Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Νοσοκομεία Παίδων: Κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς και ασθενείς με τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
  • Ανεβάζουν στροφές τα συνδικάτα για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη
  • Κάτω τα χέρια από τους συνδικαλιστές! Μέχρι και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας απέλυσε η εργοδοσία στη «Μαλαματίνα»
  • Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι βιοπαλαιστές αγρότες. Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Εορδαία
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας που αφορά όλους τους γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη νοσηλείας

Σε σχόλιό του για την απεργία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε χτες:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", που διεκδικούν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας. Είναι αγώνας που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά αφορά κυρίως τους γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, χωρίς χρονοτριβές, να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στη δυνατότητα του προσωπικού να δουλεύει αξιοπρεπώς και να μπορεί να προσφέρει στους μικρούς ασθενείς την υγεία που τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Αμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για να μπορούν να λειτουργούν όλα τα τμήματα με επάρκεια. Οι μετακινήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι ολιγόμηνες συμβάσεις, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση διάλυσης βασικών τομέων του νοσοκομείου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους, γιατί η υπόθεση της υγείας των παιδιών κάθε οικογένειας δεν μπορεί να θυσιάζεται για να αυξάνεται το πελατολόγιο των ομίλων της ιδιωτικής Υγείας».

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Απάντηση διεκδίκησης κόντρα στη διάλυση των παιδιατρικών νοσοκομείων

Ηχηρή απάντηση διεκδίκησης, ενάντια στο μεθοδικό και διαχρονικό ξήλωμα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, έστειλαν χτες εργαζόμενοι από τα τρία δημόσια νοσοκομεία παίδων της Αττικής με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ενδεικτική της απόγνωσης που βρίσκονται οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι η πρωτοφανής συμμετοχή των γιατρών του «Αγία Σοφία» στην απεργία, αφού απεργοί δήλωσαν πάνω από 100, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, που ένωσε τη φωνή του με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως και με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Η κατάσταση στο «Αγία Σοφία» έχει φτάσει πια στο «μη παρέκει», αφού η λίστα αναμονής για χειρουργεία έχει ξεπεράσει τους 3.000 μικρούς ασθενείς, με τις οικογένειές τους φυσικά να αγωνιούν.

Λίστα αναμονής: «Χαράς ευαγγέλιο» για τον ιδιωτικό τομέα

Η Αγγελική Κρικρή, χειρουργός στο «Αγία Σοφία», επιμελήτρια Α' και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, σημείωσε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση: «Μέσα στην πανδημία, δύο έτη που έκλεισαν τα χειρουργεία αλλά και σήμερα υπήρχε μια σωρεία παιδιών, εκατοντάδες, ίσως και χίλια - δεν μας δίνουν το ακριβές νούμερο - που οι οικογένειές τους αναγκάστηκαν να βγουν από τη λίστα αναμονής και να χειρουργηθούν τα παιδιά τους στον ιδιωτικό τομέα».


Η ίδια άλλωστε παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά και είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλά αναγκάστηκαν να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας 3.000 ευρώ, για περιτονίτιδα 10.000 ευρώ. «Τρεις χιλιάδες παιδιά είναι αυτήν τη στιγμή στη λίστα κι άλλα τόσα ενδεχομένως έχουν χειρουργηθεί ιδιωτικά. Αρα το απόλυτο νούμερο μπορεί να είναι και διπλάσιο», αναφέρει.

Οσο για τις λύσεις - μπαλώματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με μετακινήσεις αναισθησιολόγων, που μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία το πρόβλημα, η χειρουργός σημειώνει: «Οι αναισθησιολόγοι που έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες με απόσπαση για 1 - 2 μήνες δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι ενδεχομένως να ξεκινήσει ένα χειρουργικό τραπέζι, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 5 τη μέρα. Δεν θέλουμε πασαλείμματα».

