Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας θερίσουν θύελλες

Παρά τον «τρόμο» των ισχυρών, δυστυχώς δεν προβλέπεται να ανοίξουν άμεσα «οι πύλες της κολάσεως». Ο ένας και μοναδικός τρομοκράτης, ο ιμπεριαλισμός, μπορεί ακόμα, να φροντίζει ώστε οι κολασμένοι της γης να σκοτώνονται μεταξύ τους, αντί να στρέφουν τα βέλη στο στόχο

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Αν χτες ήταν μια φορά επίκαιρο, σήμερα είναι δέκα. Το να συνδεθεί το αντιπολεμικό κίνημα με όλα τα άλλα κινήματα, να συγκεντρωθούν δυνάμεις για μια αναμέτρηση που εκ των πραγμάτων μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Είναι πολύ το αίμα για να το προσπερνάμε σαν αίμα άλλης γειτονιάς. Είναι προκλητικοί οι φονιάδες που μας καλούν να τρομάξουμε. Που θέλουν να κρύψουν απ' τα μάτια μας πως ένας είναι ο αρχιτρομοκράτης. Και ότι η δήθεν πάλη κατά της τρομοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το όχημα για την ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των ελευθεριών.

Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι καιρό τώρα. Καθορισμένοι από τον μεταξύ τους οξύτατο ανταγωνισμό. Δυνάμεις συγκεντρώνουν και χρόνο προσπαθούν να κερδίσουν ως την ώρα της μεγάλης σύγκρουσης. Και σ' αυτό το μονόδρομο προς την ώρα που τα όπλα θα μιλήσουν ξανά, στήνουν τις συμμαχίες τους. Στρατολογούν κάτω από τις δικές τους σημαίες τα ίδια τα θύματα. Είτε άμεσα αντλώντας μισθοφόρους από τον εφεδρικό στρατό των ανέργων, είτε έμμεσα με πολιτικά μέτωπα όπου η εργατική τάξη καλείται να επιλέξει ποιος φονιάς είναι... καλύτερος ή λιγότερο κακός.

Περισσεύει η υποκρισία που βλέπει μόνο τον Μπους πίσω απ' όλα αυτά. Που αγνοεί ότι οι Αγγλοι θέλουν να παίξουν το δικό τους ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, για τους αγωγούς που χάσανε. Που ξεχνά ότι το «Γουόριορ» της «Γκρίνπις» το βύθισε η γαλλική «ΚΥΠ», αυτή που σήμερα σπεύδει να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στο κυνήγι των τρομοκρατών. Ποιων; Των εργατών της ΠΕΣΙΝΕ που όταν απεργούν στην Ελλάδα θα συλλαμβάνονται σαν Ευρωπαίοι ιθαγενείς με βάση απόφαση γαλλικού δικαστηρίου.

Ανυπακοή, απειθαρχία και ριζική ρήξη στην πορεία, διακήρυξε προχτές το ΚΚΕ. Κι απ' τη σκοπιά του εργατικού κινήματος αυτό είναι μονόδρομος κι ας διαφωνούν τα εξάστηλα.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΡΟΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΙΑΡΚΗΣ ΤΡΟΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑΣΙΝ

Η ΑΥΓΗ: Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΣΑΡΟΝ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΠΛΗΝ ΗΠΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ 2.575 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Η ΝΙΚΗ: ΜΗΝΥΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Υπενθύμιση

«Το 1987, στο προοίμιο της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, εξέχουσα προσωπικότητα των "Αδελφών Μουσουλμάνων", ίδρυσε την ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" (Ζήλος). Το εγχείρημα στηρίχτηκε στην ανομολόγητη ανοχή του Ισραήλ και στη γενναία χρηματοδότηση της Σαουδιακής Αραβίας, δύο χωρών που, από διαφορετικές αφετηρίες, είχαν κάθε λόγο να επιζητούν ένα εσωτερικό αντίβαρο στην κοσμική, αριστερών προσανατολισμών PLO του Αραφάτ». (του Π. Παπακωνσταντίνου «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Πού είναι το κακό;

«Να εξασφαλίσουμε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του πιο φτωχού κομματιού της ανθρωπότητας προτού να είναι πολύ αργά. Προτού δηλαδή οι φτωχοί προσπαθήσουν να πετάξουν τους πλούσιους στη θάλασσα"» (φράση του Ε. Σεβερίνο στη στήλη του Μ. Μητσού, «ΝΕΑ»).

