Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το δίκιο και η ελπίδα βρίσκονται στους αγώνες του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τη χτεσινή απεργία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή απεργία είναι μία μεγάλη μάχη. Οπως δεν αναστέλλεται η επίθεση του πλούτου και της κυβέρνησης ενάντια στο λαό μας, έτσι δεν μπορούν να αναστέλλονται και να απαγορεύονται οι αγώνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Η απεργία είναι πράξη ευθύνης και παράλληλα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό έκτρωμα - νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά.

Η συκοφαντία και η κρατική καταστολή δεν μπορούν να φιμώσουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.

Το γνωρίζουν όλοι αυτό: Το δίκιο είναι με τους απεργούς και τους αγώνες τους. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ισχυρό απεργιακό μήνυμα: Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Η πετυχημένη απεργία μέσα σε συνθήκες πανδημίας έδωσε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, στην επιχείρηση να περάσουν η τρομοκρατία και η απαισιοδοξία

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, αλλά και με πολύμορφες συμβολικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο, η χτεσινή πετυχημένη απεργία που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έδωσε απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, στην επιχείρηση να περάσουν στο λαό η τρομοκρατία και η απαισιοδοξία.

Με την προετοιμασία της απεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα και τη χτεσινή απεργιακή μάχη, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για την αγωνιστική συνέχεια, έσπασε για μια ακόμα φορά το σιωπητήριο που επιχειρούν να επιβάλουν στους λαϊκούς αγώνες το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του, μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της.

Με την ίδια τη συμμετοχή στην απεργία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με συμβολικές διαμαρτυρίες έξω από υπουργεία, με νέες συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και αψηφώντας τη νέα μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής από την κυβέρνηση, λίγες μόλις μέρες μετά το όργιο καταστολής στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού δεν αναβάλλεται. Τώρα είναι η ώρα για ενίσχυση της πάλης απέναντι στην πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία που εντείνεται μέσα στη νέα οικονομική κρίση, απέναντι στις νέες βάρβαρες ανατροπές με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχουν ήδη ετοιμάσει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έσπασαν ξανά τα μούτρα τους - Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Σε ανακοίνωσή του για τη χτεσινή απεργία το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα έσπασαν ξανά τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απέργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δεν θα περάσουν ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική "να λογαριαστούμε μετά".

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης.

Ηταν προκλητική η στάση της κυβέρνησης που γέμισε από το πρωί το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, "αύρες", αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν τη σημερινή απεργία που πραγματοποιείται με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση νόμιζαν πως, μαζί τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, που την επέβαλαν με ΜΑΤ, κλούβες και νοθεία την άνοιξη, θα μετέτρεπαν τη μάσκα σε φίμωτρο, όταν την ίδια στιγμή φέρνουν τα αντεργατικά εκτρώματα του αιώνα, το χτύπημα στο 8ωρο, τη νομοθετημένη απλήρωτη εργασία, νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, την κρατική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση για τη χειραγώγηση των σωματείων.

Η σημερινή μέρα πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!».

Μηνύματα αλληλεγγύης στην απεργία από άλλες χώρες

Από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης εργαζόμενων και συνδικάτων στο Παρίσι
Από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης εργαζόμενων και συνδικάτων στο Παρίσι
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της χώρας μας και το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη χτεσινή απεργία, εξέφρασαν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά χωρών.

Τις προηγούμενες μέρες στο ΠΑΜΕ είχαν φτάσει μηνύματα συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Γαλλία, Παλαιστίνη, Ν. Αφρική, Πολωνία και Τουρκία.

Χτες, εργαζόμενοι και συνδικάτα της Γαλλίας, μέλη της ΠΣΟ στο Παρίσι, έστειλαν δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Ελλάδας και τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Τα συνδικάτα, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών στην εταιρεία «Monoprix», συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δικαστήριο και σήκωσαν αφίσες του ΠΑΜΕ και αφισάκια με το μήνυμα «Αλληλεγγύη στην Εργατική Τάξη της Ελλάδας - Από το Παρίσι στην Αθήνα, δεν θα μας πάρετε το δικαίωμα να διαδηλώνουμε», καταγγέλλοντας την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό και στις δύο χώρες.

Τον αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων του λαού χαιρετίζει η Επιτροπή Αγώνα Αμβούργου. «Στη Γερμανία αντιμετωπίζουμε από παρόμοια μέχρι ολόιδια προβλήματα», σημειώνει στο μήνυμά της και ενώνει τη φωνή της με την απεργία και την προσπάθεια να ακουστεί δυνατή, πίσω από τις μάσκες, η φωνή της διεκδίκησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία και μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

Κινητοποιήθηκε ολόκληρος στόλος μηχανών της αστυνομίας, επιχειρώντας - χωρίς αποτέλεσμα - να σταματήσει τη συμβολική μοτοπορεία του Συνδικάτου!
Κινητοποιήθηκε ολόκληρος στόλος μηχανών της αστυνομίας, επιχειρώντας - χωρίς αποτέλεσμα - να σταματήσει τη συμβολική μοτοπορεία του Συνδικάτου!
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά Σωματεία της Αττικής έδωσαν συνέχεια με την απεργία στον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Αντιπροσωπείες τους βρέθηκαν έξω από μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Electra Metropolis», το «Athens Marriott», το «Plaza» και τη «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά και στην επισιτιστική επιχείρηση «Γευσήνους» στο Κρυονέρι.

