Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων έχουν οριστεί στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Πειραιάς, 10.30 π.μ., Πασαλιμάνι (ρολόι)

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ.: Πλατεία Αγίας Λαύρας.

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελασσόνα, 11 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

-- Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

-- Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγ. Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θάσος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπλιο, 10.30 π.μ. πλατεία Νικηταρά

-- Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα

-- Σαλαμίνα, 10.30 π.μ. πλατεία Αίαντα (Μπεγνή)

-- Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (κανόνια)

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

-- Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

1η ΜΑΗ 2024
Ολοι την Τετάρτη στην απεργία, όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία τιμούν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης, μετατρέποντάς την σε εφαλτήριο για να δυναμώσει η πάλη τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο και να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η απεργιακή προετοιμασία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη, κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τη μεταφέρει φέτος την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει:

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

Απεργία σε πλοία και σιδηρόδρομο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη και τα τρένα, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλείς αερομεταφορές», τονίζει η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ απέναντι στην απαράδεκτη απόρριψη της πρότασης για απεργία από την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

«Παρών» από ΟΒΣΑ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, μαζί με τα εργατικά σωματεία, καλεί τους φορείς των μικρών επαγγελματιών να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες. «Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας και τους συλλόγους, ενωμένοι, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί, να ορθώσουμε εμπόδια, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Ενώνοντας τη φωνή μας με όλους όσοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα - τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη μικρομεσαία αγροτιά - μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Η δική μας συμμαχία, του κόσμου της δουλειάς, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος ενάντια στο μαύρο μπλοκ μονοπωλίων - κυβερνήσεων - ΕΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης καλεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οι συνταξιούχοι

Να δώσουν μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα την Πρωτομαγιά καλεί όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Η 1η Μάη 2024 θα βρει τους συνταξιούχους της χώρας μας και τις οικογένειές τους στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 10 ετών», σημειώνει στο κάλεσμά της και καλεί: «Οπως αγωνιστικά, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την επίθεση σε βάρος μας, υπερασπιστήκαμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, έτσι θα συνεχίσουμε».

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, προτάσσουν τα συνδικάτα ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επίσης διεκδικούν:

-- Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουν για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

-- Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Και για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Την Κυριακή ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου προς τιμήν των 200 κομμουνιστών

Στις 8 π.μ. από το ΜΠΛΟΚ-15 η αφετηρία

Την Κυριακή 28 Απρίλη πραγματοποιείται ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου από το Χαϊδάρι μέχρι την Καισαριανή, με διοργανωτές τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας και την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά και στη θυσία των 200 κομμουνιστών εκτελεσμένων ηρώων από τους ναζί την 1η Μάη του 1944.

Ο αγώνας δρόμου γίνεται με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από το κτίριο των μελλοθάνατων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «Καραϊσκάκη Α'» και θα τερματιστεί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, τόπο των εκτελέσεων. Τα Εργατικά Κέντρα έχουν καλέσει τα σωματεία της Αττικής, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αθλητικούς και άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν μαζικά μέρος.

Η διαδρομή είναι 14 χιλιομέτρων και ακολουθεί τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια, για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές που στη διάρκεια της Κατοχής κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τη Δευτέρα η πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων

Η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της πανελλαδικής σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων τη Δευτέρα 29 Απρίλη στη Νίκαια Λάρισας, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, Αγροτικών, Κτηνοτροφικών και Μελισσοκομικών Συλλόγων.

Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η εκτίμηση των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, μαζί με πρόγραμμα παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, καθώς τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται και η κυβέρνηση δεν δείχνει την πολιτική διάθεση να δώσει λύσεις.

Οπως τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «θέλουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά για την ανάπτυξη, το δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Τη συγκρότηση και λειτουργία νέων Ομοσπονδιών και Συλλόγων. Τον διεκδικητικό προσανατολισμό που έχει και θα συνεχίσει να έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ώστε να συσπειρώσει την πλειοψηφία των αγροτών, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει, να κινητοποιεί».

ΛΑΡΙΣΑ
Εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν την Αγιά για τις αποζημιώσεις των δεντροκαλλιεργητών

Ενα πολύ μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι αγρότες, που παρέταξαν μάλιστα εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πλατεία, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας «Daniel».

