Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΘ
Kινητοποίηση ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Μαχητική κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία στις σχολές, πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της διοίκησης να επιβάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και του Συντονιστικού μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η τροποποίηση και ίδρυση 21 μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με παράλληλη επιβολή διδάκτρων. Τελικά, το θέμα δε συζητήθηκε, καθώς ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η πρυτανεία δεν είναι έτοιμη να το συζητήσει, αλλά και ότι το υπουργείο αποκλείει την ίδρυση ΠΜΣ σε τμήματα που δεν έχουν περάσει τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης. Το θέμα θα τεθεί στη σύγκλητο, αφού ο πρύτανης συναντηθεί με τον υπουργό.

Το Συντονιστικό μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η διοίκηση του πανεπιστημίου είναι λογικό να ζυγίζει τις αντιδράσεις, να προσπαθεί να τις ξεφουσκώσει. Η σημερινή αναβολή της συζήτησης δεν είναι παρά ένας κακότεχνος ελιγμός των πρυτανικών αρχών, αφού η δικαιολογία πως δεν ήταν έτοιμοι για κατάθεση προτάσεων αναιρείται από το γεγονός πως τα περισσότερα τμήματα έχουν ήδη συζητήσει το θέμα και κυρίως αφού δηλώνουμε απερίφραστα πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και στην επόμενη σύγκλητο θα είμαστε παρόντες ακόμα μαζικότερα, ακόμα πιο μαχητικά, για να μην περάσει το απαράδεκτο μέτρο της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει και το γεγονός πως το υπουργείο πιέζει και η πρυτανεία συναινεί τα παραπάνω να γίνουν και με τη βούλα του πολυεργαλείου της αξιολόγησης, αξιολόγηση για την οποία πολύ μελάνι έχει χύσει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, πολλοί αγώνες έχουν γίνει για να μην περάσει.

Τώρα, για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ, που αποτελούν συνολικά κομμάτια ενός παζλ ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και μπαίνουν κάτω από τον τίτλο "Πανεπιστήμιο ΑΕ".

Είναι προφανές πως η δύναμη των συλλογικών οργανωμένων αγώνων μπορεί να τους τρομάξει. Σήμερα, μπορούμε να προβάλλουμε αντιστάσεις και αναχώματα, έχουμε χρέος να βγούμε διεκδικητικά στο προσκήνιο, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε κανένας φοιτητής να μην πληρώνει ούτε ευρώ για τις σπουδές του».

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση για τον υποσιτισμό μαθητών

Το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών που απλώνεται και στη Λάρισα, όπως σε όλη τη χώρα, συζητήθηκε στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που λειτουργούν στις συνοικίες «Ιπποκράτη» και «Αλκαζάρ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Λάρισας, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού στα σχολεία πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης του λαϊκού κινήματος και το κακό να χτυπηθεί στη ρίζα του, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο αυξάνει τη φτώχεια των πολλών για ν' αυγαταίνει ο πλούτος των λίγων.

Στο «φούντωμα» του προβλήματος στη Λάρισα και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, ενώ διευθυντές σχολείων στάθηκαν στις επιπτώσεις που το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει στην πνευματική ανάπτυξη του μαθητή, αλλά και στην κοινωνία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κάλεσμα επαγρύπνησης για την Παιδεία

Κινητοποίηση χτες από εκπαιδευτικούς και γονείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο κέντρο του Πειραιά έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και γονείς. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Πειραιά και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Νίκαιας «Η Πρόοδος» και «Ρήγας Φεραίος», ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Σαλαμίνας και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.

Οπως επισημάνθηκε και από την πλευρά των συγκεντρωμένων, η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των αγώνων που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, για τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών, για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων. Ηταν παράλληλα ένα κάλεσμα στους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται στην εκπαίδευση, με την προωθούμενη αξιολόγηση, νέες συμπτύξεις και άλλες αρνητικές εξελίξεις. Θύμισαν ότι, όπως φαίνεται περίτρανα στα τέλη και αυτής της σχολικής χρονιάς, αυτή η πολιτική όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα της Παιδείας αλλά δημιουργεί νέα φτιάχνοντας ένα σχολείο ακριβότερο για τους γονείς, φτηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Νέα σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα στο «Αριστοτέλειο»

Η διοίκηση ρίχνει την ευθύνη στους απλήρωτους εργολαβικούς εργαζόμενους

Χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας εξακολουθούν να παραμένουν από το Σεπτέμβρη σχολές του ΑΠΘ καθώς η Πρυτανεία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το διαγωνισμό για την εργολαβία καθαριότητας. Η πρυτανεία προχώρησε σε ανάθεση μιας εργολαβίας περιορισμένου κόστους για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και τουαλετών στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Τμήματα, που έχουν έσοδα, όπως της Οδοντιατρικής, κάνουν απευθείας αναθέσεις πληρώνοντας συνεργεία καθαριότητας.

Οπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ απέρριψε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Σύγκλητος αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στη δαπάνη για τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης. Μετά από ένα παζάρι που ακολούθησε, συμφωνήθηκε το ποσό που θα δοθεί στις εργολαβίες να συμπιεστεί στα 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή να μειωθεί περίπου κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν μέσω των εργολάβων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα απασχολούνται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με 6ωρη απασχόληση, δηλαδή ο καθαρός μισθός τους δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Αυτό το μέλλον προετοιμάζει η πρυτανεία του ΑΠΘ και για τους εργολαβικούς στην καθαριότητα, για όσους απασχολούνται σήμερα στην εργολαβία φύλαξης η οποία λήγει στις 30 Απρίλη αλλά και για όσους εργάζονται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, αλλά προσλαμβάνονται μέσω της εργολαβίας καθαριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύγκλητος αναζητά νομικό τρόπο ώστε να προκηρύξει εργολαβία και για την πρόσληψη υπαλλήλων γραφείων.

Την ίδια ώρα, η πρυτανεία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του πανεπιστημίου, τους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών, ρίχνει την ευθύνη στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Με ανακοίνωση που έστειλε προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενημερώνει ότι «το κενό στην παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν την ανανέωση των συμβάσεών τους στις 15/11/2012, καθ' υπόδειξη της ηγεσίας του σωματείου τους». Δεν λέει όμως ότι ακόμη εκείνοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, αν και από το Φλεβάρη το Πανεπιστήμιο αξιοποίησε το Νόμο 3863/10 για να παρακάμψει τον εργολάβο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εξόφλησης των δεδουλευμένων.

Αυτήν την πρυτανική αρχή στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Την πρυτανεία που λέει ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα -όμηροι για χρόνια των εργολάβων και του Πανεπιστημίου- γιατί αντέδρασαν στο πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων και γιατί πάλεψαν για να φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γίνεται βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Θανάση Καπετανάκη «Δυτικά του Νέδοντα», στις 8 μ.μ., στο στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2]. Θα χαιρετίσει ο πρύτανης Γρ. Τσάρτας και το βιβλίο θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής, Αγάπιος Παπανεοφύτου. Απαγγελίες από τους Ορέστη Καρύδα και Σοφία Μανώλη, μουσική από την Εύα Φάμπα.

Συναυλία διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ

Συναυλία διαμαρτυρίας διοργάνωσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, που συνεχίζει για 38η ημέρα την κατάληψη των Κεντρικών Γραφείων του Οργανισμού διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση. Σήμερα αναμένεται να κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, σημειώνουν ότι η συστηματική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μονάδων του Οργανισμού και στη διοχέτευση των ευαίσθητων αυτών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Στη χτεσινή διοργάνωση είχαν στο πλευρό τους, το θεραπευτικό πρόγραμμα «18 ΑΝΩ», το Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, το Σύλλογο εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Αμπατζής, Ηρώ, Παντελής Θαλασσινός, Αργυρώ Καπάρου, Βαγγέλης Κορακάκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα, καθώς και μουσικές ομάδες θεραπευτικών προγραμμάτων.

Στη συναυλία, παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Ζητείται αναφορά για κάθε κίνηση!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την ενέργεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας, που με έγγραφό της στα σχολεία «ζητά από τους διευθυντές να της αναφέρουν άμεσα (τηλεφωνικά και με εμπιστευτικό έγγραφο) "οποιοδήποτε συμβάν εντός ή εκτός σχολείου" στο οποίο "εμπλέκονται μαθητές ή καθηγητές", απειλώντας τους πως αν δεν το κάνουν θα έχουν τις "αντίστοιχες συνέπειες"».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή «εντείνει το κλίμα απειλής προς τους εκπαιδευτικούς που υπάρχει στα σχολεία από την εφαρμογή των απαράδεκτων διατάξεων του ν.4093/12 και την προσπάθεια για την κατασκευή ενόχων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για να τίθενται σε αργία ή και να οδηγούνται σε απόλυση». Καλεί το υπουργείο Παιδείας να καταδικάσει την ενέργεια της Διεύθυνσης Λακωνίας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήθος μαθητικών φεστιβάλ τις επόμενες μέρες

Με πολύμορφες εκδηλώσεις τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη» που είναι το κεντρικό τους σύνθημα, εκφράζεται μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ετοιμάσει οι οργανώσεις της ΚΝΕ μαζί με φίλους της Οργάνωσης. Η νεανική καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές τέχνης, ο αθλητισμός, οι συζητήσεις, έχουν τη θέση τους στα μαθητικά φεστιβάλ που φτιάχνονται από μαθητές για μαθητές με βάση τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους, με πρόγραμμα που διαφέρει από πόλη σε πόλη. Στέλνοντας κάλεσμα ανατροπής, αγωνιστικής στάσης ζωής μέσα και έξω από το σχολείο.