Στη συνέχεια, έγινε συμβολική μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας. Με ντουντούκες, σημαίες και συνθήματα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου έδωσε το στίγμα των διεκδικήσεων των εργαζομένων, προσαρμόζοντας τη μορφή της κινητοποίησης στα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ωστόσο και αυτή η συμβολική κινητοποίηση συνάντησε την προκλητική στάση της αστυνομίας: Συγκεκριμένα, ένας ολόκληρος στόλος μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασε στο σημείο να σταματήσει την κυκλοφορία στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, προκειμένου να «κόψει» τη μοτοπορεία, που είχε ξεκινήσει από το Μεταξουργείο, με το πρόσχημα της διενέργειας ελέγχων για τη μετακίνηση. Κάτω από την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου, η μοτοπορεία συνεχίστηκε, φτάνοντας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να διαλύσει μια κινητοποίηση που παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, και πρόσθεσε ότι «αυτοί που άνοιξαν τον Τουρισμό σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων» δεν μπορούν να «κουνάνε το δάχτυλο» στο Συνδικάτο και τους εργαζόμενους, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην Υγεία.

Η μάχη της απεργίας στους χώρους δουλειάς στην Αττική

Από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας
Από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας
Στην Αττική, η μάχη για την απεργία που αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και Σαλαμίνας, μεγάλες Ομοσπονδίες με έδρα την Αθήνα και πλήθος συνδικάτων, δόθηκε χτες από πολύ νωρίς το πρωί.

«Νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια

Στις Κατασκευές, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική στα μεγάλα εργοτάξια, με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας να χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που απήργησαν σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Ενδεικτικά, στους μεγάλους χώρους που χτες «νέκρωσαν» περιλαμβάνονται τα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό, το έργο κατασκευής προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά, τα εργοτάξια στο κτίριο της Πινακοθήκης, στο γήπεδο της ΑΕΚ και την υπογειοποίηση της οδού Π. Κωνσταντίνου, στο πρώην ξενοδοχείο «Λα Μιράζ» της Ομόνοιας, στον ΟΤΕ στη Βικτώρια, στον ΟΣΕ στα Σεπόλια, στην επέκταση του εμπορικού κέντρου «River West» στη Λεωφ. Κηφισού. Από τα ξημερώματα στελέχη του Συνδικάτου βρέθηκαν σε εργοτάξια και γειτονιές, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης. Οπου η εργοδοσία και οι εργολάβοι προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια, οι οικοδόμοι στάθηκαν μαζί με το Συνδικάτο τους και πήραν μέρος στην απεργία.

Η πάλη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο επίκεντρο στο Εμπόριο

Από τις παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ
Από τις παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ
Στο Εμπόριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έδωσε μάχη για να φτάσει το απεργιακό μήνυμα σε δεκάδες καταστήματα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Ν. Χαλκηδόνα μοιράστηκε ανακοίνωση του Συλλόγου από απεργούς, μέλη του, οι οποίοι ανάρτησαν πανό στον χώρο με το σύνθημα: «Οχι στα πρωτόκολλα της διασποράς - Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας». Στο κατάστημα της αλυσίδας «My Market» στην Αγία Παρασκευή, όπου τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκαν 2 κρούσματα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία τούς εγκαλεί για ...αχαριστία, καθώς «δεν φτάνει που η εταιρεία σάς κάνει δωρεάν τεστ», αυτοί θέλουν και να σχολάνε στην ώρα που προβλέπει το ωράριό τους! Ανταποκρινόμενος στην καταγγελία, ο Σύλλογος έκανε χτες τηλεφωνική παρέμβαση στην εργοδοσία.

Δίπλα στα αιτήματα για προστασία της υγείας των εργαζομένων, ο Σύλλογος έθεσε στο επίκεντρο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, «κομμένα» ρεπό και καθημερινές υπερωρίες.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτ. Αττικής προχώρησε σε παρεμβάσεις στο «My Market» στα Ανω Λιόσια, στο «Lidl» στην Ελευσίνα και σε αποθήκη του «ΑΒ Βασιλόπουλου».

Σημαντική συμμετοχή στην απεργία σε χώρους Ταχυμεταφορών

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια
Σε Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές, παρεμβάσεις στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ Courier και στο Κέντρο Διανομής Αθήνας Ταχυδρόμων στη Λένορμαν, στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ Courier στο Ρουφ, καθώς και στις ACS, «Courier Center» και «Speedex» έκαναν το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών και συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ. Σε συνθήκες που διαρκώς αυξάνεται η εντατικοποίηση στον κλάδο λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο Κέντρο Διανομής της «Speedex» στον Κεραμεικό, που άγγιξαν το 100%, και στο Κέντρο Διανομής της ίδιας εταιρείας στην Κηφισιά, που έφτασε το 80%.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία, με αφορμή πρόσφατο κρούσμα στα ΕΛΤΑ Courier στη Λένορμαν, με τη διοίκηση να απορρίπτει το αίτημα για διενέργεια τεστ όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, με δεδομένο ότι έχει για λίγες μέρες διώξει τους περισσότερους, προκειμένου να γίνει απολύμανση, οι εργαζόμενοι επιστρέφοντας στη δουλειά χωρίς να ξέρουν αν έχουν «κολλήσει», θα είναι ταυτόχρονα αναγκασμένοι να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες ανέδειξαν στο σύνολο των παρεμβάσεών τους οι συνδικαλιστές, κατήγγειλαν την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και ένα χρόνο είναι σαν να δουλεύουν κάθε μέρα σαν να είναι «Black Friday». Απαιτούν να σταματήσουν τα 10ωρα - 12ωρα, η δουλειά το Σαββατοκύριακο, να γίνουν όσες προσλήψεις χρειάζονται.

Στο αεροδρόμιο και τις αστικές συγκοινωνίες

Στο αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο στα Σπάτα έγινε εξόρμηση στην είσοδο των αναχωρήσεων από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μαζί με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων στην DHL και στη «Select Service», καθώς και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο. Νωρίτερα παρέμβαση είχε γίνει στους χώρους δουλειάς σε DHL, «Newrest», «Sofitel», «Select Service».