Ο όγκος του συλλαλητηρίου έδειξε και τη μεγάλη οργή που επικρατεί στους δεντροκαλλιεργητές της περιοχής, καθώς η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ τους εξαίρεσαν από τις αποζημιώσεις στα μήλα, παρότι λόγω «Daniel» αποζημιώθηκαν οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου!

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει τόσο για τα μήλα όσο και για τα κεράσια, για τα οποία ακόμα περιμένουν να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον παγετό και τις βροχές από τον Μάη του 2023. Επίσης χωρίς αποζημίωση είναι και οι καστανοπαραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συλλαλητήριο έγινε ενώ έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, ωστόσο οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους από τα χωράφια τους, για να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αφού από τις αποζημιώσεις εξαρτάται η ίδια η επιβίωσή τους.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και καλούμε την κυβέρνηση να συναντηθεί με τους δεντροκαλλιεργητές και να αρθεί η αδικία με τις αποζημιώσεις διότι ο "Daniel" χτύπησε και την Αγιά», τόνισε στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Με τον αγώνα θα τους αναγκάσουμε να δώσουν λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Λεφτά υπάρχουν για βιομήχανους και εφοπλιστές αλλά στους αγρότες δεν δίνουν, όμως το μήνυμα στάλθηκε και θα το στείλουμε και με κάθοδο στην Αθήνα αν χρειαστεί», σημείωσε.

Τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα
Τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα
«Καταγγέλλουμε τον διαχωρισμό. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και στο Πήλιο και στην Αγιά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός, είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες αγροτών που μεταφέρθηκαν στην κινητοποίηση ότι πληρώνουν αγροτικό ρεύμα 15 λεπτά την κιλοβατώρα και όχι 9 λεπτά που υποσχόταν ο πρωθυπουργός. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων έθεσε η εκπρόσωπός τους, Σοφία Κατσίκα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση λέει ότι παρεμβαίνει στην τιμή των αμνοεριφίων λόγω Πάσχα αλλά αρνείται να παρέμβει για τις ακριβές τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια.

Επίσης, στο πλευρό των αγροτών ήταν και οι μαθητές που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο.

Στο τέλος οι αγρότες διαδήλωσαν και μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς διότι λόγω του μειωμένου προσωπικού και των καθυστερήσεων η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τις απαραίτητες διαδικασίες για τους αγρότες.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε Πέλλα και Ημαθία οξυμένα είναι τα προβλήματα με την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τις καταστροφές στα πρώιμα κεράσια από τις βροχοπτώσεις και τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, τις προσβολές από μύκητες και ασθένειες.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πλούσια δράση που θα κορυφωθεί με την απεργία της Πρωτομαγιάς

Από συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Από συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Μια πλούσια δράση, με εξορμήσεις και περιοδείες, κατά τόπους κινητοποιήσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις, είναι σε εξέλιξη από τα εργατικά σωματεία ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Η δράση τους αυτή «δένεται» με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα, όπως τα μεροκάματα - ψίχουλα, για ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας «IFS Ηπειρωτική» έδωσε συνέχεια στις πρωτοβουλίες του ενάντια στην απόλυση της προέδρου του. Το Συνδικάτο έχει καταγγείλει τη μη ανανέωση της σύμβασης της συνδικαλίστριας από την εργοδοσία, μετά από 10 και πλέον χρόνια δουλειάς στην καθαριότητα του Μετρό, κάνοντας λόγο για συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της.

