Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Σύσκεψη για κοινές πρωτοβουλίες μπροστά στην 8η Μάρτη

Σε σύσκεψη με θέμα την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, και τις κοινές αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και δράσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, προχωρούν Ομοσπονδίες και Σωματεία. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Παρασκευή 26/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στις Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις Ν. Αττικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεργασία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της τηλεργασίας οργανώνουν σήμερα, στις 4.30 μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και τα Σωματεία Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, «Mellon», «First Data», «Cosmote - eValue», «Forthnet - Netmed», «Vodafone - 360 Connect», η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΧΑΝΙΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας για τους εποχικούς

Σε κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο Χανίων, προχωρούν σωματεία της περιοχής διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στήριξης των εποχικών εργαζομένων. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε διαδικτυακή σύσκεψη που έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Επισιτισμού, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Διανομέων και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα Χανιά. Τα σωματεία έχουν διαμορφώσει κοινό υπόμνημα με αιτήματα και ζητούν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τη δημοτική αρχή.

Webradio - ΠΑΜΕ

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ, για σήμερα, Πέμπτη, 25 Φλεβάρη έχει ως εξής:

Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

Στις 5 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Το καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο που ασχολείται με όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και παρουσιάζει τη δράση του ταξικού, εργατικού κινήματος.

Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θύματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών

Ερώτηση για το μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους

Την τραγική κατάσταση των Ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαμών αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μεγαλέμποροι και μεταποιητές, που στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου εκβίαζαν για να πάρουν την παραγωγή σε εξευτελιστική τιμή, ακόμα και κάτω από 50 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό, πλέον δεν αγοράζουν καθόλου το προϊόν που έχουν οι παραγωγοί στις αποθήκες τους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμάτας - ΠΟΠ, με αποτέλεσμα να πετιέται στους σκουπιδότοπους.

Οι όποιες ενισχύσεις δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς, στο πλαίσιο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, ήταν πολύ κατώτερες των αναγκών και συνέτειναν στη διόγκωση της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι βρήκαν πάτημα στη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση της τιμής.

Η συγκεκριμένη κατάσταση διαμορφώνεται στο έδαφος της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται και εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, στο πλαίσιο της οποίας:

1. Επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές ελιών τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Μάλιστα αυτές οι ελιές, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, εισάγονται και πωλούνται ως «Καλαμών» ή ακόμα και ως «Καλαμάτας» (Kalamata olives), ενισχύοντας την κερδοφορία εμποροβιομηχάνων που εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη τιμή αυτών των εισαγόμενων προϊόντων για να ρίχνουν την τιμή και της ντόπιας παραγωγής στα τάρταρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παρεχόμενη από την ΕΕ «προστασία» των διαφόρων κατοχυρωμένων ονομασιών, όπως είναι τα ΠΟΠ, αφορά πρώτα απ' όλα τα κέρδη του εμπορικού και μεταποιητικού κεφαλαίου και όχι την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών.

2. Απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Μάλιστα, αυτή η απαγόρευση, ειδικά για τον τομέα του ελαιόλαδου, ενισχύθηκε με τη μεταβατική ΚΑΠ και την προσθήκη στον Κανονισμό 1308/2013 του άρθρου 167α, που ορίζει, πέρα από τη γενική, και ειδική ρητή απαγόρευση καθορισμού από τα κράτη της ΕΕ οποιασδήποτε μορφής τιμής, ακόμα και ως ενδεικτικής ή συνιστώμενης κατά την «πρώτη» εμπορία του προϊόντος, δηλαδή κατά την πώληση του ελαιόλαδου από τον αγροτοπαραγωγό στον βιομήχανο ή στον έμπορο/διακινητή/εξαγωγέα. Την ίδια στιγμή, βιομήχανοι και έμποροι πωλούν τα προϊόντα των ελαιοπαραγωγών στην τελική κατανάλωση σε τιμές από πενταπλάσιες έως δεκαπλάσιες σε σχέση με την τιμή που δίνουν στους αγρότες.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή σε σχέση με τις εξευτελιστικές τιμές της ελιάς Καλαμών ελληνικής παραγωγής που λαμβάνουν οι παραγωγοί της και την ανάγκη να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές, να καθοριστούν εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών;».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νεκρός χειριστής στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου

Το νέο εργατικό δυστύχημα, που σημειώθηκε χτες το πρωί, με θύμα έναν 44χρονο χειριστή της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου βρέθηκε, μαζί με κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, στον χώρο του δυστυχήματος, τα ακριβή αίτια του οποίου διερευνώνται. Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου και καλεί σε ένταση του αγώνα.

«Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στο υπό κατασκευή έργο του νέου αεροδρομίου και απαιτούμε τον συνεχή έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια στη χώρα στο οποίο οι εργασίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν. «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, συνεχίζει στο ίδιο βιολί με τους προηγούμενους κυβερνώντες, που χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανάβοντας το πράσινο φως στους κατασκευαστικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους να κάνουν ό,τι γουστάρουν στα εργοτάξια και τα μικρότερα γιαπιά και ανακαινίσεις», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, «οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι ανύπαρκτοι, ενώ τα ωράρια έχουν ξεχειλώσει κάτω από την πίεση για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα τα έργα».

«FIRST DATA»
Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις

Με προειδοποιητική στάση εργασίας αύριο Παρασκευή, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., απαντά το Σωματείο Εργαζομένων «First Data» στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις. Η διοίκηση της εταιρείας έχει σκοπό να προχωρήσει σε απολύσεις - ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός - με πρόσχημα τη μείωση του όγκου δουλειάς. Την ίδια στιγμή η εταιρεία «ανακοινώνει κέρδη, νέα έργα είναι στα σκαριά, ενώ στο τηλεφωνικό κέντρο οι αναμονές είναι κανόνας, όπως και οι υπερωρίες!».

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση, με όποιον τρόπο κι αν μας την επιδώσουν! Ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με το Σωματείο μας, διεκδικούμε ακύρωση της απόλυσης», τονίζει το επιχειρησιακό Σωματείο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καταγγέλλει την απόφαση για 8.000 απολύσεις στον όμιλο «Heineken»

Την απόφαση του επιχειρηματικού ομίλου «Heineken» να απολύσει 8.000 εργαζόμενους - δηλαδή το 10% του συνολικού προσωπικού του σε διάφορες χώρες του κόσμου στις οποίες δραστηριοποιείται - καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.«Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση και δεν πρέπει να την πληρώσουν με τις θέσεις εργασίας τους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία και καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις από κάθε χώρα σε ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, καθώς η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» ανήκει σε αυτόν.

Η εταιρεία «επικαλείται τα αρνητικά αποτελέσματα του 2020» για να «αιτιολογήσει» τις απολύσεις. Ωστόσο, η Ομοσπονδία ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη που μέτρησε από το 2016 έως και το 2019. «Αυτά τα κέρδη τα παρήγαγαν με τη δουλειά τους οι 85.000 εργαζόμενοι της "Heineken" παγκοσμίως, οι οποίοι από αυτόν τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων δεν απόλαυσαν αυτά τα χρόνια ούτε τα ψίχουλα. Τώρα ο όμιλος προχωρά σε απολύσεις στον βωμό της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας του και της μελλοντικής του ανάπτυξης», υπογραμμίζει και καταγγέλλει το γεγονός ότι «σε ανάπτυξη και κρίση, το λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org