Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρόσω ολοταχώς για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη

Δυναμώνει η πολύμορφη δράση, με συνελεύσεις, περιοδείες, κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις

Από τις συνελεύσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια
Από τις συνελεύσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί δράσης των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Περισσότερες δυνάμεις και με μεγαλύτερη ένταση βγαίνουν στη μάχη, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργή συμμετοχή τους στην προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συντονίζουν τη δράση τους σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο για τα άμεσα προβλήματα που ταλανίζουν τον κάθε χώρο, όπως απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, διώξεις, ακρίβεια, κόστος στέγασης, πλειστηριασμοί κ.ά. Παράλληλα αξιοποιούν κάθε μορφή και μέσο προπαγάνδας προκειμένου μαχητικά και με ζωντάνια να φτάσει πλατιά το κάλεσμα πάλης και σύγκρουσης με μια πολιτική που από κυβέρνηση σε κυβέρνηση κάνει όλο και πιο ανυπόφορη τη ζωή, το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης.

Συσκέψεις συντονισμού σε όλη τη χώρα

Σημαντικοί σταθμοί μέχρι την απεργία είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, πραγματοποιούνται κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις που δίνουν πνοή στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στην Αττική, κάλεσμα σε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, απευθύνουν εργατικά συνδικάτα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εξορμήσεις αφισοκόλλησης από συνεργεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Εξορμήσεις αφισοκόλλησης από συνεργεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, οργανώνεται πλατιά σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Ξάνθη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Νάουσα, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στη Λάρισα, σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

Στην Καρδίτσα, σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, την Τετάρτη 5 Οκτώβρη.

«Αφήνουμε την κερκίδα και μπαίνουμε στον αγώνα»

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης ενόψει της απεργίας, με δεκάδες εργαζόμενους σε εργοτάξιο κατασκευής ξενοδοχείου στην οδό Σταδίου συζήτησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση του κλάδου και την προετοιμασία της απεργίας.

«Αν είσαι θεατής στο γήπεδο, γκολ δεν μπορείς να βάλεις. Από την κερκίδα, γκολ δεν μπαίνει», τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου, συζητώντας με τους οικοδόμους πάνω στο ερώτημα τι μπορεί και τι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε για την ανάγκη να «μπουν στο γήπεδο» και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης της απεργίας στις 9 Νοέμβρη σε κάθε χώρο δουλειάς, να μεταφέρουν τα αιτήματα της κινητοποίησης σε κάθε συνάδελφό τους στον κλάδο και όχι μόνο.


Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια επισήμανε ότι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην Ενέργεια, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, με τους εργαζόμενους να στενάζουν. «Αυτοί που μας ζητάνε κάθε μήνα να "τα σκάσουμε" για το ρεύμα, για το φυσικό αέριο, είναι οι ίδιοι που μας πίνουν το αίμα κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μέσα και από τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική και τις υποσχέσεις για «φθηνά σπίτια» στους νέους, που στην πραγματικότητα τους στέλνουν στα νύχια των τραπεζών. Απευθυνόμενος στους οικοδόμους που χτίζουν μια ακόμα πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της Αθήνας, ο Γ. Αναγνώστου επισήμανε τις ελλείψεις σε κρίσιμα έργα (κατασκευή σχολείων, φοιτητικών εστιών, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση) και μετέφερε το αίτημα του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας για ανέγερση σύγχρονων εργατικών κατοικιών για τις ανάγκες του λαού.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο, για αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερους όρους δουλειάς. Οπως υπενθύμισε ο Γ. Αναγνώστου, αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλη. Παράλληλα, μετέφερε την πείρα από χώρους δουλειάς όπως τα εργοτάξια της κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις και απέσπασαν επιπλέον αυξήσεις. «Θα συνεχίσουμε και σε άλλα εργοτάξια», ξεκαθάρισε και τόνισε την ανάγκη η οργάνωση και η διεκδίκηση να απλωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους.

«Πρέπει να υψώσουμε ανάστημα, οργανωμένα με το Συνδικάτο μας, μαζί με άλλα συνδικάτα. Να βγούμε στον δρόμο χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει καμιά άλλη και μας λύσει δήθεν τα προβλήματα. "Σωτήρες" δεν υπάρχουν», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ότι η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποτελεί ορόσημο, μάχη που πρέπει να στείλει μαζικό και ξεκάθαρο μήνυμα, σκαλοπάτι για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Συγκρότησαν Σωματειακή Επιτροπή σε εργοστάσιο εκτύπωσης

Στη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής προχώρησε η Γενική Συνέλευση εργαζομένων που οργάνωσε χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου σε βιομηχανία εκτύπωσης του Ομίλου Σμυρνιωτάκη στο Κορωπί.

Ο Θ. Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημέρωσε ότι το Συνδικάτο έχει βάλει στόχο τη διεκδίκηση επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε ότι η Σωματειακή Επιτροπή θα βοηθήσει αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης και για τον συντονισμό της δράσης με άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου και με άλλους κλάδους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία.

