Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΟΥΔΕΝΑ
Εκδήλωση τιμής για ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής για τους αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό διοργανώνουν η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας και η ΚΟ Καλαβρύτων του ΚΚΕ, την Κυριακή 10/8, στις 11.30 π.μ., στους Ανω Λουσούς (Σουδενά).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών και το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2008 και ώρα 11 το πρωί.
  • Συνεστίαση πραγματοποιεί το παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Ναυπάκτου -Δωρίδας, την Παρασκευή 8 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στο εστιατόριο «Ο Αρης» στη Χιλιαδού Δωρίδας.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Αύριο Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Δομοκού διοργανώνει σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β΄». Θα μιλήσει ο Ν. Χαλιώτης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Τετάρτη 6/8 στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Αμφίκλειας διοργανώνει συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές. Θα μιλήσει ο Ν. Χαλιώτης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΑΝΤΕΛΗ ΡΟΓΔΑΚΗ

ετών 79

Κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 4/8/2008 και ώρα 10.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοιμητηρίου Αμαρουσίου.

Τα παιδιά: Μαρία, Ευπραξία και Μιχάλης. Τα εγγόνια: Ηλέκτρα, Νεφέλη, Αρτεμις-Γεωργία. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα Κυριακή 3/8/08 ώρα 10 το πρωί, στα Μιχαλιτσάτα Κεφαλονιάς, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του κομμουνιστή δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Σήμερα στη Ναύπακτο, στις 9 το βράδυ, στην Παραλία Ναυπάκτου (Πλαζ Ψανή). Θα μιλήσει εκπρόσωπος του ΚΚΕ και θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Σήμερα, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Ζάκυνθο, στην πλ. Σολωμού, στις 7 του Αυγούστου, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Στη Νέα Κίο Αργολίδας, στις 9 του Αυγούστου, με θέμα: «Μικρασία - Προσφυγιά - Μετανάστες: Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό».
  • Στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση, στις 9 του Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία, στις 9 το βράδυ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Την Πέμπτη η εκδήλωση στην Ακρόπολη και η πορεία προς το Σύνταγμα

Στις 7.30 το απόγευμα, στην 63η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή την 63η επέτειο από τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά την Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην πορεία προς το Σύνταγμα,τονίζοντας: «Καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που πρώτες και μοναδική χώρα στον κόσμο έκανε χρήση ατομικών όπλων στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, που ισοπέδωσαν τις δυο πόλεις, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 300.000 αθώους και μάλιστα δε διστάζουν να απειλούν, με ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις, ότι θα το ξανακάνουν.

63 χρόνια μετά

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο NATO και την Ε.Ε., εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα αγορών και περιοχών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη νερού και τροφής για εκατομμύρια ανθρώπους συνιστούν τις σύγχρονες απειλές για τους λαούς.

63 χρόνια μετά

Αυξάνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές συνεχίζουν να υπάρχουν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με την «αντιπυραυλική ασπίδα» πυροδοτούν νέα κούρσα εξοπλισμών. Εγινε ένα ακόμα βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τσεχίας με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία βάσης για την «αντιπυραυλική ασπίδα».

To NATO προετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του ολοκληρώνοντας τους σχεδιασμούς με την επέκταση του δικτύου των βάσεων και τη δημιουργία και λειτουργία νέων, για την καθιέρωσή του στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και την αποδοχή του από τους λαούς.

63 χρόνια μετά

Συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το Ισραήλ συνεχίζει να εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό και να προετοιμάζεται για προληπτική επέμβαση στο Ιράν. Με τη βοήθεια τμημάτων της ελληνικής αεροπορίας και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, το Ισραήλ διοργάνωσε κοινή στρατιωτική επιθετική άσκηση στις αρχές του Ιούνη με στόχο το Ιράν εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς επιθετικούς σχεδιασμούς.

Η νέα όξυνση στα Βαλκάνια με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η υποδαύλιση μειονοτικών ζητημάτων, αποτελούν εστίες ανάφλεξης, όξυνσης και πιθανότητα νέων επεμβάσεων.

