Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, το Σάββατο 25/1, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ: Καθημερινές πολύμορφες δραστηριότητες στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

-- Κυβέρνηση - υπουργείο Εργασίας: «Αξιολογημένοι» με άριστα από κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ, βαθαίνουν την αντεργατική επίθεση

-- Εργαζόμενοι στις τράπεζες: Τα δικαιώματά τους στη μέγγενη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

-- Αμαξοστάσιο δήμου Πειραιά: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Με όλες τις δυνάμεις για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Δύο μέρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς που στηρίζουν τον αγώνα τους, δυναμώνουν τη μάχη για να δοθεί μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, δηλώνουν «παρών» στην πάλη για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα.

Για την ίδια μέρα τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή με σκοπό να συναντήσουν το Σάββατο αντιπροσωπεία τους.

Καθημερινή δράση για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας βρίσκεται καθημερινά στο πόδι, με περιοδείες στα τμήματα του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εξορμήσεις στα χωριά και τις πόλεις, οργανώνοντας την κάθοδο στην Αθήνα. Κάθε μέρα τα σωματεία - το κλαδικό και το επιχειρησιακό - συγκεντρώνουν συμμετοχές εργαζομένων που θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου με λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας.

Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Παράλληλα, συνδικάτα και φορείς με καθημερινές συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Μετά την προχτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, σωματείων της Φθιώτιδας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών της ΟΓΕ, χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συνδικάτων με έδρα την Αττική.

Χαιρετισμούς στήριξης για τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Μαζί τους ήταν ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.

«Δεν τους χαρίζουμε τίποτα, ούτε τους κόπους μας ούτε τις ζωές μας»

Ο Σ. Πουλικόγιαννης υπογράμμισε ότι μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την πλατιά αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, αναδεικνύονται στην πράξη η ανάγκη και η σημασία ενιαίας αγωνιστικής δράσης από όλους τους χώρους εργασίας. «Περιμένουμε από αυτόν τον αγώνα», σημείωσε, «να αποτελέσει παράδειγμα και για τους άλλους χώρους δουλειάς, να δώσει το παράδειγμα ότι οι εργαζόμενοι ορθώνουν το ανάστημά τους στην επίθεση που δέχονται».


Η Εφη Χαλιού τόνισε, με τη σειρά της, ότι ο αγώνας αυτός είναι «και δικός μας αγώνας. Από τον δικό σας αγώνα παίρνουμε και εμείς κουράγιο για τους αγώνες του δικού μας κλάδου ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, άνεργους, εργολαβικούς και "ενοικιαζόμενους"».

Ο Μ. Μπεκρής αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχε η πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε βάρος των εργαζομένων. «Δημιούργησε ένα καθεστώς», είπε, «με εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις. Από το 2010 διεκδικούμε μέσα από σκληρούς αγώνες να υπογραφεί μια ΣΣΕ... Σήμερα πάνω από το 60% των εργαζομένων είναι με 16 μεροκάματα το μήνα, χωρίς να έχουμε ειδικότητες. Με αυτά θέλουμε να πούμε ότι δεν έχετε τίποτα καλύτερο να περιμένετε από μια πιθανή πώληση της ΛΑΡΚΟ. Η υπόθεση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλων μας, όλοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Μας θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε τίποτα, ούτε τους κόπους μας ούτε τις ζωές μας».

Ο Π. Κατάρας τόνισε πως «ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά και να πάρουμε δύναμη από τον αγώνα σας. Την προηγούμενη βδομάδα η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου πήρε ομόφωνα απόφαση να στηρίξει τη μεγάλη μάχη που δίνετε».

Συγκεντρώσεις με την παρουσία εκπροσώπων συνδικάτων θα γίνει και σήμερα και αύριο στην πύλη του εργοστασίου στη 1.30 μ.μ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Στις 10.30 π.μ. οι προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια και σε όλο το μήκος της πορείας μέχρι το Σύνταγμα

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής προετοιμάζονται να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, καθώς και πολλά σωματεία από όλους τους κλάδους.

