Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΣΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Εκκαθαρίσεις» συνδικαλιστών για να σπάσει ο δίκαιος αγώνας

Απέλυσε μέχρι και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών και πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου | Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση η εργοδοσία της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη με τις πλάτες της κυβέρνησης, που έχει θέσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους στην υπηρεσία της. Χτες έφτασε μάλιστα στο σημείο να απολύσει τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννη Φραγκίδη, και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Αρη Μερκενίδη.

Οι εκδικητικές, παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις κοινοποιήθηκαν στους δύο συνδικαλιστές λίγο μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο, όπου αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Για την απόλυση των δύο συνδικαλιστών η εργοδοσία επικαλείται «σπουδαίο λόγο», σύμφωνα με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Αναφέρει ότι με την κατάργηση του τμήματος διάθεσης, καταργήθηκαν και οι θέσεις των πωλητών οδηγών - βοηθών οδηγών που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τμήμα, οπότε δεν είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησής τους. Επίσης επικαλείται ότι αρνήθηκαν να απασχοληθούν σε θέση εργατοτεχνίτη παραγωγής. Οπότε «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη θέση στην οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην εταιρεία» και «ως εκ τούτου συντρέχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία της σύμβασης».

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ. Απέναντί τους εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν θέσει τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι οποίες με εισαγγελικές εντολές έχουν αναλάβει να βάζουν καθημερινά στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου οι οποίοι προσλήφθηκαν παράνομα στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Τις απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προκλητική κίνηση της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» που με τις πλάτες της κυβέρνησης προχώρησε στις απολύσεις και σημειώνει:

«Οι απολύσεις δεν θα περάσουν!Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα", που αγωνίζονται πολύμορφα όλο αυτό το διάστημα διεκδικώντας την ανάκληση των εκδικητικών και άδικων απολύσεων 15 συναδέλφων και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, θα πέσει στο κενό! Μετά την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά επιχειρούν με τις απολύσεις συνδικαλιστών να σβήσουν τις αγωνιστικές φωνές και διεκδικήσεις! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των συναδέλφων μας στη "Μαλαματίνα"», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Τις νέες απολύσεις καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων και καλούν στη σημερινή διαμαρτυρία. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Σύσκεψη συντονισμού της δράσης ενάντια στις απολύσεις

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη που έχει καλέσει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», με σωματεία, επιτροπές αγώνα και εργαζόμενους, με θέμα τον συντονισμό της δράσης ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία.

Καλεί σε συμμετοχή τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα σε χώρους που ήδη οι εργαζόμενοι βιώνουν τις απολύσεις, όπως στα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, στην επιχείρηση ΑΛΟΥΜΥΛ στο Κιλκίς, στην ΠΥΡΑΜΙΣ, κ.α., αλλά και ευρύτερα τα εργατικά σωματεία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