Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πατριδογνωμόνιο
Η μαχαιριά των αριθμών

Υπάρχει εκείνο το παλιό κακορίζικο ρητό πως όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Και το λέω κακορίζικο γιατί χρησιμοποιείται πάντα σχεδόν από ύποπτους σωτήρες, σκιώδεις υπονομευτές κάθε συλλογικής προσπάθειας και κάμποσους ατομικιστές που ψάχνουν άλλοθι όταν μαγειρεύουν στοιχεία και αριθμούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Απ' όλο αυτό το συνονθύλευμα, θαρρώ, μας έχουν προκύψει μερικές άθλιες έννοιες. Κάτι απίθανα παραμύθια και διανοητικές προστυχιές, όπως ας πούμε εκείνο το απίθανο άθροισμα του «όλοι μαζί», που τάχαμου δήθεν αταξικά φέρνει αφεντικά και δούλους να παλεύουν μαζί απέναντι στον εχθρό, συνήθως σε έναν πόλεμο από τον οποίο οι πρώτοι μετράνε κέρδη και οι δεύτεροι φέρετρα. 'Η απ' αυτούς τους αριθμούς που ευημερούν μας βγαίνουν και ανύπαρκτα όντα, όπως ο «μέσος άνθρωπος», το τοτέμ αυτό της αστικής τάξης εν ονόματι του οποίου γίνονται τα μεγαλύτερα αντιλαϊκά εγκλήματα.

Με τούτα και με κείνα, οι αριθμοί, η απλή αριθμητική ως κοινό κτήμα του ορθολογισμού και των βασικών γνώσεων των μαζών, που δυναστεύονται από την ισχύ των ανώτερων εφαρμοσμένων μαθηματικών τα οποία έχουν στη δούλεψή τους οι πλούσιοι της Γης για να μετράνε τις ιδιοκτησίες τους, έγιναν μαχαίρι. Πληγώνουν τον ορθολογισμό. Θεοποιούν τη στατιστική. Διαστρεβλώνονται άθλια όταν χρησιμοποιούνται για να ευχαριστήσει ο αμαζονάκιας Μπέζος τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους σκλάβους του, που του πλήρωσαν το καπρίτσιο να πάει τουρίστας στο Διάστημα, όπως και οι ...πελάτες του. Είναι η στιγμή που οι αριθμοί για τη μάζα των εργατών μένουν καθηλωμένοι στη λογική «τρεις το λάδι - δυο το ξίδι - πέντε το λαδόξιδο» και για το κεφάλαιο παράγουν εκείνους τους αλγόριθμους, λογάριθμους και κλειδάριθμους τους ικανούς να συσσωρεύουν σε πλούτο τον κόπο και τον πόνο των άλλων.

Δεν είναι τυχαίο το πώς μπήγεται το μαχαίρι των αριθμών στη σάρκα του λαού. Καταρχάς δαιμονοποιούνται όταν δεν συμφέρουν την εξουσία. Αφού είναι η βάση των πρακτικών και τεχνολογικών επιστημονικών πεδίων, το σύστημα φροντίζει να τα διδάσκει έτσι που να τα σιχαίνονται οι μαθητές από κούνια, να τα φοβούνται. Το κύρος της επιστήμης χρησιμοποιείται εναντίον της, ώσπου μια κρίσιμη μάζα να θεωρεί ότι η Γη είναι επίπεδη, τα εμβόλια τσιπάκι του Γκέιτς, και το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι χωρίς μαγεία, με αναλύσεις μετά τον αγώνα αριθμητικά ξενέρωτες (τόσες πάσες ο χ, τόσες γκάφες ο ψ, τόσα χιλιόμετρα ο π, και σκόρερ είναι δεκαοχτώ ετών και διακοσίων είκοσι ημερών)...