Για την κινητοποίηση, έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. προσυγκεντρώσεις υποδοχής, τόσο στην Ομόνοια, απ' όπου στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όσο και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Σύνταγμα, απ' όπου θα περάσει η πορεία.

Συγκεκριμένα, προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στα εξής σημεία:

Ομόνοια: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Φαρμάκου, των Τροφίμων - Ποτών, του Τύπου - Χάρτου, του Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, μαζικοί φορείς από την Α' Αθήνας και το Γαλάτσι, Σύλλογοι και Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Σωματεία Συνταξιούχων.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό, Ομοσπονδία και Ενωση Λογιστών Αττικής, Κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία στο Χρηματοπιστωτικό, Ιδιωτικοί υπάλληλοι Αθήνας και Πειραιά, Σωματεία Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, Σωματεία από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζικοί φορείς του Νότιου και του Βόρεια Τομέα της Αθήνας.

Παλιά Βουλή: Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σωματεία της Δημόσιας Διοίκησης, η ΟΕΝΓΕ, σωματεία εργαζομένων στη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία, στη δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καθώς και μαζικοί φορείς του Ανατολικού τομέα της Αττικής και της περιοχής των Μεσογείων.

Σύνταγμα: Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνδικάτα των Κατασκευών, ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία των Τηλεπικοινωνιών, Σωματείο ταχυμεταφορών, ναυτεργατικά σωματεία και εργαζόμενοι από τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, μαζικοί φορείς του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Λεωφορεία από Λαμία και Χαλκίδα

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση λεωφορεία θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου από τη Λαμία (7 π.μ., μπροστά από τον «Κωτσόβολο») και τη Χαλκίδα (8 π.μ., από τον Βούρκο).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε ετοιμότητα για ισχυρή απεργιακή απάντηση

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε συντονισμό με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων, συνεχίζουν το πλατύ τους άνοιγμα για την ενημέρωση των εργαζομένων, δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης, με αιχμή την πάλη ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του απεργιακού μετώπου, ήδη αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ, ενώ τη δραστηριότητά τους ξεδιπλώνουν πανελλαδικά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνουν σωματεία και φορείς:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας οργανώνει Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση επίσης αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας προχωρά σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26/1, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε Γενική Συνέλευση επίσης την Κυριακή 26/1, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη πάρει «άριστα» από κεφάλαιο - ΔΝΤ - ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου έχει ήδη αξιολογηθεί, εγκριθεί και επιβραβευτεί από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, έχει ήδη περάσει με άριστα τις εξετάσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ.

Η κυβέρνηση βαθαίνει την επίθεση, αφού διατηρεί και επεκτείνει νόμους και κυβερνητικές διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που καθορίζουν και παγιώνουν τους μισθούς σε άθλια, χαμηλά επίπεδα, διαμορφώνουν νομοθετικά τον κατώτερο μισθό, δίνουν χώρο και παραπέρα κίνητρα, ώστε να δυναμώνει η εργοδοτική ασυδοσία, περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών Συμβάσεων με πληθώρα εξαιρέσεων και όρων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κι όλα αυτά συνοδεύονται με καταστολή, με μέτρα ευθείας παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος.

Το νέο σχέδιο για το Ασφαλιστικό μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση, γιατί διατηρεί στην ουσία την κεντρική αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου, διορθώνοντας μόνο τα όποια νομικά κενά υπήρχαν και τον καθιστούσαν προβληματικό. Αποτελεί κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι παραδίδει το Ασφαλιστικό στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών, στον τζόγο και τις τράπεζες.

Μόνη προοπτική για το λαό είναι η πάλη του για Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Συλλογικές Συμβάσεις με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΒΡΟΥΤΣΗ
Προαναγγελία των νέων αντεργατικών «εμβληματικών πρωτοβουλιών» για το 2020

Στο επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στα συνδικάτα και την απεργία

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο, νέα χτυπήματα στο λαό σηματοδοτούν οι «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που «τρέχει» η κυβέρνηση

INTIME NEWS

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο, νέα χτυπήματα στο λαό σηματοδοτούν οι «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που «τρέχει» η κυβέρνηση
Την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με «νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτηρίζουν, κορωνίδα των οποίων θα είναι τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα, δηλαδή η παραπέρα θωράκιση του νόμου - λαιμητόμου του Κατρούγκαλου και η ιδιωτικοποίηση σε πρώτη φάση των επικουρικών συντάξεων, ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση στο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για την περιβόητη «εξαμηνιαία αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου».