Συνθήκες - «θερμοκήπιο» ιατρικών λαθών

«Περίπου 50 είναι οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών και επιπλέον 10 γιατροί που θα συνταξιοδοτηθούν, άρα πολλά τμήματα, όπως η Πυρηνική Ιατρική, είναι στον "αέρα" και για να μπορέσουν να καλυφθούν θεραπείες ογκολογικών περιστατικών μετακινείται γιατρός από το Λαϊκό», σημειώνει η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία»: «Είναι τραγική η κατάσταση σε πολλούς τομείς. Ολοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να μη λειτουργεί τις μισές μέρες το Μικροβιολογικό εργαστήριο στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Αυτό που διαρρέεται είναι ότι από 1/10 τα δείγματα θα στέλνονται στο "Αγλαΐα Κυριακού", το οποίο συμβαίνει ήδη για το Αιματολογικό και το Βιοχημικό. Πρόκειται για συγχωνεύσεις τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, τη στιγμή που εξυπηρετούνται πολλά περιστατικά. Με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ιατρικά λάθη, θα πάνε πίσω περιστατικά, κι όλα αυτά όταν η πλειοψηφία των παιδιών που έρχονται στο Παίδων αφορά λοιμώξεις, όταν υπάρχουν 3 Ογκολογικές κλινικές, κλινική μυελού των οστών, δηλαδή επείγουσες καταστάσεις που οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουμε άμεσα για ποιο λόγο ένα παιδί κάνει πυρετό και να χορηγήσουμε την κατάλληλη θεραπεία».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως τη μετέφερε η γιατρός Χαρά Καραντανά, με τις ελλείψεις προσωπικού να χτυπούν «κόκκινο» στα χειρουργεία (από 32 νοσηλευτές το 2016, έμειναν 28 το 2018 και 17 σήμερα) και στο Αναισθησιολογικό. «Κλειστές παραμένουν και οι ανακαινισμένες πτέρυγες παιδιατρικών κλινών, όπου η κυβέρνηση έκοψε κορδέλες και σήμερα μικροί ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα ή ακόμα και σε ράντζα! Ενώ η χαριστική βολή δόθηκε με το πρόβλημα στο Μικροβιολογικό του "Αγία Σοφία" και την απόφαση να στέλνονται τα επείγοντα δείγματα στο εργαστήριο του νοσοκομείου μας! Δηλαδή, σε μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου μας, το εργαστήριο θα φορτωθεί τη διπλάσια δουλειά.

Και ρωτάμε: Πώς με το ίδιο προσωπικό θα βγαίνουν αποτελέσματα γρήγορα και χωρίς λάθη; Ποιο παιδί θα έχει προτεραιότητα; Μέσα στο μεγάλο όγκο περιστατικών, πώς θα εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων; Με ποιο προσωπικό θα γίνει αυτή η δουλειά; Με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων θα πρέπει να βγαίνει διπλάσια δουλειά; Οταν ήδη εργάζονται συνεχόμενα 7 - 8 μέρες χωρίς ρεπό στα εργαστήρια;».

Χιλιάδες ευρώ για χειρουργεία που «δεν καλύπτονται»

Η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπαιδικός στο Παίδων Πεντέλης, θυμίζει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει τις εφημερίες, ενώ εντός του νοσοκομείου ξεκίνησε να λειτουργεί δομή φιλοξενίας παιδιών με εισαγγελική εντολή, κλείνοντας 7 θαλάμους με πολλά κρεβάτια, στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο έχει μπει στο «μάτι του κυκλώνα». «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη της χώρας, η οποία βάλλεται πανταχόθεν. Στο Παίδων Πεντέλης το κυρίαρχο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού», σημειώνει, αφού λειτουργεί με το 1/3 των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι 3 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.

Είναι δε εξοργιστικό ότι παρά τα παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα υλικά, π.χ. τα ορθοπαιδικά, αν ένα παιδί χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική, αλλά μόνο τη νοσηλεία και τα υλικά τα πληρώνει ο ασθενής. «Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με το χειρουργείο. Για παράδειγμα, τα πιο φθηνά χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης είναι περίπου 10.000 ευρώ. Οικογένειες ξεπουλάνε ό,τι έχουν για ένα χειρουργείο. Στα θέματα ορθοπαιδικής στο παιδί, αναπτύσσεται ο σκελετός του και αν δεν το χειρουργήσεις έγκαιρα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία του», αναφέρει.

