Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους αύριο σε Αθήνα και Πειραιά

Με νέες κινητοποιήσεις αύριο, Πέμπτη, σε Αθήνα και Πειραιά οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων για τη λειτουργία των σχολείων μέσα στην πανδημία, για το δικαίωμά τους σε ανοιχτά ασφαλή σχολεία. Τα αυριανά μαθητικά ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στην πλατεία Κοραή, αντίστοιχα.

Με την πανδημία να φουντώνει και τον αριθμό των σχολείων και τμημάτων που παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπερνά τα 200 πανελλαδικά, οι μαθητές δηλώνουν πως «είναι αδιανόητο να λένε να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», γνωρίζοντας καλά πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά απέχει πολύ από την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας. «Παλεύουμε για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία - Κόψτε τις υποσχέσεις και την τρομοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με την υπουργό Παιδείας, κατά την οποία δεν πήρε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα που ενώνουν χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές απαντούν και στις πολύμορφες προσπάθειες τρομοκράτησής τους και καταστολής του αγώνα τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση μαθητών επί τέσσερις μέρες, μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεγαλώνουν τα προβλήματα και έρχονται νέα αντιδραστικά μέτρα
 • Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για τις σπουδές και ενάντια στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που ετοιμάζεται
 • Αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα

Με τα προβλήματα στις σχολές να διογκώνονται εν μέσω πανδημίας και την κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, να ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα, μια σειρά φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλούν σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ καταγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές: «Τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν. Διογκώνονται τα κενά σε καθηγητές. Τα διδακτικά κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση τώρα πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα, η δυσκολία σύνδεσης στις πλατφόρμες, η κακή ποιότητα ήχου και εικόνας συνεχίζονται, την ίδια ώρα που το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει εμάς και τις οικογένειές μας. Ακόμα και στις σχολές που έχουν ανοίξει δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εχουμε φτάσει σε σημείο να κινδυνεύσει μέχρι και η υγεία μας από τα 9ωρα που παρακολουθούμε μέσα από μια οθόνη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη φοιτητική μέριμνα. Εξακολουθούν να "τρέχουν" ενοίκια κάθε μήνα, ακόμα κι αν τα σπίτια είναι κλειστά, και παράλληλα έχουν συσσωρευτεί και τα χρέη από τους μήνες της καραντίνας. Οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση, ενώ δεν έχουν λύσει όλοι οι πρωτοετείς το ζήτημα της στέγασής τους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ποσά για νοίκια.

Την ίδια στιγμή η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζει νέες θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ανοίγει λιγότερες θέσεις από πέρυσι (...) Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που θα τα κάνει ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά και επαγγελματικά μας δικαιώματα».

Οι Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας για οργάνωση και συντονισμό της πάλης προκειμένου να ανοίξουν τώρα όλες οι σχολές. Απαιτώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών, αξιοποίηση όλων των χώρων των ιδρυμάτων για την εκπαιδευτική διαδικασία, δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας και τακτικές απολυμάνσεις, μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης, να μη χαθεί καμία κλινική, πρακτική ή εργαστήριο και να γίνουν διά ζώσης.

Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο!

«Η κυβέρνηση να ανοίξει με ασφάλεια τις σχολές αντί να ετοιμάζει νομοσχέδια που τις οδηγούν σε κλείσιμο!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αναφορικά με την κατάσταση που ζουν οι φοιτητές και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για νομοσχέδιο που «απελευθερώνει» πλήρως την αγορά προγραμμάτων σπουδών, ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, κύκλων κατάρτισης, κάθε είδους πιστοποιητικών, επί πληρωμή. Διευρύνει την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων και θεσπίζει παράλληλα προγράμματα σπουδών (joined degrees) ανάμεσα στα Τμήματα. Παράλληλα προσαρμόζει περαιτέρω τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε πρότυπα αγοράς - manager, βάζοντας τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος, να διοικούν.

«Η ενίσχυση της "αγοράς" τίτλων και πτυχίων στοχεύει στη μετατροπή των σπουδών μας σε κυνήγι σκόρπιων, ασύνδετων γνώσεων και δεξιοτήτων, με "ατομική ευθύνη" του φοιτητή. Οι - χωρίς επιστημονικά κριτήρια - αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που συμβαίνουν εδώ και χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, διασπώντας αναγκαίες και συνεκτικές γνώσεις που χρειαζόμαστε, μας αναγκάζουν να κυνηγάμε πανάκριβα σεμινάρια, πιστοποιήσεις, πτυχία και τίτλους μετά το πτυχίο, για να καλύψουμε κενά και να μαζέψουμε εφόδια για το επάγγελμά μας», σημειώνει το ΜΑΣ και προσθέτει ότι «οι αλλαγές προσθέτουν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της εξίσωσης των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μωσαϊκό διάσπαρτων διαβαθμισμένων πτυχίων και αποφοίτων, που όλο και διευρύνεται, ωφελεί μόνο τους μεγαλοεργοδότες και επιχειρηματικούς ομίλους, που αξιοποιούν αυτές τις διαφοροποιήσεις για να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω».