Οπως υπογραμμίζει, από τον Δεκέμβρη που η εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα του Μετρό «οι συμβάσεις ανανεώνονταν σε εβδομαδιαία βάση», μια πρακτική ομηρίας την οποία το Συνδικάτο κατήγγειλε, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να υπογράψει με το προσωπικό συμβάσεις διετούς διάρκειας. Επίσης, το Συνδικάτο και η πρόεδρός του διεκδίκησαν την απόδοση τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους. «Γνωρίζουμε ότι η εργοδοσία ενοχλείται από την αγωνιστική και διεκδικητική δράση. Δεν θέλει συνδικάτα που στέκονται εμπόδιο στην αυθαιρεσία της! Δεν θέλει στα πόδια της συνδικαλιστές που ενημερώνουν και οργανώνουν τους συναδέλφους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Γι' αυτό τιμωρεί και εκδικείται την πρόεδρο του Συνδικάτου μας», καταγγέλλει.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης (μέλους της ΟΓΕ), απαιτώντας μαζί με το Συνδικάτο την άμεση επιστροφή της συνδικαλίστριας στη θέση εργασίας της. Μπροστά στην άρνηση της εργοδοσίας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, οι φορείς ξεκαθάρισαν ότι οι πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στη ΣΤΑΣΥ, απαιτώντας να πάρει θέση τόσο για τη συνδικαλιστική δίωξη όσο και για το σύνολο των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών που αντιμετωπίζει το προσωπικό στις εργολαβικές εταιρείες.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχώρησαν επίσης την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, και να προχωρήσουν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που εκκρεμεί εδώ και μήνες, ενώ έχει λήξει και η μετενέργειά της.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού. ΕΚ μέρους της Επιτροπής ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, κατήγγειλε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων μέσω των ιδιωτών παρόχων αλλά και του ίδιου του ΟΑΣΘ, που προσλαμβάνει εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, αλλά και το πάρτι που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ιδιωτών παρόχων, με χρήματα του λαού.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οχι στο χαράτσι του πάρκινγκ

Παρέμβαση στη «Fraport» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας να πληρώνουν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου ώστε να σταθμεύουν τα οχήματά τους και να μπορέσουν να εργαστούν, αλλά και ενάντια στην απόφαση να διαθέσει για τη στάθμευση των οχημάτων τους το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι μη ασφαλές και ανεπαρκές.

Οι υπεύθυνοι της «Fraport» δεσμεύτηκαν ότι θα ενημερώσουν τη διοίκηση στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι υπεύθυνοι για τους εργαζόμενους είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο. Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά η «Fraport» πετάει το μπαλάκι στους «συνεργάτες» της, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για την Πρωτομαγιά

-- Την Κυριακή 28 Απρίλη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας πραγματοποιούν μεγάλη περιοδεία και συζήτηση με Ελληνες και μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και στη Δυτική Αχαΐα. Επίσης, τη Δευτέρα 29 Απρίλη το ΕΚ Πάτρας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 9 π.μ., απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς και ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-- Την Τρίτη 30 Απρίλη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας προβάλλει στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προχωρά στις εξής δράσεις: Το Σάββατο 27 Απρίλη, στις 12 μ. στο πλακόστρωτο της Αγίας Σοφίας, εξόρμηση - παρέμβαση για ενημέρωση και κάλεσμα στην απεργία. Και την Κυριακή 28 Απρίλη ιστορικός περίπατος στην πόλη, σε σημεία όπου εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών τον Μάη του '36. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.

-- Την Τρίτη 30 Απρίλη, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης οργανώνει προβολή της ταινίας «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του Κεν Λόουτς, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Φαργκάνη».

Εκδήλωση τιμής από τις Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής στον Σωτήρη Παρασκευαΐδη την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά). Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

100 χρόνια από τη σημαδεμένη με τη δολοφονία του Σωτήρη Παρασκευαΐδη Πρωτομαγιά του 1924

Ο δολοφονημένος Σωτήρης Παρασκευαΐδης, στο νεκροτομείο. Φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη, Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ
Ο δολοφονημένος Σωτήρης Παρασκευαΐδης, στο νεκροτομείο. Φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη, Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ
Η προκήρυξη του ΚΚΕ για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά» του 1924 έλεγε πως οι εργάτες θυμούνται τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του Σικάγο και «τα τόσα θύματα στο βωμό του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, τα θύματα για τις καθημερινές απαιτήσεις και για την οριστική απολύτρωση όλων των φτωχών και βασανισμένων. (...) Τα θύματα αυτά ποτές δεν φιλοδόξησαν να τους γιορτάζουν οι άλλοι εργάτες νεκρούς. Εκείνοι έπεσαν πολεμώντας για κάτι. Αυτό το κάτι δεν είναι παρά το δικαίωμα της ζωής».

Εκείνη την Πρωτομαγιά έμελε να χάσει έναν πρωτοπόρο αγωνιστή και η ελληνική εργατική τάξη, τον Σωτήρη Παρασκευαΐδη.

