Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο κενό

«Μαύρο χιούμορ» έκανε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, στη συνάντηση με σωματεία των απεργών ναυτεργατών, ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην παρεμποδίζεται η μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και καθυστερεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών! Μιλάμε για πραγματική πρόκληση και ειρωνεία σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών. Για ποιον «αποκλεισμό» μιλάει η κυβέρνηση, όταν τα νησιά μένουν για μέρες και βδομάδες χωρίς καράβι στη διάρκεια του χειμώνα, αφού οι εφοπλιστές έχουν το «ελεύθερο» να αποδρομολογούν τα πλοία τους στις μη κερδοφόρες γραμμές ή να προσαρμόζουν τα δρομολόγια στους στόχους της κερδοφορίας τους; Για ποια καθυστέρηση των εμβολιασμών μιλάνε, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης αυτοί γίνονται με το σταγονόμετρο; Οταν οι φαρμακοβιομηχανίες ρυθμίζουν την παραγωγή και τη διανομή με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη τους, στερώντας τον λαό από το πολύτιμο εμβόλιο; `Η μήπως δεν ξέρει ο υπουργός ότι εξαιτίας της γύμνιας της ΠΦΥ, υπάρχουν νησιώτες που πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι μέσα στο καταχείμωνο για να εμβολιαστούν; Είναι αισχρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, αν και δεν προκαλούν κάποια έκπληξη, αφού είναι γνωστή η προσπάθεια «διέγερσης» του «κοινωνικού αυτοματισμού» από όλες τις κυβερνήσεις απέναντι στις απεργίες, ιδιαίτερα αυτές των ναυτεργατών. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι και τώρα θα πέσει στο κενό.

Πρόβα

Το θηριώδες πλοίο που έφτασε χτες στην Αλεξανδρούπολη για να ξεφορτώσει το λεφούσι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι «παλιός γνώριμος» του λαού της περιοχής. Πέρυσι τον Ιούλη είχε δέσει ξανά στο ίδιο λιμάνι, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resolve», μεταφέροντας την 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB) των ΗΠΑ, που στο ενεργητικό της έχει διάφορες δολοφονικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται πλέον σε στρατηγικό κόμβο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, με ξεκάθαρο στόχο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Κι αν κάποιοι βλέπουν σ' αυτές τις ασκήσεις απλά μια «ρουτίνα», για να μη «σκουριάζουν» τάχα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ας ακούσουν τι έλεγε πέρυσι ο διοικητής της αμερικανικής μονάδας με το που πάτησε το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρόβα πολέμου: «Είμαστε έτοιμοι για αυτήν την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!»...

Σφραγίδα

Μιας και μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, το ίδιο το ΓΕΕΘΑ θυμίζει ότι η χρήση του ακριτικού λιμένα για μετακινήσεις αμερικανικών μονάδων γίνεται για 2η φορά μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, εστιάζοντας στη «δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία» η υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας «και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου»! Θυμίζουμε ότι αυτή η Συμφωνία «ψήθηκε» επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκκίνηση του Στρατηγικού Διαλόγου τον Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί τον Οκτώβρη του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, που και σε αυτό το θέμα έπιασε το νήμα από τον προκάτοχό της. Η μετατροπή, λοιπόν, της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν για τον λαό, έχουν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα σ' αυτήν της κυβέρνησης ΝΔ. Εξ ου και η «αφωνία» των τοπικών και όχι μόνο στελεχών του για την απόβαση των ΝΑΤΟικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες.

Τιμοκατάλογος

Ενα δαιδαλώδες δίκτυο από παρασκευαστές, μεσάζοντες και προμηθευτές παρεμβάλλεται στη διανομή των εμβολίων, με τον καθέναν απ' αυτούς να διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της τεράστιας και εξασφαλισμένης κερδοφορίας. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος των κερδών που προσδοκούν οι φαρμακοβιομηχανίες και τα άλλα παράσιτα από την μπίζνα του εμβολίου, αρκεί να δει κανείς τις τιμές που έχουν συμφωνηθεί στα συμβόλαια προαγοράς και διαρρέονται τώρα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται γύρω από το εμβόλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι «Pfizer» - «BioNTech» πουλάνε 14,70 δολάρια τη δόση στην ΕΕ και 19,50 στις ΗΠΑ. Η τιμή ανά δόση για την «AstraZeneca» είναι 3,50 δολάρια στην ΕΕ και κάτι παραπάνω στις ΗΠΑ, για παραγγελίες 300 εκατ. δόσεων. Αυτοί που πληρώνουν χρυσάφι τα εμβόλια είναι οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, που χρεώνεται κατά μέσο όρο 4 δολάρια ανά δόση το εμβόλιο της «AstraZeneca», μέσω του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος στα 5 δολάρια, υπολογίζοντας και το επιπλέον 1 δολάριο ανά δόση που χρεώνει η «Beximco», ο διανομέας του εμβολίου στο Μπαγκλαντές. Αλλά και η Νότια Αφρική πληρώνει 5,25 δολάρια για την απόκτηση του ίδιου εμβολίου, όσο ακριβώς και η Σαουδική Αραβία. Ο τσουχτερός αυτός ...τιμοκατάλογος φανερώνει και το μέγεθος της ληστείας σε βάρος των λαών, αφού τα κράτη έχουν ήδη χρηματοδοτήσει με γενναία ποσά την έρευνα και έχουν προαγοράσει τεράστιες ποσότητες, μετακυλίοντας το κόστος στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων (μέλος του ΠΓ της ΚΕ από το 1926 έως το 1957). Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού - δηλαδή της σοβιετικής κυβέρνησης - (1930-1941) καθώς και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (1939 - 1949 και 1953 - 1956).