Η ΕΕ στέλνει στρατεύματα κατοχής στο Κόσσοβο. Προωθεί την αύξηση της «επιχειρησιακής ικανότητάς της» για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' όλο τον κόσμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

- Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

- Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

- Να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

- Την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά χώρες.

- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος».

Αντιπροσωπεία της ΚΝ Τσεχίας βρίσκεται από προχτές στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της KSM (Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας) - αποτελούμενη από τους Μίλαν Κράιτσκα πρόεδρο της KSM, Ραντίν Γκόντα αντιπρόεδρο, Βερόνικα Σικόροβα - Παζντάροβα υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Οργάνωσης, που διώκεται στη χώρα της για την κομμουνιστική δράση και τις αρχές της και αναμετριέται καθημερινά με το σκληρό αντικομμουνισμό, έφτασε προχτές στη χώρα μας. Την υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΝ Τσεχίας έχει προσκληθεί από την ΚΝΕ, για να παρακολουθήσει δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί σε σχέση με την εκστρατεία ενάντια στην απαγόρευσή της, αλλά και άλλες αντιιμπεριαλιστικές και ειρηνιστικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενος, κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Αθήνα, στην απαγόρευση της Οργάνωσης και στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως συλλήψεις μελών, διώξεις, απειλές, κατάσχεση υλικού, αστυνομοκρατία, ο Μίλαν Κράισκα τόνισε ότι «ο αντικομμουνισμός είναι διαρκής, ειδικά μετά την επαναφορά του καπιταλισμού στη χώρα». Από τη μεριά του, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια, μαζί με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες, να αποτελέσει το θέμα της απαγόρευσης και δίωξης της ΚΕΝ Τσεχίας παγκόσμιο ζήτημα, όπου όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν, σχολιάζοντας ότι «η ΚΕΝ δίνει μια μεγάλη μάχη απέναντι στο πιο σκληρό και ταξικό πρόσωπο της "δημοκρατίας" του κεφαλαίου της ΕΕ, στην καρδιά της ΕΕ».

Η αλληλεγγύη προς την ΚΕΝ Τσεχίας θα εκφραστεί με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να δοθεί κουράγιο στο δύσκολο αγώνα που δίνεται. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΝ από χτες το απόγευμα φιλοξενείται στο κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ στο Αχλάδι της Β. Εύβοιας, ως άλλη μια πράξη αλληλεγγύης της ΚΝΕ προς τους συντρόφους της τσέχικης Οργάνωσης. Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του κάμπινγκ, όπου θα παρουσιαστεί η Οργάνωση της Τσεχίας και θα προβληθούν ντοκουμέντα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη και Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Μποτιλιάρισμα στην Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Για αρκετές ώρες ήταν κλειστή χτες η Εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, όπου προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Συγκεκριμένα, στις 4.33 τα ξημερώματα ανατράπηκε βυτιοφόρο με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και η κυκλοφορία διεξαγόταν περιφερειακά από το πρώτο χιλιόμετρο μέσω Θερμού και συγκεκριμένα από τη γέφυρα Μπανιά στη Ναύπακτο. Στον τόπο επενέβησαν 15 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

Η εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα

Σε ύφεση ήταν χτες το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο. Η φωτιά ξεκίνησε προχτές στις 5.15 μ.μ. πάνω από τα λατομεία Σταύρου, στον τόπο της πυρκαγιάς επενέβησαν 23 οχήματα με 50 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Υπολογίζεται ότι έκαψε 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Σε εξέλιξη ήταν χτες η φωτιά στη Ζάκυνθο. Ξέσπασε προχτές στις 12.15 το μεσημέρι και καταστρέφει δασικές εκτάσεις. Στον τόπο επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 23 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 27 ατόμων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σε ύφεση χτες το πρωί ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.40 π.μ. στο Ζευγολατιό Κορινθίας, η οποία κατέκαψε δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά που ξέσπασε προχτές στις 7.20 το βράδυ στο Βρανά Μαραθώνα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org