Κραυγή αγωνίας και από τους γονείς

Κραυγή αγωνίας βγάζουν και οι γονείς, με την μητέρα παιδιού με καρδιολογικά προβλήματα, κυρία Κοκολάκη, να αναφέρει: «Η διάλυση του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου γίνεται εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια. Αν δεν ήμασταν οι γονείς να φωνάζουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, αυτό το Κέντρο θα είχε κλείσει προ πολλού. Αυτήν την αγωνία που υπάρχει σήμερα σε όλους τους γονείς, εμείς τη βιώνουμε πάνω από 10 χρόνια ζητώντας να στηριχθεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό, που ενώ μπορούν, δεν το κάνουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπουμε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διάλυσης των νοσοκομείων παίδων. Αυτό το σχέδιο θα ευοδωθεί αν δεν τους σταματήσουμε και τότε θα θρηνήσουμε παιδιά, θα έχουμε θανάτους. Να ξεσηκωθούμε πριν να είναι αργά».

Η ΟΕΝΓΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων και των γονιών βρέθηκε και χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, να σημειώνει: «Το γεγονός ότι περιμένουν 3.000 παιδιά να χειρουργηθούν, νεογνά και βρέφη πριν καλά καλά προλάβουν να βγουν από την κοιλιά της μητέρας τους, έρχονται αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητα ενός συστήματος που τους λέει "πρέπει να περιμένετε για να χειρουργηθείτε, πρέπει να περιμένετε για να διεκδικήσετε τη ζωή σας", είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι προκειμένου να συνεχιστεί η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης για να σταλούν πεσκέσι παιδιά και οι οικογένειές τους στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να απλώσουν τα πλοκάμια τους, πρέπει να πάρει απάντηση.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα που μας συνθλίβει καθημερινά. Σήμερα οι συνάδελφοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία δίνουν μια δυναμική απάντηση και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Τους συγχαίρουμε για το παράδειγμά τους, αποκαλύπτουν τα ψέματα της κυβέρνησης, απαντούν στη χυδαία απάντηση του υπουργείου Υγείας που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι που δεν γίνονται χειρουργεία».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παίδων ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 20 Οκτώβρη στην πανυγειονομική απεργία και στις 9 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

ΞΕΣΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Εκκαθαρίσεις» συνδικαλιστών για να σπάσει ο δίκαιος αγώνας

Απέλυσε μέχρι και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών και πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου | Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση η εργοδοσία της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη με τις πλάτες της κυβέρνησης, που έχει θέσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους στην υπηρεσία της. Χτες έφτασε μάλιστα στο σημείο να απολύσει τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννη Φραγκίδη, και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Αρη Μερκενίδη.

Οι εκδικητικές, παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις κοινοποιήθηκαν στους δύο συνδικαλιστές λίγο μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο, όπου αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Για την απόλυση των δύο συνδικαλιστών η εργοδοσία επικαλείται «σπουδαίο λόγο», σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Αναφέρει ότι με την κατάργηση του τμήματος διάθεσης, καταργήθηκαν και οι θέσεις των πωλητών οδηγών - βοηθών οδηγών που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τμήμα, οπότε δεν είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησής τους. Επίσης επικαλείται ότι αρνήθηκαν να απασχοληθούν σε θέση εργατοτεχνίτη παραγωγής. Οπότε «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη θέση στην οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην εταιρεία» και «ως εκ τούτου συντρέχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία της σύμβασης».