Η ίδια συνάντηση επιβεβαίωσε επίσης ότι στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης, την οποία συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται τα παραπέρα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Θωράκιση του νόμου - λαιμητόμου και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Χαρακτηριστικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε το Μαξίμου, πρώτο - πρώτο στη λίστα με τις «κύριες δράσεις» του υπουργείου Εργασίας για το 2020 βρίσκεται το «νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση υπογράμμισε: «Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων βδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά...».

Οι τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από τους χρονικούς ελιγμούς που φαίνεται ότι επιλέγει, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει στοχοπροσηλωμένα το νέο διπλό αντιασφαλιστικό χτύπημα:

  • Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται επί θύραις για τον ΕΦΚΑ, θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, ισχυροποιεί την εφαρμογή του, παραμερίζοντας και τα όποια νομικά εμπόδια είχαν προκύψει.
  • Με άλλο νομοσχέδιο μέσα στο 2020 (ήδη το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας), προχωρά και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τις εισφορές των ασφαλισμένων να παραδίδονται στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Με τον νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ και με ορισμένες επιμέρους προσαρμογές ως προπέτασμα καπνού, όπως η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης μόνο για όσους ασφαλισμένους καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω από 30 χρόνια (9.000 μέρες ασφάλισης), η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να σταθεροποιήσει όλες τις τεράστιες περικοπές και ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών χτυπημάτων. Εφαρμόζοντας στην πραγματικότητα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζει για δεκαετίες μπροστά ότι το σύστημα θα δίνει συντάξεις πτωχοκομείου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τις νέες γενιές. Κατοχυρώνει τη διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον στόχο που έμπαινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που επιφέρει αύξηση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων και αγροτών.

Αντίστοιχα, η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, που προβλέπει επίσης ο νέος νόμος, γίνονται για να διευκολυνθεί η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σε αυτήν τη βάση θα έρθει και η επόμενη «εμβληματική πρωτοβουλία» που ιεραρχεί η κυβέρνηση για φέτος, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο από το 2021 θα παραδώσει τις επικουρικές στα αρπαχτικά του χρηματιστηριακού τζόγου, χωρίς να δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Σταθερά στο στόχαστρο τα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα

Στις «κύριες δράσεις» του υπουργείου Εργασίας για το 2020 περιλαμβάνεται επίσης η κλιμάκωση της επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση, κάνοντας λόγο για... «εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού πλαισίου», όπως κομψά παρουσιάζεται η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και του κράτους του στα συνδικάτα και στο απεργιακό δικαίωμα.

Σε συνέχεια της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έφερε με τον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο νέες διατάξεις για τον ασφυκτικότερο έλεγχο των συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία, με τα «ηλεκτρονικά μητρώα» φακελώματος των συνδικάτων, τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για την υπονόμευση της λειτουργίας και της δράσης των συνδικάτων κ.ά.

Η προαναγγελία περαιτέρω «εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού πλαισίου» επιβεβαιώνει τη συνέχεια της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν ήδη προαναγγείλει νομοθετικές ρυθμίσεις παραπέρα χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος με επιβολή «προσωπικού ασφαλείας» σε επιχειρήσεις με «κοινωνικό ενδιαφέρον»!

