Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέατρο από τους σφαγείς του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κακοστημένη και αποκρουστική η παράσταση που έχει στήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. Τη μια μέρα παρουσιαζόταν ότι η τρόικα ήταν αδιάλλακτη, δε δεχόταν ισοδύναμα ή «διαρθρωτικά μέτρα» και αντίθετα ζητούσε να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Συνάντησε όμως την αντίσταση του Γ. Στουρνάρα ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από «έγκυρους κύκλους» του υπουργείου, «κατέστησε σαφές στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τέτοια μέτρα» φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει τους τροϊκανούς: «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω»(!). Την επομένη όμως το σκηνικό άλλαξε: αίφνης «η τρόικα έγινε πιο διαλλακτική», «έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι «μπορεί ακόμη και σήμερα (σ.σ. προχτές) να κλείσει το πακέτο των μέτρων», γιατί όπως είπε με κάθε σοβαρότητα το ίδιο στέλεχος «υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η "τρύπα" των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ». Ελεος! Είναι ολοφάνερο ότι οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι ο λαός καταναλώνει λωτούς και άρα θα καταπιεί αμάσητα τα παραμύθια που του πουλάνε, τη στιγμή που θα περνάνε τα μέτρα που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα και καταστρέφουν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα σηκώσει το ανάστημά του και θα οργανώσει την αντεπίθεσή του για να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν. Χρειάζεται όμως το ταχύτερο δυνατόν να πάψει να πιστεύει τα παραμύθια τους και τα προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματά τους και να πάρει την απόφαση ότι δεν μπορεί να αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο αν δε συγκρουστεί με την κυριαρχία των μονοπωλίων και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Νέο χαράτσι

Παρότι γνωρίζουμε πολύ καλά την αποστολή που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η τρικομματική κυβέρνηση, δεν παύει να υπάρχουν στιγμές που προκαλεί εντύπωση ο τρόπος που βάζει τα θύματά της στο στόχο. Το ότι δεν διαφεύγει ούτε στιγμή πως στόχος είναι ο μέσος εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Το τελευταίο εφεύρημα που ανακάλυψαν, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 11,5 δισ. ευρώ για τους δανειστές, είναι να βάλουν, λέει, ετήσια εφάπαξ εισφορά στα εισοδήματα από ενοίκια. Πέρα δηλαδή από την υπέρογκη φορολόγηση των εισοδημάτων και των συντάξεων, πέρα από τους δυσβάστακτους έμμεσους φόρους, πέρα από τα διάφορα χαράτσια, πέρα από την κανονική φορολόγηση των ενοικίων, τώρα προχωρούν και στη φορολόγηση της αποταμίευσης. Γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο κύριος όγκος των φορολογουμένων που εισπράττουν ενοίκιο είναι κάποιες οικογένειες που με την εργασία μιας ζωής βρέθηκαν να έχουν μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, που το αξιοποιούν για να συμπληρώνουν την απαράδεκτα χαμηλή σύνταξη που έχουν.

Λένε τα στοιχεία: Τα εισοδήματα «από οικοδομές και γαίες», αυτά, δηλαδή, που σκέφτονται να φορολογήσουν με το νέο κεφαλικό φόρο, φτάνουν τα 8,9 δισ. ευρώ. Το ποσό, αν αναλογιστούμε ότι το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις ξεπερνά τα 76,8 δισ. ευρώ, είναι αστείο, όμως οι κυβερνώντες επέλεξαν αυτή την κατηγορία φορολογουμένων επειδή είναι η πλέον πολυπληθής, μετά την ομάδα των «μισθωτών - συνταξιούχων». Εισόδημα από ενοίκια δηλώνουν 1.635.519 φορολογούμενοι! Αυτό βέβαια δεν λέει και πολλά πράγματα. Η αθλιότητά τους αποκαλύπτεται όταν διαπιστώνεις ότι οι 1.152.095 από αυτούς έχουν εισόδημα από νοίκια μέχρι 5.000 ευρώ!!! Γι΄ αυτά τα 5 χιλιάρικα, για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί οι σχετικοί φόροι, έχουν ήδη πληρωθεί τέλη και ειδικές φορολογίες, γι' αυτά τώρα σχεδιάζουν νέα χαράτσια και επιβαρύνσεις...