«Οι φοιτητές έχουμε πείρα, ξέρουμε πως το πανεπιστήμιο της αγοράς που χτίζουν τόσα χρόνια "έχει βαρέσει κανόνι" στην πανδημία!», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας «η κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα μέτρα για να γυρίσουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο!». Η ΕΓ του ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να βγουν μπροστά με τους συλλόγους τους, να συζητήσουν, να ενημερωθούν, να διαμορφώσουν τις διεκδικήσεις τους, οργανώνοντας πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις, δράσεις.

Παράλληλα, το ΜΑΣ αναφέρεται στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης με αντικείμενο 2.000 ανταποδοτικές υποτροφίες για επικουρικό διδακτικό έργο στα ιδρύματα. Τα χρήματα θα δοθούν μέσα από τους ΕΛΚΕ και θα απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. «Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτιμά την... αριστεία, στο όνομα της οποίας πίνει νερό εξαρχής! Βάζοντας νέους ανθρώπους, μόλις απόφοιτους, με 8 ευρώ την ώρα να μπαλώνουν τις τρύπες των συνταξιοδοτήσεων, της μη πρόσληψης του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού...», σχολιάζει το ΜΑΣ και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση φορτώνει τα σπασμένα στους νέους επιστήμονες, αντί να εξασφαλίσει την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού για τα ιδρύματα και να αντιμετωπίσει τις τραγικές ελλείψεις.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Νέα αγωνιστικά ραντεβού για μαθητές και φοιτητές αύριο και μεθαύριο.
 • Παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία πανεπιστημίων και άλλων χώρων Εκπαίδευσης, με αφορμή και τα κρούσματα που σημειώνονται.
 • Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση της Προσχολικής Αγωγής στο δήμο Θεσσαλονίκης.
 • Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία σημειώνει:

«Διανύοντας ήδη τον δεύτερο μήνα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα προβλήματα λειτουργίας έχουν συσσωρευτεί και τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν καν ανοίξει. Στο έδαφος της πανδημίας, ήδη προστίθενται στη λίστα της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς αδίδακτα μαθήματα, μη πραγματοποιημένες πρακτικές, εργαστήρια, κλινικές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, κανένα διαπιστωμένο πρόβλημα δεν έχει λυθεί, όπως η δυνατότητα πλήρους και για όλους πρόσβασης στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, η εξασφάλιση υγειονομικών μέτρων για τη διά ζώσης διδασκαλία, η απαιτητή έκτακτη χρηματοδότηση για την πρόσληψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, τον απαραίτητο εξοπλισμό αμφιθεάτρων και εργαστηρίων, τον συστηματικό καθαρισμό και απολύμανση των πανεπιστημιακών χώρων. Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης που συνειδητά κωφεύει στα αιτήματα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, ακόμα και στην καταγραφή των προβλημάτων από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, τα προβλήματα διογκώνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατές ούτε καν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι Γραμματείες των ΑΕΙ, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αδυνατούν να περάσουν βαθμολογίες εξεταστικών, να ανταποκριθούν στις δηλώσεις μαθημάτων των νέων εξαμήνων.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χώροι και συνεδριακά κέντρα των ΑΕΙ για τις ανάγκες της διδακτικής λειτουργίας, ενώ παραχωρούνται αφειδώς σε επιχειρήσεις για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τις επιταγές της επιχειρηματικότητας. Το κυβερνητικό μέτρο για 50 φοιτητές ανά θεωρητικό μάθημα μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι σε διδακτικό προσωπικό, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, αίθουσες και άλλες υποδομές, προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και λέσχες, που κυριολεκτικά αποτελούν εστίες μόλυνσης, χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση υγειονομικών μέτρων για την προστασία, την υγεία και ασφάλεια των φοιτητών. Παράλληλα, η διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αποψίλωση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, η αποδιάρθρωση των εργασιακών τους σχέσεων, δυσχεραίνει δραματικά σήμερα, ιδιαίτερα στο έδαφος της πανδημίας, τη διεξαγωγή των πανεπιστημιακών μαθημάτων. Αντί για προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης διδακτικού προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά με ανταποδοτικές υποτροφίες διάρκειας εξαμήνου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, αμειβόμενων μάλιστα πενιχρά, προκειμένου να καλυφθούν με πολύ υποβαθμισμένους όρους οι τυπικές προϋποθέσεις διά ζώσης διδασκαλίας. Ολα τα παραπάνω συνιστούν ευθεία υποβάθμιση του παρεχόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, αποτελούν νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

