Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν Facebook και Τwitter

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητά ένα εργαλείο για να αντλεί πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα. Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την 1 Ιούνη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από εταιρείες να δημιουργήσουν το λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει συγκεκριμένες λέξεις, πολιτική φρασεολογία καθώς και συμπεριφορές από χρήστες των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Τwitter. «Το εν λόγω λογισμικό θα πρέπει να μπορεί να αναλύει συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον επτά ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Κινεζικών κι Αραβικών», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 1 δισ. χρήστες του Facebook σε παγκόσμια κλίμακα θα τεθούν κάτω από το άγρυπνο μάτι των αμερικάνικων υπηρεσιών. Το περιοδικό θυμίζει μάλιστα ότι παρόμοια έκκληση είχε κάνει πριν έξι μήνες και το FBI, που ζητούσε από εταιρείες του χώρου της πληροφορικής να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εργαλείου που θα «βελτίωνε τις τεχνικές συλλογής και διαμοιρασμού χρήσιμων "open source" χρήσιμων πληροφοριών». Η πρόσκληση, που αναρτήθηκε στις 19 Γενάρη σε ιστοσελίδα με ευκαιρίες εργασίας στον ομοσπονδιακό τομέα, γίνεται για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Strategic Information and Operations Center (SIOC) (Κέντρο στρατηγικών πληροφοριών και λειτουργιών) με στόχο «να συγκεντρώνει άμεσα σημαντικές open source πληροφορίες και να εντοπίζει σημαντικά γεγονότα, περιστατικά και αναδυόμενες απειλές». Οι παραπάνω πληροφορίες είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούνται σε ρόλο ηλεκτρονικού χαφιέ, γεγονός που καθιστά τους χρήστες τέτοιων ιστοσελίδων, άρα και τον περίγυρό τους, «ανοιχτό βιβλίο» για τις διάφορες υπηρεσίες που συλλέγουν αβέρτα πληροφορίες. Το ΚΚΕ, που έγκαιρα ανέδειξε το θέμα, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε σαν εχθρός της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Η επιβεβαίωση από τους πλέον αρμόδιους πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά κινήματα ανά τον κόσμο.

Από χασούρα σε χασούρα η αγροτιά

Δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και δραματική μείωση του εισοδήματος γνώρισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η εφαρμογή του μνημονίου επιδείνωσε την κατάσταση. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία στη 6ετία 2005 - 2011, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 30,8%, ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 22,6%. Με την εφαρμογή του μνημονίου το 2010 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε τη χρονιά αυτή κατά 8,3% και την επόμενη χρονιά το 2011 σημείωσε νέα μείωση 5,6%. Στη διετία 2010 - 2011, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε 15,4% κατά μέσο όρο στη γεωργία και κτηνοτροφία και πιο ειδικά στα αναλώσιμα μέσα κατά 23,1% και τα καύσιμα και λιπαντικά κατά 58,8%! Τα δύο τελευταία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι προκάλεσε η εφαρμογή του μνημονίου και η άγρια φορολόγηση, σε συνδυασμό με τους νόμους του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς. Και στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα χειρότερα όσο εφαρμόζεται μια πολιτική εντός της ΕΕ και του μνημονίου. Η λύση δε βρίσκεται σε λίγες ψευτοτροποποιήσεις του μνημονίου και της ΚΑΠ. Απαιτείται σύγκρουση και έξοδος από την ΕΕ όπως προτείνει το ΚΚΕ. Απαιτείται κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της γης, αξιοποίησή τους με κεντρικό σχεδιασμό. Παράλληλα, απαιτείται να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των σκόρπιων αγροτοπαραγωγών σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς με κίνητρο τη βελτίωση των όρων της παραγωγής, την προστασία της από τις φυσικές καταστροφές, την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από τη συλλογικότητα στην οργάνωσή της, την εξασφάλιση ποιοτικά αναβαθμισμένων δωρεάν δημόσιων κοινωνικών παροχών για την αλματώδη άνοδο του βιοτικού επιπέδου της αγροτικής οικογένειας, την απαλλαγή της από το άγχος διάθεσης της παραγωγής και των απλήρωτων πουλημένων προϊόντων. Αυτά όμως μπορούν να γίνουν μόνο όταν θα υπάρχει λαϊκή εξουσία και οικονομία και όχι φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις δεξιοαριστερής συνεργασίας...