Ο πρώτος νεκρός σε Πρωτομαγιά του 20ού αιώνα στην Ελλάδα - έργο του αστικού κράτους σε αβασίλευτη δημοκρατία

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ακολούθησαν μια σειρά από πυκνές εξελίξεις και συγκρούσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα που, μεταξύ άλλων, απορρόφησαν και τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Τέτοιες εξελίξεις ήταν η λεγόμενη «Επανάσταση 1922», δηλαδή το στρατιωτικό κίνημα των βενιζελικών αξιωματικών, η δίκη και εκτέλεση των 6 κ.ά. Παρά την επικράτηση αντιμοναρχικών συνθημάτων και διαφόρων αστικών εκσυγχρονισμών που κατέληξαν στην έκπτωση της μοναρχίας, η στάση των κυβερνήσεων απέναντι στο εργατικό κίνημα και το νεαρό ΣΕΚΕ - ΚΚΕ ήταν σκληρή. Στις 21 Αυγούστου 1923 η κυβέρνηση (πρωθυπουργός Στυλιανός Γονατάς, υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου) διέταξε τη σφαγή των εργατών στο Πασαλιμάνι με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργατών και τον τραυματισμό άλλων 50.

Εργατική Πρωτομαγιά στην Καβάλα το 1924
Εργατική Πρωτομαγιά στην Καβάλα το 1924
Στις 25 Μαρτίου 1924, έγινε η ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας. Η πολιτική απέναντι στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα παρέμεινε η σκληρή καταστολή.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απαγορεύτηκε και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά και άλλων πόλεων. Η κυβέρνηση όριζε πως ο γιορτασμός έπρεπε να γίνει έξω από τις πόλεις στους αγρούς. Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου ήθελε να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε εθνική γιορτή, έτσι προγραμμάτισε και πραγματοποίησε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, κανονιοβολισμούς και άλλους γιορτασμούς για την έλευση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Οι γιορτασμοί περιλάμβαναν παρελάσεις, τελετές στο Πεδίον του Αρεως, ορκωμοσίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών στο νέο πολίτευμα. Την ημέρα της Πρωτομαγιάς διάλεξε η κυβέρνηση να τη μετατρέψει σε κρατική γιορτή - ένας λόγος παραπάνω να μην χωράει ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς ο διεθνισμός των εργατών, που έβλεπαν πως στη Ρωσία το 1917 οι εργάτες είχαν ξεσκλαβωθεί από την εξουσία του κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» και το νεαρό Κόμμα αποκάλυπταν τον ρόλο της κυβέρνησης και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, της ομάδας των κοινωνιολόγων, που εμφανίζονταν ως φιλεργάτες και οπαδοί του μεταρρυθμιστικού σοσιαλισμού. Στις 27 Απριλίου σε άρθρο με τίτλο «έπεσεν η λεοντή» ο «Ριζοσπάστης» επεσήμανε πως ίδιες αποφάσεις απαγόρευσης είχαν λάβει και τα υπουργικά συμβούλια του παρελθόντος του Βενιζέλου και των Βασιλιά - Γούναρη, με το πρόσχημα της εμπόλεμης κατάστασης και του στρατιωτικού νόμου. Εγραφε ακόμα: «Εγνώριζαν και το γνωρίζουν [οι εργάτες] πολύ καλά ότι οι κ. Παπαναστασίου και Σία - πάλαι ποτέ κοινωνιολόγοι και ... εργατόφιλοι μέχρις ότου κάμουν την καριέρα των... ερχόμενοι εις την εξουσίαν θα ήσαν οι χειρότεροι αντεργάται και οι λυσσωδέστεροι πολέμιοι της εργατικής ιδεολογίας. Τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν την αλήθειαν αυτήν η οποία πλέον είναι κοινή και αναπόφευκτος αλήθεια απ' τα γεγονότα εις όλον τον κόσμον. Παντού την εργατικήν τάξην την χτυπούν σήμερα οι άλλωτε «πολιτικοί εκμεταλλευταί των εργατών είτε υπό τη μάσκα των κοινωνιολόγων είτε υπό τη μάσκα του σοσιαλδημοκράτη». («Ριζοσπάστης» 27.04.1924)

Η είδηση θανάτου του Σωτήρη Παρασκευαΐδη στον «Ριζοσπάστη» 2 Μάη 1924
Η είδηση θανάτου του Σωτήρη Παρασκευαΐδη στον «Ριζοσπάστη» 2 Μάη 1924
Παρά τις απαγορεύσεις, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με συμμετοχή και άλλων συνδικαλισμένων εργατών κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.1 Το ίδιο έκανε και η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα. Συγκροτήθηκαν πολλές οργανωτικές επιτροπές, όλες με φλογερά καλέσματα καλούσαν τους εργάτες να σπάσουν την απαγόρευση. Η κεντρική οργανωτική επιτροπή της Πρωτομαγιάς έγραφε:

«Δεν δίνει ψωμί με τα παρακάλια η αστική τάξη στους σκλάβους της που το φκιάνουνε. Καταχτάμε τα δίκαιά μας με την πάλη, σύντροφοι, με τον αμείλικτο αγώνα.

