Σε νέα κινητοποίηση προχωρά σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), αντιδρώντας στην απόφαση για επαναφορά εργολάβου στην καθαριότητα και απαιτώντας την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων που λήγει η σύμβασή τους και απολύονται.
Την απαίτηση για μονιμοποίηση των εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ μετέφερε το Κόμμα στη Βουλή
Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα οι 4.000 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και να ενταχθούν στο προσωπικό των μονάδων Υγείας που υπηρετούν ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.
Οι εν λόγω 4.000 εργαζόμενοι είναι επιστημονικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, όπως και φαρμακοποιοί, διασώστες, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, οδηγοί, τραυματιοφορείς και άλλοι που έχουν προσληφθεί με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε όλο το φάσμα των δομών της δημόσιας Υγείας. Από το 2017 και μετά βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και κάθε φορά, μέχρι την ανανέωση των συμβάσεών τους, υπό τον κίνδυνο της απόλυσης.
Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πανεπιστήμια, γενικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΚΑΒ κ.ο.κ. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκαν μαζί με όλους τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή για την υγεία του λαού, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.
Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Β. Κοντοζομάνης απάντησε στον Μ. Συντυχάκη ότι η κυβέρνηση ...«δεν είναι σίγουρη» πως το να τους μονιμοποιήσει και να ενισχύσει έτσι όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι «το σωστό και το ορθό»! «Δεν πρόκειται να υποσχεθούμε ή να αναγγείλουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι το σωστό και το ορθό» ήταν ολόκληρη η προκλητική φράση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος βέβαια κατά τ' άλλα αναγνώρισε τάχα το έργο των εργαζομένων αυτών, το πόσο αναγκαίοι είναι για το σύστημα Υγείας και άλλα παρόμοια. Ανέφερε επίσης ότι «κληρονομήσαμε αυτήν την κατάσταση» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον.
«Αρνείστε να προσλάβετε μόνιμο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Υλοποιείτε μια πάγια εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει της οποίας η σχεδιαζόμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προϋποθέτει τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Οπως επεσήμανε ο Μ. Συντυχάκης, «είμαστε σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου. Εάν τώρα, που είναι αναγκαίο αυτό το προσωπικό, δεν το προσλάβετε σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πότε θα το προσλάβετε; Αν δεν το κάνετε τώρα και εκφράζετε αυτήν την αναλγησία απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο μέλλον». Κατήγγειλε ότι «ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με βάση τα οργανογράμματα», τα οποία «αν τα επικαιροποιήσουμε θα δείτε ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες».
Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον αγώνα προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά να δικαιωθούν», ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει πρόσφατα το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων και δεσμεύτηκε ότι «θα την επανακαταθέσουμε».
Μαζική και δυναμική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα, με παναττική στάση εργασίας
«Μας πήραν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Ολοι στο δρόμο, όλοι στον αγώνα», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, ανάμεσα σε άλλα, στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας, αλλά και στην πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας. Οι υγειονομικοί διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ικανοποίηση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών αιτημάτων.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής είχε απευθύνει και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.
«Επειδή επίκειται και πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τώρα ξαναβάζουμε το ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών δομών Υγείας και να χαρακτηριστεί η Covid-19 επαγγελματική νόσος για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.
Για το διαχρονικό αίτημα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, υπογράμμισε την «προτελευταία πράξη κοροϊδίας και αίσχους. Ηταν το 2018 με την προηγούμενη κυβέρνηση, που μας έταξαν Βαρύ κι Ανθυγιεινό. Σήμερα έρχεται νομοσχέδιο που μας πάει έναν αιώνα πίσω. Σε συνδυασμό με την άρνηση και της σημερινής κυβέρνησης για Βαρύ κι Ανθυγιεινό καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται οργανωμένος αγώνας».
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη χτεσινή τους μαζική και μαχητική κινητοποίηση διατράνωσαν ξανά τις διεκδικήσεις τους για:
Σύμφωνα με ψήφισμα των συμβασιούχων, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επαναφέρει τη συζήτηση για ιδιώτες - εργολάβους στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας αποσαφηνίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα: Είτε με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης είτε με άμεση παράδοση τμημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων σε εργολάβους είτε με συμπράξεις με ιδιώτες, σε κάθε περίπτωση μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.
Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων καταγγέλλει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή της για κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για την προκήρυξη διαγωνισμού, διαδίδει ότι οι συμβασιούχοι «κοστίζουν ακριβά» και «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» γιατί παίρνουν πολλές αναρρωτικές, όταν στην πραγματικότητα μαζί με το μόνιμο προσωπικό δίνουν όλους αυτούς τους μήνες τη μάχη να κρατηθεί όρθιο το νοσοκομείο σε συνθήκες εντατικοποίησης, άγχους, μειωμένου προσωπικού και χωρίς άδειες, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Οι συμβασιούχοι, που διεκδικούν να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για επιστροφή των εργολάβων και νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίησή τους, πραγματοποίησαν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για τη στήριξη του αγώνα τους. Αντίστοιχα συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο με τον Κ. Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέσπασαν δέσμευση να προβεί σε ενέργειες ικανοποίησης των αιτημάτων τους.
Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για: Αμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση. Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Με δεδομένο επίσης ότι τα έξοδα τρέχουν και οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της Κώστας Τζέλλας κατήγγειλε τους αρμόδιους φορείς, που συγκάλεσαν σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας χωρίς να καλέσουν την Ομοσπονδία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως ενοχλεί η διεκδικητική φωνή της αλήθειας, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Δεν μας πειράζει όμως, γιατί εμείς ξέρουμε καλά πως μόνο με αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως ακριβώς κάναμε έως τώρα! Οι αγρότες, κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο, χόρτασαν από ευχολόγια και αντιλαϊκή πολιτική. Μήπως δεν γνωρίζετε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει, και στο 100% να υπάρχει ζημιά, το πολύ να πάρεις αποζημίωση (μετά από 1 χρόνο, σε 3 δόσεις) στο 75% περίπου; 'Η νομίζετε πως μας κοροϊδεύετε, μοιράζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες; Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν τις "άμεσες και δίκαιες" αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό υπάρχει πείρα και γνώση. Οταν είναι να ενισχύσετε τους αντιπάλους μας, δηλαδή τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες, βρίσκετε χρήματα, όταν είναι για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα».
Κλείνοντας τόνισε ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες των αγροτών, η δε αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των ασθενειών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για ιδιωτικές ασφάλειες, και κάλεσε τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία να συνεχίσουν τον αδιάκοπο αγώνα τους.
Την Τετάρτη 30 Ιούνη το συλλαλητήριο στην Αθήνα, με αγωνιστικό ραντεβού στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος
Τη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
«Στον ένα χρόνο των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο "διά πάσαν νόσον" προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειές μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας γιγαντώθηκαν. Τη στιγμή που κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, ΜΜΕ, εταιρείες διοδίων και άλλοι καρχαρίες επιδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ, εμείς δίναμε μάχη να επιβιώσουμε με τα μισοδανεικά και τις αναστολές που αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό των χρεών και των πραγματικών αναγκών μας», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΟΒΣΑ. Και συνεχίζει η ανακοίνωσή της:
«Εχουμε πείρα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει και πάλι στα πολυκαταστήματα, στις εμπορικές αλυσίδες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι μικροί επαγγελματίες και ο λαός θα κληθούμε και πάλι να πληρώσουμε το μάρμαρο των "προαπαιτούμενων" που συνοδεύουν την εκταμίευση των δόσεων, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτοί που μας υπερχρέωσαν με τους άδικους "μνημονιακούς" νόμους, με τα χαράτσια και τη φορολογία, σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο, μας ρίχνουν το φταίξιμο των χρεών. Παριστάνουν τους "σωτήρες", δήθεν θέλουν να διευκολύνουν στην αποπληρωμή των χρεών, κάνουν τις 120 δόσεις 240. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό των μικρών επαγγελματιών, αφού οι όποιες ρυθμίσεις θα είναι στα πλαίσια του Πτωχευτικού Κώδικα. Δηλαδή, θα κρατάνε ενέχυρο την κατοικία, κάθε περιουσιακό στοιχείο του μικρού επαγγελματία, θα δεσμεύουν ακόμα και τμήμα του εισοδήματος για δεκαετίες. Πρόκειται για μια πραγματική ομηρία.
