Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ρομποτικά» κέρδη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη δυνατότητα για αναίμακτες εγχειρήσεις ακόμα και ανοιχτής καρδιάς (by pass), χωρίς να χρειαστεί η νοσηλεία του ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του εντός τεσσάρων ημερών, δίνει ένα υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα, το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci.

Μόνο που τη σύγχρονη αυτή ιατρική τεχνολογία, που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται δωρεάν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και όλου του λαού, διαθέτει στη χώρα μας μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Τη ρομποτική χειρουργική διαθέτει το Ιατρικό Αθηνών, από το Νοέμβρη του 2006, πρόσφατα το προμηθεύτηκε, επενδύοντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, και το «Υγεία», ενώ υπάρχει ...προγραμματισμός εγκατάστασης στο «Λαϊκό». Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Υγεία», με αφορμή την πρώτη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς που έγινε εκεί, αναφέρθηκε ότι το κόστος γι' αυτές τις επεμβάσεις κυμαίνεται μεταξύ των 15.000 - 16.000 ευρώ.

Μ' αυτές τις άγριες πληρωμές από τα ασφαλιστικά Ταμεία και απευθείας από την τσέπη των ασθενών εκτινάσσονται στα ύψη τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας. Κι αυτά, ενώ θα έπρεπε με ευθύνη του κράτους να υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία ο εξοπλισμός αυτός και να είναι δωρεάν για όλους όσοι έχουν ανάγκη τέτοιων επεμβάσεων.

Κούκλα ... «Χίτλερ» στην Ουκρανία!

Κούκλα με τη μορφή ...του Χίτλερ(!) θα αρχίσει να πωλείται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο που αναδημοσιεύουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία! Η κούκλα είναι κατασκευής ουκρανικής εταιρείας, έχει ύψος 40 πόντους και θα διαθέτει και ...γκαρνταρόμπα στα «πρότυπα» της «Μπάρμπι».

Η εφημερίδα «Ζέρκαλο Τίτζντεν» εκτιμά ότι η κυκλοφορία της κούκλας θα προκαλέσει θύελλα διαμαρτυρίας στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία. Αυτό είναι το λιγότερο σημειώνουμε εμείς. Οσο κι αν φαντάζει εξωπραγματικό να κυκλοφορήσει «παιχνίδι» με τον Χίτλερ στην πρώην ΕΣΣΔ, το προλεταριακό κράτος που τσάκισε το φασισμό και ελευθέρωσε τον κόσμο (με την Ουκρανική Σοσιαλιστική Δημοκρατία να «μετρά» τουλάχιστον 3 εκατομμύρια νεκρούς), ωστόσο, ήταν μάλλον αναμενόμενο: Στις Βαλτικές οι συνεργάτες των ναζί κυκλοφορούν σαν ...«βετεράνοι» του αντικομμουνιστικού πολέμου, ενώ η ΕΕ, στο σύνολό της, προωθεί συνεχώς «ψηφίσματα» που επιχειρούν να «εξισώσουν» το σοσιαλισμό με το ναζισμό.

Το «αυγό» του «φιδιού» έχει αρχίσει να σπάει για μια ακόμη φορά. Και οι λαοί οφείλουν - καταρχήν έναντι του αίματος των πατεράδων και των παππούδων τους που πολέμησαν για να τσακίσουν το φασισμό και ναζισμό, για την ελευθερία των πατρίδων τους - να αντιδράσουν τώρα!

Ο «φιλάνθρωπος» Ράμσφελντ

Ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα γίνει τώρα και φιλάνθρωπος... Αφού πρώτα συνέβαλε στη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όντας στο «κλαμπ» των γερακιών της Ουάσιγκτον, για να μιλήσουμε μόνο για το έγκλημα στο Ιράκ, τώρα, λέει, θα προσφέρει τα κέρδη από τα απομνημονεύματα που πρόκειται να εκδώσει. Ο «φιλανθρωπικός σκοπός» έγκειται στο γεγονός ότι θα δοθούν υποτροφίες σε «πολλά υποσχόμενους νέους» για να «συμβάλουν στην οικοδόμηση δεσμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κεντρική Ασία».

Φυσικά, δε χρειάζεται να αναρωτηθούμε σε τι πρόκειται να εκπαιδευτούν αυτοί οι νέοι. Μα, φυσικά, για να προωθήσουν την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική. Μιλάμε, δηλαδή, για πολλή ...φιλανθρωπία.