Η αλήθεια είναι πως η μαχαιριά των αριθμών είναι η ίδια τους η αλήθεια. Ακόμα κι όταν για τους πάσης φύσης επιστήμονες καλύπτεται από μυστήριο. Η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας σε αριθμούς, ώρες ώρες τρομάζει σαν την κόψη της λάμας, της κάμας, της ματσέτας, του σουγιά... Καθώς έρχεται μεθαύριο το νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή, βλέπω έναν συγκεκριμένο αριθμό και παγώνω βαθιά μέσα στην καρδιά και το μυαλό μου. 4.967 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν ειδικοί φρουροί στα πανεπιστήμια για 400 θέσεις! Νέοι επί το πλείστον, άνεργοι υποθέτω, άντε και σε μεγάλη ανάγκη να κατανοήσω. Και δεν μου φτάνει και μ' αγριεύει. Τόση προθυμία για τόση εξουσία, τάξη και ασφάλεια, τόση ...καινοτομία και άσκηση ελευθερίας επί των νέων δεν με πείθει για τα βαθύτερα εκείνα υποκειμενικά και αντικειμενικά κίνητρα. Τι εμπόδισε αυτούς που θέλουν να προσέχουν τα νιάτα όταν σπουδάζουν από το να κατέβουν μαζί τους στους δρόμους για να απαιτήσουν μια ουσιαστικά αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους, αναρωτιέμαι. Το γκλομπ και ο μισθός μάλλον. Ρητορική η προσέγγιση. Κρατάω τον αριθμό και όταν λύσω τον γρίφο θα με περάσω ένα σελφ τεστ πολιτικής νοημοσύνης, και ίσως μου δώσω και κανένα σελφ νόμπελ. Στην εποχή της αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, η ερμηνεία των αριθμών ισούται με την αξία τους. Παράλογο; Δεν νομίζω. Γιατί στις μέρες μας η άγνοια καλλιεργείται και αποδίδει τεράστια κέρδη στους γαιοκτήμονες του ψηφιακού παγκόσμιου χωριού. Πατήστε enter...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέες εκπτώσεις σε μέτρα προστασίας για υγειονομικούς και ασθενείς

Εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια ανάρρωσης τέκνου, δεν μπαίνουν σε καραντίνα, δεν ελέγχονται με τεστ

«Δεν δικαιούστε άδεια ασθενείας τέκνου επειδή είστε εμβολιασμένη»: Αυτή είναι η απίθανη απάντηση που δίνουν πλέον οι διοικήσεις των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε υγειονομικούς που αιτούνται άδεια επειδή τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό. Μία ακόμα προσαρμογή δηλαδή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει ως αφετηρία τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και μάλιστα αφορά εργαζόμενη, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, με δύο ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα νοσεί με COVID-19 και ζήτησε άδεια ασθενείας, εισπράττοντας την παραπάνω απάντηση.

Προφανώς αποτελεί εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ (23/3/2021), σύμφωνα με τις οποίες δεν προβλέπεται πλέον καθόλου καραντίνα για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ακόμα και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εχει πάψει επίσης η υποχρέωση για εβδομαδιαία τεστ σε εμβολιασμένους, παρότι είναι πιθανό να νοσήσουν ελαφρά και να διασπείρουν τον ιό σε ογκολογικούς ασθενείς, αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό. Ετσι, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας, ούτε πρόσθετες μέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέρα από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες άδειας μετ' αποδοχών που δικαιούνται συνολικά ανά έτος, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα προφανώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε παρέμβασή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σημειώνει ότι «παρ' όλη τη σημαντική χρησιμότητα των εμβολίων στην προστασία από συμπτωματική, ασυμπτωματική και (κυρίως) από σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά και στη μείωση της μετάδοσης, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην προφύλαξη από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2, ούτε εξαλείφουν τελείως τον κίνδυνο διασποράς. Αλλωστε, έχουν ανιχνευθεί κρούσματα καθώς και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς ακόμα και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων. Eπίσης, παρόλο που υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, δεν είναι ακόμα γνωστό με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό τα εμβόλια προστατεύουν από τις νεοεμφανιζόμενες μεταλλάξεις (π.χ. τη "Δέλτα"), που έχουν κυριαρχήσει στην περιοχή μας».