Δίπλα στην ομηρία των χρεών, η κυβέρνηση μας κάνει ομήρους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις, ακόμα και τις Κυριακές. Στο εμπόριο με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απελευθερωθεί 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου σε περιοχές της Αττικής. Με το νόμο - τερατούργημα που ψήφισε πριν από λίγες μέρες, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού μας, διευρύνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, στις μεταφορές, στην επισκευή, στο λιμάνι κ.λπ. Βαφτίζει τα μικρά εμπορικά κέντρα διανομής και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων όλες τις Κυριακές, το δήθεν προαιρετικό άνοιγμα τις Κυριακές γίνεται υποχρεωτικό. Οσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο εμπόριο τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος, ατομικός και οικογενειακός, συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, που συνήθως επιφορτίζονται την ανατροφή των παιδιών και άλλες καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα.
Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. Οποιος διαλέγει τον μοναχικό δρόμο της ατομικής λύσης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Δίνουμε δυναμικό "παρών" στο μεγάλο συλλαλητήριο των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων στις 30 Ιούνη.
Γινόμαστε μέλη στους Συλλόγους και στις Ενώσεις μας, παίρνουμε μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες του επόμενου διαστήματος, για να έχουμε Συλλόγους ζωντανούς και διεκδικητικούς».
«Διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ», σημειώνει η ΟΒΣΑ, με το πλαίσιο πάλης να αποτελείται από τα εξής:
-- Να καταργηθεί τώρα ο νόμος - τερατούργημα που καταργεί την κυριακάτικη αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις.
-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.
-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής Ασφάλισης. Επίσης, τη διαγραφή των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η Υγεία οφείλει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.
-- Ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.
-- Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτιρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).
-- Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.
-- Ενταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως π.χ. στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
-- Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Την περίοδο αυτή δώσαμε και δίνουμε μια μάχη για την υπεράσπιση κατακτήσεων της εργατικής τάξης οι οποίες κερδήθηκαν με αίμα, όπως είναι το 8ωρο. Στη μάχη αυτή όλοι κρίνονται για τη στάση τους, τα λόγια και τα έργα τους.
Το Κόμμα μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να ηγηθεί και να καθοδηγήσει μεγάλους αγώνες. Είτε δράσαμε από θέσεις πλειοψηφίας σε συνδικαλιστικά όργανα, είτε με όρους μειοψηφίας στα περισσότερα απ' αυτά, προσπαθήσαμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε έγκαιρα σε επικοινωνία με νέες μάζες εργαζομένων, στις οποίες εκφράστηκαν σε αυτήν τη φάση ορισμένες θετικές διεργασίες. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία και εναντίωση στο νομοσχέδιο, που σε πολλές περιπτώσεις εκφράστηκε και με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αλλά και στις ίδιες τις απεργίες. Σημάδια αυτής της δουλειάς φάνηκαν και στη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η δουλειά και οι παρεμβάσεις του Κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα, με εκατοντάδες παρεμβάσεις, περιοδείες στα λιμάνια και μέσα στα καράβια, στο κάτεργο της COSCO, στα αμαξοστάσια των αστικών συγκοινωνιών, στο αεροδρόμιο, στις εταιρείες logistics, στις ναυτιλιακές εταιρείες και αλλού. Η δουλειά αυτή πλαισιώθηκε με συσκέψεις και συζητήσεις στις γειτονιές, εύστοχη και πλούσια προπαγάνδα του Κόμματος για το τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας ήταν η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, η οποία εξόπλισε με επιχειρήματα, έδωσε τον τόνο αλλά και την ορμή στις δυνάμεις μας να δώσουν τη μάχη στη συνέχεια. Η φράση του ΓΓ στην ομιλία του, «να κάνουμε τη νύχτα μέρα», δεν πέρασε έτσι. Πραγματικά τις επόμενες μέρες τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι που δώσανε στο πλευρό μας τη μάχη, μπήκαμε με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη χωρίς να υπολογίζουμε χρόνο και κούραση.