Με κείμενα που διαβάζονταν με ντουντούκα και με τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν, απαίτησαν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, κατήγγειλαν το όργιο καταστολής, στιγμάτισαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, όπως την κρατική οικονομική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean» με 120 εκατομμύρια ευρώ, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε απολύσει 120 εργαζόμενους.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων DHL, Π. Κατσαρός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δίνουμε το "παρών" στην απεργία (...) το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει αφεθεί στη μοίρα του, τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα». Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποτελειώσει τα εργασιακά δικαιώματα».

Στις αστικές συγκοινωνίες απεργία πραγματοποιήθηκε στην Αττική σε Μετρό και Ηλεκτρικό, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τις οδικές συγκοινωνίες, παρά την απεργοσπαστική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών του χώρου, που αρνήθηκαν να καλέσουν σε συμμετοχή στην απεργία με το επιχείρημα ότι... δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - εκτρώματος που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και ότι τώρα είναι πανδημία! Δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΑΣΑ στο πλαίσιο της απεργίας έκαναν περιοδείες στα αμαξοστάσια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Σε άλλους κλάδους

Από παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού
Από παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού
Στις πύλες του εργοστασίου της «Πεταλούδας» καλώντας στην απεργία βρέθηκαν μέλη της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Με αφορμή τη χτεσινή απεργία, συνέχισαν επίσης τις παρεμβάσεις σε φασονατζίδικα του Ιματισμού, όπου οι μετανάστες εργάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις προσπάθειες εργοδοτών να «βάλουν στο χέρι» το επίδομα αναστολής που δικαιούνται, αλλά και με τις ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς. Σε μια σειρά περιπτώσεις, οι εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν μέρος στην απεργία.

Απεργιακή περιφρούρηση στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Φυσικού Αερίου, στην Ανθούσα Αττικής, οργανώθηκε από μέλη του Σωματείου Ενέργειας και του Σωματείου ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ. Τα σωματεία εργαζομένων κατήγγειλαν την προσπάθεια της εργοδοσίας της ΔΕΠΑ να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό αποτελούμενο από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, τα οποία με προκλητικό τρόπο επιχείρησαν, χωρίς να τα καταφέρουν, να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων.

Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κλιμάκια της Ομοσπονδίας, του κλαδικού Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων βρέθηκαν στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ», όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», σε «Tasty» και «ΦΑΓΕ», όπου επίσης καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.

Στο Φάρμακο, εξορμήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς, εργοστάσια και φαρμακαποθήκες έκαναν η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο, μοιράζοντας ανακοινώσεις, τοποθετώντας πανό, μιλώντας στους εργαζόμενους. Σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στα εργοστάσια «Johnson» και «Boehringer».

Στον Τύπο - Χαρτί, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία έκαναν περιοδεία νωρίς το πρωί στο πρακτορείο «Αργος». Συζητώντας με τη βάρδια εργαζομένων που σχόλαγε πριν την έναρξη της απεργίας, ανέδειξαν τη σημασία της μαζικής συμμετοχής σε αυτή. Εξορμήσεις έκανε και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου σε τρία εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Μενίδι. Στα δύο από αυτά η συμμετοχή έφτασε στο 50% και στο 85%.

Σε μεγάλες ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες (PwC, «Grant Thornton», «Deloitte», ΣΟΛ), λογιστικές εταιρείες (ΑSD, METALIGN) και γραφεία σε Περιστέρι, Πετράλωνα, Ν. Ιωνία, βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Παρέμβαση στο κεντρικό κτίριο της ICAP στην Καλλιθέα έκανε η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στο Χρηματοπιστωτικό, έγινε εξόρμηση από το κλαδικό Σωματείο έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στην Πανεπιστημίου. Η τράπεζα για άλλη μια φορά καταφεύγει σε μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να αναγκάσουν εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που κλείνουν, να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους.

Στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής από νωρίς το πρωί έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως οι όμιλοι «Intracom», «Vodafone», «Forthnet» και αλλού.

Συμβολική παρέμβαση έκαναν εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με πανό και πικέτες που αποτύπωναν τα αιτήματά τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων. Στην παρέμβαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), καθώς και των Επιτροπών Αγώνα Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων. Οι φορείς επέδωσαν ψηφίσματα με αιτήματα για μέτρα στήριξής τους, ενώ η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους τους.

«Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Ταυτόχρονα, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά μας», τονίζει η ΟΒΣΑ και διεκδικεί μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους που η λειτουργία των επιχειρήσεών τους έχει ανασταλεί ή έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό σχετικά με το «επίδομα στήριξης» των επιστημόνων. Οπως εξηγούν, αυτό που παρουσιάζεται ως έκτακτο επίδομα για τον κορονοϊό δεν είναι παρά οι κεφαλαιοποιημένες εισφορές, δηλαδή τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ασφάλισή τους. Επισημαίνουν επίσης ότι στην προσπάθειά της να διαφυλάξει κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση «τρώει τον κουμπαρά των ασφαλισμένων», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετήσει και αποδώσει επίδομα για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Διεκδικούν επίδομα στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τρίμηνο.

Καταστολή και αστυνομοκρατία και στην Κω

Στην Κω, μια πανστρατιά αστυνομικών δυνάμεων βρήκε απέναντί τους αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, που έκανε εξόρμηση με συνθήματα και ανακοινώσεις σε γειτονιές του νησιού. Μάλιστα, επιβλήθηκαν στους συνδικαλιστές και πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση»!

Αυτό το κυβερνητικό όργιο καταστολής καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν στηθεί από το πρωί έξω από την πόρτα του κτιρίου του, παρακολουθώντας ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Στη συνέχεια, «σε αποστολή παρακολούθησαν (!) κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου αποτελούμενο από την πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και τον οργανωτικό γραμματέα», που περιόδευαν με ντουντούκα. Και ο αυταρχισμός κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της περιοδείας «ισχυρή αστυνομική δύναμη περικύκλωσε τους συνδικαλιστές και επέβαλε πρόστιμα, διώκοντας και απαγορεύοντας ουσιαστικά τη συνδικαλιστική δράση». Το Εργατικό Κέντρο, ξεκαθαρίζοντας στην πράξη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν σταματά με την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης, συνέχισε την περιοδεία του. «Η σημερινή προσπάθεια να σταματήσει η συνδικαλιστική δράση και να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι έπεσε στο κενό! Το μήνυμα της Απεργίας έφτασε!», τονίζει και καλεί σωματεία, συλλόγους και φορείς να καταδικάσουν το όργιο αυταρχισμού.