Ενωμένοι όλοι σε μια παράταξη, σε πυκνές φάλαγγες, πρέπει να βγούμε στους δρόμους την Πρωτομαγιά. Ας νοιώσουν οι εκμεταλλευτές μας τη δύναμη του γίγαντα που τον κρατούν δεμένο με τις αλυσίδες της οικονομικής και πολιτικής σκλαβιάς». («Ριζοσπάστης» 30.04.1924)

Εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος εργαζομένων, από τις 9 το πρωί της Πέμπτης 1 Μαΐου, ενώ κατά τις 10 εμφανίστηκαν δυνάμεις του στρατού και δόθηκε διαταγή να διαλυθεί η συγκέντρωση. Οι συγκεντρωμένοι εργατοϋπάλληλοι άρχισαν να τραγουδούν τον «Υμνο της Διεθνούς» και να φωνάζουν συνθήματα ταξικά και αντικυβερνητικά.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν άγρια. Η επίθεση ξεκίνησε με αντλίες νερού και ακολούθησαν πυροβολισμοί και επέλαση έφιππων χωροφυλάκων. Συγκέντρωση έγινε και στον Πειραιά που επίσης χτυπήθηκε με δολοφονική αγριότητα. Εγιναν πολλές συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και απάνθρωπη μεταχείριση στους κρατούμενους εργάτες και εργάτριες. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο «Πολιτικό Νοσοκομείο» και την «Πολυκλινική», μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν 13 βαριά χτυπημένοι όπως οι νεολαίοι κομμουνιστές Τάκης Φίτσιος και Σωτήρης Παρασκευαΐδης που τελικά πέθανε την επόμενη μέρα.

Διαδηλώσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις: Συλλήψεις, βασανισμοί και διαστρέβλωση των γεγονότων στον αστικό Τύπο

Πρωτομαγιά του 1924, δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής στην Αθήνα
Πρωτομαγιά του 1924, δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής στην Αθήνα
Συγκρούσεις έγιναν στην Αθήνα, στον Πειραιά και τις άλλες πόλεις, η απεργία παρατάθηκε μέχρι τα ξημερώματα της άλλης μέρας και θα ετοιμαζόταν νέα απεργία, με αίτημα την απελευθέρωση των φυλακισμένων. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα κρατητήρια και στο Φρουραρχείο Αθηνών. Κράτησαν αποφασιστική στάση και πολλές είναι οι επιστολές και οι καταγγελίες τους που στάλθηκαν στον «Ριζοσπάστη» για τη συμπεριφορά χωροφυλακής και χαφιέδων. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, ψηφίσματα και ανακοινώσεις σε όλη την Ελλάδα και διαμαρτυρίες προς το εξωτερικό οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι αστικές εφημερίδες έδειχναν ξαφνιασμένες για την «ωραία γιορτή των ανθέων», που βάφτηκε με αίμα των εργατών κομμουνιστών, άρχισαν αναλύσεις με θέμα «κομμουνισταί και εργάται» κ.ά. Μάλιστα στα δημοσιεύματα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα μιλούσαν για πυροβολισμούς εκ μέρους των εργατών που προκάλεσαν την επέμβαση του στρατού.