«Κύριες δράσεις» για το 2020 που «κουμπώνουν» στα προηγούμενα χτυπήματα

Ο αντιλαϊκός προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας για το 2020 έρχεται να «κουμπώσει» στα αντεργατικά χτυπήματα που ήδη πρόλαβε να προσθέσει η κυβέρνηση στο β' εξάμηνο του 2019, όπως έκανε με τη θέσπιση εξαιρέσεων και όρων που διασφαλίζουν ότι ακόμα και όταν υπογράφονται κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα παρεμποδίζεται η επέκτασή τους στο σύνολο του κλάδου, όπως έγινε πρόσφατα με την κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Την πολιτική χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και των μισθών με εργαλείο τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό θα συμπληρώσει το σχέδιο για αναζωπύρωση των γνωστών προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία αποτελούν ένα επιπλέον κανάλι ενίσχυσης των επιχειρήσεων με φτηνό εργατικό δυναμικό αλλά και σταθερό όπλο στα χέρια επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την ανακύκλωση της ανεργίας και την παραπέρα εμπέδωση της τεράστιας «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εξασφάλισης νέων προνομίων στη μεγαλοεργοδοσία εντάσσεται και η αναφερόμενη «κύρια δράση» του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», οι οποίες υπό το πρόσχημα της τήρησης της αντεργατικής «νομιμότητας» θα τυγχάνουν πρόσθετων απαλλαγών και ενισχύσεων.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αθλιες συνθήκες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους συνδικαλιστές Μ. Λουκίσα, Β. Γκιτάκο και Σ. Κωνσταντά (από δεξιά προς αριστερά)
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους συνδικαλιστές Μ. Λουκίσα, Β. Γκιτάκο και Σ. Κωνσταντά (από δεξιά προς αριστερά)
Σε άθλιες συνθήκες, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αναγκάζονται να δουλεύουν οι περίπου 300 εργαζόμενοι καθαριότητας στο αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο χώρο και συζήτησε με τον Μιλτιάδη Λουκίσα, πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, και τον Βασίλη Γκιτάκο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ). Μαζί ήταν και ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Οι συνδικαλιστές μάς κατήγγειλαν ότι το αμαξοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, σε έναν άτυπο και παράνομο χώρο μεταφόρτωσης.

Εδώ και αρκετό καιρό στο αμαξοστάσιο αποθέτονται ογκώδη αντικείμενα, όπως στρώματα - που αποτελούν εύφλεκτη ύλη και προσελκύουν ποντίκια - και μπάζα. Μια διαδικασία που αυξάνει την ανθυγιεινότητα των ήδη επιβαρυμένων συνθηκών, καθώς εδώ και πολύ καιρό μέσα στο αμαξοστάσιο τα καδοπλυντήρια και οι μηχανικές σκούπες αδειάζουν «λύματα». Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εδάφους του αμαξοστασίου να είναι γεμάτο «ζουμιά», με τα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή.

Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμενοι στο συνεργείο επισκευής και συντήρησης αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με βρώμικα οχήματα. Η εγκατάσταση πλυσίματος των οχημάτων δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επικίνδυνων συνθηκών είναι ότι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χώνονται σε τμήματα απορριμματοφόρων για να τα καθαρίζουν από σκουπίδια τα οποία συγκεντρώνονται σε αυτά τα τμήματα, καθώς είναι ελαττωματικά από κατασκευής. Σε άθλια κατάσταση, και γι' αυτό επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, βρίσκονται και κτίρια του αμαξοστασίου.

Καδοπλυντήριο αδειάζει στο αμαξοστάσιο
Καδοπλυντήριο αδειάζει στο αμαξοστάσιο
Ακόμα, ο δήμος δεν προμηθεύει το σύνολο των Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, στη συχνότητα που απαιτείται. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που βρισκόμασταν στο αμαξοστάσιο, εργάτης στο πλύσιμο των οχημάτων καθάριζε οχήματα χωρίς καμία προστατευτική φόρμα εργασίας.

Οι απαραίτητοι εμβολιασμοί δεν είναι τακτικοί και όταν γίνονται δεν γίνονται για το σύνολο του προσωπικού, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης ενάντια στα όσα προβλέπει η νομοθεσία, δεν γίνονται οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Οι τελευταίες έγιναν πριν από περίπου 20 χρόνια!

Η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει προκλητικά την αντεργατική της στάση

Για τα ζητήματα αυτά το Σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο από τον Οκτώβρη, η οποία με διάφορα προσχήματα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ωστόσο η δημοτική αρχή τα Χριστούγεννα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «κέρασε» τους εργαζόμενους με πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα...