Διάβημα διαμαρτυρίας από την βουλευτή του ΚΚΕ

Διάβημα διαμαρτυρίας για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κω έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, υποστράτηγο Ιωσήφ Κανακουσάκη, τον ενημέρωσε για τη συνεχιζόμενη αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή της αστυνομίας της Β' Περιφέρειας Δωδεκανήσων σε βάρος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας όλα τα παραπάνω. Τόνισε ότι μιλάμε για απαράδεκτα φαινόμενα, που συνιστούν απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Ακόμα, επισήμανε ότι με τον ίδιο προκλητικό τρόπο ο συγκεκριμένος διοικητής παρεμπόδισε τη δράση της διοίκησης του ΕΚ και στον συμβολικό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Τέλος, ζήτησε να σταματήσει αυτή η αυταρχική δράση και να ανακληθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους συνδικαλιστές.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθολικό απεργιακό «lockdown» σε βαπόρια, ΣΕΜΠΟ και Ζώνη

Από την παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας
Από την παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας
«

Πάγωσε» κάθε δραστηριότητα, από τη μια άκρη έως την άλλη στο λιμάνι του Πειραιά, στον στρατηγικό αυτό «κόμβο» για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Από το επιβατηγό λιμάνι και τις προβλήτες διαμετακόμισης (Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων - ΣΕΜΠΟ) έως τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκεί που η άγρια εκμετάλλευση και η εργασιακή ζούγκλα «σπάνε κόκαλα», οι εργαζόμενοι θαρραλέα και με αποφασιστικότητα συμμετείχαν μαζικά στην απεργία. Πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της περιφρούρησης, απέκρουσαν τις εργοδοτικές απειλές και την προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός και έστειλαν ηχηρό το μήνυμα: «Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο και τα Σωματεία. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για μια ζωή στο μπόι μας», όπως ανέγραφε το πανό που αναρτήθηκε στην πύλη της COSCO.

Κουρέλιασαν τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις

Σημειώνεται ότι παραμονές της απεργίας, με έγγραφό του ο ΟΛΠ δηλαδή η COSCO, το οποίο υπέγραφε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zhang Anming, απαιτούσε από τις λιμενικές αρχές, το υπουργείο Ναυτιλίας, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά «ως αρμόδια για την έννομη τάξη αρχή» η κάθε μία, να ενεργήσουν «στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 4703/2020 (...)», δηλαδή του νόμου Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση της απεργίας και της περιφρούρησής της.

Ξημερώματα στις πύλες της COSCO
Ξημερώματα στις πύλες της COSCO
Η εργοδοσία αξίωνε από τις παραπάνω αρχές να «μην υπάρξει συνάθροιση», καλώντας τις μάλιστα να λάβουν υπόψη τις «συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID 19», κάνοντας δηλαδή ό,τι και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον κορονοϊό ως πρόσχημα καταστολής.

Και, φτάνοντας και στο διά ταύτα ανέγραφε: «Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι πράξεις, ως ο αποκλεισμός της οδικής πρόσβασης προς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας (ΟΛΠ ΑΕ), αποτελούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, πλήττουν την έννομη τάξη και δημιουργούν οικονομική ζημία στην ΟΛΠ ΑΕ», επιβεβαιώνοντας για το λογαριασμό ποιου «λειτουργεί» ο νόμος Χρυσοχοΐδη.

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, σε μια άμεση αντίδραση, εξέδωσε ανακοίνωση για το «όργιο καταστολής», τονίζοντας ότι εργοδοσία και κυβέρνηση «καίγονται να μην ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων στο λιμάνι. Εχουν το θράσος δε να προφασίζονται την πανδημία, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, για την απόκρυψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, για τις συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους». Και έκανε καθαρό ότι «εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα μας».

Παρά την τρομοκρατία από την εργοδοσία, από τις 4 τα ξημερώματα, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) άρχισαν να παίρνουν τις θέσεις στα πόστα τους μπροστά στην πύλη της COSCO, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ στο πλάι τους άρχισαν να καταφτάνουν απεργοί και από άλλους κλάδους.

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, που θα έπρεπε να πιάσει δουλειά η βάρδια, καταφτάνει στα κινητά των εργαζομένων μήνυμα από την εργοδοσία: «Η DPORT και οι συνεργαζόμενες εταιρείες σάς ενημερώνουν ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στο λιμάνι για την πρωινή βάρδια». Η απεργία είχε κριθεί, η αποφασιστικότητα των εργατών είχε ακυρώσει στην πράξη τις εργοδοτικές απειλές.

Οι εργαζόμενοι με την περήφανη στάση τους έκοψαν κάθε διάθεση των μονοπωλίων (COSCO, μεταφορικές ναυτιλιακές εταιρείες) να χτυπήσουν τον απεργιακό αγώνα τους. Γερανογέφυρες, νταλίκες, ανυψωτικά μηχανήματα, τα πάντα είχαν ακινητοποιηθεί, δείχνοντας στην πράξη πως ό,τι και να σκαρφιστούν η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις τους, τα πάντα τελικά εξαρτώνται από τον εργάτη, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς τη δική του δύναμη.