«Σωτήρης Παρασκευαΐδης, το παλικάρι που κλαίει σήμερα όλη η εργατική τάξη»

Με τον παραπάνω τίτλο ο «Ριζοσπάστης» στις 3 Μάη ανακοίνωνε πως ο 24χρονος Σωτήρης Παρασκευαΐδης, μέλος της ΟΚΝΕ και του Σωματείου Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών της Αθήνας, που είχε τρυπηθεί με ξιφολόγχη στο κεφάλι έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Ο «Ριζοσπάστης» 30 Απρίλη 1924 με τις αποφάσεις των εργατικών συνδικάτων να μην υποκύψουν στην απαγόρευση
Ο «Ριζοσπάστης» 30 Απρίλη 1924 με τις αποφάσεις των εργατικών συνδικάτων να μην υποκύψουν στην απαγόρευση
Μετά τη δολοφονία, η κυβέρνηση φοβούμενη την εργατική κατακραυγή επιχείρησε να κρύψει την κομμουνιστική ταυτότητα του δολοφονηθέντος και να αποτρέψει την κηδεία του με μορφή εργατικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Παρουσίασε τον Σωτ. Παρασκευαΐδη, ως περαστικό που σκοτώθηκε κατά λάθος, εκβιαστικά απέσπασε τη συναίνεση του πατέρα του στην παράδοση της σορού του και κατάφερε να ταφεί κρυφά. Το γεγονός αποκαλύπτει το παρακάτω δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» της 4/5/1924.

«Πώς υπεκλάπη ο νεκρός του σ. Παρασκευαΐδη

Από τας πρωινάς ώρας της χθες, επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθηνών επισκεφθείσα τους γονείς του φονευθέντος συντρόφου Σ. Παρασκευαΐδου, αφού προσέφερεν ως πρώτην αρωγήν χρηματικόν τι ποσόν, εδήλωσεν ότι την κηδείαν του προσφιλούς νεκρού θέλει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Μεγάλη Εργατική Οικογένεια. Επίσης ήρχισαν να γίνωνται αι δέουσαι ενέργειαι όπως διατηρηθή μέχρι σήμερον ο νεκρός του ατυχούς συντρόφου.

Μετά ταύτα η επιτροπή των εργατών εμερίμνησε διά την αγοράν νεκροκρεββάτου και λοιπών ειδών διά την κηδείαν, ήτις θα εγίνετο μεγαλοπρεπέστατη σήμερον, ως είχαμεν ήδη αναγγείλει.

Εν τω μεταξύ όμως τοιαύτη ψυχολογική πίεσις εξησκήθη εκ μέρους ωρισμένων δημοκρατικών οργάνων τα οποία ως πληροφορούμεθα παρουσίασαν τους κομμουνιστάς ως μασόνους κ. τ. ρ. και τόσον αήθης εκμετάλλευσις της άνευ στηρίγματος οικογενείας του φονευθέντος, ώστε ο ατυχής πατήρ του θύματος, λιποψυχήσας προς στιγμήν κατά την απουσίαν των εργατών, εξηναγκάσθη να παραδώση τον νεκρόν του φονευθέντος υιού του, ο οποίος ετάφη εν κρυπτώ και παραβύστω, άκλαυτος και δίχως τον τελευταίον ασπασμόν από τας τόσας χιλιάδας των εργατών, που ητοιμάζοντο να τον συνοδεύσουν σήμερον μέχρι της τελευταίας του κατοικίας.

Και έτσι οι κύριοι της κεφαλαιοκρατικής Δημοκρατίας, υποκλέπτοντες ένα πτώμα, ενόμισαν ότι θα κατορθώσουν να υποκλέψουν και έναν από τους αγαπημένους μας νεκρούς, των οποίων η μνήμη και το όνομα έχουν ήδη χαραχθή στο αιματοβαμμένο μαρτυρολόγιον του Εργατικού Αγώνος.

Εάν απετράπη κατά τοιούτον τρόπον η κηδεία, δεν θα είνε δυνατό να αποτραπή το προσκύνημα της εργατικής τάξεως Αθηνών στο νωπό ακόμη μνήμα του εκλιπόντος αγωνιστού. Η εργατική τάξις ευθύς ως επιδέση τις ματωμένες πληγές της, ευθύς ως επιβάλη την αποφυλάκισιν των κρατουμένων συντρόφων εντείνουσα τας δυνάμεις της, θα θεωρήση ως ύψιστον καθήκον προς την μνήμην του συντρόφου Παρασκευαΐδη το προσκύνημα αυτό (...)»

Λίγες μέρες μετά στις 7 Μάη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε μια συγκλονιστική επιστολή του πατέρα του θύματος, Χρυσόστομου, όπου αποκαλύπτονταν οι εκβιασμοί των κρατικών αρχών:

«1) Ο Σωτήρης μου ήταν γραμμένος στην Ενωση Παλαιών Πολεμιστών και στην Κομμουνιστική Νεολαία Αθηνών.