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ. Απέναντί τους εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν θέσει τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι οποίες με εισαγγελικές εντολές έχουν αναλάβει να βάζουν καθημερινά στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου οι οποίοι προσλήφθηκαν παράνομα στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Τις απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προκλητική κίνηση της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» που με τις πλάτες της κυβέρνησης προχώρησε στις απολύσεις και σημειώνει:

«Οι απολύσεις δεν θα περάσουν!Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα", που αγωνίζονται πολύμορφα όλο αυτό το διάστημα διεκδικώντας την ανάκληση των εκδικητικών και άδικων απολύσεων 15 συναδέλφων και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, θα πέσει στο κενό! Μετά την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά επιχειρούν με τις απολύσεις συνδικαλιστών να σβήσουν τις αγωνιστικές φωνές και διεκδικήσεις! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των συναδέλφων μας στη "Μαλαματίνα"», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Τις νέες απολύσεις καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων και καλούν στη σημερινή διαμαρτυρία. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Σύσκεψη συντονισμού της δράσης ενάντια στις απολύσεις

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη που έχει καλέσει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», με σωματεία, επιτροπές αγώνα και εργαζόμενους, με θέμα τον συντονισμό της δράσης ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία.

Καλεί σε συμμετοχή τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα σε χώρους που ήδη οι εργαζόμενοι βιώνουν τις απολύσεις, όπως στα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, στην επιχείρηση ΑΛΟΥΜΥΛ στο Κιλκίς, στην ΠΥΡΑΜΙΣ, κ.α., αλλά και ευρύτερα τα εργατικά σωματεία της περιοχής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, να ακυρωθούν τώρα οι απολύσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις απολύσεις των συνδικαλιστών στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» σημειώνει:

«Δεν έφτανε η παροχή ασυλίας της κυβέρνησης προς την εργοδοσία της επιχείρησης "Μαλαματίνα", δεν αρκούσε η εκτεταμένη καταστολή έξω από το εργοστάσιο με ΜΑΤ και χημικά, αλλά και η προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού, σήμερα έφτασαν στο σημείο να απολύσουν τον πρόεδρο του Σωματείου που είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, καθώς και δεύτερο εκλεγμένο συνδικαλιστή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Να ακυρωθούν τώρα οι απολύσεις. Οι αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά με δικαιώματα, δεν θα καμφθούν από την καταστολή κυβέρνησης και εργοδοσίας».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη

Το τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη προετοιμάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο του τριημέρου δράσης, κλαδικά σωματεία και τοπικές Ενώσεις επαγγελματιών οργανώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κορυφωθούν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη με κινητοποίηση που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΒΣΑ έχει καλέσει τις τριτοβάθμιες οργανώσεις «ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να πάρουν απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων».

«Οι επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Καλεί τα σωματεία να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των επαγγελματιών, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη και να κλιμακώσουν τη δράση τους με συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να την αξιοποιούμε για την οργάνωση της πάλης μας. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτροπή πλειστηριασμών σπιτιών και μαγαζιών συναδέλφων που οργάνωσε η ΟΒΣΑ, δείχνουν τον δρόμο. Μόνο με την οργανωμένη παρέμβαση μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα όπου βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022), να μη διακόπτεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις, καμία αύξηση των ΥΚΩ, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.). Επίσης, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο, και διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρόσω ολοταχώς για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη

Δυναμώνει η πολύμορφη δράση, με συνελεύσεις, περιοδείες, κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις

Από τις συνελεύσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια
Από τις συνελεύσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί δράσης των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Περισσότερες δυνάμεις και με μεγαλύτερη ένταση βγαίνουν στη μάχη, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργή συμμετοχή τους στην προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συντονίζουν τη δράση τους σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο για τα άμεσα προβλήματα που ταλανίζουν τον κάθε χώρο, όπως απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, διώξεις, ακρίβεια, κόστος στέγασης, πλειστηριασμοί κ.ά. Παράλληλα αξιοποιούν κάθε μορφή και μέσο προπαγάνδας προκειμένου μαχητικά και με ζωντάνια να φτάσει πλατιά το κάλεσμα πάλης και σύγκρουσης με μια πολιτική που από κυβέρνηση σε κυβέρνηση κάνει όλο και πιο ανυπόφορη τη ζωή, το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης.

