηλώνοντας με αφορμή τη χτεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή: «Ζητούμενο είναι μια συμμαχία των εντίμων σε όλα τα επίπεδα ... Αν η αποψινή (χτες) συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή ...πέρα από την αντιπαράθεση... συμβάλει και σ' αυτό, θα είναι θετικό για τον τόπο. Αν απλώς παραμείνουμε σε ένα επίπεδο εντυπώσεων και οξύτητας και κομματικής κοκορομαχίας χωρίς να προχωράμε στο ζητούμενο, δεν θα προσθέσει τίποτα...».

Συμμαχία των εντίμων που θα υπηρετήσει την ανέντιμη, απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου. Μόνο που η «αγιαστούρα» δεν είναι ικανή να καθαγιάσει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, ούτε το εκμεταλλευτικό σάπιο σύστημα που αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον για σαπρόφυτα κάθε είδους.

Μνημείο...

Η ανακοίνωση στην οποία κατά πλειοψηφία κατέληξε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά είτε ένα έξοχο δείγμα τρικυμίας εν κρανίω, είτε ένα μνημείο κοροϊδίας.

Ετσι, απ' τη μια κατηγορεί την ΕΕ σαν υπαίτια για τη «συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή» επειδή «συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού», απ' την άλλη τής χρεώνει «χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής της» και την εγκαλεί επειδή δεν «αφιερώνεται στο σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή»!

Καταγγέλλει ότι «οι επεμβάσεις και οι πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική ενίσχυσαν την εδραίωση εξτρεμιστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή», την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έως το λαιμό χωμένη στα παιχνίδια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή.

... κοροϊδίας

Καταδικάζει την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και την ίδια ώρα προσάπτει στην ΕΕ «ακέραια την ευθύνη για την απουσία μιας γνήσιας, προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και συνευθύνης»! Υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, τη Συνθήκη της Γενεύης και το Προσφυγικό Δίκαιο», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαιρετίζει σαν θετική μια συμφωνία που συνιστά κατάφωρη παραβίασή τους.

Και κατόπιν όλων αυτών των ήξεις αφήξεις, καταλήγει διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ (...) θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λογική της Ευρώπης - φρούριο». Μόνο που το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» συνίσταται ακριβώς σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών, είναι αυτό που οδηγεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον εγκλωβισμό εντός Ελλάδας κ.λπ.

Διείσδυση και ανάφλεξη

Σύμφωνα με αναφορά των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο Ερεβάν, «Εκπρόσωποι της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW και της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία για χορήγηση δανείου 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ενεργειακής αυτάρκειας, εφαρμοζομένων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 14 προγράμματα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ύψους 500 εκ. ευρώ, στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της ανάπτυξης των ΜΜΕ και της οικολογίας. Την 1η Ιανουαρίου 2016 το χρέος της Αρμενίας προς την KfW ανήρχετο σε 189,9 εκ. δολ. και αντιστοιχούσε σε ποσοστό 4,4% του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας. Το συνολικό ύψος των γερμανικών επενδύσεων στην Αρμενία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 ανήλθε σε 62 εκατ. δολ., καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 100% έναντι του προηγουμένου έτους». Η διείσδυση γερμανικών και άλλων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες προχωρά, εξ ου και οξύνεται η κόντρα με αντίστοιχα ρωσικά κεφάλαια. Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα, δεν είναι διόλου τυχαία (ούτε ακίνδυνη) η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς υποστήριξη των τέτοιων συμφερόντων στον άξονα από Βαλτική έως Μαύρη Θάλασσα και από Καύκασο έως Ανατολική Μεσόγειο. Πεδίο ανάφλεξης, όπου σπεύδει να παράσχει υπηρεσίες και η ελληνική κυβέρνηση καλώντας αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δίνοντας βάσεις και υποδομές στη λυκοσυμμαχία.

Ερχονται επενδύσεις!

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση της «British American Tobacco», για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά. Τι ιδιαίτερο έχει, όμως, αυτή η «αξιολόγηση» και τι μέτρα προβλέπει, ώστε με το κλείσιμό της να «απογειωθούν» οι επενδύσεις; Ορισμένα από αυτά τα μέτρα (Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, Φορολογικό) τα έχουμε ήδη δει και άλλα θα ακολουθήσουν σύντομα (Εργασιακά, «αναπτυξιακός» νόμος κ.λπ.). Υπάρχουν και άλλα που θα τα μάθουμε εν καιρώ, όπως διευθετήσεις σε ζητήματα που αφορούν στη μοιρασιά της πίτας των επενδύσεων σε ανταγωνιστικά μεταξύ τους μονοπώλια, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Σημειώνουμε το γεγονός ότι όλα αυτά ειπώθηκαν σε εκδήλωση εταιρείας που επέλεξε την Ελλάδα «για να λειτουργήσει ως ευρύτερο περιφερειακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο» για τα προϊόντα της, σε συνεργασία με την «Cosco». Με ποιους εργασιακούς και άλλους όρους θα γίνει αυτή η επένδυση, δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να κάνει μια βόλτα στις εταιρείες logistics που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο, ή στις υποδομές για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org