Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας διαλέξουν...

Δεν πρόλαβε, προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, να βάλει τα προβοκατόρικα «ερωτήματά» του, περί πιθανών συμφωνιών του ΚΚΕ με τη ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές και τα προχτεσινά «Νέα» έσπευσαν, να τα... τεκμηριώσουν, αναμασώντας τα όσα έχουν χιλιάδες φορές γραφτεί για τις περασμένες δημοτικές εκλογές και κάνοντας ρεπορτάζ στο χώρο της ΝΔ, όχι όμως και στο ΚΚΕ.

Τι κι αν το τελευταίο έχει επανειλημμένα και δημόσια διακηρύξει τις θέσεις του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ζητά την καταψήφιση τόσο των κυβερνητικών υποψηφίων, όσο και αυτών που στηρίζει η ΝΔ; Τι κι αν έχει, επίσης δημόσια, δηλώσει ότι η στάση του θα είναι ενιαία, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών του Οκτώβρη; Τι κι αν, τέλος πάντων, η πολιτική του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ; Ολ' αυτά γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων, τόσο της εφημερίδας όσο και των συγκεκριμένων συντακτών.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Πες πες, κάτι μένει στο τέλος; Ας διαλέξουν ποιο τους ταιριάζει περισσότερο...

Οπως τον παλιό... κακό καιρό

Πρώτα απέλυσαν περίπου 1.200 εργαζόμενους, και η κυβέρνηση διακήρυττε πως έγιναν για το καλό της επιχείρησης. Μετά την ξεπούλησαν, με μια αποικιοκρατική σύμβαση, σε μια κοινοπραξία που η κυβέρνηση την αποκαλούσε «σωτήρα». Δεν πέρασαν ούτε τρία, χρόνια, και οι «σωτήρες» την ξαναπουλάνε. Ο λόγος για τη «Σόφτεξ», στην οποία ξαναμπαίνει και πάλι πωλητήριο. Πριν τρία χρόνια, το υπουργείο Ανάπτυξης κινούσε όλες τις διαδικασίες για την... επιτυχία της ιδιωτικοποίησης. Σήμερα το ίδιο υπουργείο, ξανάρχεται σαν «φίλος από παλιά», αναλαμβάνοντας να μεσολαβήσει μεταξύ των υποψηφίων νέων αγοραστών από τη μια, και των εργαζομένων από την άλλη, επιδιώκοντας, όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου, «να υπάρξει σύγκλιση απόψεων προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της Σόφτεξ»! Πώς θα υπάρξει σύγκλιση; Αντιγράφουμε από το ίδιο δελτίο ότι «οι υποψήφιοι αγοραστές πρότειναν να συσταθεί μια κοινή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και η εταιρία, η οποία θα εξετάσει τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό και θα υποβάλει την πρότασή της»! Η πρόταση είναι να απολυθούν άλλοι 580 εργαζόμενοι από τους περίπου 1.100 που έχουν απομείνει σήμερα.

Αυτή η πολιτική λέγεται δεξιά, κ. Πρωτόπαπα, ό,τι ρούχα κι αν της φορέσετε. Την ίδια θα εφαρμόσει και η ΝΔ, αν και όταν γίνει κυβέρνηση. Οπως και το οποιοδήποτε κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό σχήμα εμπνεύστηκε η δικομματική, αντιλαϊκή συμμαχία σας.

Τελευταία η Αθήνα

Μα δε γνωρίζουν ότι επικεφαλής της δημοτικής αρχής της Αθήνας είναι ο πετυχημένος δήμαρχος, κλπ., κλπ., Δημήτρης Αβραμόπουλος; Δε γνωρίζουν, ότι - εκτός του προηγούμενου - την ελληνική πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τους... φροντίζει δεκαετίες τώρα και μια... σοσιαλιστική κυβέρνηση, συνεχίζοντας επαξίως το έργο της ΝΔ; Δε γνωρίζουν, ότι τόσα χρόνια τώρα ήταν υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ο... ιδιαίτερα ευαίσθητος, ιδεολόγος, κλπ. κλπ., Κώστας Λαλιώτης; Ισως, όλ' αυτά να τους... ξέφυγαν.