2) Δεν πέθανε περαστικός τάχα και κατά τύχη, όπως θέλησαν να πούνε, αλλά υπέστη επίθεση και έφερε τραύματα ως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση αγωνιζόμενος στην πρώτη γραμμή.

3) Δεν φταίω καθόλου εγώ αν ο Σωτήρης μου, ο δολοφονημένος, θάφτηκε "εν κρυπτώ και παραβύστω" όπως γράφετε, άκλαυτος και αφίλητος από τη μεγάλη εργατική οικογένεια της οποίας ήτο μέλος.

4) Εγώ μέσα στην παραζάλη μου και μέσα στον πόνο του ξαφνικού θανάτου του γυιού μου δεν ήξερα καλά καλά τι ήθελαν οι κύριοι (ο μάστορής του, κάποιος ζαχαροπλάστης και ακόμα άλλοι δύο) που καταχρώμενοι της ψυχολογικής μου καταστάσεως επήραν το νεκρό του γυιού μου ενώ είχε έρθει και ο αστυνόμος με 10 χωροφύλακας.

5) Εγώ είχα και δύο άλλα παιδιά ακόμη σκοτωμένα στον πόλεμο, τον Γιάννη που σκοτώθηκε στη Θράκη και τον Μανώλη που βρήκε ένα φρικτό πνιγμό μέσα στο πολεμικό καράβι έξω απ' την Καλαμάτα και

6) Ευχαριστώ τη Γενική Συνομοσπονδία, την Κομμουνιστική Νεολαία και όλη την Εργατική Τάξη για την τόση αγάπη και εκτίμηση που δείξανε στο παιδί μου. Είθε η ακούσια εκ μέρους μου πράξις την οποία καταγγέλλω να μη βαρύνει στην αιώνια τιμημένη μνήμη ενός μάρτυρος της εργατικής Ιδέας, του αδικοσκοτωμένου Σωτήρη μου».

Το όνομα του Σωτήρη Παρασκευαΐδη στα επόμενα χρόνια ήταν στα χείλη των εργατών που τον γνώρισαν, σύμβολο αγώνα για τις Πρωτομαγιές που ακολούθησαν και στίγμα για την κυβέρνηση Παπαναστασίου.

Την Πρωτομαγιά του 1925, έγραφε ο «Ριζοσπάστης», με την υπογραφή του Σεραφείμ Μάξιμου: «Η περυσινή Πρωτομαγιά απέδειξε πως και οι Δημοκράτες τουφεκάνε τους εργάτες, πως και κάτω απ' την αστική δημοκρατία οι αντλίες ρίχουν νερό επάνω τους και τα πολυβόλα σκορπάνε το θάνατο στους κολασμένους της γης» («Ριζοσπάστης», 01.05.1925).

Οι άλλοι Μάηδες που βάφτηκαν στο αίμα των εργατών

Ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης είναι ο πρώτος νεκρός της Πρωτομαγιάς για τον 20ό αιώνα καθώς και στον προηγούμενο αιώνα στην 1η Μάη 1894, όταν έγινε ο πρώτος μαζικός εργατικός εορτασμός έχουμε τον θάνατο του νεαρού σοσιαλιστή Διονύση Μάργαρη, που πιάστηκε με αφορμή μια προβοκάτσια και πέθανε από τα βασανιστήρια της χωροφυλακής στις φυλακές της Παλαιάς Στρατώνας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το 1924 θα προστεθούν οι νεκροί του Μάη 1936, οι 200 της Καισαριανής και πολλοί άλλοι που εκτελέστηκαν - δολοφονήθηκαν την ίδια μέρα από τους ναζί και κυρίως από τα Τάγματα Ασφαλείας, σε εφαρμογή αντιποίνων. Την Πρωτομαγιά 1955 εκτελέστηκε ο φυλακισμένος κομμουνιστής Χρήστος Καρανταής.

Αναπόφευκτη η σύγκρουση και η προοπτική της

Ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης αντιπροσωπεύει εκείνους που «έπεσαν για τη ζωή», λόγω της κρατικής καταστολής στην περίοδο του μεσοπολέμου, σε καθεστώς αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που ως δικτατορία του κεφαλαίου επίσης τρομοκρατεί, δολοφονεί και καταστέλλει, όταν νιώθει πώς δεν επαρκεί η ενσωμάτωση για να μπορεί να διασφαλίσει την ένταση της εκμετάλλευσης.