«Επομένως, η κατάργηση της καραντίνας και των τεστ για εμβολιασμένους υγειονομικούς που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων είναι πιθανό να εγκυμονεί (έστω μικρό) κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς ευπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς, σε έγκυες κ.ο.κ.», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο διεκδικεί να τίθενται σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι - εμβολιασμένοι και μη - που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων, να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε η καραντίνα να μην προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, και να υπάρξει μέριμνα για πρόσθετες μέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους, καθώς και περισσότερες ετήσιες μέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών

Κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την παράδοσή τους στα κοράκια του τζόγου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές. Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μπαλώματα και «μπόνους» στους ιδιώτες αντί για ένα πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ως «το τελευταίο στάδιο, την τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας» παρουσίασε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατ. Σακελλαροπούλου. Προκειμένου, μάλιστα, να τεκμηριώσει την ορθότητα της ρύθμισης αυτής, που απογειώνει την επικίνδυνη λογική της «ατομικής ευθύνης», επικαλέστηκε ότι το Σύνταγμα προβλέπει «ότι το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Κι αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπονομεύει κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο μεταξύ, με νέα μπαλώματα και «μπόνους» επιχειρεί η κυβέρνηση να σπρώξει την εμβολιαστική διαδικασία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, το πρωί της Παρασκευής, φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού, με την προϋπόθεση ότι θα πάει ο πολίτης και θα κάνει την πρώτη δόση ή το μονοδοσικό εμβόλιο. Επιπλέον, η αποζημίωση πηγαίνει στα 20 ευρώ στους ιατρούς αν εμβολιάσουν στο ιατρείο τους και στα 50 ευρώ αν πάνε και εμβολιάσουν κατάκοιτο στο σπίτι του. Για ακόμα μια φορά, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν λύνει το βασικό που είναι ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κ.ο.κ. Και την ίδια στιγμή που αποσαθρώνει τη δημόσια ΠΦΥ, απευθύνει εκκλήσεις, με μπόνους στον ιδιωτικό τομέα μήπως και ξεκινήσει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός κατ' οίκον.

Αντίθετη η ΠΟΜΕΕΑ με την τροπολογία

Την αντίθεσή της στην τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μέσω της οποίας προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Οπως σημειώνει με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση φέρνει την υποχρεωτικότητα, λέγοντας ανερυθρίαστα ψέματα ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία καθώς και στις μονάδες Υγείας.

Η ΠΟΜΕΕΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «κόπτεται» για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όταν με δική της ευθύνη, 7 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, οι κατ' οίκον εμβολιασμοί των κατάκοιτων και βαριά ανάπηρων ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα και όταν ειδικά για τους χώρους Ειδικής Αγωγής, Αποκατάστασης και Πρόνοιας δεν έχει φροντίσει μέχρι και σήμερα για να καλυφθούν οι ανάγκες αραίωσης, οι αυξημένες ανάγκες σε ψυχοκοινωνική στήριξη, σε ιατρική παρακολούθηση, σε υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. με τις αναγκαίες προσλήψεις.

Ανέβηκαν οι διασωληνωμένοι, ψηλά αριθμός κρουσμάτων

Την Παρασκευή καταγράφηκαν 7 θάνατοι ασθενών από Covid-19, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό στους 12.882. Τα νέα κρούσματα ήταν 2.854, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 471.894. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (από 126 την Πέμπτη) και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 ήταν 145.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
«Ατομική ευθύνη» για να καλυφθεί η κρατική - κυβερνητική ανευθυνότητα

Eurokinissi

Την απογείωση της «ατομικής ευθύνης» υπηρετεί η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την πολιτική δηλαδή που όπως έχει αποδειχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο υπονομεύει τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την ουσιαστική προστασία του λαού.

Η κυβερνητική προπαγάνδα «οργίασε» τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια να κρυφτούν οι εγκληματικές κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες τόσο για το 4ο κύμα όσο και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Ορισμένα από όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες καταγράφονται παρακάτω.

