Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1831 Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Δράστες της στυγνής δολοφονίας ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργης Μαυρομιχάλης. Ο λαός εξεγείρεται για το νέο έγκλημα των κοτζαμπάσηδων. Καταδιώκει και πιάνει τελικά τον ένα απ' τους δύο δράστες, τον Κ. Μαυρομιχάλη, που δεν απέφυγε το λιντσάρισμα. Ο άλλος εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα. Με τη δολοφονία του Καποδίστρια κλείνει οριστικά η αυλαία του Εικοσιένα. Σε λίγο θα άρχιζε μια νέα εποχή στυγνής ξενοκρατίας με τον ερχομό του Οθωνα.

1941 Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι - πλάι, κάτω από τις δοξασμένες σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη.

ΠΗΓΕ χτες στο Δήμο Αχελώου ο πρωθυπουργός, για να εγκαινιάσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Την ...εκτροπή του Αχελώου θα την εγκαινιάσει άλλη φορά...

***

ΚΑΛΑ, θα βάψει τις πολυκατοικίες. Καλά, θα κατεβάσει τις κεραίες από τις ταράτσες, για να φυτέψει δέντρα (στις ταράτσες...). Καλά, θα ιδρύσει «Πανεπιστήμιο Δεύτερης Ευκαιρίας». Οταν όμως, λέει, ότι θα «μεταφέρει με ειδικά μέσα τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα» (ΝΕΑ, 26/9/2002), μήπως η ψηφοθηρία (σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που η ίδια γνωρίζει το μέγεθός του) αρχίζει να γίνεται «ύβρις»; Διότι είπαμε κάτι για «προεκλογικό ήθος». Ετσι κ.Μπακογιάννη;...

Φώφη... Σημίτη

«Η δική μας αντίληψη είναι να μη στεκόμαστε μόνο στις αρμοδιότητες (σ.σ.: της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης)».

«Να διαμορφώνουμε ενεργητικά το πλαίσιο διαλόγου με την Κεντρική Διοίκηση».

«Ο ρόλος της (σ.σ.: της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) δεν είναι από τη φύση της αντιπολιτευτικός. Το αντίθετο!».

Τα παραπάνω συνιστούν το στίγμα της κ. Φώφης Γεννηματά, όπως η ίδια το προσδιόρισε κατά την ανακήρυξή της ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά.

Τι λέει, δηλαδή, η κ. Γεννηματά;

α) Οτι «δεσμεύεται» να παραμείνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ένα κενό γράμμα, ένας τίτλος άνευ περιεχομένου, αφού - κατά τη γνώμη της - οι αρμοδιότητες δεν έχουν καμία σημασία...

β) Οτι «δεσμεύεται» να λειτουργήσει - και μάλιστα «ενεργητικά» - ως ένα ακόμα κερασάκι της κυβέρνησης στο τραπέζι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Το έργο το ξαναείδαμε με το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις κλπ.

γ) Οτι «δεσμεύεται» να αποτελέσει την καλύτερη... συμπολίτευση της κυβέρνησης, αφού αποτάσσεται μετά βδελυγμίας τον αντιπολιτευτικό (δηλαδή τον αγωνιστικό και διεκδικητικό) ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης!

Γιατί, επομένως, ζητάει η κ. Φώφη την ψήφο των Αθηναίων και των Πειραιωτών; Μα, το ομολογεί η ίδια: Για να την προσφέρει στον κ. Σημίτη. Με την παράκληση να μην τον ενοχλούμε, κιόλας!

«Κώδικας εντίμων ανθρώπων». Εξαιρετικό βιβλίο. Του Μπαλζάκ. Πάντα επίκαιρο
«Κώδικας εντίμων ανθρώπων». Εξαιρετικό βιβλίο. Του Μπαλζάκ. Πάντα επίκαιρο
Ισραήλ

Χτες το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους εναντίον των Παλαιστινίων. Μεταξύ άλλων, δολοφονήθηκε και ένα (ακόμα) μωρό. Εισέπνευσε τα δακρυγόνα που έριξαν οι ορδές του Σαρόν κατά κατοικημένης περιοχής...