Το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων, άλλωστε, επιβεβαιώνει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στο λιμάνι, ακόμα και με συμβάσεις μιας μέρας. «Δύο μήνες δουλεύω, δεν έχω υπογράψει κανένα χαρτί. Χτυπάω κάρτα όταν μπαίνω και απολύομαι όταν βγαίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, ενώ συνάδελφός του, που δουλεύει με τον ίδιο τρόπο μας λέει ότι αυτό το αίσχος είναι η συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στους εργολάβους της COSCO και την ΟΦΕ (Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας), με τη δεύτερη να «τροφοδοτεί» το μονοπώλιο με φτηνούς εργαζόμενους.

Δεμένοι οι κάβοι στα βαπόρια - ούτε σφυριά στη Ζώνη!

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και οι ναυτεργάτες, τόσο στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά όσο και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, που δεν έλυσαν κάβους. Κάποιες απόπειρες για απεργοσπαστικό μηχανισμό που πήγε να στηθεί από εφοπλιστές, όπως στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου επιχειρήθηκε ο απόπλους του πλοίου «ΜΑΡΜΑΡΙ», αποτράπηκαν ακαριαία. Την ίδια ώρα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η απεργία των ναυτεργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προστασία της υγείας και της ζωής στη θάλασσα, το υπουργείο Ναυτιλίας, επιβεβαιώνοντας ότι πάνω από όλα για την κυβέρνηση είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, κατέθετε τροπολογία που παρατείνει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στα «σαπάκια» για άλλους τέσσερις μήνες, ενώ προβλέπει και επιθεωρήσεις πλοίων ...εξ αποστάσεως!

Ούτε «σφυριά» δεν ακούστηκε και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου και εκεί οι μεταλλεργάτες έδιναν από τα χαράματα τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησης.

Στις 10.30 το πρωί αντιπροσωπείες από τα σωματεία των ναυτεργατών, των μεταλλεργατών και άλλων σωματείων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου και επέδωσαν ψήφισμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, ΠΕΠΡΝ με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν «τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων για τη μαζική - καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που είναι σε εξέλιξη, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, των εφοπλιστών». Καλούν την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να φέρει τον νόμο-έκτρωμα, που καταργεί το 8ωρο και θέλει να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση», ενώ καταθέτουν το διεκδικητικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΑΘΗΝΑ
Στο υπουργείο Εργασίας παραδόθηκε το απεργιακό μήνυμα

Μαχητική παρέμβαση συνδικαλιστών με τα αιτήματα προστασίας της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Το απεργιακό μήνυμα στάλθηκε. Τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των εργατικών δικαιωμάτων ακούστηκαν δυνατά χτες το πρωί και έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, στη συμβολική παρέμβαση που έκαναν συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες, Σωματεία και το ΕΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κρατώντας τα πανό και τις σημαίες των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, βροντοφώναξαν αυτό που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας προβάλλει ως η μέγιστη κοινωνική ανάγκη και επιταγή: «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» και «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές»!

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν το γεγονός ότι, για μια φορά ακόμα, ο υπουργός Εργασίας ήταν άφαντος, παρότι τα συνδικάτα είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, αλλά προτιμά την ...«ανοιχτή ακρόαση» με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντί αυτού, οι συνδικαλιστές βρέθηκαν μέσα σε έναν κλοιό πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, με την αστυνομοκρατία να είναι έντονη και προκλητική από το πρωί. Σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν διασκορπισμένες παντού, ενώ σε θέσεις μάχης στην Κλαυθμώνος, στην Παλιά Βουλή και στο Σύνταγμα βρίσκονταν τα οχήματα «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. («αύρες»), με τους αστυνομικούς να μοιάζουν περισσότεροι από ό,τι οι κάτοικοι. Δίκυκλα της ΔΙ.ΑΣ. διεξήγαγαν περιπολίες για τον εντοπισμό «συναθροίσεων», ενώ αστυνομικοί με στολή και με πολιτικά πραγματοποιούσαν ελέγχους σε διάφορα σημεία του κέντρου για να αποσοβήσουν συγκεντρώσεις απεργών.


Ενα κλίμα «σιωπητηρίου» που έσπασε από τα συνθήματα και την παρέμβαση στο υπουργείο, ενώ με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους συνδικαλιστές η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού όταν έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας. Με ντουντούκες, σημαίες, κορναρίσματα, μετέφεραν τον απεργιακό τόνο και το αγωνιστικό μήνυμα με τις διεκδικήσεις τους (βλ. σχετικό θέμα).

«Το όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης δεν θα περάσει», σχολίασε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας: «Το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, να μην τολμήσει να το καταθέσει».

«Η σημερινή απεργία είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που είναι μπροστά μας», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. «Είναι απάντηση στο έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει για ψήφιση. Απάντησε σε μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες. Είναι αγωνιστική απάντηση στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις τεράστιες ελλείψεις και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ταυτόχρονα απάντηση στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης που επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Απάντηση στη βία και στην καταστολή. Αν νομίζει η κυβέρνηση πως έτσι θα σταματήσει τους αγώνες είναι βαθιά νυχτωμένη. Δεν μπορούν να μας φιμώσουν ούτε να σταματήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης».

«Είμαστε εδώ για να μην πληρώσει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας πάλι ο λαός», τόνισε στον χαιρετισμό της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ, που αναφερόμενη στο σχέδιο «Πισσαρίδη» σημείωσε ότι εκτός των άλλων «εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα Δημόσιο στην υπηρεσία του λαού...».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλευρό των συνδικάτων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Στο πόδι» για να μπει «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική

Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Με τη συμβολική κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κορυφώθηκαν οι παρεμβάσεις των εργατικών συνδικάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Μετά τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας που δόθηκε από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς, ομάδες εργαζομένων από μια σειρά κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, σπάζοντας για άλλη μια φορά την πολιτική των απαγορεύσεων.

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΥΜΑΘ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, και με τα πανό, τις πικέτες και τις σημαίες των σωματείων, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν μαχητικά ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα για να επιβληθεί «Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας».

Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, άμεση ενίσχυση του δημόσιου τομέα της Υγείας με μαζικές προσλήψεις, και επίταξη τώρα, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, και ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Η μάχη είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα:

Οι υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργία με συμβολικές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπανικολάου», «Αγ. Δημήτριος») και άλλες παρεμβάσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων βρέθηκε στις πύλες του εργοταξίου επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», αλλά και στα εργοτάξια του μετρό δίνοντας με επιτυχία τη μάχη για μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στο Εμπόριο έγινε συμβολική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στο Βαρδάρη, αφού στο συγκεκριμένο κατάστημα, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται 11 κρούσματα, ενώ συνολικά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Με καθολική συμμετοχή δόθηκε η απεργιακή μάχη στην επιχείρηση «ΧΑΡΤΕΛ - ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ» στη Σίνδο, όπου οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν οι ίδιοι την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας 13.00 - 15.00 και 15.00 - 17.00.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στις επιχειρήσεις μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ και «ΠΥΡΑΜΙΣ», σε φαρμακαποθήκες, σε βιομηχανίες τροφίμων, ξύλου («Almeco»), στην επιχείρηση «ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ», όπου το Σωματείο κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της εργοδοσίας για διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό.

Ακόμη, στον ΟΤΕ στην περιοχή του Φοίνικα και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Καρόλου Ντηλ, στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, στις υπηρεσίες και στα αμαξοστάσια των δήμων.

Στο πλαίσιο της απεργίας, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από τις πέντε ΕΛΜΕ, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Νάουσα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή δόθηκε η μάχη της απεργίας στα κλωστήρια «Βαρβαρέσος», όπου τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν τους 2,5 μήνες.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ, απαιτώντας να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, καθώς και στο δημαρχείο και στη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε κατάστημα «Μασούτης» και στο νοσοκομείο.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βέροια, Γιαννιτσά, και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη, αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από σωματεία στη ΒΙΠΕ, σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το αμαξοστάσιο του δήμου και τον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης. Στον ΟΑΕΔ της πόλης πραγματοποίησαν επίσης συμβολική κινητοποίηση συνδικάτα της Καβάλας, ενώ συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στα Νοσοκομεία Δράμας και Κομοτηνής. Στην Κομοτηνή ακολούθησε παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ με το κάλεσμα στην τρίωρη στάση εργασίας.

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης προχώρησε σε συμβολικές δράσεις με πανό και ανακοινώσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Στη Δυτική Μακεδονία

Παρεμβάσεις και συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στην Κοζάνη: Στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», σε σούπερ μάρκετ αλλά και στο δημαρχείο. Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας προχώρησε σε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στο ΚΥ Σιάτιστας, αλλά και στην πύλη του «Μποδοσάκειου» Πτολεμαΐδας.

Στις πύλες των Νοσοκομείων Γρεβενών και Καστοριάς πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συμβολικές συγκεντρώσεις, όπου αναδείχθηκαν οι διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ στη Φλώρινα, μέλη σωματείων έκαναν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.

Καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Πριν ακόμα χαράξει, στη ΛΑΡΚΟ
Πριν ακόμα χαράξει, στη ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκαν χτες τα ξημερώματα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και του Επιχειρησιακού Σωματείου, στήνοντας μικροφωνική από όπου ακούγονταν αγωνιστικά τραγούδια.

Σύντομο χαιρετισμό στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας που αποχωρούσαν απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην τελευταία εξέλιξη, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν περιέλθει στον ειδικό διαχειριστή, τόνισε ότι έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής διάλυσης της ΛΑΡΚΟ και η οποία σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την ενιαία λειτουργία της επιχείρησης, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Νέα προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού

Eπεσε στο κενό, κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών και την αλληλεγγύη

Αστυνομικοί εν ώρα δράσης στα Γιάννενα
Αστυνομικοί εν ώρα δράσης στα Γιάννενα
Με περιφρουρήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της πόλης έστειλαν το απεργιακό μήνυμα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και σωματεία της περιοχής, κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή που συνεχίστηκε και χτες.

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων βρέθηκαν έξω από τα πτηνοσφαγεία της «Πίνδου» και του «Νιτσιάκου», καθώς και στο σούπερ μάρκετ της εταιρείας «Μarket In», απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Εξω από το κατάστημα του «Μarket In», η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές επτά συνδικαλιστών και επέβαλε πρόστιμα σε ακόμα περισσότερους. Παράλληλα, το κτίριο του Εργατικού Κέντρου «περικυκλώθηκε» χτες για ώρες από δυνάμεις της ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ.

«Είναι προφανές ότι ο ζήλος της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η "προστασία της υγείας", αλλά η καταστολή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή, υγεία και δικαιώματα», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. «Η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται», ήταν η απάντηση των σωματείων που συνέχισαν τις παρεμβάσεις τους σε μεγάλους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, μαζί με υγειονομικούς, έγιναν παραστάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Στην Πρέβεζα, συνδικαλιστές σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ «Μασούτης», με τις δυνάμεις της αστυνομίας να προχωρούν σε επιβολή προστίμων. «Δεν φοβόμαστε. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», τόνισε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τέλος, πραγματοποίησε απεργιακές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και οργάνωσε αυτοκινητοπορεία στους δρόμους της πόλης.

Απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κοραή

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με αντιεξουσιαστές. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και υπό αστυνομικό κλοιό βρέθηκαν εργαζόμενοι από νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης τους κάλεσε να απομακρυνθούν και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι την Ομόνοια.