* * *

«Εχουμε καταρτίσει εδώ και μήνες ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που διαμορφώνει τείχος ανοσίας, άρα σήμερα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του»

Το όλο «εμβολιαστικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στο εξής: «Σας φέραμε τα εμβόλια (όσα ήρθαν), τραβάτε εμβολιαστείτε...». Αυτό όμως είναι μια γενική «οδηγία προς ναυτιλλομένους» και όχι συγκροτημένο και συνεπές καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Αλήθεια, ποιος ευθύνεται για τα «κανόνια» στις παραδόσεις των εμβολίων, που καθυστέρησαν τον εμβολιασμό του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα νέων εργαζομένων να πάει για δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς πριν ακόμα αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο; Ποιος ευθύνεται για το ότι ακόμα και εκεί που με άμεση κρατική ευθύνη (π.χ. στον στρατό) θα μπορούσε να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα απρόσκοπτα και χωρίς «ενδιάμεσους κρίκους», τους οποίους ανακαλύπτει ως «εμπόδια» η κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει; Ποιος ευθύνεται για τη μη ύπαρξη επαρκών σε αριθμό και επαρκώς στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 7 μήνες μετά, δεν έχει ξεκινήσει εντατικά ο κατ' οίκον εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν και οι οποίοι κατά κανόνα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κορονοϊού αν νοσήσουν; Αλήθεια, τι σόι «πρόγραμμα» είναι αυτό, που 7 μήνες μετά την έναρξή του το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης παραμένουν ανεμβολίαστοι; Ποιος παίρνει την ευθύνη για αυτήν την απαράδεκτη εικόνα σε ένα τμήμα του πληθυσμού που είναι πολύ πιο ευάλωτο λόγω των συνθηκών διαβίωσης;

Τίποτα από τα παραπάνω, δεν αλλάζει με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας λοιπόν ότι άλλη είναι η στόχευσή της.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, γι' αυτό φέρνουμε το μέτρο της υποχρεωτικότητας»

Η «εξαντλητική ενημέρωση» υπάρχει μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης. Πουθενά δεν έχει γίνει τέτοια προσπάθεια. Η όποια υπεύθυνη ενημέρωση στους υγειονομικούς για τα εμβόλια έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση. Το έλλειμμα ενημέρωσης άλλωστε αντανακλάται και στους εμβολιαζόμενους, που ρωτούν γιατρούς αν και ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνουν και παίρνουν διαφορετικές γνώμες, πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και υπάρχουν γιατροί που δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να τους εμβολιάσουν, ακόμα και σήμερα υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού που είναι σε «γκρίζα ζώνη», όπως είναι οι έγκυες, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, άλλοι που εμφάνισαν παρενέργειες μετά την πρώτη δόση και σήμερα κανείς δεν τους λέει υπεύθυνα τι να κάνουν με τη δεύτερη δόση, κ.ο.κ.

Οπως επίσης σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα μέτρα παρακολούθησης της πορείας των εμβολιασμένων μετά τον εμβολιασμό. Και πώς να μην είναι, αφού και η γενική ενημέρωση του πληθυσμού για τα εμβόλια και η εξατομικευμένη πληροφόρηση αλλά και η λεγόμενη «φαρμακοεπαγρύπνηση» - η παρακολούθηση των εμβολιασμών για αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών - απαιτούν οργανωμένο, πλήρως στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αλήθεια, ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί αλλά και διάφοροι «τηλε-επιστήμονες» απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, για τις παλινωδίες, τις ασάφειες γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ασφάλειά τους - ένας πόλεμος ενημέρωσης και παραπληροφόρησης με έντονο το άρωμα των ανταγωνισμών και της διαπάλης ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και καπιταλιστικά κράτη;

Η κυβέρνηση λοιπόν, με τις παλινωδίες της, αντί να διαλύει τους όποιους φόβους και δισταγμούς, τους ενισχύει από την πρώτη στιγμή. Οι όποιοι προβληματισμοί, που είναι λογικό να υπάρχουν, παίρνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και διογκώνονται. Βούτυρο στο ψωμί διαφόρων περιθωριακών συνωμοσιολόγων, αντιδραστικών και ακροδεξιών που πιάνουν «πόστα», με τις πλάτες ΜΜΕ και άλλων κέντρων, προκειμένου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική να πάρει αντιδραστική - και έτσι ακίνδυνη για το σύστημα - κατεύθυνση...