Η διευκρίνιση

«Αρνητικά απάντησε η Κοντολίζα Ραΐζ όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για τη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς. Και πρόσθεσε: "Μην ξεχνάμε όμως ότι ο ίδιος ο Γιασίν είχε εμπλακεί ενεργά σε τρομοκρατικές πράξεις". Εντάξει, καταλάβαμε...» (σχόλιο του Χρ. Οικονόμου, «ΕΘΝΟΣ»).

Στην αναμπουμπούλα...

«Από το 1993 που επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με τη βοήθεια των "φίλιων συνδικαλιστικών δυνάμεων", επικράτησε στη χώρα μια αδιατάρακτη κοινωνική γαλήνη. Χάρη σ' αυτή την κοινωνική γαλήνη επιτεύχτηκε το μέγα άλμα της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Δε θα πετυχαίναμε τους στόχους του Μάαστριχτ αν οι εργαζόμενοι δε συναινούσαν σε συγκρατημένες μισθολογικές αναπροσαρμογές. Στις θυσίες λοιπόν των εργαζομένων στηρίχτηκε η επιτυχία της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Τετραγωνίζεται όμως ο κύκλος; Νομίζω ναι, εφόσον προσφερθούν νέες ιδέες. Σταδιακά πρέπει να εγκαταλείψουμε την ισοπεδωτική λογική της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας» (αποσπάσματα από άρθρο του Ν. Νικολάου στον «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ»).

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ

ΕΝΟΠΛΟΙ: «Υπουργική απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δύο ημέρες πριν από τις εκλογές) επισημοποιεί την παρουσία ενόπλων στρατιωτών εκτός στρατοπέδων για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Οι στρατιώτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης όπλων αντίστοιχης αυτής που έχουν οι αστυνομικοί. Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι "κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σκοπού περιμέτρου, σκοπού ευαίσθητων σημείων και φύλαξης ζωτικών εγκαταστάσεων, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων φέρει ατομικό οπλισμό"» («ΒΗΜΑ», ρεπορτάζ του Β.Γ. Λαμπρόπουλου).

ΣΠΕΥΔΟΥΝ: «Η αγωνία της Ευρώπης για ένα αυστηρό, κοινό νομοθετικό "οπλοστάσιο" κατά της τρομοκρατίας και με θεμελιώδη στόχο τον συντονισμό των ενεργειών των κρατών - μελών της έχει ενταθεί. Ιέρακες της σκληρής γραμμής για επίσπευση όλων των διαδικασιών με ταχεία ανάληψη δυναμικών νομοθετικών πρωτοβουλιών είναι η Γαλλία και η Βρετανία. Η επικύρωση της Σύμβασης, που προβλέπει διασυνοριακές υποκλοπές τηλεπικοινωνιών και παρακολούθηση τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι ένα από τα ζητήματα που διχάζει την Ευρώπη. Με την καθιέρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης επέρχονται σημαντικές μεταβολές, καθώς πλέον όλα αντιμετωπίζονται κάτω από το πρίσμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ρεπορτάζ της Φωτεινής Καλλίρη)

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ: «Η τετραπέρατη Κοντολίζα Ραϊζ ζήτησε απ' όλους ν' αναστείλουν οποιαδήποτε δράση θα παρεμπόδιζε τον ερχομό καλύτερων ημερών συνιστώντας αυτοσυγκράτηση. Αυτή η λέξη πρέπει να καταργηθεί από το τρέχον πολιτικό λεξιλόγιο ως εξόχως ηλίθια και υποκριτική. Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Ουάσιγκτον έχουν υιοθετήσει από καιρό, αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου και Ηθικής, την εγκληματική δραστηριότητα των επίλεκτων δολοφονιών» («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», άρθρο της Ελένης Κυπραίου).

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ: «Αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η αντίδραση του πολιτισμένου κόσμου και τι θα επιλέξει: δικαιοσύνη χωρίς σύνορα, ή βαρβαρότητα δίχως όρια. Αν επιλέξει το πρώτο, είναι καιρός πια να μην αρκεστεί στα λόγια και να προχωρήσει σε κυρώσεις αντίστοιχες με εκείνες εναντίον της Νότιας Αφρικής ή του Ιράκ». («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», δήλωση του Εσμάτ Αλ Σάμπρι).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