Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το λέει από μόνος του...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πόσο πιο ωμά θα μπορούσε να μιλήσει ο υπουργός Παιδείας, για να περιγράψει ότι το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά μετατρέπει τις σπουδές σε ένα αγοραίο εμπορικό προϊόν; Ρητορικό είναι το ερώτημα, γιατί ο κυνισμός του υπουργού ξεδιπλώθηκε ανεμπόδιστα σε προχτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη. Να τι είπε ο υπουργός: «Το κάθε ίδρυμα αν θέλει μπορεί να επιβάλλει και δίδακτρα ή να ζητήσει χορηγίες από την αγορά. Για πρώτη φορά, δηλαδή, έρχεται κοντά το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, με την ελληνική ή την ξένη αγορά». Και παρακάτω πρόσθεσε: «Οι συνεργασίες (σ.σ. ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων) υπήρχαν αλλά δεν υπήρχε η αυτοδύναμη δυνατότητα να πάνε ελληνικά Πανεπιστήμια και να αναπτύξουν στον αραβικό κόσμο, στη Ρωσία, στην Κίνα ή στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, δράσεις μεταπτυχιακών σπουδών αυτοδύναμες, από τις οποίες και θα ωφελούνται πολλαπλασιάζοντας τους πόρους τους, αλλά και θα εξάγουν την ελληνική τεχνογνωσία, αξιοποιώντας και τους Ελληνες του εξωτερικού».

Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε, αφού το λέει μόνος του: Τα μεταπτυχιακά θα είναι ένα εμπορεύσιμο είδος για τα ΑΕΙ, εντός κι εκτός συνόρων.

Η έρευνα έγινε εμπόρευμα...

«Η έρευνα έχει γίνει εμπόρευμα και επομένως τα επιστημονικά κριτήρια έχουν αντικατασταθεί με τα αγοραία κριτήρια των ανταγωνιστικών προγραμμάτων, που βέβαια όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν τη συνεργασία, αλλά αντίθετα την αποκλείουν, γιατί πώς είναι δυνατόν οι ανταγωνιστές να συνεργάζονται για το ποιος θα κερδίσει. Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως ερευνητές, και στο πλαίσιο αυτό ο καθένας από μας, ανάλογα με τα πιστεύω, τις ανάγκες, τις επιδιώξεις και τις αντιστάσεις του συμπεριφέρεται. Και όσον αφορά τις αντιδράσεις των κυβερνώντων που καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές τις θεωρώ τουλάχιστον υποκριτικές, γιατί είναι οι χτεσινές και οι σημερινές κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν αυτό το πλαίσιο, που μόνο με την ανατροπή του θα μπορέσει η επιστήμη και η έρευνα γενικότερα, και η σεισμολογία ειδικότερα, να παίξει τον πραγματικό κοινωνικό της ρόλο».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στην «Ελευθεροτυπία» (18-6-2008), σε ρεπορτάζ για τα κονδύλια που δίνονται στη σεισμολογική έρευνα.

Καταλαβαίνει, βέβαια, τώρα εύκολα κανείς το πόσο βολεύουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις (και της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα) οι διαμάχες μεταξύ των σεισμολόγων και η προγνωσιολογία. Επίσης, και το πόσο αποπροσανατολίζουν το λαό από το να διεκδικήσει ουσιαστικά έργα για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία της χώρας...

Καταδικάζουν σε πείνα τους φτωχούς

Στην απελευθέρωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων μαζί με τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων και το μάρμαρο το πληρώνουν πολύ ακριβά οι φτωχοί.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αυξηθούν κατά 236%, μέσα στην τελευταία πενταετία, τα ποσά που πλήρωσαν για εισαγωγή δημητριακών οι 82 φτωχότερες χώρες του κόσμου, από τις οποίες οι 69 στην Ασία και την Αφρική. Στην αντίθετη πλευρά τα μεγαλύτερα μονοπώλια του αγροτοβιομηχανικού κλάδου όπως η «Monsanto», η «Gargill» κ.ά. διπλασίασαν τα κέρδη τους την τελευταία χρονιά. Παρόμοια κερδοφορία έχουν και οι εγχώριες μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, που κυριαρχούν στους επιμέρους τομείς του κλάδου. Τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι ζημιώνονται και ποιοι ωφελούνται από τη λεγόμενη διατροφική κρίση και διαψεύδουν όσους ισχυρίζονται ότι η απελευθέρωση των αγροτικών προϊόντων με την ΓΚΑΤΤ και τον ΠΟΕ θα ευνοούσε τις φτωχές χώρες και τα λαϊκά στρώματα επειδή θα τους εξασφάλιζε φθηνά τρόφιμα και θα έλυνε το διατροφικό πρόβλημα. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων εκτιμάει πως αν συνεχιστεί η πολιτική που προκάλεσε τη λεγόμενη διατροφική κρίση, θα προστεθούν στο άμεσο μέλλον άλλα 100 εκατ. άνθρωποι στα 850 εκατ. που υποσιτίζονται. Είναι καιρός πλέον να αλλάξει το «κλίμα» ενάντια στην ανελέητη κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των χρηματιστηριακών κεφαλαίων, μια για πάντα.