Παρακαταθήκη η απεργιακή δράση μέσα στην πανδημία

Στιγμιότυπα από την απεργία και τις συμβολικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Εξω από το Νοσοκομείο Λάρισας

FRAGKOU STRATOS

Εξω από το Νοσοκομείο Λάρισας
Τις επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού ανέδειξαν με τις πολύμορφες παρεμβάσεις τους τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην απεργία.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, ξεχώρισε η συμμετοχή σε ποσοστό 90% των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ στα Τρίκαλα, αλλά και στο εργοτάξιο του νέου δημαρχείου στην Καρδίτσα, όπου κανένας εργαζόμενος δεν πήγε για δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, στη Λάρισα, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σωματεία και φορείς βρέθηκαν διαδοχικά έξω από τις πύλες των 2 νοσοκομείων της πόλης, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και χτες δεν υπήρχε κενή ΜΕΘ covid σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ στις υπόλοιπες κλίνες η πληρότητα άγγιζε το 90% και την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει περίπου 2.500 κλίνες.

Ακολούθησε συμβολική παρέμβαση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ενώ εκπαιδευτικοί μαζί με την Ενωση Γονέων βρέθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα με την τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα
Στα Τρίκαλα, μετά την πετυχημένη περιφρούρηση της απεργίας στη ΦΑΓΕ, έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ, του Γενικού Νοσοκομείου σε συντονισμό με τα σωματεία των υγειονομικών και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, Πετράκη Ειρήνη, παρέδωσε στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών παιδικές ζωγραφιές σε ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και τα αγωνιστικά τραγούδια που έπαιξαν μέλη του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα, άλλη αντιπροσωπεία σωματείων μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκε μπροστά από το δημαρχείο, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ, έξω από το Κέντρο Υγείας και ταυτόχρονα οι αγρότες πραγματοποιούσαν συμβολική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Στο Βόλο, οργανώθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, έγινε συμβολική κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, όπου αναδείχτηκε η υποστελέχωσή του, καταδικάστηκε η μείωση των δαπανών στην Υγεία με τον νέο προϋπολογισμό.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Σωματεία Τροφίμων και Ποτών, Μετάλλου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας και το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στα γραφεία του ΕΦΚΑ Χαλκίδας.

Στο ΠΑΓΝΗ
Στο ΠΑΓΝΗ
Σε Οινόφυτα και Σχηματάρι, μέλη του Συνδικάτου Φαρμάκου και Καλλυντικών Εύβοιας - Βοιωτίας - Αυλώνας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Anfarm», ενώ το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της BAKE HELLAS στο Σχηματάρι και της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου το Επιχειρησιακό Σωματείο είχε πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Στη συνέχεια, τα Σωματεία μαζί με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων.

Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης από τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης. Συμβολική συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ιτέας πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Τιθορέα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, απαιτούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας - Ελάτειας, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Τιθορέας.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με σωματεία, εργαζόμενους και φορείς της πόλης οργάνωσε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της 6ης ΥΠΕ παραδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον διοικητή της. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης δόθηκε και συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κώστα Μαρμούτα.

Παρενέβησαν ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, και εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ο Χρήστος Δάβουλος, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων, Παναγιώτης Σκέντζος.

Από νωρίς, το πανό που αναρτήθηκε στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου καλούσε στην απεργία.

Στην Ηλεία, αντιπροσωπείες σωματείων οργάνωσαν συμβολικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ πανό αναρτήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Κορινθία, Αργολίδα.

Με συμβολική συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Λευκάδας κορυφώθηκε η δράση για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη της Λευκάδας, στην οποία καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας.

Νωρίτερα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας είχε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ, στις οποίες συμμετείχε και το Συνδικάτο Επισιτισμού.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ και στο νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Συμβολική απεργιακή κινητοποίηση στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο, ενώ όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ «για μία ακόμα φορά το κέντρο της Κέρκυρας ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και στις εισόδους της πόλης γίνονταν εντατικοί έλεγχοι». Κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο έγινε και στη Ζάκυνθο.

Σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

Στα Χανιά, απεργοί συμμετείχαν συμβολικά στην κινητοποίηση έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Στο Ηράκλειο, δεκάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στην πύλη του ΠΑΓΝΗ.

Στο Λασίθι το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ένωσε τη φωνή του με τους υγειονομικούς του ΓΝ Αγίου Νικολάου και στο Ρέθυμνο έξω από τη πύλη του νοσοκομείου γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Ικαρία, παρεμβάσεις έγιναν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών και στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Στην πλατεία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, όπου εμπόδισαν απεργιακή συγκέντρωση των Συλλόγων ΕΛΜΕ και Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού και αυταρχικότητας απέναντι σε απεργούς.

Συμβολική απεργιακή κινητοποίηση έγινε έξω από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, όπως και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και στο ΚΥ Καρλοβάσου. Mέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και των σωματείων του, παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση των γιατρών που είχε προγραμματιστεί στον προαύλιο χώρο του Βοστάνειου Νοσοκομείου.

Το μήνυμα του αγώνα ακούστηκε δυνατά και στα νοσοκομεία

«ΑΤΤΙΚΟΝ»
«ΑΤΤΙΚΟΝ»
Στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, υγειονομικοί μαζί με άλλα συνδικάτα και φορείς πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβολικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στον «Ευαγγελισμό»

Εξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συγκεντρώθηκαν γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Απεργία «υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των υγειονομικών» χαρακτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε την παραπέρα μείωση της κρατικής δαπάνης για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2021, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «χρυσοπληρώνει» τις ιδιωτικές κλινικές, αντί να προχωρήσει σε επίταξή τους. Την ίδια στιγμή, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, «αποδυναμώνει τα νοσοκομεία από προσωπικό έμπειρο», μεταφέροντας εργαζόμενους για να καλύψει τις ιδιωτικές κλινικές, τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται σε ποσοστά 95% με 100%.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Οσο για τα δικαιώματα των υγειονομικών, επισήμανε ότι «οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παραμένουν», αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμβάσεις αορίστου χρόνου αφορούν μόνο όσους συμβασιούχους δουλεύουν στις ΜΕΘ και αφήνουν απέξω χιλιάδες επικουρικούς νοσηλευτές, γιατρούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, το αίτημα για ένταξη όλου του προσωπικού στα ΒΑΕ όχι μόνο δεν ικανοποιείται, αλλά με βάση την έκθεση «Πισσαρίδη» προδιαγράφονται νέες περικοπές στο σχετικό καθεστώς ασφάλισης.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης η Βιβή Πασχάλη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους βρίσκονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Το Σωματείο έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε κάνει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για να μας χορηγηθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας», υπενθυμίζει ο Γιώργος Μούτσιος, εργολαβικός εργαζόμενος στο τμήμα ιατρικών αερίων. Οπως εξηγεί, το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας εργάζεται σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, «από το υπόγειο μέχρι την ταράτσα», ενώ σε μια σειρά ειδικότητες, όπως και τη δική του, «μπαίνουμε καθημερινά στα τμήματα Covid-19». Παρότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού, ο εργολάβος δεν χορηγεί μέσα προστασίας, ούτε αναλαμβάνει τη διενέργεια προληπτικών τεστ. Επιπλέον, σε μια υπηρεσία που λειτουργεί με προσωπικό που μόλις φτάνει το 1/3 του οργανογράμματος, εργαζόμενοι κινδυνεύουν να νοσήσουν, ολόκληρα συνεργεία να τεθούν σε καραντίνα, αφήνοντας το νοσοκομείο «γυμνό» σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ακόμα και σήμερα τα απαραίτητα (στολή, γυαλιά, αντισηπτικά) παρέχονται από το νοσοκομείο και όχι από τον εργολάβο, ο οποίος τώρα καθυστερεί σε μόνιμη βάση τη μισθοδοσία. «Ο,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με το Σωματείο», τονίζει ο Γ. Μούτσιος και σημειώνει πως στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουν.

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», εργαζόμενοι του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν στην πύλη, ανάμεσά τους και επικουρικοί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. 500 επικουρικοί διασώστες του ΕΚΑΒ στη χώρα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στη διοίκηση του ΕΚΑΒ, η οποία επικαλέστηκε ...γραφειοκρατικά κωλύματα για την απληρωσιά. Την ίδια ώρα, στο «Γεννηματάς», τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, εδώ και δύο μέρες 2 διασωληνωμένοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Τις τελευταίες μέρες, πάνω από 30 εργαζόμενοι νόσησαν με κορονοϊό, ενώ δεν έχουν καν ιχνηλατηθεί οι στενές επαφές τους...

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και εξόρμηση, ενώ καταγγέλλουν ότι από νωρίς έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις. Οπως επισημαίνουν, οι πολυσυζητημένες 50 κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής «άνοιξαν όπως όπως, με σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού να βγαίνει από τις πρώτες κιόλας μέρες εκτός μάχης (αναπνευστήρες κ.λπ.) και με δανεικό προσωπικό, που στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν έχει εμπειρία σε ΜΕΘ. Οι λίγοι έμπειροι κι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται μέσα στους θαλάμους ως και 8 ώρες συνεχόμενες, ντυμένοι, χωρίς διάλειμμα»... Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο πλέον λειτουργεί μόνο μία Πνευμονολογική κλινική, το Βρογχολογικό αναστέλλει τη λειτουργία και το χειρουργείο φυτοζωεί...

«ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
«ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Στο Νοσοκομείο «Νίκαιας» οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί και τα αιτήματά τους. Την ίδια ώρα και εδώ καταγράφεται πληρότητα 100% στις 30 απλές κλίνες Covid, ενώ κανένα από τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ («δωρεά») που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση το καλοκαίρι, δεν έχει ανοίξει ακόμη. Χαρακτηριστικά, μόνο τις τελευταίες μέρες, 3 περιστατικά που χρειάζονταν διασωλήνωση έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ...Κορίνθου.

Kαζάνι που βράζει και το Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου δόθηκε ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα. Ηδη και οι 50 κλίνες Covid είναι καλυμμένες. Στην προχτεσινή εφημερία στις πρώτες 12 ώρες το νοσοκομείο φράκαρε και στις 2 π.μ. ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για κλείσιμο της εφημερίας. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι οι διακομιδές μέχρι και για Πύργο πλασάρονται πλέον ως «κανονικότητα», με πολύτιμο χρόνο να χάνεται για τους ασθενείς, αλλά και για τους υγειονομικούς που τους συνοδεύουν, αποδυναμώνοντας τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία προέλευσης.

Στο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε εξόρμηση. Μεταξύ άλλων αναδεικνύει την επικείμενη κατάργηση 7 κρεβατιών ΜΑΦ και τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid με... τον ίδιο εξοπλισμό και με 12 νοσηλεύτριες δανεικές, χωρίς τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, από άλλα νοσοκομεία. Την ίδια αρπαγή θα υποστούν και οι 3 θάλαμοι της κλινικής Πλαστικής και Εγκαυμάτων (χρησιμοποιούνται για πλαστική αποκατάσταση τραυμάτων κ.λπ.), αφήνοντας πλέον ελάχιστα κρεβάτια σε όλη την Αττική.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συμβολική κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», όπου οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του νοσοκομείου για αποκλειστική νοσηλεία Covid-19, καθώς δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν πληροί προϋποθέσεις για λειτουργία ΜΑΦ, δεν έχει ούτε μία οργανική θέση για πνευμονολόγο, έχει μία μόνο Παθολογική κλινική, δεν έχει προσληφθεί κανένας επιπλέον ειδικός γιατρός για τα τμήματα Covid...

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στην Αττική στα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Μεταξά», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγία Ολγα», «Τζάνειο» κ.α. (για τις κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα βλ. σελ. 12).

Τη δική τους μάχη έδωσαν και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με το Κλαδικό Σωματείο της Αθήνας να βρίσκεται στις εισόδους μεγάλων νοσοκομείων.

Το μεσημέρι, επίσης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος ήταν πάλι «απών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