Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα είναι θέμα επιλογής

«Ολα τα λεφτά» μια ανταπόκριση που έφτασε από τις ΗΠΑ. Αφορά μια επιχείρηση στα 4.000 καταστήματα της οποίας απαγορεύεται διά ροπάλου κάθε συνδικαλιστική δράση και η οποία με τη δράση της εκπαιδεύει μαζικά τους πελάτες της να ταυτίζουν το συμφέρον τους με τη μακροημέρευση της εταιρείας:

«Στο ταμείο ο πελάτης θα δηλώνει το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει και ο ταμίας θα του προτείνει έκπτωση στο λογαριασμό του αν δεχθεί να κάνει μια στάση για να παραδώσει τα ψώνια κάποιου άλλου πελάτη. Ετσι τα Wal Μart θα εξοικονομούν σημαντικούς πόρους, καθώς θα απασχολούν λιγότερους υπαλλήλους και θα χρειάζονται λιγότερα φορτηγάκια, λιγότερα καύσιμα κ.λπ. Από την άλλη όμως, η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει θέσεις εργασίας, θα χάσει έσοδα από εργοδοτικές εισφορές και από φόρους των "ντιλίβερι μπόις", οι υπηρεσίες διανομής που θα παρέχουν οι πελάτες θα είναι απολύτως αφορολόγητες, ενώ από τις εκπτώσεις στο ταμείο θα χάνονται έσοδα ΦΠΑ» (στα «Νέα»).

Η ανταπόκριση έρχεται να δηλώσει ότι το κλειδί για τα καπιταλιστικά κέρδη ήταν και παραμένει η εργατική δύναμη, η οποία όσο περισσότερο απλήρωτη είναι τόσο πιο κερδοφόρα για τον καπιταλιστή. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα όπου όλα γίνονται νόμιμα δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες περί δικαιότερης λειτουργίας του συστήματος. Δίκιο είναι το δίκιο του κεφαλαιοκράτη όσο αυτός έχει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία που κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του.

***

Στα δικά μας τώρα: Πάνω που έβαλε μπρος η κυβερνητική προπαγάνδα να πείσει τον κόσμο ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και ότι μπαίνουμε σε φάση ανάκαμψης (ένας τηλεπαρουσιαστής, μάλιστα, πρόλαβε και είδε ότι «έχει αλλάξει το κλίμα στο δρόμο») ήρθαν τα στοιχεία που λένε ότι όχι μόνο οι περίφημες χώρες του νότου αλλά κι αυτή η κραταιά Γερμανία μπαίνει σε ύφεση, ενώ και κάτι άλλες ισχυρές οικονομίες δεν νιώθουν πολύ καλά εσχάτως.

Το κουβάρι μπλέκει και στα θέματα της Ενέργειας όπου νέες συμμαχίες και παράλληλοι ανταγωνισμοί κάνουν την κατάσταση εύθραυστη γύρω από τους αγωγούς με τον παράγοντα εφοπλιστικό κεφάλαιο να μπαίνει με αξιώσεις στη διεκδίκηση μεριδίου στη μεταφορά. Εντελώς συμπτωματικά, προχτές ο πρόεδρος των εφοπλιστών, μιλώντας μπροστά στο Σαμαρά χαρακτήρισε τη ναυτιλία «τέταρτο όπλο», όπως ακριβώς χαρακτηρίζει τον εμπορικό στόλο το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση εκφράζεται μόνο με απόλυτη παύση πληρωμών σε ό,τι αφορά τα λαϊκά δικαιώματα με ταυτόχρονη νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα και βεβαίως με βύθιση των μισθών τόσο που - όπως εύστοχα εντοπίζεται - να ανταγωνίζονται πλέον τους μισθούς στην Ινδία. Ισως, ελπίζουν ότι έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα με τους μισθούς του παραπλήσιου Μπαγκλαντές που πληρώνουν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

***

Εκεί, στην Ηλεία, μετά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε, γιατί συκοφαντούνται οι φραουλάδες βγήκαν και οι γεωτεχνικοί «αγανακτισμένοι», γιατί «κάποιοι πυροβολισμοί» χάλασαν το κλίμα. Κατανοητοί. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάμεσα στους φραουλάδες φιγουράρουν και στελέχη του κόμματός της («λέγε με Λαϊνά»), και οι γεωτεχνικοί καθώς σε μια κρίσιμη φάση κάνουν καθαρό ότι επιλέγουν να συνδέσουν την ύπαρξή τους με τα κέρδη των συγκεκριμένων καπιταλιστών.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί η αγωνία ορισμένων για τα καπιταλιστικά κέρδη πρέπει να γίνει και αγωνία μιας κοινωνίας την οποία οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κάθε απόχρωσης απομυζούν όπως ακριβώς η βδέλλα όταν της αφήνεις περιθώριο να υπάρχει.