Στάση εργασίας σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, προχωρούν αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα ξενοδοχεία Αττικής, με απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), με τη ΔΑΣ να καλεί σε μαζική συμμετοχή για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά των ΒΑΕ και επέκτασή τους και σε άλλες ειδικότητες του κλάδου, εφάπαξ στην 20ετία, με τον υπολογισμό που ίσχυε πριν από το 2010. Επίσης, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Φτηνά καύσιμα, τρόφιμα και Ενέργεια για όλες τις εργατικές οικογένειες.

Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας: Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» οργανώνει σύσκεψη, στις 12 μ., στο εστιατόριο του προσωπικού. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 2 μ.μ., με σκοπό να συζητήσει τα επόμενα βήματα στις κινητοποιήσεις του.

Στην Κω το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ημερήσιο χρόνο απασχόλησης.

Συνελεύσεις και άλλες δραστηριότητες μπροστά στην απεργία

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Επίσης, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και στα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν στα Παραρτήματα: Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος 36), 30/9, στις 7 μ.μ. Βορειοανατολικών Συνοικιών (Τήνου 17, Παλλήνη), 2/10, στις 10.30 π.μ. Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), 6/10, στις 7 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο είναι όσα αναδεικνύει, σημειώνοντας ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωή «οι μεγαλέμποροι έχουν σκάσει από τα κέρδη». Αλλωστε, τα νούμερα ζαλίζουν αλλά και εξοργίζουν κάθε λαϊκό νοικοκυριό που από βδομάδα σε βδομάδα ζει όλο και χειρότερο εφιάλτη μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων. Οπως μεταφέρει ο Σύλλογος, «Ομιλος Σκλαβενίτη: 3,98 δισ. ευρώ τζίρος το 2021, επενδύσεις σε νέα καταστήματα, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης Ενέργειας, υποδομών κ.ά. "Κωτσόβολος": 654 εκατ. ευρώ τζίρος έως τον Απρίλη του 2021, επενδύσεις ύψους 13,2 εκατ., με πλάνο οι επενδύσεις να φτάσουν την επόμενη διετία σε 26 εκατ. "Μασούτης": Ετήσιος τζίρος άνω των 1,1 δισ. "Market In": τζίρος 370 εκατ. ευρώ, σχέδιο εξαγοράς μικρότερων αλυσίδων. "Πλαίσιο": Τζίρος 192,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2022. Ταμειακά διαθέσιμα 14,1 εκατ. ευρώ.

Είναι ένα μικρό δείγμα που επιβεβαιώνει ότι αυτοί θησαυρίζουν χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι και εμείς γονατίζουμε από την ένταση της εκμετάλλευσης και αγκομαχάμε για να τα φέρουμε βόλτα».

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην πλατεία Μητροπόλεως, στις 6 μ.μ., σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε νέα εθελούσια στην Τράπεζα Πειραιώς. Προχωράνε σε νέο κλείσιμο καταστημάτων. Η εντατικοποίηση και η τηλεργασία σε πολλούς εργασιακούς χώρους αυξάνονται ραγδαία. Η ΕΤΕ ετοιμάζει τη δική της απόσχιση για τη Διεύθυνση καρτών, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων τραπεζών. Στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν αμείωτα οι απολύσεις, η απληρωσιά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει την κερδοφορία των εργοδοτών μας με νέο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας». Καταλήγοντας, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Παρεμβάσεις για την ενεργειακή φτώχεια και τους πλειστηριασμούς

Προχτές Τρίτη το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής έκανε παρέμβαση στην εταιρεία «Do Value» για να σταματήσει ο πλειστηριασμός της κατοικίας εργαζόμενου που δουλεύει στον κλάδο. Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα να αναβληθεί ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός για δύο μήνες.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία παρόχων ρεύματος (Π. Τσαλδάρη και Θηβών) οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Περιστερίου, διεκδικώντας ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό (Σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών - Ελεγκτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων στον δήμο, Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου).

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Τρίγωνη Πλατεία του Αιγίου σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., ενάντια στην ακρίβεια και τον δύσκολο χειμώνα που ετοιμάζουν για τον λαό κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, απευθύνουν στους εργαζόμενους και τον λαό της Αιγιάλειας τα Σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Στα Γρεβενά, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ήδη τους 2 βαθμούς το πρωί και το βράδυ στα ορεινά, ήδη έχουν αρχίσει να ανάβουν τη θέρμανση, την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου το οποίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, «συμφέρει», φτάνει μετά την επιδότηση στα 1,30 ευρώ/λίτρο, ενώ ο τόνος ξύλων ξεκινά από 80 ευρώ (για ατομικές ανάγκες) και φτάνει στο εμπόριο τα 140 ευρώ. Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση το Σωματείο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών καλούν σωματεία και φορείς της πόλης σε σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της πάλης τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών.

Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη απογευματινό συλλαλητήριο με πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