Είναι ολοφάνερο ότι αν δεν τους σταματήσουμε - και δεν τους σταματήσουμε έγκαιρα - πολύ γρήγορα θα μας ζητήσουν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια όσοι ...καταφέρνουν και μένουν ζωντανοί μετά την εφαρμογή των μέτρων τους.

O καλύτερος «προστάτης»...

Το χαρακτήρα της ως ναζιστικού, φασιστικού, ρατσιστικού (με αιχμή μάλιστα το χρώμα του δέρματος) και απολύτως συστημικού μορφώματος επιβεβαιώνει καθημερινά η «Χρυσή Αυγή».

Η ΤΟ Καρδίτσας της «Χρυσής Αυγής» με κλιμάκιο λοιπών φασιστοειδών από την Καρδίτσα εμφανίστηκαν στην ετήσια εμποροπανήγυρη των Τρικάλων την Κυριακή 16/9. Κατά ανακοίνωσή τους, «σκοπός της παρέμβασης ήταν να ενημερωθούν οι Τρικαλινοί πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μικρέμποροι από τη μάστιγα του παρεμπορίου και της παραοικονομίας (...) Δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε χρόνο προς τρίτες χώρες, στερώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και ρευστότητα στην ελληνική αγορά».

Ακολούθως εμφανίζονται ικανοποιημένοι καθότι ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί καταστολής: «Εντύπωση, επίσης, μας προκάλεσε και το γεγονός των αυξημένων ελέγχων της δημοτικής αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, όσον αφορά τους παράνομους μικροπωλητές, για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας της εμποροπανήγυρης». Ωστόσο, δεν τους φτάνει καθώς «δεν ήταν αρκετό, για την αποκρουστική εικόνα που παρουσίαζε η εμποροπανήγυρη, με δεκάδες αλλοδαπούς να έχουν εξασφαλίσει άδειες από νωρίς».

... του συστήματος της εκμετάλλευσης

Δεν είναι, λοιπόν, οι «παράνομοι» μικροπωλητές και το «παρεμπόριο» που τους ενοχλεί, όπως δικαιολογούνταν για τις βαρβαρότητές τους σε Ραφήνα, Μεσολόγγι. Αναζητούν φυλετικό εχθρό, καταρχάς στο εσωτερικό της χώρας, τάχα να ευθύνεται για προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων (άλλοτε οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία, σήμερα οι σκουρόχρωμοι μετανάστες στην Ελλάδα). Ετσι, βγάζουν λάδι τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια ντόπια και ξένα που πιστά υπηρετούν. Χαρακτηριστική η στήριξη που πρόσφεραν στον Μάνεση ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς, το γεγονός ότι δεν αρθρώνουν κουβέντα για τους μεγαλοεισαγωγείς που τροφοδοτούν ντόπιους και αλλοδαπούς βιοπαλαιστές, έχουν πλημμυρίσει τον τόπο με ξένα προϊόντα, πατώντας πάνω στην «ελευθερία διακίνησης αγαθών» που διασφάλισε για τους μεγαλοεπιχειρηματίες το Μάαστριχτ της ΕΕ την οποία επίσης προσκυνούν, ή η αποστροφή παλαιότερα του εκπροσώπου Τύπου της ΧΑ να κάνουμε πρωθυπουργό τον Β. Μαρκεζίνη, καθηγητή αμερικάνικου πανεπιστημίου, γιατί αυτό το όνομα λένε οι ...αγορές.

Εν μέσω κρίσης του συστήματός τους πασχίζουν, μελετημένα και οργανωμένα, να συσπειρώσουν αδύναμες και εξαθλιωμένες λαϊκές δυνάμεις, δήθεν ότι θα τους εξασφαλίσουν μια ανακούφιση, (περιστασιακά μια σακούλα τρόφιμα ή ευκαιριακή, δίχως δικαιώματα, εποχιακή απασχόληση π.χ. στις ελιές). Κόντρα σε άλλα αδύναμα και εξαθλιωμένα τμήματα (σήμερα οι μετανάστες, αύριο άλλοι), κρατώντας πάντα στο απυρόβλητο τη μεγαλοεργοδοσία με την οποία είναι σε ανοιχτή συνεννόηση (π.χ. σε Στερεά - Εύβοια όπως οι ίδιοι κυνικά ομολογούν).