Συσκέψεις συντονισμού σε όλη τη χώρα

Σημαντικοί σταθμοί μέχρι την απεργία είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, πραγματοποιούνται κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις που δίνουν πνοή στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στην Αττική, κάλεσμα σε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, απευθύνουν εργατικά συνδικάτα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εξορμήσεις αφισοκόλλησης από συνεργεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Εξορμήσεις αφισοκόλλησης από συνεργεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, οργανώνεται πλατιά σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Ξάνθη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Νάουσα, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στη Λάρισα, σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

Στην Καρδίτσα, σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, την Τετάρτη 5 Οκτώβρη.

«Αφήνουμε την κερκίδα και μπαίνουμε στον αγώνα»

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης ενόψει της απεργίας, με δεκάδες εργαζόμενους σε εργοτάξιο κατασκευής ξενοδοχείου στην οδό Σταδίου συζήτησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση του κλάδου και την προετοιμασία της απεργίας.

«Αν είσαι θεατής στο γήπεδο, γκολ δεν μπορείς να βάλεις. Από την κερκίδα, γκολ δεν μπαίνει», τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου, συζητώντας με τους οικοδόμους πάνω στο ερώτημα τι μπορεί και τι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε για την ανάγκη να «μπουν στο γήπεδο» και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης της απεργίας στις 9 Νοέμβρη σε κάθε χώρο δουλειάς, να μεταφέρουν τα αιτήματα της κινητοποίησης σε κάθε συνάδελφό τους στον κλάδο και όχι μόνο.


Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια επισήμανε ότι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην Ενέργεια, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, με τους εργαζόμενους να στενάζουν. «Αυτοί που μας ζητάνε κάθε μήνα να "τα σκάσουμε" για το ρεύμα, για το φυσικό αέριο, είναι οι ίδιοι που μας πίνουν το αίμα κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μέσα και από τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική και τις υποσχέσεις για «φθηνά σπίτια» στους νέους, που στην πραγματικότητα τους στέλνουν στα νύχια των τραπεζών. Απευθυνόμενος στους οικοδόμους που χτίζουν μια ακόμα πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της Αθήνας, ο Γ. Αναγνώστου επισήμανε τις ελλείψεις σε κρίσιμα έργα (κατασκευή σχολείων, φοιτητικών εστιών, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση) και μετέφερε το αίτημα του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας για ανέγερση σύγχρονων εργατικών κατοικιών για τις ανάγκες του λαού.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο, για αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερους όρους δουλειάς. Οπως υπενθύμισε ο Γ. Αναγνώστου, αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλη. Παράλληλα, μετέφερε την πείρα από χώρους δουλειάς όπως τα εργοτάξια της κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις και απέσπασαν επιπλέον αυξήσεις. «Θα συνεχίσουμε και σε άλλα εργοτάξια», ξεκαθάρισε και τόνισε την ανάγκη η οργάνωση και η διεκδίκηση να απλωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους.

«Πρέπει να υψώσουμε ανάστημα, οργανωμένα με το Συνδικάτο μας, μαζί με άλλα συνδικάτα. Να βγούμε στον δρόμο χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει καμιά άλλη και μας λύσει δήθεν τα προβλήματα. "Σωτήρες" δεν υπάρχουν», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ότι η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποτελεί ορόσημο, μάχη που πρέπει να στείλει μαζικό και ξεκάθαρο μήνυμα, σκαλοπάτι για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Συγκρότησαν Σωματειακή Επιτροπή σε εργοστάσιο εκτύπωσης

Στη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής προχώρησε η Γενική Συνέλευση εργαζομένων που οργάνωσε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου σε βιομηχανία εκτύπωσης του Ομίλου Σμυρνιωτάκη στο Κορωπί.

Ο Θ. Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημέρωσε ότι το Συνδικάτο έχει βάλει στόχο τη διεκδίκηση επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε ότι η Σωματειακή Επιτροπή θα βοηθήσει αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης και για τον συντονισμό της δράσης με άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου και με άλλους κλάδους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία.