Κατά τα λοιπά:

α) Το 1991 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ. Πρόσχημα η εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ.

Το Ισραήλ:

  • Από το 1967 κατέλαβε τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση αποχώρησή του από τα κατεχόμενα. Το κράτος του Σαρόν έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το ψήφισμα.
  • Το 1978 επιτέθηκε και κατέλαβε το Λίβανο. Οι θηριωδίες των Ισραηλινών κατά την επίθεσή τους στη Βηρυτό, το 1982, και τα εγκλήματα του Σαρόν στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, συνιστούν έκτοτε ανεξίτηλο στίγμα για την ανθρωπότητα. Οι Ισραηλινοί κρατούντες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις διεθνείς αντιδράσεις.
  • Από το 1980, οπότε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε τον τερματισμό της κατοχής, τον τερματισμό και τη διάλυση των εβραϊκών εποικισμών στα αραβικά εδάφη, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον ΟΗΕ.

β) Οι ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει τη νέα τους επιδρομή κατά του ιρακινού λαού, με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει (ή θα έχει) ο Σαντάμ.

Το Ισραήλ:

  • Από τις αρχές του 1990 είναι αποδεδειγμένο ότι έχει στη διάθεσή του 115 πυρηνικές κεφαλές...

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Μαριονέτες

Αγαπημένο παιχνίδι των Αμερικανών είναι οι μαριονέτες. Η εξωτερική τους πολιτική και οι μυστικές τους υπηρεσίες έχουν μακρά ιστορία και τεράστια εμπειρία στην κατασκευή αυτών των αγαπημένων και χρήσιμων για τα αμερικανικά συμφέροντα παιχνιδιών. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τους δικτάτορες στις λατινοαμερικανικές μπανανίες; Τους δικούς μας συνταγματάρχες; Την κατασκευή του Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του '80; Μήπως τον Λάντεν και το «αριστούργημα» της Αλ Κάιντα; Τον Αλβανικό Απελευθερωτικό Στρατό;

Μηχανισμοί και ανδρείκελα ταγμένα στην υπηρεσία των αμερικανικών συμφερόντων, που κάθε φορά αξιοποιήθηκαν σαν προσάναμμα της φωτιάς των πολέμων, με τους οποίους η «αυτοκρατορία» διαιωνίζει τη δύναμή της.

Από το 1998 το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει 20 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία το Πεντάγωνο ήδη χρησιμοποιεί για τη δημιουργία ενός μικρού στρατού αντιφρονούντων έτοιμων να πολεμήσουν κατά του Σαντάμ. Τώρα που η ημερομηνία της έναρξης του πολέμου πλησιάζει, όπως γράφουν οι «TIMES» του Λονδίνου, η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά από τις δεξαμενές των οργανώσεων των ιρακινών εμιγκρέδων τουλάχιστον 10.000 άνδρες, οι οποίοι θα εξοπλιστούν, θα εκπαιδευτούν και θα χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς σαν ομάδες ανταρτών, που θα αναλάβουν δράση στο έδαφος, όταν θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις από αέρος.

Τι ρόλο θα παίξει αυτός ο «μικρός» στρατός μετά τον πόλεμο; Θα πάψει μήπως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που τον δημιούργησαν και τον εξόπλισαν; Δε θα μετατραπεί στους πραιτοριανούς των ανδρεικέλων που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον ως διάδοχο πολιτικό προσωπικό του «κακού» δικτάτορα Σαντάμ; Δε θα είναι το διαθέσιμο, ανά πάσα στιγμή, προσάναμμα για ένα νέο πόλεμο, όποτε αυτό κριθεί επιβεβλημένο για τα αμερικανικά συμφέροντα;

«Προαυλιστήρια» θα φτιάξετε;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