Η επιτυχημένη απεργία στις 10 Ιούνη και οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Για να φτάσουμε εκεί προηγήθηκε μια μεγάλη δουλειά με πρωτοβουλία των δικών μας δυνάμεων σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, με βασικό θέμα να πάμε σε απεργία πριν έρθει το νομοσχέδιο για ψήφιση και με κύριο αίτημα «να μην κατατεθεί - είναι για τα σκουπίδια», όπως επίσης «να καταργηθούν όλοι οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι που αφορούσαν τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας"», που πάνω εκεί πάτησε και η κυβέρνηση της ΝΔ για να φέρει αυτό το έκτρωμα. Στην κατεύθυνση αυτή συμπορεύτηκε μαζί μας και ευρύτερος κόσμος, στο απεργιακό μέτωπο μπήκαν χιλιάδες σωματεία. Αυτό δημιούργησε πίεση στις άλλες δυνάμεις και αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις, με βαριά καρδιά, να ψηφίσουν και αυτοί την απεργία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της ΓΣΕΕ για απεργία στις 10 Ιούνη, κάτι που δεν είχε στον σχεδιασμό της. Το σύνθημα της ΓΣΕΕ «Με εξαθλιωμένους εργάτες δεν υπάρχει ανάπτυξη», που είχε στην απεργιακή αφίσα της, μέσα σε έξι λέξεις αποκρύπτει όλη την ουσία. Οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, άρα και την εξαθλίωσή της. Με αυτήν τη γραμμή του συμβιβασμού αυτές οι δυνάμεις καλούσαν στην απεργία.
Η μεγάλη απεργία στις 10 Ιούνη και τα μαζικά συλλαλητήρια ήταν ένα ταρακούνημα που ανησήχυσε πολλούς. Κυβέρνηση, ΣΕΒ, εργοδοσία, κόμματα, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες άρον - άρον τρέχανε να «μαζέψουν» την κατάσταση που διαμορφωνόταν. Ο ΣΕΒ έπιασε στασίδι στα κανάλια από το επόμενο πρωί για να πείσει για τα «καλά» του νομοσχεδίου, το ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όχι απλά δεν ψήφιζαν την απεργιακή κλιμάκωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν καθαρά απεργοσπαστικά, για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Κυρίτση μάς ενημέρωνε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ό,τι και να γίνει, αλλά το βασικό είναι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργήσει το νομοσχέδιο όταν έρθει κυβέρνηση. Βέβαια μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το μισό νομοσχέδιο.
Μαχητικά αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΜΜΕ να συκοφαντήσουν, να προβοκάρουν τις κινητοποιήσεις αλλά και να τρομοκρατήσουν.
Η σημασία του κλάδου των Μεταφορών στην καπιταλιστική παραγωγή είναι τεράστια, για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Τους χώρους των Μεταφορών άλλωστε φωτογραφίζει το νομοσχέδιο με το «1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών» το οποίο πρέπει να δουλεύει σε μέρα απεργίας, καταργώντας ουσιαστικά και με τον νόμο την απεργία.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας τους είναι ότι η μία απεργία μετά την άλλη βγαίνανε παράνομες (ναυτεργάτες, αστικές συγκοινωνίες, του σωματείου της «Goldair» στο αεροδρόμιο και αλλού).
Οι απεργίες βέβαια στους ναυτεργάτες για άλλη μια φορά δεν κρίθηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, ούτε στις επαίσχυντες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πειραιά που τις έβγαζαν παράνομες. Κρίθηκαν και πήραν την καλύτερη απάντηση στη μαζική - μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών και στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα τους για άλλη μια φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη από εργαζόμενους, συνταξιούχους, τη νεολαία, τα συνδικάτα.
Αυτήν την αλληλεγγύη εχθρεύεται η εργοδοσία, ενώ είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας την επόμενη μέρα της απεργίας, στις 11 Ιούνη, ότι «παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα πρέπει να μην επαναληφθούν στο μέλλον και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη παρουσία τρίτων ατόμων στα λιμάνια και στους καταπέλτες των πλοίων».