Η εργατική τάξη δεν τρομοκρατήθηκε, αντίθετα πείσμωσε, παρόλο που άμεσα δεν είχε μεγάλα βήματα επιθυμητής ταξικής συγκρότησης καθώς και το Κόμμα της, το ΚΚΕ, ήταν στα πρώτα βήματά του.

Η Πρωτομαγιά μέρα απεργίας και επιθεώρησης της δύναμης των εργατών διδάσκει και εμπνέει πως καμία δύναμη δεν μπορεί να καταστείλει την ταξική πάλη που πάντα σιγοκαίει σαν υπόγεια φωτιά και στις κρίσιμες καμπές της Ιστορίας ξεσπάει σαν ηφαίστειο.

Σημείωση:

1. Είναι η Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά) μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς, απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών.


Του
Φάνη ΠΑΡΡΗ*
* Ο Φ. Παρρής είναι μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Διήμερο εκδηλώσεων για τους 200 εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς του '44

Ο δήμος Χαϊδαρίου και ο δήμος Καισαριανής οργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απρίλη, για να τιμήσουν τους 200 αντιστασιακούς αγωνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα, ως αντίποινα για ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Σάββατο 27 Απριλίου

Χαϊδάρι:

- 17.30 Εναρκτήρια εκδήλωση

- Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παραρτήματος Χαϊδαρίου

- Ομιλία δημάρχου Χαϊδαρίου

- Κατάθεση στεφάνων

- Ανάγνωση μηνυμάτων εκτελεσμένων αγωνιστών από τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Κώστα Αρζόγλου

- Προσκλητήριο νεκρών

- Κλείσιμο εκδήλωσης από το Μουσικό Εργαστήρι «ΑΜΦΙΩΝ»

Καισαριανή:

- 18.30 Αγώνας ανώμαλου δρόμου «Ναπολέων Σουκατζίδης» στο Σκοπευτήριο

- 20.00 Δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα «Ενα μεγάλο βράδυ», μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

  • Κυριακή 28 Απριλίου

Χαϊδάρι:

- 07.45 Εκκίνηση Λαμπαδηδρομίας που οργανώνουν οι δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής

- 08.00 Εκκίνηση εργατικού - λαϊκού αγώνα δρόμου Χαϊδάρι - Καισαριανή, που διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Καισαριανή:

- 10.00 Εναρξη πορείας από το παλαιό δημαρχείο προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» φέροντας τις πικέτες με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων.

- 11.00 Τελική εκδήλωση στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

- Αναμμα βωμού

- Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παραρτήματος Καισαριανής

- Ομιλία δημάρχου Καισαριανής

- Κατάθεση στεφάνων

- Προσκλητήριο νεκρών

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο Αρκαλοχώρι

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 27/4 στο Αρκαλοχώρι, τιμώντας την 80ή επέτειο εκτέλεσης των 200 ηρώων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Συναυλία - αφιέρωμα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου με τους μουσικούς Μαρία Κώτη, Γιάννη Παξιμαδάκη, Γιώργο Κοντογιάννη και Μάνο Σαβιολάκη. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος του Αγρινίου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα «Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», θα πραγματοποιήσει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 1 Μάη στις 7.30 μ.μ., στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου στην πόλη.

Σκοπός είναι, μέσα και από τη δουλειά που έχει πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα η Κομματική Οργάνωση, να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της ιστορίας του καπνεργατικού κινήματος που συνδέονται με την πόλη, τους εργαζόμενους, τον λαό της συνολικά, σε μια μεγάλη πορεία χρόνων μέχρι και τις μέρες μας. Για τον λόγο αυτό, προετοιμάζεται ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, με αναφορές στην πόλη του Αγρινίου.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στον χώρο θα γίνουν την ίδια μέρα τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το καπνεργατικό κίνημα που φιλοτεχνεί ο Φίλιππος Βαλεράς, ενώ μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά

Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά, στους αγώνες των εργαζομένων και στη συμβολή των κομμουνιστών σε αυτούς, τιμώντας και όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 29 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην Πάτρα, στην πλατεία Ελευθερίας των Προσφυγικών. Θα μιλήσει ο Κώστας Μουγκογιάνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας του Κόμματος. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