To συγκεκριμένο και το αφηρημένο...

Δύο θέματα έχει στις προτεραιότητές του - όπως δήλωσε - ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης: Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (φυσικά των μεγάλων) και τη μείωση των τιμών λιανικής.

Στο πρώτο θέμα ήταν ...πολύ συγκεκριμένος, θα δημιουργήσει επενδυτικό ταμείο, θα δώσει τους πόρους του ΕΤΕΑΝ και του ΕΣΠΑ, θα συνεργαστεί στενότερα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο δεύτερο θέμα από την άλλη ήταν ...πολύ αφηρημένος. Οπως είπε, «θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και με μεγάλη προσοχή». Ελεύθερη αγορά έχουμε βλέπετε!

Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιστορία της γέννησης ορισμένων θεών, αλλά θέλουν πριν απ' όλα να ξέρουν πώς και ποιες ήταν οι αιτίες που εμφανίστηκε η θρησκεία και πώς αναπτύχθηκε στους διάφορους λαούς. Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής του Εμανουήλ Γιαροσλάβσκι είναι να δείξει ότι όλες οι θρησκευτικές αντιλήψεις και παραστάσεις κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Αποδεικνύεται συγκριτικά ότι μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες και λατρείες, ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ' επαφή, παίρνουν ο ένας απ' τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν ως τότε. Ετσι ο χριστιανισμός υιοθέτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής.

Οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη απ' αυτό το θρησκευτικό μυστήριο που ο απλός θνητός δεν πρέπει καν να το θίγει, το ίδιο όπως στη βιβλική αφήγηση οι απόγονοι του «Αδάμ» δεν είχαν την άδεια να φάνε τα απαγορευμένα μήλα από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Τόμισλαβ Νίκολιτς

Aποδέκτης νέων πιέσεων με μοχλό την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ έγινε προ ημερών ο 60χρονος νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς οι ευρω-ατλαντικές δυνάμεις προλειαίνουν το έδαφος για την πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με στόχο την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε αντίθεση με τις προεκλογικές ρητορικές κορόνες περί κατηγορηματικής μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ο Νίκολιτς φαίνεται, λίγο λίγο να «προσαρμόζεται» στις ανεπίσημες πιέσεις που προέβαλαν μέσα στη βδομάδα ξένοι αξιωματούχοι όπως ο Σλοβάκος διπλωμάτης Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο μεσολαβητής στο διάλογο Σέρβων - Κοσσοβάρων Αλβανών Ρόμπερτ Κούπερ. Μπροστά στις απαιτήσεις για μεταξύ άλλων άνοιγμα «γραφείων εκπροσώπησης» (δηλαδή άτυπες πρεσβείες...) και διάλυση των λεγόμενων παράλληλων δομών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ο Νίκολιτς αντέτεινε «αποκαλύψεις» σχετικά με μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και την αναβάθμιση του διαλόγου λέγοντας πως πλέον η σερβική πλευρά θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από ανώτατους αξιωματούχους όπως π.χ. ο ίδιος ή ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Σερβίας.

Προφανώς, ο Νίκολιτς προσπάθησε να «μεταμφιέσει» την αναβάθμιση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας σε άσκηση «πιο υπεύθυνης» πολιτικής. Ομως, μετά από τους τόσες διαβεβαιώσεις που έχει δώσει για τη θερμή υποστήριξή του στην ΕΕ, ελάχιστους μπορεί να ξεγελάσει. Ιδιαίτερα, σε μία χρονική συγκυρία, που οι ιμπεριαλιστές σπεύδουν να κλείσουν παλιά «κεφάλαια» για να ανοίξουν ενδεχομένως άλλα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