Μαθητικά φεστιβάλ διοργανώνονται τις επόμενες μέρες στις εξής περιοχές:

Στην Αττική

Σάββατο 27 Απρίλη: Πειραιάς (πλ. Κοραή), Περιστέρι (πλ. Εθνικής Αντιστάσεως - θεατράκι ΟΤΕ), Σεπόλια (Βότρυς), Μενίδι (κεντρική πλατεία), Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Μαρούσι (γήπεδο μπάσκετ Ιερού Λόχου), Λαύριο (κτίριο ΑΚΕΛ).

Κυριακή 28 Απρίλη: Πετρούπολη (πλ. «Ηρώ»), Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), Πέραμα (πλ. Ηρώων), Γκράβα (θεατράκι), Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία), Ελευσίνα (πλ. Ηρώων), Γέρακας (κεντρική πλατεία).

27 και 28 Απρίλη: Κοκκινιά (Ηράκλειτος), Μπραχάμι (πλ. Παναγούλη), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη). Επίσης, σε Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία (την πρώτη μέρα στην πλ. Ελ. Βενιζέλου - τη δεύτερη στο ΚΕΠ).

Στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα: Στην Καστοριά.

Αύριο Παρασκευή: Τούμπα (Κέντρο Πολιτισμού), Λαγκαδάς, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Τρίπολη.

26 και 27 Απρίλη: Πάτρα (στο παλιό Αρσάκειο), Γιάννενα (πάρκο Λιθαρίτσια), Αρτα (πλ. Σκουφά), Σπάρτη, Αργος, Πύργος, Αγ. Θεόδωροι, Ζάκυνθος.

27 Απρίλη: Θέρμη Θεσσαλονίκης, Σέρρες (πλ. Ελευθερίας), Κιλκίς (πεζόδρομος), Γιαννιτσά (Πολιτιστικό Πολύκεντρο), Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λάρισα (πλ. Λαμπρούλη), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου), Βόλος (παραλία, έξω από το Θόλο), Καρδίτσα (Παυσίλυπο), Πύργος, Ρόδος, Χανιά.

28 Απρίλη: Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κομοτηνή, Σάμος (Εργατικό Κέντρο).

29 Απρίλη: Πρέβεζα (πεζόδρομος λαϊκής αγοράς).

Καμία οργανική θέση να μη χαθεί

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες για το δικαίωμα στη μόρφωση εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε Λέσβο και Κάλυμνο

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Ξεσηκωμός σήμανε στη Λέσβο με αφορμή τους σχεδιασμούς για μείωση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Χτες το απόγευμα, μέσα από ένα μαζικότατο συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από νηπιαγωγεία και δημοτικά δήλωσαν ότι δε θα ανεχτούν άλλες συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, καταργήσεις οργανικών θέσεων. Δήλωσαν έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά στην πρόβλεψη για κατάργηση 130 οργανικών θέσεων στο νησί.

Γονείς με τα παιδιά τους έφτασαν από όλα τα σημεία του νησιού, και από τα πιο μακρινά, για να διαδηλώσουν. «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας» δήλωναν προς πάσα κατεύθυνση με τα πανό και τα συνθήματά τους. Διεκδίκησαν όχι μόνο να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις, αλλά να γίνουν και οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, να σταματήσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης.

Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο και απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεσα θέση. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι προωθείται κατάργηση οργανικών θέσεων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει αντιπρόταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση για 42 καταργήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Πάντως, όπως τονίστηκε, η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή.

Στην Κάλυμνο

Λέσβος
Λέσβος
Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που έκαναν χτες το μεσημέρι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στην Κάλυμνο. Αφορμή αποτέλεσε η εγκύκλιος για την οργανικότητα των σχολείων, που μεταφράζεται σε κατάργηση 48 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί και Αστυπάλαια). Από αυτές οι 31 αφορούν την Κάλυμνο.

Το σύνολο των σχολείων του νησιού βρέθηκαν στην πλατεία μπροστά από το πρώην Επαρχείο. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν μία σειρά σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org