Υπενθυμίζεται ότι για τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα αυταρχισμού η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Β' Πειραιά και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Πειραιά, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «αφετηρία αυτής της επίθεσης ήταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της καθαριότητας τον Οκτώβρη ενάντια στο άρθρο 178 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με ισχνή πλειοψηφία να αποφασίζουν την εκχώρηση των τομέων αυτών σε ιδιώτη όταν συντρέχουν λόγοι "έκτακτης ανάγκης"».

«Βουνό» από στρώματα, άριστη ύλη για τη συγκέντρωση ποντικιών
«Βουνό» από στρώματα, άριστη ύλη για τη συγκέντρωση ποντικιών
Η αντεργατική στάση της δημοτικής αρχής επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το ζήτημα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο αμαξοστάσιο, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή, αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο γιατί δεν εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία, επιτέθηκε φραστικά με ειρωνείες και χαρακτηρισμούς.

Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχολίασε την περιοδεία που έκαναν στο αμαξοστάσιο λέγοντας ότι «μπαίνετε στο αμαξοστάσιο σαν τους κλέφτες», απαιτώντας οι αιρετοί να επισκέπτονται τους χώρους δουλειάς αφού πρώτα πάρουν άδεια από τη δημοτική αρχή, η οποία προφανώς θεωρεί το δήμο τσιφλίκι της!

Επίθεση έκανε και στο σωματείο. Μίλησε για «συνδικαλιστική καριέρα» και ισχυρίστηκε ότι «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Πειραιά είναι οι πιο ευνοημένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα»... Δεν έδωσε ωστόσο καμία συγκεκριμένη απάντηση για τους εμβολιασμούς και τις ιατρικές εξετάσεις, ενώ για τη μεταφόρτωση είπε χαρακτηριστικά: «Μεταφορτώθηκαν σκουπίδια στο γκαράζ. Πρώτη φορά είναι;»! Επίσης, από τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας για τους εργαζόμενους.

Παρόμοια απαράδεκτη κατάσταση και σε άλλα αμαξοστάσια

Ο χώρος όπου συγκεντρώνονται τα μπάζα
Ο χώρος όπου συγκεντρώνονται τα μπάζα
Σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν, ο Σπ. Κωνσταντάς σημειώνει σε δήλωσή του:

«Η κατάσταση στο δήμο Πειραιά είναι απαράδεκτη. Σκουπίδια, ζουμιά από τα απορριμματοφόρα, ποντίκια και άνθρωποι στην κυριολεξία συνυπάρχουν. Αυτή είναι η κατάσταση στον "αναπτυσσόμενο" δήμο Πειραιά.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά και περιμένουμε απάντησή του.

Τέτοιες ή παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλα αμαξοστάσια. Οι δήμαρχοι, υλοποιώντας την πολιτική των κυβερνήσεων και τις απαιτήσεις των εργολάβων, δεν διστάζουν να μειώνουν όσο περισσότερο γίνεται τα κονδύλια για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι της κυβέρνησης και οι δήμαρχοι ότι τα περιστατικά καρκίνου στον κλάδο μας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η αιτία είναι οι απάνθρωπες συνθήκες που ζουν και δουλεύουν οι συνάδελφοι στην καθαριότητα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να καταγγέλλουν στο Συνδικάτο και όπου αλλού υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν μπορεί το 2020, με αυτήν την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, να συνυπάρχουν άνθρωποι και ποντίκια και αυτό να το θεωρούν φυσιολογικό. Δεν γίνεται την ώρα που η Ελλάδα χαλάει 4 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, με βάση τις "νόρμες" του ΝΑΤΟ, να μην διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να μην πεθαίνουν σαν τα σκυλιά».