«Μόνη απάντηση στην πανδημία τώρα είναι το εμβόλιο, σε όλα τα άλλα η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει»

Τα εμβόλια προφανώς και αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως το μοναδικό και αποκλειστικό μέσο. Η κυβέρνηση και το κράτος επιχειρούν ξανά να κρυφτούν πίσω από αυτό το πολύτιμο αγαθό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να το εμφανίσουν ως πανάκεια. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και παλιότερα με τις μάσκες ή το lockdown, πάντα με τα γνωστά «μπρος - πίσω». Η προσπάθειά τους είναι να τραβηχτεί η προσοχή μακριά από όλα τα άλλα που είναι αναγκαία να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, και τα οποία δεν προχωρούν, αφού απλά «κοστίζουν», δεν χωρούν στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, στην πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως «κόστος που δεν φέρνει κέρδη» για το κεφάλαιο. Ετσι, όλα μένουν ίδια και χειρότερα από πριν την πανδημία: Τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς αναγκαίους εξοπλισμούς, λειτουργούν ως νοσοκομεία μίας νόσου και με το «νέο ΕΣΥ» αντιμετωπίζουν την απειλή νέων λουκέτων, η δημόσια δωρεάν ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία θησαυρίζουν αντί να επιταχθούν, οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» κόβονται και ράβονται καταπώς συμφέρει την εργοδοσία. Σε όλα αυτά, όπως και πέρυσι, ήρθαν να προστεθούν ξανά τα τουριστικά πρωτόκολλα - λάστιχο, με τη ραγδαία έξαρση της πανδημίας σε τουριστικές περιοχές να μαρτυρά το πρόβλημα.

«Το 4ο κύμα της πανδημίας θα είναι κύμα ανεμβολίαστων, αυτοί θα ευθύνονται αν μπουκώσει το σύστημα Υγείας, αν ξανακλείσει η οικονομία»

Πρόκειται για τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», της διαμόρφωσης κλίματος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε «εμβολιασμένους» και «ανεμβολίαστους»! Το σύστημα Υγείας μπουκώνει γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε συστηματικά να υλοποιήσει τα αιτήματα υγειονομικών και εργαζομένων για την ενίσχυσή του, την πρόσληψη υγειονομικών, την καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς δωράκια και αποζημιώσεις. Ο «υπεύθυνος πολίτης» που τσαμπουνάει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν για παράδειγμα στριμώχνεται σαν σαρδέλα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται χειρότερη. Τι να κάνει επίσης ο «υπεύθυνος πολίτης» για τα πρωτόκολλα της υπερδιάδοσης στον Τουρισμό, στα βαπόρια όπου οι έλεγχοι έχουν καταργηθεί λόγω «εφοπλιστικής ασυλίας» κ.ο.κ.; Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που πολλαπλασιάζονται και πάλι τις τελευταίες βδομάδες, είναι από κόσμο που μολύνεται στους παραπάνω χώρους, από τουρίστες που «εισάγουν» τον ιό, αφού οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, κ.λπ. Τι να κάνει ο «υπεύθυνος πολίτης» που ως εργαζόμενος βρίσκεται σε χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχουν υγειονομικά μέτρα, δεν παίρνονται μέτρα προστασίας, δεν γίνονται έλεγχοι κ.λπ.; Ολα τα παραπάνω, που αποτελούν τον πυρήνα της υπερδιάδοσης, μένουν επίσης στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής, και προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με την τροπολογία περί «υποχρεωτικότητας». Τα ίδια εξάλλου τα στοιχεία της κυβέρνησης και των επίσημων υπηρεσιών λένε ότι είναι προς μελέτη το κατά πόσο ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση, ειδικά όσον αφορά τις μεταλλάξεις. Κυρίως αποτρέπει τη βαριά νόσηση, που σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν. Γι' αυτό άλλωστε η λογική της τροπολογίας της κυβέρνησης είναι αντιεπιστημονική...