Υπόθεση ρουτίνας...

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η δημοσιοποίηση διαφόρων «διατροφικών σκανδάλων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και ειδήσεις που θα έπρεπε να προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλους και κυρίως στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων, περνούν στα ...«ψιλά». Πολύ πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι με βάση έρευνα που διεξήγαγε, κατά την εμπορική περίοδο 2006 - 2007 εντοπίστηκαν κρούσματα σαλμονέλας στο 10,3% των σφαγμένων χοίρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των κρατών - μελών με τα κρούσματα σαλμονέλας σε ποσοστό 24,8%, με πρώτη την Ισπανία (29%). Σημειώνεται ότι η σαλμονέλα είναι από τις πιο διαδεδομένες τροφικές νόσους που πλήττει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το 2006 είχαν αναφερθεί 160.649 περιπτώσεις - δηλητηριάσεις ανθρώπων, που κατανάλωσαν τρόφιμα από ζώα προσβεβλημένα από σαλμονέλα. Βέβαια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μεταλλαγμένων, των «τρελών» αγελάδων, των ορυκτελαίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τόσων άλλων ανάλογων περιπτώσεων, «μερικές» περιπτώσεις σαλμονέλας στα χοιρινά θα πρέπει να θεωρείται ...υπόθεση ρουτίνας.

Προμηθέων τόποι

Πρόκειται για έμμετρα αφηγήματα. Οπως λέει η ίδια η συγγραφέας στην εισαγωγή: «Η "ανθρωπογονία" διαδικασία νομοτελειακή και αδιάκοπη, πορεύεται πολλές χιλιάδες χρόνια τον ανοδικό της δρόμο προς τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου, μέσα από το μόχθο, τον ιδρώτα, τα οράματα και τους αγώνες των ανθρώπων και των λαών. Οι Προμηθείς, σάρκα από τη σάρκα αυτών των λαών, γίνονται σύμβολα και θρύλοι στην αναμέτρησή τους με τους εκάστοτε τυράννους, αλλά και με τον εαυτό τους και οι τόποι που μαρτύρησαν σηματοδοτούν την ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας. Από τις εκατοντάδες "Προμηθέων Τόπους" της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας, επέλεξα συμβολικά δύο. Το Μονοδέντρι και το Μακρονήσι. Το Μονοδέντρι γιατί εκεί εκτελέστηκαν συντοπίτες και συγχωριανοί μου αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αντάρτες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, από τους φασίστες Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους... Το Μακρονήσι γιατί εκεί εφαρμόστηκε το πρώτο οργανωμένο πείραμα της νεότερης ιστορίας μας, από το δοσίλογο μοναρχοφασιστικό κράτος, με στόχο να συντρίψει, να "αναμορφώσει" και καθυποτάξει τη συνείδηση των ιδεολογικών του αντιπάλων, μέσα από την ταπείνωση και τη βία... Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που αναφέρονται, παρότι μυθοποιούνται, είναι αληθινά, ακριβώς όπως έχουν καταγραφεί από τους παρόντες στην εκτέλεση στο Μονοδέντρι, από τους ίδιους τους Μακρονησιώτες, από τους συντρόφους τους, αλλά και σε κρατικά αρχεία και έγγραφα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Λι Μιουνγκ-μπακ

Οσες φορές και να ζητήσει συγνώμη (πράγμα που έκανε δις μέσα σε λίγες βδομάδες...) ο νεοεκλεγείς Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Λι Μιουνγκ-μπακ, δεν πρόκειται να κατευνάσει τα πλήθη χιλιάδων διαδηλωτών πολιτών. Πλήθη, που μέρα - νύχτα, εδώ και δύο μήνες, διαμαρτύρονται άοκνα για την απόφασή του να επιτρέψει τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος μολονότι στη Ν. Κορέα θεωρείται ύποπτο για την ασθένεια των «τρελών αγελάδων».

Ομως, τα πλήθη των χιλιάδων Νοτιοκορεατών δεν καθησυχάζονται ούτε απ' τις προεδρικές συγνώμες, ούτε απ' τις προεδρικές υποσχέσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας», ούτε απ' τα προχτεσινά κόλπα του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης και αντικατάστασης συμβούλων για το θεαθήναι...

Το αμφίβολης ασφάλειας αμερικανικό βοδινό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της λαϊκής αγανάκτησης απ' τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στη νοτιοκορεατική κοινωνία μακροχρόνιες οικονομικές πολιτικές, οι οποίες ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και ισοπεδώνουν δικαιώματα εκατομμυρίων εργατών και αγροτών.

Γι' αυτό και δεν πείθει εύκολα η ομολογία του Προέδρου ότι ...αμάρτησε για τα δήθεν καλά της συναφθείσας «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Λι γελιέται εάν νομίζει ότι σάρωσε στις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη επειδή οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες συμφωνούσαν με τις καπιταλιστικές πολιτικές του προτάσεις. Οι διαδηλώσεις ίσως να τον βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει πως η νίκη του προήλθε απ' τις ψήφους διαμαρτυρίας για τα (ανάλογα...) πεπραγμένα του προκατόχου του...


Δ. Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