Στη μάχη έριξαν και τάχα αγανακτισμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι όμως δεν πρόλαβαν να βγουν στα κανάλια γιατί τους πρόλαβε ο απλός κόσμος, ο οποίος τα είχε βάλει με τις εταιρείες και όχι με τους απεργούς. Προσπάθησαν μάταια να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην απεργία στις 16 Ιούνη, με πρόσχημα ακόμα και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τέτοιο ρόλο έπαιξε και η αξιοποίηση της δίωρης «απεργίας διαρκείας» που εξήγγειλε η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι για τις 3 Ιούνη, η οποία εξέθεσε ξανά το σωματείο και τους ίδιους τους ναύτες. Τελικά επιβεβαιώθηκε ότι στη δεδομένη στιγμή χρειαζόταν σχέδιο μαζικής και συντονισμένης απεργιακής κλιμάκωσης, που άλλωστε είχαν θέσει ήδη τα συνδικάτα. Βέβαια είναι απορίας άξιο σε ποια συγκέντρωση συμμετείχε η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 16 Ιούνη. Πάντως σίγουρα δεν ήταν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έγινε μέσα στο λιμάνι και όπου συμμετείχαν μαζικά ναυτεργάτες, ούτε στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, ούτε καν το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Στα αμαξοστάσια των αστικών συγκοινωνιών οι εργαζόμενοι μπορούν να σκεφτούν τη στάση των δυνάμεων που στήριξαν στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και τους εκπροσωπούν στις διοικήσεις των σωματείων τους. Οταν αντί για 24ωρη απεργία καλούσαν σε στάση εργασίας, την ώρα που 850 οδηγοί και τεχνίτες απεργούσαν, δείχνοντας ανυπακοή στην απόφαση - ντροπή των διοικήσεων των σωματείων τους. Την ίδια ώρα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, ενώ το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ οργάνωνε με επιτυχία τις απεργιακές μάχες, το εργοδοτικό σωματείο ενημέρωνε τους εργαζόμενους πως «το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στον δικό μας χώρο»... Η ενημέρωση βέβαια δεν απέδωσε καρπούς.
Η ομάδα Βασιλόπουλου στο σωματείο του ΠΑΣΕΝΤ (ναυτιλιακοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία) παρέμενε όλο αυτό το διάστημα πιστή στη γραμμή της εργοδοσίας, όπως εκφράστηκε και στη ΓΣΕΕ. Ακόμα πιο ξεδιάντροπη ήταν η στάση τους για την οργάνωση της απεργίας στις 16/6, όταν παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των εκλεγμένων της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ για συμμετοχή στην απεργία, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕΝΤ παρέπεμπαν στις αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Μόνο ύστερα από τις συνεχείς πιέσεις και την απόφαση του ΕΚΑ αποφάσισαν να καλέσουν όχι σε απεργία, αλλά σε «συμμετοχή στις απεργιακές αποφάσεις των κατά τόπους ΕΚ», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η κυβέρνηση λίγες ώρες μόνο πριν την απεργία, με την προσφυγή ενάντια στην απεργία του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ.
Οσοι τρέχουν να «κλείσουν» αυτήν την αγωνιστική περίοδο με το συμπέρασμα«το νομοσχέδιο πέρασε, τίποτα δεν καταφέραμε, τώρα τα κεφάλια μέσα»,θα διαψευστούν. Γιατί ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο, αλλά κοιτάει πιο μακριά, και γι' αυτό έχουμε πλήρη συνείδηση. Από κάθε αγώνα η εργατική τάξη αποκτά πολύτιμη πείρα, που γίνεται πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Η συνέχεια βέβαια είναι εδώ, μπροστά μας, αφού αυτό το νομοσχέδιο διαμορφώνει αντικειμενικά τους όρους για κλιμάκωση της πάλης στη συνέχεια, για να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά, και πάνω σε αυτούς τους άξονες θα οργανώσουμε την πάλη το επόμενο διάστημα.
Η περίοδος αυτή βοηθάει να βγουν συμπεράσματα στους εργαζόμενους στις Μεταφορές και αλλού. Πρώτον, για το τι περιεχόμενο έδινε η κάθε δύναμη σε αυτήν τη μάχη, αλλά και πώς στάθηκε ο καθένας απέναντι στις πιέσεις και την τρομοκρατία.
Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι μόνο το ΚΚΕ θέλει και μπορεί να αντιπαλέψει την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί μπορεί να έρθει σε πραγματική αντιπαράθεση με την ουσία της πολιτικής της, ενώ οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ταυτίζονται με τη στρατηγική του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας όσων πλήττονται από την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, με πανελλαδική και κεντρική διάσταση, σχέδιο και προσανατολισμό, ενάντια στα μονοπώλια και στο σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους.
Το ΚΚΕ έχει εναλλακτική πρόταση οργάνωσης της κοινωνίας, της οικονομίας, της εξουσίας. Πρόταση διεξόδου από αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που μας καλεί να δουλεύουμε όπως 130 χρόνια πριν, την ώρα που η τεχνολογία και η παραγωγικότητα έχουν πάει στα ύψη. Για μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.
Σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους και αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα βγαίνει από τις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων.
Το Συνδικάτο χαιρετίζει την αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν «μέσα στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, μέσα σε μεγάλες απεργιακές μάχες και αγώνες ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς του κλάδου».
«Η πανδημία και η αντεργατική επίθεση δεν στάθηκαν εμπόδια από το να βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους, ούτε για μια μέρα δεν σταμάτησαν οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις μας σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, εταιρείες, υπουργεία και δήμους, ενάντια και στην κρατική καταστολή της κυβέρνησης. Σε πείσμα όλων όσοι μας ήθελαν κλεισμένους στο καβούκι μας, έρμαια της ατομικής μας ευθύνης, αποδείξαμε πως πίσω από τις μάσκες υπάρχουν φωνές, πετύχαμε ο κλάδος να κρατήσει ζωντανή και δυνατή τη συνδικαλιστική του συγκρότηση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο σε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του κατά την προηγούμενη περίοδο.
«Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών είναι θετικό βήμα, που μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου και όλοι οι εργαζόμενοι, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - τερατούργημα του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης στους χώρους δουλειάς του κλάδου, για να καταλήξει εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια», επισημαίνει το Συνδικάτο. «Τα αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες και όλη η δραστηριότητα του Συνδικάτου, οι μάχες που έδωσε, μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη δύσκολη συνέχεια που έχουμε. Η συσπείρωσή μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Μαζί, οργανωμένα, με το Συνδικάτο μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας ζωή, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες», καταλήγει.
Η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών σε μια περίοδο μεγάλων κινητοποιήσεων έδωσε «τροφή» στη συζήτηση στους χώρους δουλειάς, έγινε έναυσμα για να ανέβει η συμμετοχή στη δράση. Μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και τα παραρτήματα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική στα εργοτάξια, ενώ με το πανό του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας διαδήλωσαν στις συγκεντρώσεις εκατοντάδες εργαζόμενοι.
«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τα ωράρια, το πενθήμερο, την Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τη ζωή και την υγεία μας. Ψηφίζουμε για να δυναμώσει η συλλογική δράση και διεκδίκηση», αναφέρει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο, με τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να ανταποκρίνονται σε αυτό.
Σε εξέλιξη βρίσκονται, μέχρι και τις 5 Ιούλη, οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, οι οποίες διεξάγονται καθημερινά σε χώρους δουλειάς στον Πειραιά, στο Θριάσιο και την Αθήνα, καθώς και στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ). Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου βρέθηκε και χτες η κάλπη, οι εργαζόμενοι έσπευσαν να ψηφίσουν επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Συνδικάτου μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.
Ειδικά στον συγκεκριμένο χώρο, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την αναχαίτιση της επίθεσης στο ωράριο και τους μισθούς. Μέσα από μια σειρά κινητοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την υπογραφή της Σύμβασης, το προσχέδιο της οποίας έχει ομόφωνα υιοθετηθεί από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται «στο πόδι» για να γίνει η Σύμβαση πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζουν από τώρα τη δράση τους για την εφαρμογή της, καθώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Οκτώβρη, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ξεχωριστή βαρύτητα έχει η ενίσχυση του Συνδικάτου στις προσεχείς αρχαιρεσίες.
Αύξηση κατά 10% κατέγραψε η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και του Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Πιο αναλυτικά, ψήφισαν 1.211 εργαζόμενοι (από 1.094 το 2018) ενώ εξελέγησαν 24 αντιπρόσωποι (από 22) στην Ομοσπονδία του κλάδου και 15 αντιπρόσωποι (από 14) στο ΕΚΑ.
«Παρά τη δύσκολη και σύνθετη περίοδο στην οποία διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες, καθώς και την προσπάθεια επιχειρηματιών του κλάδου να βάλουν εμπόδια στο να στηθεί η κάλπη στα εργοστάσια οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι του κλάδου έδωσαν ταξική απάντηση», αναφέρει το Συνδικάτο. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αυξημένη συμμετοχή στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, που συνέπεσαν με τις αρχαιρεσίες του.
«Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε απ' την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων», τονίζει και καλεί «να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη για να "μείνουν στα χαρτιά" οι ρυθμίσεις αυτού και όλων των άλλων αντεργατικών νόμων», να ενισχυθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.