Προληπτική Ιατρική με ... προγράμματα

Προληπτική Ιατρική μέσα από προγράμματα με ημερομηνία λήξης, επιχειρεί να κάνει η Νομαρχία Αθηνών. Πρόκειται για προγράμματα, που παρέχουν σε μια δεδομένη στιγμή τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, ενισχύοντας και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό χώρο. Πέρα από το προφανές ότι αυτά τα προγράμματα λειτουργούν χωρίς συνέχεια, δημιουργούν αυταπάτες ότι τα ζητήματα υγείας μπορεί να λυθούν έξω από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα. Ενόψει δε και του «Καποδίστρια 2», καλλιεργείται το έδαφος για την ανάθεση, ανάμεσα σε άλλους τομείς, και της Υγείας στους νέους διοικητικούς μηχανισμούς. Δηλαδή, για το ξεφόρτωμα από το κράτος μιας δικής του ευθύνης, για την οποία οι εργαζόμενοι, έτσι κι αλλιώς, πληρώνουν αδρά.

ΒΙΒΛΙΟ
Συριανά διηγήματα

«Ο πλούτων, του οποίου εξήντλησαν τας τελευταίας δυνάμεις η ορμή του δρόμου, ο τρόμος, οι λιθοβολισμοί, κατέπεσεν πλησίον της πύλης του νεκροταφείου, μόλις προφθάσας να γλείψη τας χείρας του παιδιού πριν ή εκπνεύση προ των γονάτων του». Από την «Ιστορία ενός σκύλου». Η Σύρος και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της, Ερμούπολη, υπήρξε το 19ο αιώνα οικονομική πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η οικονομική ευρωστία της και η πρωτοποριακή για τα ελλαδικά δεδομένα κοινωνική σύνθεση δημιούργησαν μιαν εξαιρετική πνευματική δραστηριότητα. Δραστηριότητα που διατηρήθηκε με τη μορφή μιας αυθεντικής παράδοσης που ακολούθησε τα χρόνια της οικονομικής άνθησης. Στο πλαίσιο της πρώτης γνήσια αστικής ελληνικής κοινωνίας που δημιουργήθηκε στη Σύρο, αναπτύσσεται μια εκπαιδευτική, κοινωνική και πνευματική δράση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Ροΐδης εισάγει το κριτικό του πνεύμα, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του αφηγηματικού λόγου από τους ήρωες των μεγάλων λόγων και έργων στους κοινούς συνηθισμένους ανθρώπους μιας καθημερινότητας, άλλοτε ταραγμένης και σκληρής, άλλοτε ήρεμης. Η Σύρα δε γλιτώνει από το σατιρικό οίστρο του Ροΐδη. Χαρακτηριστικά είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται σ' αυτήν τη συλλογή. Για παράδειγμα, η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», «Το παράπονο του νεκροθάπτου», «Ιστορία ενός σκύλου», «Ιστορία μιας γάτας», «Ιστορία ενός αλόγου» κ.ά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Πούσπα Καμάλ Νταχάλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο βασιλιάς θα αναγκαστεί να παραιτηθεί», δηλώνει ο ηγέτης του Μαοϊκού ΚΚ Νεπάλ, Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, πιο γνωστού ως Πρατσάντα, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 10ης Απρίλη. Βάσει των αποτελεσμάτων και του μεικτού πλειοψηφικού - αναλογικού συστήματος, οι Μαοϊκοί καταλαμβάνουν 217 έδρες στο Κοινοβούλιο, με ποσοστό 31,59%, το Κογκρέσο του Νεπάλ 110 έδρες, με 23,15% και το Μαρξιστικό - Λενινιστικό ΚΚ Νεπάλ, 103 έδρες, με 21,98%, με το πρώτο κόμμα να έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού.

Η νέα Εθνοσυνέλευση του Νεπάλ είναι συνταγματική, ενώ οι εκλογές είχαν χαρακτήρα «απελευθερωτικό», από τη μοναρχία αιώνων και σηματοδότησαν τη λαϊκή διάθεση για αλλαγή.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μαοϊκού Κόμματος, πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η απομάκρυνση του βασιλιά και η αλλαγή του φεουδαρχικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νεπάλ είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη με το 50% του πληθυσμού να ζει στην απόλυτη φτώχεια, ενώ το 80% του ΑΕΠ εκμεταλλεύεται μόλις το 20% του πληθυσμού. Ως ορεινή χώρα, μόνο το 27% των εδαφών της είναι καλλιεργήσιμο και ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά μόλις στο 8% του πληθυσμού... Μένει να φανεί ποια θα είναι η πολιτική των πρώην Μαοϊκών ανταρτών που τώρα προωθούν την «κοινοβουλευτική δημοκρατία». Πάντως, το καθοριστικό θα είναι να διεκδικήσει ο λαός τον πλούτο που του ανήκει.


Α. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