Για την εταιρία «William M. Mercer» μιλάμε και την της ετήσια έκθεσή της «Παγκόσμια κατάταξη πόλεων αναφορικά με την ποιότητα ζωής 2002». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Αθήνα είναι η χειρότερη απ' όλες τις πρωτεύουσες των χωρών - μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη, ενώ απολαμβάνει το «προνόμιο» να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τη χειρότερη ποιότητα ζωής. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι από τις πλέον ακριβές χώρες της ΕΕ, σχετικά με τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως παρουσιάζεται από τη συγκριτική έρευνα τιμών που έκανε το πρακτορείο «Ρόιτερ» στις χώρες της Κοινότητας.

Φαίνεται, πως... έξω δεν πάμε καλά, για να θυμηθούμε μια παλιότερη, πολύ γνωστή ρήση...

ΒΙΒΛΙΟ
Ησιόδου διδαχές

Η επική, μυθολογική ποίηση του Ομήρου, χάρη και στην «Ποιητική» του Αριστοτέλη, έριξε βαριά «σκιά» πάνω στην ποίηση του - κατ' άλλους προγενέστερου, κατ' άλλους συγκαιρινού, κατ' άλλους μεταγενέστερου, κατ' άλλους και θείος του τυφλού ραψωδού - Ησιόδου. Του Ομήρου η ποίηση είναι δραματική, του Ησιόδου αφηγηματική και διδακτική. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο ωραία και γοητευτική, λιγότερο διαχρονική και οικουμενική με τις διδαχές της. Μια πληρέστατη γνωριμία (και των μη ειδικών) με την ησιόδεια ποίηση προσφέρει ο τόμος (στη σημαντικότατη, πολύτομη σειρά των εκδόσεων «Ζήτρος», «Αρχαίοι Συγγραφείς») «Ησίοδος: "Εργα και Ημέρες", «Θεογονία", "Η ασπίδα του Ηρακλή"» (το τελευταίο είναι νόθο έργο), χάρη στην εξαιρετική εισαγωγή, στα σχόλια και τη ρέουσα μετάφραση του Σταύρου Γκιργκένη (πρόλογος Δανιήλ Ι. Ιακώβ).

Ο - «ανταγωνιστής» του Ομήρου - Ησίοδος, γεννημένος (μεταξύ 750-720 π.Χ.) στην Ασκρα Βοιωτίας (όπου μετανάστευσαν οι ξεριζωμένοι από την Κύμη της Μ. Ασίας φτωχοί γονείς του), στιχουργούσε τα ανθρώπινα, όπως αποδείχνουν όχι μόνον τα πλήρως σωζόμενα «Εργα και Ημέρες» (πρότυπο της αγροτικής ποίησης) και «Θεογονία», αλλά και τα σπαράγματα χαμένων έργων του. «Τραγουδούσε», με ιωνικό εξάμετρο και με προφανείς επιδράσεις από αρχαιότερες διδακτικές, λαϊκές ποιητικές παραδόσεις της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, για τον άνθρωπο, τα καλά και τα στραβά του και για την καλυτέρευση της ζωής του αγρότη με την εργατικότητά του, αλλά και την απόδοση, από τους άρχοντες, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέσα από μύθους, διηγιόταν την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, αφ' ότου ο Προμηθέας έκλεψε από τον Δία τη φωτιά «για χάρη των ανθρώπων». Ο Ησίοδος, νεαρός, βοηθώντας το γονιό του στα χωράφια και βόσκοντας κοπάδια στον Ελικώνα, μοιράνθηκε από τις Μούσες, όπως λέει ο ίδιος («Θεογονία»): «Αυτές δίδαξαν κάποτε στον Ησίοδο το ωραίο τραγούδι,/ καθώς τ' αρνιά του ποίμαινε απ' τον πανίερο Ελικώνα κάτω./ Τούτα τα λόγια πρώτα απ' όλα μου είπανε οι θεές,/ οι Ολυμπιάδες Μούσες, κόρες του Δία που βαστά αιγίδα:/ "Ποιμένες της υπαίθρου, κακές ντροπές, στομάχια σκέτα,/ γνωρίζουμε να λέμε ψέματα πολλά, με την πραγματικότητα όμοια,/ μα ξέρουμε, σαν θέλουμε, να ψάλουμε κι αλήθειες"/ Ετσι είπαν του μεγάλου Δία οι κόρες με τον τέλειο λόγο/ και μου 'δωσαν σκήπτρο, κόβοντας δάφνης πολύβλαστης κλωνί,/ θαυμάσιο. Θεόσταλτη φωνή φύσηξαν μέσα μου,/ για να υμνώ όσα στο μέλλον θα συμβούν κι όσα στο παρελθόν γινήκανε».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Περί σύμπλευσης