Στάση εργασίας σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, προχωρούν αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα ξενοδοχεία Αττικής, με απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), με τη ΔΑΣ να καλεί σε μαζική συμμετοχή για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά των ΒΑΕ και επέκτασή τους και σε άλλες ειδικότητες του κλάδου, εφάπαξ στην 20ετία, με τον υπολογισμό που ίσχυε πριν από το 2010. Επίσης, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Φτηνά καύσιμα, τρόφιμα και Ενέργεια για όλες τις εργατικές οικογένειες.

Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας: Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» οργανώνει σύσκεψη, στις 12 μ., στο εστιατόριο του προσωπικού. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 2 μ.μ., με σκοπό να συζητήσει τα επόμενα βήματα στις κινητοποιήσεις του.

Στην Κω το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ημερήσιο χρόνο απασχόλησης.

Συνελεύσεις και άλλες δραστηριότητες μπροστά στην απεργία

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Επίσης, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και στα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν στα Παραρτήματα: Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος 36), 30/9, στις 7 μ.μ. Βορειοανατολικών Συνοικιών (Τήνου 17, Παλλήνη), 2/10, στις 10.30 π.μ. Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), 6/10, στις 7 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο είναι όσα αναδεικνύει, σημειώνοντας ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωή «οι μεγαλέμποροι έχουν σκάσει από τα κέρδη». Αλλωστε, τα νούμερα ζαλίζουν αλλά και εξοργίζουν κάθε λαϊκό νοικοκυριό που από βδομάδα σε βδομάδα ζει όλο και χειρότερο εφιάλτη μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων. Οπως μεταφέρει ο Σύλλογος, «Ομιλος Σκλαβενίτη: 3,98 δισ. ευρώ τζίρος το 2021, επενδύσεις σε νέα καταστήματα, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης Ενέργειας, υποδομών κ.ά. "Κωτσόβολος": 654 εκατ. ευρώ τζίρος έως τον Απρίλη του 2021, επενδύσεις ύψους 13,2 εκατ., με πλάνο οι επενδύσεις να φτάσουν την επόμενη διετία σε 26 εκατ. "Μασούτης": Ετήσιος τζίρος άνω των 1,1 δισ. "Market In": τζίρος 370 εκατ. ευρώ, σχέδιο εξαγοράς μικρότερων αλυσίδων. "Πλαίσιο": Τζίρος 192,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2022. Ταμειακά διαθέσιμα 14,1 εκατ. ευρώ.

Είναι ένα μικρό δείγμα που επιβεβαιώνει ότι αυτοί θησαυρίζουν χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι και εμείς γονατίζουμε από την ένταση της εκμετάλλευσης και αγκομαχάμε για να τα φέρουμε βόλτα».

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην πλατεία Μητροπόλεως, στις 6 μ.μ., σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε νέα εθελούσια στην Τράπεζα Πειραιώς. Προχωράνε σε νέο κλείσιμο καταστημάτων. Η εντατικοποίηση και η τηλεργασία σε πολλούς εργασιακούς χώρους αυξάνονται ραγδαία. Η ΕΤΕ ετοιμάζει τη δική της απόσχιση για τη Διεύθυνση καρτών, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων τραπεζών. Στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν αμείωτα οι απολύσεις, η απληρωσιά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει την κερδοφορία των εργοδοτών μας με νέο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας». Καταλήγοντας, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Παρεμβάσεις για την ενεργειακή φτώχεια και τους πλειστηριασμούς

Προχτές Τρίτη το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής έκανε παρέμβαση στην εταιρεία «Do Value» για να σταματήσει ο πλειστηριασμός της κατοικίας εργαζόμενου που δουλεύει στον κλάδο. Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα να αναβληθεί ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός για δύο μήνες.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία παρόχων ρεύματος (Π. Τσαλδάρη και Θηβών) οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Περιστερίου, διεκδικώντας ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό (Σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών - Ελεγκτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων στον δήμο, Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου).