1899 Πεθαίνει ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής και μεταφραστής, που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (1851). Το 1850 ίδρυσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο που φέρει το όνομά του, ξεκινώντας μια ταχυδρομική υπηρεσία με περιστέρια, η οποία κάλυπτε την απόσταση Ααχεν - Λονδίνο.

1946 Στο θέατρο Αργυροπούλου συνέρχεται η πρώτη μετά τη Βάρκιζα Γενική Συνέλευση των αγωνιστών του ΕΛΑΣ, στην οποία παίρνουν μέρος 5.000 ΕΛΑΣίτες.

1948 Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και ΜΑΥ-ΜΑΔ επιτίθενται κατά του ΔΣΕ στη Μουργκάνα (επιχείρηση «Πέργαμος»). Παρότι οι επιτιθέμενοι υπερτερούσαν αριθμητικά 3 προς 1 (με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας) και παρά την αραιή διάταξη του ΔΣΕ λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μήκους του μετώπου, οι πρώτες γενικές έφοδοι απέτυχαν.

1954 Εχοντας ανατρέψει τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, συνταγματάρχη Μοχάμετ Ναγκίμπ, ο συνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Η προσέγγισή του με τη Σοβιετική Ενωση και πολιτικές όπως η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ (που έως τότε βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο) προκάλεσαν την ένοπλη επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ (Κρίση Σουέζ 29/10 - 7/11/1956). Μεταξύ άλλων, ο Νάσερ διετέλεσε επικεφαλής του λεγόμενου «Κινήματος των Αδεσμεύτων» (1964 - 1970).

1956 Δεύτερη συνάντηση του Νίκου Ζαχαριάδη με τη Διεθνή Επιτροπή των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων που ανέλαβαν να παρέμβουν στο ΚΚΕ στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Οι τοποθετήσεις του Ν. Ζαχαριάδη είχαν αυτοκριτικό χαρακτήρα, αλλά και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της γραμμής και της δράσης του ΚΚΕ από το μηδενισμό. Ανέδειξαν πως ο ένοπλος αγώνας του ΚΚΕ είχε επιλεγεί σε συνεννόηση με τα αδελφά γειτονικά κόμματα και το ΚΚΣΕ. Βεβαίως, ανέδειξαν και την αντιφατικότητα αλλά και τις δυσκολίες στην έκβαση του ένοπλου ταξικού αγώνα που διεξαγόταν στην Ελλάδα, σε σχέση με τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Ετσι, χωρίς να υποτιμούνται τα εσωτερικά λάθη και οι αδυναμίες στην έκβαση της πάλης του ΔΣΕ, αναδείχθηκε και η σχέση τους με τις αντιφάσεις και δυσκολίες που διαμορφώνονταν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, την οπορτουνιστική επίδραση στο κίνημα της Γιουγκοσλαβίας που επηρέαζε σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Η Διεθνής Επιτροπή δεν παραδέχτηκε αυτήν τη σχέση.

1968 Ο Μακάριος επανεκλέγεται Πρόεδρος της Κύπρου.

1973 Μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας και με τους όρους της χούντας πραγματοποιείται το 17ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το Συνέδριο κατήγγειλε η «Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΑΚ).

1986 Υπό την πίεση έντονων μαζικών λαϊκών αντιδράσεων ο δικτάτορας των Φιλιππίνων, Φερδινάνδος Μάρκος, εγκαταλείπει τη χώρα με ελικόπτερο των ΗΠΑ.

2014 Πεθαίνει ο Ισπανός δεξιοτέχνης του φλαμένκο, κιθαρίστας και συνθέτης Πάκο ντε Λουθία.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