***

Διά ταύτα: Το δήλωσε ξανά προχτές το ΚΚΕ: Ο λαός τώρα πρέπει να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσει όσους του κρύβουν την αλήθεια για τον πραγματικό χαρακτήρα και τις αιτίες των μέτρων. Να γυρίσει την πλάτη τόσο στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο και φτάνουν στο τέλος», όσο και στον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια άλλη κυβέρνηση, «εντός των τειχών» της ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, θα καταφέρει να τον ανακουφίσει από τα δεινά που του συσσωρεύουν. Να δώσει τη δική του απάντηση, οργανώνοντας, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, για να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα και την ΕΕ.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ των λαϊκών στρωμάτων

ΕΘΝΟΣ: Το πρώτο κύμα απολύσεων στο δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανα-ταραχή για 30.891 υπαλλήλους

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πάτησαν τη σκανδάλη για το Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κερδίζουν το στοίχημα οι συστημικές τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Πυρετός ΦΠΑ στην κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δόσεις από 100 ευρώ για χρέη σε εφορίες, Ταμεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο Ε9 για τα αγροτεμάχια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκδηλώθηκε διαφωνία Βενιζέλου στο παρά 1'

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από Βενιζέλο

Η ΑΥΓΗ: Ιδού το μεγάλο κόλπο στον ΟΠΑΠ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προϋπολογισμός στην κόψη με υπερβάσεις και υστέρηση

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Το πλεόνασμα του μπαταχτσή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

«Προωθείται η απόλυση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων με άλλοθι το υπαρκτό πρόβλημα των επιόρκων. Πραγματικός στόχος των αλλαγών στο Δημόσιο είναι η κατάργηση της σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους, η συγχώνευση και η κατάργηση φορέων, η παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομέων κοινωνικής πολιτικής, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες. Μονιμοποιείται το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο φέτος θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια μέσω της εφορίας. Αυξάνεται η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία από 1η Ιουλίου απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά (...) πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων με κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, εξυπηρετώντας την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων, των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά, σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Ενταση της επίθεσης

Οι ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια δε συνιστούν πραγματική ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού τα χρέη τους προς τις τράπεζες δε μειώνονται ούτε στο ελάχιστο, τη στιγμή που οι τράπεζες λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματά τους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης και διεκδίκησης του κινήματος (...) είναι πρόκληση να αποκαλούνται οι πολλαπλές έντοκες δόσεις και τα δρακόντεια μέτρα επιβολής της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων ως φιλολαϊκή ρύθμιση. Πρόκειται για ένταση της φοροεπιδρομής προς τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που εξαγγέλλονται νέες μειώσεις της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, νέες επιδοτήσεις προς βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές.

Ενιαία στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

(...) οι κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα υλοποιούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, που συναποφασίζεται στην ΕΕ, υλοποιείται ενιαία σε όλες τις χώρες - μέλη και υπηρετεί τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, τραπεζικούς, βιομηχανικούς, εμπορικούς. Αυτοί κερδίζουν από την κυβερνητική πολιτική, φορτώνοντας την κρίση και τα χρέη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας την εκμετάλλευση και τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, εκτοπίζοντας ακόμη πιο βίαια τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρομάγαζα» (από την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο που επικυρώνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

ΑΓΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΒΥΘΙΣΗ: «Η Γερμανία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο βούρκο της ύφεσης, που λειτουργεί ως κινούμενη άμμος πλέον σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής ήταν απογοητευτικά, εντείνοντας τις ανησυχίες σε όλο τον πλανήτη. Προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με τον κινητήρα της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΚΟΥΒΑΡΙ: «Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής, ανάμεσα στον ΤΑΡ, ο οποίος θα κινηθεί στη γραμμή Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, και στον Nabucco West, ο οποίος σχεδιάζεται στη διαδρομή Τουρκίας - Βουλγαρίας ως την Αυστρία (...) οι πιέσεις που ασκούν οι διάφορες χώρες, ... αλλά και εταιρείες (...) έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός από τον ρωσικό αγωγό South Stream, στον οποίο μετέχουν δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, η ιταλική ENI και η γαλλική ΕdF. Υπάρχει όμως ο "τρίτος παίκτης", το υγροποιημένο αέριο, LNG, το οποίο το 2012 κάλυψε το 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, έναντι μόλις 2,5% στις αρχές της δεκαετίας» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ: «Παύση πληρωμών είναι η κυβερνητική συνταγή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 (...) το υπουργείο Οικονομικών έχει σταματήσει να πληρώνει. Οι πληρωμές για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ ήταν 0,00 ευρώ (!). Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κόπηκε κατά 60%. Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ έπεσε στο 50%. Αλλά και οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν δραστικά» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ: «Τα μάθατε τα νέα; Μοιράζουν δουλειές σε νέους ανέργους με 8μηνες συμβάσεις και με μισθούς από 430-470 ευρώ!!! Και ναι. Κοντεύουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στους μισθούς απέναντι στην... Ινδία!». (στο ΠΟΝΤΙΚΙ)

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ: «Στην ανατριχιαστική παραδοχή ότι οι επιθεωρητές εργασίας φοβούνται να μεταβούν στις φυτείες της Μανωλάδας προχώρησε χτες ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Κανδαράκης στη Βουλή αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο γιατί οι ματωμένες φράουλες θα μας απασχολήσουν ξανά και στο μέλλον» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ»: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι πυροβολισμοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας και το νέο μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου την ίδια στιγμή που για την οικονομική καταστροφή δεκάδων συνανθρώπων μας που καλλιεργούν φράουλες φαίνεται πως δεν δίνεται η δέουσα σημασία, αντιθέτως κάποιοι βιάστηκαν να τις βαφτίσουν ματωμένες» (από την ανακοίνωση των γεωτεχνικών / στο ILIALIVE)
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org