Σ. ΤΣΕΡΝΟΜΟΡΝΤΙΓΚ
Οι δίκες των μπολσεβίκων

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι αμέτρητοι οι κομμουνιστές που έδωσαν στον αγώνα ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Η μπροσούρα του Σολομώντα Ι. Τσερνομόρντιγκ αναφέρεται σε ορισμένα μόνο περιστατικά από τα πολλές χιλιάδες της πάλης των μπολσεβίκων κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα καθώς και στην προγενέστερη δράση άλλων επαναστατών εργατών. Ο συγγραφέας καταγράφει ανάλογη πείρα αντιμετώπισης μηχανισμών του αστικού κράτους (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές) και αναδεικνύει ως αρχή της ταξικής πάλης την ανυποχώρητη στάση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, σε όλες τις συνθήκες. Οπως αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας, «πριν την επικράτησή του, το Κόμμα των Μπολσεβίκων διένυσε μεγάλη και κοπιαστική πορεία στην παρανομία. Η νίκη τον Οκτώβρη (1917) δεν ήταν εύκολη. Για δεκαετίες, το Κόμμα αγωνιζόταν ακατάπαυστα και αμείλικτα εναντίον της τσαρικής απολυταρχίας, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Σε αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση με τον ανελέητο εχθρό των μαζών του μόχθου, το Κόμμα μας υπέστη όχι λίγες απώλειες. Πολλοί αγωνιστές δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ώστε να ζήσουν και οι ίδιοι το θρίαμβο του προλεταριάτου. Πέθαναν ένδοξα στο πεδίο της μάχης, ή στην κρεμάλα, στα καταναγκαστικά έργα, στις φυλακές, εξαιτίας των βασανιστηρίων, της κακοποίησης, αλλά και των δύσκολων συνθηκών της παρανομίας. Ωστόσο, παρά το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, τα γερά χτυπήματα του τσαρικού καθεστώτος και τις προσωρινές οπισθοχωρήσεις, το Κόμμα μας δεν κατέθεσε ούτε στιγμή τα όπλα. Μετά τις προσωρινές ήττες, ανανέωνε τις γραμμές του, ώστε να μπορεί να συνεχίζει τον αγώνα του στις νέες συνθήκες. Βάδισε ακατάπαυστα προς τη νίκη.

Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Τζέικομπ Ζούμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επικίνδυνους ελιγμούς κάνει το τελευταίο διάστημα ο 70χρονος Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, προσπαθώντας να έχει και την «πίτα ολόκληρη» (να εκτονώσει τις πιέσεις των μεταλλεργατών που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς) και το «σκύλο χορτάτο» (τις πολυεθνικές χρυσού και πλατίνας που επιδιώκουν μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος των εργατών).

Ωστόσο, το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Η εκτόνωση της έντασης στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα μπορεί να επιτεύχθηκε στις αρχές της βδομάδας, οπότε η πολυεθνική «Λονμίν» αναγκάστηκε να δώσει αυξήσεις 22% στους μισθούς των εργατών του συγκεκριμένου ορυχείου - μετά από έξι βδομάδες απεργίας - όμως, ο απεργιακός αγώνας εξαπλώνεται σε άλλα ορυχεία πλατίνας και χρυσού. Οι εργάτες των ορυχείων, όπως και όλη η εργατική τάξη της χώρας, διεκδικούν αξιοπρεπή διαβίωση, κάτι που προϋποθέτει ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, μία 20ετία από την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.

Ετσι, η απόφαση του Προέδρου να εξουσιοδοτήσει προ ημερών το στρατό (!) να συνδράμει την αστυνομία στην επιβολή της «έννομης τάξης» στους χώρους δουλειάς άλλων απεργών μεταλλωρύχων δεν μπορεί παρά να ρίξει μεσοπρόθεσμα λάδι στη φωτιά της λαϊκής οργής. Αλλωστε, η Νότια Αφρική, όπως και κάθε χώρα, μπορεί να ζήσει χωρίς κεφαλαιοκράτες. Οι μόνοι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας, με τη δική τους εξουσία, μπορούν να εξασφαλίσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.


Δ. ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