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Τρίγωνη Πλατεία του Αιγίου σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., ενάντια στην ακρίβεια και τον δύσκολο χειμώνα που ετοιμάζουν για τον λαό κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, απευθύνουν στους εργαζόμενους και τον λαό της Αιγιάλειας τα Σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Στα Γρεβενά, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ήδη τους 2 βαθμούς το πρωί και το βράδυ στα ορεινά, ήδη έχουν αρχίσει να ανάβουν τη θέρμανση, την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου το οποίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, «συμφέρει», φτάνει μετά την επιδότηση στα 1,30 ευρώ/λίτρο, ενώ ο τόνος ξύλων ξεκινά από 80 ευρώ (για ατομικές ανάγκες) και φτάνει στο εμπόριο τα 140 ευρώ. Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση το Σωματείο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών καλούν σωματεία και φορείς της πόλης σε σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της πάλης τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών.

Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη απογευματινό συλλαλητήριο με πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εντατική προετοιμασία για την οργάνωση των κινητοποιήσεων

Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη το παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με τις περιφερειακές συσκέψεις σήμερα στη Θεσσαλία (Εργατικό Κέντρο Λάρισας, 10.30 π.μ.) και αύριο στην Κρήτη (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, 10.30 π.μ.) ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.

Ηδη έχει αποφασιστεί παναττικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κυβερνητική κοροϊδία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θυμίζουν τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί εδώ και 13 χρόνια και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές».

Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!). Να αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η εθελοντική εισφορά των συνταξιούχων (0,20 ευρώ), που παρακρατείται μέχρι τώρα από τον ΕΦΚΑ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος και για τον βιοπαλαιστή αγρότη

«Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ η μόνη διέξοδος για τον βιοπαλαιστή αγρότη»: Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για την Αγροτική Πολιτική.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και της λεκάνης της Βεγορίτιδας, με τους οποίους έγινε πλούσια συζήτηση μετά την κεντρική ομιλία. Παίρνοντας τον λόγο ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί όσον αφορά τις καλλιέργειες των ροδάκινων, που φέτος υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, και των μήλων, με τις εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους και τη μη απορρόφηση της σοδειάς. Στη συνέχεια συζήτησαν για τη θέση του Κόμματος αναφορικά με τον ΕΛΓΑ και συνολικά για την αγροτική πολιτική.

Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στις εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στάθηκε στο κύμα ακρίβειας, λέγοντας ότι ο λαός μας πληρώνει το μάρμαρο της «πράσινης ανάπτυξης», των συνεπειών του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την πολύ δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και τις τιμές πώλησης φρούτων - οπωροκηπευτικών να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ανέδειξε τις επιπτώσεις της ακρίβειας για τον λαό, που κόβει ακόμα και από τη διατροφή του, από αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Εκανε λόγο επίσης για την έλλειψη αγορών όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής, αλλά και για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που δεν στηρίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας των αγροτών και η διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει και αναδεικνύει τα αιτήματα του οργανωμένου κινήματος για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τιμές που θα αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις επιπτώσεις για τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά και για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού από την ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει την παραγωγή στα μέτρα της κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων, ενώ στάθηκε αναλυτικά με πολλά παραδείγματα στην τάση που υπάρχει με τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια.

Κλείνοντας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή:«Η εργατική - λαϊκή εξουσία θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ο βιοπαλαιστής αγρότης θα ζει πολύ καλύτερα, ενταγμένος εθελοντικά στη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία, το κρατικό εμπόριο θα εξασφαλίζει τιμές, υποδομές, προστασία από φυσικά φαινόμενα, δίνοντας οριστικά τέλος στο βάσανο της επιβίωσης, που σήμερα αποτελεί ατομική και όχι κοινωνική υπόθεση και ευθύνη».

Σε αυτήν τη βάση τόνισε την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο».

Σε απελπιστική κατάσταση οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς

Τα όσα υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση επιβεβαιώνει και η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς, καθώς η διάθεση των μήλων είναι σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής, και παράλληλα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν αρκετοί τόνοι αδιάθετοι.