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας αυτήν τη λογική η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε ένα ακόμα εργοδοτικό ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Εκτός από ομολογία ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού, αλλά των κερδών των ομίλων, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία συμβάλλει στο ξέπλυμα της εργοδοσίας. Ετσι, επιχειρηματικοί όμιλοι που εδώ και ενάμιση χρόνο αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία, αφού τα μέτρα προστασίας «κοστίζουν», σήμερα αρπάζουν την ευκαιρία: Βγάζουν ένα φιρμάνι προς το προσωπικό, ανακοινώνουν τον τερματισμό των όποιων ελέγχων γίνονταν, εκβιάζουν και απειλούν όποιον εργαζόμενο δεν έχει εμβολιαστεί, για τον οποιονδήποτε λόγο. Την ίδια στιγμή μάλιστα αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους γιατρούς Εργασίας σε εργασιακούς χώρους, που θα μπορούσαν να συμβάλουν και σε μέτρα πρόληψης και στους εμβολιασμούς, και δίνονται στους προϊστάμενους και στις Διευθύνσεις... Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία με πρόσχημα τα «άδεια ράφια» και τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ουσιαστικά επιδιώκουν να ψαλιδίσουν τους «χρόνους καραντίνας» και των αδειών από την εργασία για όσους κολλήσουν ή νοσήσουν και είναι εμβολιασμένοι...

«Οσοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα ταυτίζονται με τους ψεκασμένους και τους αρνητές, πραγματοποιούν υγειονομικό σαμποτάζ»

Εχει θράσος η κυβέρνηση να κατηγορεί για υγειονομικό σαμποτάζ όλους αυτούς που εδώ και ενάμιση χρόνο παλεύουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την αξιοποίηση δωρεάν όλων των διαθέσιμων εμβολίων και φαρμάκων. Υγειονομικό σαμποτάζ σε βάρος της υγείας και της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας είναι η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία.

Είναι βολικός αντίπαλος για την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα για το σύστημα οι συγκεντρώσεις όπως αυτές των προηγούμενων ημερών, όπου τον τόνο έδιναν εκκλησιαστικές οργανώσεις, φασιστοειδή και διάφοροι τσαρλατάνοι. Δικός τους είναι ο ανορθολογισμός που αναπαράγεται στο έδαφος των σάπιων και αντιδραστικών αντιλήψεων του συστήματος που υπηρετούν, στο έδαφος του ατομικισμού, στο έδαφος της υποταγής των επιστημόνων σε επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα.

Η βρώμικη προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία του κεφαλαίου να συκοφαντήσουν τη λαϊκή διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για θωράκιση των νοσοκομείων, για ολόπλευρη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, θα σπάσει τα μούτρα της. Το έργο το 'χουμε ξαναδεί. Κατασκευάζουν βολικούς αντιπάλους για να ενσωματώσουν την λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, που αντικειμενικά διογκώνεται λόγω της πολιτικής τους, για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός, ορατός εχθρός, ο αγιάτρευτος ιός του καπιταλισμού.

Οσο λοιπόν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν από το βασικό πρόβλημα αλλά και τα αναγκαία μέτρα που είναι επιτακτικά, τόσο αυτά πρέπει να μπαίνουν στο επίκεντρο της καθημερινής πάλης. Για να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο κρατικό σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες για όλες τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς επιχειρηματική δράση. Η διεκδίκηση προγράμματος γενικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση, παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ο αγώνας για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, ενάντια στα πρωτόκολλα της εργοδοσίας και των τουριστικών ομίλων, ώστε πράγματι να βγει ο λαός όρθιος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org