Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στα μπλόκα οι συνταξιούχοι και η ΟΓΕ

Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή συνταξιουχικά σωματεία, όπως αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Η επίσκεψη θα γίνει με πούλμαν, προκειμένου οι απόμαχοι της δουλειάς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους μικρομεσαίους αγρότες.

Το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στη Νίκαια θα επισκεφτεί την Κυριακή 5/2 αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αποτελούμενη από μέλη των Συλλόγων και Ομάδων της Αττικής. Για τη μετάβαση στο μπλόκο η ΟΓΕ δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 7.15 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.36.29.460).

Την ίδια μέρα, Κυριακή 5/2, στις 11 π.μ., στο μπλόκο στα Μάλγαρα της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Συλλόγων και Ομάδων της Θεσσαλονίκης. Το κομβόι θα αναχωρήσει στις 10.30 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ξεκληρίζει τους αγρότες

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Σ. Ζαριανόπουλο

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Σε όλο και λιγότερους συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του αναφέρει τα παρακάτω:

«Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που και στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, τους ξεκληρίζουν με τον υψηλό ΦΠΑ στο 24% για όλα τα αγροτικά εφόδια, με τη βαριά φορολογία, με τα τεκμήρια, με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και τον ΕΝΦΙΑ για χωράφια, στάβλους και αποθήκες κ.ά.

Στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014 - 2016 της ΕΕ, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%.

Δεδομένων των περικοπών και του υψηλού κόστους παραγωγής, οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η "ελεύθερη" αγορά στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές και πληρώνονται μετά από 5-6 μήνες.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι μεγαλοαγρότες - αγροτοκαπιταλιστές. Μια μειοψηφία 13% καρπώνεται το 80% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, περιμένουν να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τη γη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Παράλληλα και σε περίοδο κρίσης είναι υψηλή η κερδοφορία που εμφανίζουν μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο ότι η ΚΑΠ κι οι επιδοτήσεις της - χρήματα από τη βαριά φορολογία εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων - αποτελούν εργαλείο ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια;».

«Αιτιολόγηση» των αιτημάτων επιβίωσης περιμένει η κυβέρνηση!

Την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς για λογαριασμό των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών και των μονοπωλίων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, δηλώνει ότι περιμένει να ακούσει από τους αγωνιζόμενους αγρότες... την αιτιολόγηση των αιτημάτων τους!

Τις προκλητικές αναφορές περί «αιτιολόγησης» έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στα εγκαίνια της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να συντηρήσει έτσι την προπαγάνδα περί δήθεν αναίτιων κινητοποιήσεων, όταν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών αφορούν στην ίδια τους την επιβίωση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός κάλεσε ξανά τους αγρότες σε «διάλογο», είτε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή είτε σε συνάντηση στο υπουργείο. Η ίδια η κυβέρνηση, βέβαια, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέτει ανοιχτά ως προϋπόθεση ενός τέτοιου «διαλόγου» τα αιτήματα των αγροτών να μην είναι «μαξιμαλιστικά» και να μην αντιτίθενται στους «υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς». Με άλλα λόγια, να μην αμφισβητούν την πολιτική που τους ξεκληρίζει...

Το χαρακτήρα αυτής ακριβώς της πολιτικής επιχείρησε να συσκοτίσει ο Β. Αποστόλου, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση πάλεψε και κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και μνημονιακές δεσμεύσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «κορυφαία κατάκτηση» την «εθνική σύνταξη πείνας», αλλά και το αφορολόγητο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο μεθοδεύουν τα επόμενα χτυπήματα στις συντάξεις και τη νέα δραστική περικοπή του αφορολόγητου.

Αντίστοιχα, ο υπουργός μίλησε και για τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα από δασικές εκτάσεις», χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για το νέο βαρύ χαράτσι που φορτώνεται στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για την υποβολή αντιρρήσεων όταν βλέπουν τα χωράφια τους ως δασικές εκτάσεις και τα βοσκοτόπια να αμφισβητούνται.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org