Το σημερινό δεξιό και συντηρητικό Σύνταγμα της χώρας το ψήφισαν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δυο αυτά κόμματα συμπλέουν και συμφωνούν απολύτως - πέρα από τις υποκριτικές και θεατρινίστικες ή επιμέρους και ανούσιες διαφορές τους - στις δεξιές και συντηρητικές πολιτικές των «ευρω-μονόδρομων», της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, των προνομίων για τους λίγους έχοντες και κατέχοντες και της φτώχειας για τους πολλούς κλπ., κλπ. Τα δυο αυτά κόμματα συμπλέουν και είναι απολύτως προσηλωμένα στο ΝΑΤΟ, στη «νέα τάξη πραγμάτων», στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» του Μπους και της λυκοσυμμαχίας του, κλπ., κλπ.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα παραδείγματα, αλλά δε νομίζουμε πως χρειάζεται. Οπως δε χρειάζεται να γράψουμε το παραμικρό για τη ριζικά διαφορετική πολιτική και τη στάση του ΚΚΕ. Οι πάντες γνωρίζουν ότι βρίσκεται απέναντι από τους εκπροσώπους του δικομματισμού.

Οι πάντες, εκτός από μερικούς σαν τον Πρετεντέρη, που γράφει στο προχτεσινό «Βήμα»: «Εχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι εδώ και και μερικά χρόνια η λεγόμενη "κομμουνιστική Αριστερά" συμπλέει περισσότερο με τη ΝΔ παρά με το ΠΑΣΟΚ;».

«Μετά βαΐων... »

Τον υποδέχτηκαν

μια Κυριακή

με «ωσαννά»

και ποσοστά

του έδωσαν τρανά,

μα μόλις πήρε

ο «εκλεκτός»

την εξουσία

επέταξε τη μάσκα

του «μεσσία»,

τον υποδέχτηκαν

μια Κυριακή

με βάγια

και έμπλεξαν

με απίθανο

κανάγια!

* * *

Τον υποδέχτηκαν

μια Κυριακή

σαν το «ραβί»

και τον ψηφίσαν

όλοι σαν στραβοί,

του ρίξαν ψήφο

μονοκούκι

και πέσανε σε λούμπα

και σε λούκι,

σαν Βαραββάς

τους κυβερνάει

ο «σωτήρας»

και απ' τις κλοπές του

γίνεται

της κακομοίρας!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλόρια Αρόγιο

Η γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρία αναλύσεων Strategic Forecasting, Inc. (Stratfor) του Τέξας επανέλαβε, τη βδομάδα που πέρασε, την εκτίμηση ότι οι Φιλιππίνες θα καταστούν ξανά «βάση» των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ασία, με αφορμή την επιχείρηση κατά της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο Μπασιλάν. Η Πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο απάντησε ειρωνικά: «Πρόκειται για εικοτολογία ανθρώπων, που δε γνωρίζουν τη γεωγραφία ούτε τις συνθήκες» στην περιοχή.

Ακολούθησε μια πλημμύρα δηλώσεων. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες των δύο κυβερνήσεων εμφανίστηκαν να αντιδικούν για το αν αυτό αποτελεί πράγματι στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ ή όχι. «Πολύ αστείο», είπε ο Α/ΓΕΣ του αμερικανικού στρατού. «Πολύ πιθανόν», είπε ένας γερουσιαστής της κυβερνώσας παράταξης. «Πολύ δύσκολο», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Προέδρου των Φιλιππίνων.

Ο αμερικανικός στρατός κάνει έργα οδοποιίας και διαμόρφωσης εδάφους στο Μπασιλάν, ύψους 4 δισ. δολαρίων. Στους 660 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί - σε «εκπαιδευτικό», υποτίθεται, ρόλο - προστίθενται 2.700 ακόμη. Και οι κυβερνήσεις Φιλιππίνων και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μια νέα συμφωνία για τη συμμετοχή των Αμερικανών στις συγκρούσεις, όχι μόνο με την Αμπού Σαγιάφ, αλλά και άλλες ένοπλες οργανώσεις. Λεπτομέρεια: Η Αρόγιο διαρρηγνύει τα ιμάτιά της περί του ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα - που απαγορεύει την υπαγωγή της χώρας σε ξένη κατοχή. Γι' αυτό πρόκειται στην πραγματικότητα...


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