Τα προϊόντα δεν απορροφούνται στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, ενώ η επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία οδήγησε στο να χαθεί μια τεράστια αγορά για τα μήλα και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Επίσης, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με το απαγορευτικό κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο στα 1,85 ευρώ το λίτρο και την επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση να αποτελεί ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση του αγροτικού κόσμου. Οι λογαριασμοί ρεύματος, από την άλλη, έφτασαν στους αγρότες τριπλασιασμένοι μέσα σε έναν χρόνο, 0,21 λεπτά/κιλοβατώρα όταν πέρυσι ήταν στα 0,07 λεπτά μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρά τις κοροϊδίες της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί κατά 90% για τους αγρότες.

Ολα αυτά διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που οι τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια έχουν εκτοξευτεί, συνολικά το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και οι αγρότες αναγκάζονται να πουλάνε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ή να τους μένουν απούλητα τα προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ δηλώνει τη στήριξή της στη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, και συγκεκριμένα των μηλοπαραγωγών, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες των φτωχών αγροτών.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «EDILMAC»
Διασφαλίζονται οι αποζημιώσεις - συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας

Απαιτούν να απορροφηθούν από την «Ελληνικός Χρυσός»

Την κατοχύρωση όλων των νόμιμων αποζημιώσεών τους, την εκκαθάριση των οφειλών που εκκρεμούσαν (υπόλοιπο ποσό για την προσαύξηση του Σαββάτου) και επιπλέον δύο μεικτούς μισθούς (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ως ποσό επιπλέον αποζημίωσης) κατάφεραν οι απολυμένοι της «Edilmac», μετά από διαβούλευση με την εργοδοσία.

«Είναι μια μικρή νίκη, αφού η εργοδοσία ήθελε να μας διώξει με πολύ λιγότερα», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), τονίζοντας ότι «παραμένουμε τις επόμενες μέρες σε επιφυλακή για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέχρι κεραίας».

Επιπλέον, το Συνδικάτο διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «ακόμα πιο αποφασιστικά για την απορρόφησή μας από την "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ"», προσθέτοντας: «Εκεί που εργαζόμασταν τόσα χρόνια παράγοντας έργο για την "Ελληνικός Χρυσός" (το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά έχει διάρκεια τουλάχιστον για άλλα 30 χρόνια), εκεί απαιτούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε (και όχι στον εκάστοτε εργολάβο, αλλά στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ")».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους και οργανώνουν την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους. Σημαντικός σταθμός στη δράση τους είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που σφίγγουν τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού, για μια σειρά από προϊόντα, που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, οι δυσκολίες με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για ζημιές που σημειώθηκαν ξανά το προηγούμενο διάστημα από το χαλάζι και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Πολύμορφες δράσεις από τους ροδακινοπαραγωγούς

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί, από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είδαν τις τιμές που πουλάνε να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις, οι έμποροι και οι βιομήχανοι σταματούσαν να παραλαμβάνουν προϊόντα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα φρούτα πάνω στα δέντρα ή να πέφτουν.

Την προηγούμενη Πέμπτη, Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και της Πέλλας πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη στη Βέροια με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους. Εκεί μαζί με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην «Agrotica», αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ το τριήμερο 11 - 12 - 13 Οκτώβρη.

Τους ροδακινοπαραγωγούς χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο μας. Κλείνουμε τα αυτιά στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα παπαγαλάκια που θορυβημένοι από τη μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να αναμασάνε την καραμέλα ότι "εκλογές είναι φέτος, κάτι θα δώσουν". Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα, δεν θέλουμε να ζούμε σαν ζητιάνοι με επιδόματα, "voucher", "pass". Είμαστε παραγωγοί, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, κόπο και ιδρώτα και απαιτούμε το αυτονόητο, να πληρώνεται ο κόπος μας, να πουλιέται η παραγωγή σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για μας».

Παρεμβάσεις από αγροτικούς συλλόγους

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Σπάρτη διοργανώνουν αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του ν. Λακωνίας.

Επίσης, περιοδείες στα χωριά προγραμματίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» για την ενημέρωση των αγροτών και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενόψει των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επίσης το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες σε συμμετοχή στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την οργάνωση της πάλης ώστε κανένα σπίτι, σχολείο να μη μείνει χωρίς νερό και θέρμανση.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