Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παρέμβαση στη «φιέστα» στην Αρτα

Από την παρέμβαση στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η «ενημερωτική ημερίδα»
Από την παρέμβαση στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η «ενημερωτική ημερίδα»
Παρέμβαση στην ημερίδα - φιέστα για την «αγροτική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων, το Επιμελητήριο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρτας - Φιλιππιάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έκαναν το περασμένο Σάββατο οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ), Βαγγέλης Μπέτσας, κατήγγειλε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιταχύνει η ΚΑΠ της ΕΕ, της σημερινής και των παλιών κυβερνήσεων. Κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΟΑΣΝΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες αποχώρησαν αδειάζοντας την αίθουσα, αρνούμενοι με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη «φιέστα».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κινητοποίηση σήμερα στο ΙΚΑ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., έξω από το ΙΚΑ Κατερίνης, τα Σωματεία Συνταξιούχων Λιτοχώρου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», η Επιτροπή Ανέργων Κατερίνης και η ΔΑΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνης.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών οργανώνει σήμερα Τρίτη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, στις 10.30 π.μ, έξω από τη ΔΟΥ Δ' Θεσσαλονίκης.

Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να διαδηλώσουν: Κάτω τα χέρια από τα λαϊκά σπίτια. Κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία. Την κρίση να πληρώσουν τραπεζίτες, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην Αθήνα

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. «Ξεσηκωμός - Οργάνωση - Αγώνας. Να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, ό,τι με τις θυσίες και τον αγώνα μιας ζωής πληρώσαμε. Να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή, ανατρέποντας με την πάλη μας τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές που μας τσακίζουν»: Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν σε όλους τους συνταξιούχους, συνεχίζοντας τις περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Η πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό με μαχητική συμμετοχή στην απεργία στις 8/12

Στις 17 Δεκέμβρη η νέα πανελλαδική σύσκεψη της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ προχωρά ο σχεδιασμός για κατά τόπους συντονισμένες κινητοποιήσεις

Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα συζητηθούν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 17/12, στη Λάρισα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εντείνουν τον αγώνα και το συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα εκφραστεί σε όλη τη χώρα η αγωνιστική παρέμβασή της με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Νέα βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Ταυτόχρονα, τους καλεί να δώσουν μαχητική απάντηση στην πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκέμβρη, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό.

Αναδεικνύοντας τα νέα βάρη που προσθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και συνολικά στο λαό, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι "νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις" εκτοξεύονται στα 4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια.

Εντείνει τη φοροληστεία και σε βάρος αγροτών - κτηνοτρόφων αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% έως 20.000 ευρώ εισόδημα και μετά την αυξάνει σταδιακά στο 29% έως 30.000 ευρώ εισόδημα, 36% έως 40.000 ευρώ και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας, αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8.670 - 9.500 ευρώ.

Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες - κτηνοτρόφους, αφού από 1/1/2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, στην κινητή τηλεφωνία, σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβρη η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή, παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα "νομικά πρόσωπα", δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, και επιπλέον έκπτωση 20,4 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο "αναπτυξιακό νόμο". Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δισ. ευρώ με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες - κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ ν' αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ' αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη».

Συντονισμένα συλλαλητήρια με τρακτέρ στη Θεσσαλία

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες προχωρούν σε κλιμάκωση και πανθεσσαλικό συντονισμό της πάλης τους. Με αποφάσεις που πάρθηκαν σε μαζικές συσκέψεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, τη Δευτέρα 5/12 θα πραγματοποιηθούν συντονισμένα συλλαλητήρια με τρακτέρ, στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων.

Χτες βράδυ, στον Παλαμά της Καρδίτσας έγινε μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, καθώς και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Μαγνησία, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών. Στο πλαίσιο των μέτρων για την πετυχημένη προετοιμασία των συντονισμένων κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε την Παρασκευή τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών ενόψει των κινητοποιήσεων της Δευτέρας στις πόλεις.

Παράλληλα, σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης για παγκρήτιο συντονισμό της πάλης πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Εκτακτη συνέλευση - σύσκεψη για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνιστικές δραστηριότητες των μικρομεσαίων αγροτών, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 8/12, οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, χτες βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο, στο Καρλόβασι.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Οι «νεκροθάφτες» του Εργατικού Κέντρου «καλούν σε αγώνα»

Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία από σωματεία του νομού

Τις μεθοδεύσεις πρώην μελών της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (ΕΚΦ) και ορισμένων αντιπροσώπων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), που αφού διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο «εμφανίζονται ξαφνικά ως "αγωνιστές", μέσα από ένα συντονιστικό σωματείων», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, ΔΕΥΑ, ΠΑΚΟ, Οικοδόμων Καμένων Βούρλων και Τύπου - Χάρτου Φθιώτιδας.

«Αυτοί που οδήγησαν», τονίζουν τα σωματεία, «στον οικονομικό στραγγαλισμό και στη διάλυση το ΕΚΦ εμφανίζονται ως άσπιλοι και αμόλυντοι. Αλήθεια, ενημέρωσαν σε Γενικές Συνελεύσεις τα μέλη τους τι έγινε με τα σεμινάρια που διοργάνωναν και γιατί διέλυσαν το ΕΚΦ χωρίς να τους λογαριάσουν; Πήραν αποφάσεις τα ΔΣ για δημιουργία του "συντονιστικού" ή πάλι κάνουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων; Πάντως, το μεγαλύτερο Σωματείο Εργαζομένων στο νομό μας, της ΛΑΡΚΟ, δεν έχει κάνει συνεδρίαση για απόφαση δημιουργίας συντονιστικού. Ούτε έχει βγάλει ανακοίνωση να πει στους συναδέλφους του τι συνέβη και ποια ήταν η στάση που κράτησε η πλειοψηφία του στο Εργατικό Κέντρο.

(...) Δεν μπορεί, αυτοί που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση, σπέρνοντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που διέλυσαν το ΕΚ, να πρωτοστατήσουν, σαν να μην τρέχει τίποτα, στη δημιουργία (όπως οι ίδιοι διαρρέουν) νέου Εργατικού Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Να μην τολμούν να εμφανιστούν σε συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις αυτοί που άφησαν απροστάτευτους, χωρίς ΕΚ, τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας. Να μην τολμήσουν να εμφανιστούν με νέο προσωπείο για να μαχαιρώσουν πισώπλατα ξανά τους εργατοϋπαλλήλους. Να πεταχτούν έξω από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος όσοι πήραν αυτή την απόφαση - πρώην μέλη της διοίκησης και αντιπρόσωποι.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη και να δώσουν το αγωνιστικό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στη Λαμία, στην Πλ. Διάκου στις 10.30 π.μ.».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org