Κτίρια - ερείπια
Κτίρια - ερείπια

Γεμάτο «ζουμιά» το έδαφος δίπλα στο χώρο όπου αδειάζουν τα καδοπλυντήρια
Γεμάτο «ζουμιά» το έδαφος δίπλα στο χώρο όπου αδειάζουν τα καδοπλυντήρια
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις τους.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλευρό τους παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον Αλέκο Αρβανιτίδη και τον Σπύρο Μαρίνη, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Κάτω από την ανυποχώρητη στάση και πίεση των εργαζομένων και μετά από... 4 ώρες αναμονής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου «ξέκοψε» την πιθανότητα ανανέωσης των συμβάσεων, λέγοντας κυνικά ότι «είναι το τελευταίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που απευθύνεται στο δημόσιο τομέα. Από δω και πέρα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα εξυπηρετούν εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα, επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκιών στους 5.500 εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για πιθανή τροπολογία που θα τους επιτρέπει να πάρουν επίδομα ανεργίας και για ειδική μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ. Εντός 48ωρου αναμένεται να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε συνέλευση όπου αποφάσισαν: Κινητοποίηση τη μέρα που θα οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Συμμετοχή στο μεθαυριανό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Συμπόρευση και κλιμάκωση του αγώνα με τους υπόλοιπους συμβασιούχους του Δημοσίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τα δικαιώματά τους στη μέγγενη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου τον περασμένο Δεκέμβρη
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου τον περασμένο Δεκέμβρη
Η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, η μείωση των καταστημάτων των συστημικών τραπεζών από 1.700 σε 800, η νέα μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων κατά ακόμα 15.000 (φτάνοντας από 65.000, αρχές της κρίσης, στους 20.000) και η διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών μέχρι το 2021 σηματοδοτούν τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για το 2020.

Σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και η νέα χρηματοδότηση από το κράτος με το σχέδιο «Ηρακλής». Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να προσφέρει με τη μορφή κρατικής εγγύησης ακόμη 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Πρόκειται για άλλη μια κρατική χρηματοδότηση, που προστίθεται στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και στην έμμεση χρηματοδότηση που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος.

Χτύπημα δικαιωμάτων και συνολική χειροτέρευση εργασιακών συνθηκών

Η μεταφορά της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλες εταιρείες συνεπιφέρει τη μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και όρων για το σύνολο του κλάδου.

Απέναντι στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών για μείωση του προσωπικού, με απολύσεις και αποσχίσεις, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με απεργίες και άλλες πρωτοβουλίες.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ, οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις αυτές, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να αξιοποιήσουν την πείρα αυτών των αγώνων, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα απέναντι στην κλιμακούμενη επίθεση.

Στήριγμα των τραπεζιτών στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους αποτελούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ σε ρόλο «ειρηνοποιού» έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη εργασιακή ειρήνη για τους τραπεζίτες και συνολικά για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως σημειώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησαν υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και ενίσχυσαν την κερδοφορία του, αψηφώντας κατακτημένα μας δικαιώματα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Φλαμπουράρης καθησύχαζε τους εργαζόμενους της Πειραιώς ότι δεν απειλούνται τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα νομοθετούσε (νόμος 4601/2019) για τη διευκόλυνση των αποσχίσεων! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διά στόματος υπουργού Βρούτση, μπροστά στις απολύσεις των 24 συναδέλφων κυνικά απάντησε ότι "δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, γιατί δεν υπάρχει στο Εργατικό Δίκαιο απαγόρευση των απολύσεων"...».

Πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς το 2019 προχώρησε στη μεταφορά του τμήματος «κόκκινων» δανείων σε εταιρεία που ανήκει στη σουηδική «Intrum». Ασκησε τεράστιες πιέσεις στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους. Απείλησε με απολύσεις και τις έκανε πράξη, αξιοποίησε τις αντεργατικές διατάξεις για «δανεισμό» εργαζομένων, έκανε μετακινήσεις στο εσωτερικό της τράπεζας από τη μια μεριά της χώρας στην άλλη. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έκλεισε συμφωνία με την εργοδοσία προκειμένου να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εφησυχασμό και να δώσει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις αρχές του καλοκαιριού. Εκανε πως «έπεσε από τα σύννεφα» όταν η τράπεζα απέλυσε 24 εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν τη μετακίνησή τους, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε να «κλείσει» και πάλι το γύρο των κινητοποιήσεων που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη, προβάλλοντας ως «λύση» την παρέμβαση του κράτους. Σήμερα, ύστερα από την παρέμβαση αυτή, οι 200 και πλέον εργαζόμενοι που αρνούνται να μετακινηθούν στην «Intrum», μαζί με τους 24 απολυμένους, βρίσκονται εκεί που ξεκίνησαν, μια και οι «λύσεις» που προτείνει η κυβέρνηση και τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ... είναι ίδιες με αυτές που προτείνει η εργοδοσία!

