Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλόρια Αρόγιο

Η γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρία αναλύσεων Strategic Forecasting, Inc. (Stratfor) του Τέξας επανέλαβε, τη βδομάδα που πέρασε, την εκτίμηση ότι οι Φιλιππίνες θα καταστούν ξανά «βάση» των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ασία, με αφορμή την επιχείρηση κατά της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο Μπασιλάν. Η Πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο απάντησε ειρωνικά: «Πρόκειται για εικοτολογία ανθρώπων, που δε γνωρίζουν τη γεωγραφία ούτε τις συνθήκες» στην περιοχή.

Ακολούθησε μια πλημμύρα δηλώσεων. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες των δύο κυβερνήσεων εμφανίστηκαν να αντιδικούν για το αν αυτό αποτελεί πράγματι στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ ή όχι. «Πολύ αστείο», είπε ο Α/ΓΕΣ του αμερικανικού στρατού. «Πολύ πιθανόν», είπε ένας γερουσιαστής της κυβερνώσας παράταξης. «Πολύ δύσκολο», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Προέδρου των Φιλιππίνων.

Ο αμερικανικός στρατός κάνει έργα οδοποιίας και διαμόρφωσης εδάφους στο Μπασιλάν, ύψους 4 δισ. δολαρίων. Στους 660 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί - σε «εκπαιδευτικό», υποτίθεται, ρόλο - προστίθενται 2.700 ακόμη. Και οι κυβερνήσεις Φιλιππίνων και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μια νέα συμφωνία για τη συμμετοχή των Αμερικανών στις συγκρούσεις, όχι μόνο με την Αμπού Σαγιάφ, αλλά και άλλες ένοπλες οργανώσεις. Λεπτομέρεια: Η Αρόγιο διαρρηγνύει τα ιμάτιά της περί του ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα - που απαγορεύει την υπαγωγή της χώρας σε ξένη κατοχή. Γι' αυτό πρόκειται στην πραγματικότητα...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