Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΒΡΟΥΤΣΗ
Προαναγγελία των νέων αντεργατικών «εμβληματικών πρωτοβουλιών» για το 2020

Στο επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στα συνδικάτα και την απεργία

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο, νέα χτυπήματα στο λαό σηματοδοτούν οι «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που «τρέχει» η κυβέρνηση

INTIME NEWS

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο, νέα χτυπήματα στο λαό σηματοδοτούν οι «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που «τρέχει» η κυβέρνηση
Την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με «νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτηρίζουν, κορωνίδα των οποίων θα είναι τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα, δηλαδή η παραπέρα θωράκιση του νόμου - λαιμητόμου του Κατρούγκαλου και η ιδιωτικοποίηση σε πρώτη φάση των επικουρικών συντάξεων, ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση στο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για την περιβόητη «εξαμηνιαία αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου».

Η ίδια συνάντηση επιβεβαίωσε επίσης ότι στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης, την οποία συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται τα παραπέρα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Θωράκιση του νόμου - λαιμητόμου και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Χαρακτηριστικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε το Μαξίμου, πρώτο - πρώτο στη λίστα με τις «κύριες δράσεις» του υπουργείου Εργασίας για το 2020 βρίσκεται το «νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση υπογράμμισε: «Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων βδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά...».

Οι τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από τους χρονικούς ελιγμούς που φαίνεται ότι επιλέγει, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει στοχοπροσηλωμένα το νέο διπλό αντιασφαλιστικό χτύπημα:

  • Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται επί θύραις για τον ΕΦΚΑ, θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, ισχυροποιεί την εφαρμογή του, παραμερίζοντας και τα όποια νομικά εμπόδια είχαν προκύψει.
  • Με άλλο νομοσχέδιο μέσα στο 2020 (ήδη το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας), προχωρά και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τις εισφορές των ασφαλισμένων να παραδίδονται στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Με τον νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ και με ορισμένες επιμέρους προσαρμογές ως προπέτασμα καπνού, όπως η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης μόνο για όσους ασφαλισμένους καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω από 30 χρόνια (9.000 μέρες ασφάλισης), η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να σταθεροποιήσει όλες τις τεράστιες περικοπές και ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών χτυπημάτων. Εφαρμόζοντας στην πραγματικότητα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζει για δεκαετίες μπροστά ότι το σύστημα θα δίνει συντάξεις πτωχοκομείου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τις νέες γενιές. Κατοχυρώνει τη διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον στόχο που έμπαινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που επιφέρει αύξηση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων και αγροτών.

Αντίστοιχα, η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, που προβλέπει επίσης ο νέος νόμος, γίνονται για να διευκολυνθεί η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σε αυτήν τη βάση θα έρθει και η επόμενη «εμβληματική πρωτοβουλία» που ιεραρχεί η κυβέρνηση για φέτος, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο από το 2021 θα παραδώσει τις επικουρικές στα αρπαχτικά του χρηματιστηριακού τζόγου, χωρίς να δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Σταθερά στο στόχαστρο τα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα

Στις «κύριες δράσεις» του υπουργείου Εργασίας για το 2020 περιλαμβάνεται επίσης η κλιμάκωση της επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση, κάνοντας λόγο για... «εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού πλαισίου», όπως κομψά παρουσιάζεται η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και του κράτους του στα συνδικάτα και στο απεργιακό δικαίωμα.

Σε συνέχεια της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έφερε με τον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο νέες διατάξεις για τον ασφυκτικότερο έλεγχο των συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία, με τα «ηλεκτρονικά μητρώα» φακελώματος των συνδικάτων, τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για την υπονόμευση της λειτουργίας και της δράσης των συνδικάτων κ.ά.

Η προαναγγελία περαιτέρω «εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού πλαισίου» επιβεβαιώνει τη συνέχεια της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν ήδη προαναγγείλει νομοθετικές ρυθμίσεις παραπέρα χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος με επιβολή «προσωπικού ασφαλείας» σε επιχειρήσεις με «κοινωνικό ενδιαφέρον»!

«Κύριες δράσεις» για το 2020 που «κουμπώνουν» στα προηγούμενα χτυπήματα

Ο αντιλαϊκός προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας για το 2020 έρχεται να «κουμπώσει» στα αντεργατικά χτυπήματα που ήδη πρόλαβε να προσθέσει η κυβέρνηση στο β' εξάμηνο του 2019, όπως έκανε με τη θέσπιση εξαιρέσεων και όρων που διασφαλίζουν ότι ακόμα και όταν υπογράφονται κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα παρεμποδίζεται η επέκτασή τους στο σύνολο του κλάδου, όπως έγινε πρόσφατα με την κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Την πολιτική χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και των μισθών με εργαλείο τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό θα συμπληρώσει το σχέδιο για αναζωπύρωση των γνωστών προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία αποτελούν ένα επιπλέον κανάλι ενίσχυσης των επιχειρήσεων με φτηνό εργατικό δυναμικό αλλά και σταθερό όπλο στα χέρια επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την ανακύκλωση της ανεργίας και την παραπέρα εμπέδωση της τεράστιας «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εξασφάλισης νέων προνομίων στη μεγαλοεργοδοσία εντάσσεται και η αναφερόμενη «κύρια δράση» του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», οι οποίες υπό το πρόσχημα της τήρησης της αντεργατικής «νομιμότητας» θα τυγχάνουν πρόσθετων απαλλαγών και ενισχύσεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org