Ανάλογα σχέδια, όπως αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», έχουν δρομολογήσει η «Eurobank» (άμεσα) και η «Alpha Bank» (στα τέλη του έτους) «για μεταφορά των δανείων οριστικής καθυστέρησης ("κόκκινα") σε συνεργαζόμενες εταιρείες (κερδοσκοπικά funds) μαζί με τους εργαζόμενους από τα αντίστοιχα τμήματα (...) Ακόμη 2.000 περίπου συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν την ίδια σκληρή και αποφασιστική στάση των τραπεζιτών, μιας και η Πειραιώς "έδειξε το δρόμο" και "άνοιξε τις προοπτικές"».

Η επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες

Το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι η χειροτέρευση των όρων εργασίας. Η μεγάλη μείωση προσωπικού των τελευταίων ετών, που συνεχίζεται με τις αποσχίσεις και τις μεταφορές δραστηριοτήτων, οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, σε απλήρωτες υπερωρίες, στην αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού από «ενοικιαζόμενους» και συμβασιούχους εργαζόμενους κ.λπ. Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητά τους και τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτή, χάνουν το δικαίωμα να καλύπτονται για το σύνολο του εργάσιμου βίου τους από τις ΣΣΕ του κλάδου, όσο και εφόσον υπάρχουν, με αυξημένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον.

Παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με τη συρρίκνωση ή και απώλεια των συγκροτημένων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, κατάσταση που θα χειροτερεύσει για τον κλάδο και το σύνολο των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, ολοκληρώνοντας το έγκλημα του νόμου Κατρούγκαλου.

Για το ζήτημα αυτό, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέθεσε πρόταση για την κήρυξη απεργίας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, την οποία απέρριψε ασυζητητί η πλειοψηφία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το νομοσχέδιο!

Στην αντίπερα όχθη, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής βγαίνει μπροστά στη μάχη για την άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, έχοντας πάρει απόφαση για απεργία. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Τετάρτη 29/1.

Αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους

Ειδικότερα για τη Eurobank, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην τράπεζα, αναφερόμενο στο σχέδιο μετακίνησης, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι καλούνται να «διαλέξουν» μεταξύ: Της μετακίνησης στην FPS (την εταιρεία που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια) «απεμπολώντας το κατακτημένο δικαίωμά τους να θεωρούνται τραπεζοϋπάλληλοι, δηλαδή να διέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου μας για όσο καιρό υπογράφονται τέτοιες. Της νέας "εθελούσιας" (προσφορά της παρέμβασης του σωματείου), δηλαδή απόλυσης με μεγαλύτερη αποζημίωση, ή της παραμονής στην τράπεζα σε νέα θέση, έχοντας όμως πάνω από το κεφάλι μας την απειλή ότι αυτές οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και δεν επαρκούν για όλους.

Αρα, όπως και στην περίπτωση της Πειραιώς, η "επιλογή" είναι μία: 'Η πας στην FPS για να καταλήξεις στην "doValue" (σ.σ. ιταλική εταιρεία που έχει συμφωνηθεί να ελέγχει το 80% της FPS) και χάνεις τις συμβάσεις σου, ή απειλείσαι με απόλυση».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στη Eurobank καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Καμία απόλυση. Οι κλαδικές ΣΣΕ της ΟΤΟΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στη «Eurobank» και στη νέα εταιρεία («doValue»), είτε προέρχονται από την FPS είτε από τη Eurobank. Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα, να τοποθετηθούν άμεσα σε άλλη οργανική θέση, στον τόπο κατοικίας τους και σε θέση ανάλογη της προϋπηρεσίας τους.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