 • Να δοθεί άμεσα γενναίο έκτακτο κονδύλι στα ΑΕΙ της χώρας, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και πλήρη λειτουργία των θεωρητικών μαθημάτων, των εργαστηρίων, των πρακτικών και κλινικών.
 • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο, για την κάλυψη των απαιτήσεων της διδασκαλίας, με όρους μικρών - έως 50 ατόμων - τμημάτων. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, να στελεχωθούν πλήρως οι Γραμματείες των ΑΕΙ, οι βιβλιοθήκες και οι λοιποί διοικητικοί τομείς.
 • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων (συνεδριακά κέντρα, κατάλληλοι δημοτικοί και ιδιωτικοί χώροι) με την αντίστοιχη διαμόρφωσή τους, με ευθύνη υπουργείου, ώστε να πραγματοποιηθούν μαθήματα και εργαστήρια με αποφυγή του συγχρωτισμού.
 • Να εξασφαλιστεί η συστηματική και αναγκαία καθαριότητα και φροντίδα των φοιτητικών εστιών, ο εξοπλισμός τους με ατομικά μέτρα προστασίας. Αμεσα να επιταχθούν χώροι ξενοδοχείων και καταλυμάτων για να στεγάσουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες!

Ανακοίνωση προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Με μια σειρά σκίτσων που με το δικό τους τρόπο παρουσιάζουν τα αδιέξοδα των φοιτητών, έτσι όπως αυτά δημιουργήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η στέγαση ή η τηλεκπαίδευση, πλαισιώνει η ΚΝΕ την ανακοίνωσή της προς τους πρωτοετείς φοιτητές, στην οποία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση μας "δουλεύει"!

Λέει ότι έχει κάνει ό,τι μπορεί για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Είναι ψέμα!

Δεν έχουν κάνει τίποτα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα και με ασφάλεια.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Η δική μας "ατομική ευθύνη" είναι να απαιτήσουμε όσα δικαιούμαστε για τις σπουδές και τη ζωή μας!

Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες!

Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα - καθηγητές, αίθουσες, προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας - για να κάνουμε τα μαθήματά μας όπως πρέπει.

Να εξασφαλίσουν δωρεάν στέγαση, επαρκείς εστίες, επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές που μένουν σε άλλη πόλη.

Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς και οι οικογένειές μας!

Πάλεψέ το, δεν είσαι μόνος!

Εχεις το σύλλογό σου, σε αυτόν ενώνουμε τη δύναμή μας όλοι οι φοιτητές!

Ζήτα να ενημερωθείς για το τι "παίζει" με τη σχολή σου.

Μάθε τα αιτήματα των συμφοιτητών σου, τι οργανώνουν.

Ενωσε τη φωνή σου με όσους μοιράζεστε κοινές αγωνίες.

Ο αγώνας για να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει έχει ξεκινήσει!

Σε αυτόν τον αγώνα έχεις θέση κι εσύ!

Η ΚΝΕ θα είναι δίπλα σου!».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στις εστίες για τη λήψη μέτρων υγιεινής

Την καθυστέρηση στην ενημέρωση και τη λήψη μέτρων προστασίας για την υγεία των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αν και από την Παρασκευή έχουν βρεθεί δύο κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, όπως καταγγέλλει ο ΣΟΦΕΘ δεν έχει γίνει από πλευράς Πανεπιστημίου καμία κίνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της υγείας των φοιτητών, την ίδια ώρα που «η Πρυτανεία προκλητικά δηλώνει πως από την πρώτη στιγμή πάρθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Τα μέλη του ΣΟΦΕΘ πραγματοποίησαν δύο κινητοποιήσεις χτες στη διεύθυνση των εστιών και απέσπασαν δέσμευση για πραγματοποίηση απολύμανσης σήμερα. Παράλληλα καλούν τους οικότροφους φοιτητές να συμμετάσχουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. έξω από τις Α' ΦΕΘ.

Ο ΣΟΦΕΘ διεκδικεί:

Τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζομένους των εστιών, όπως και στους οικείους τους, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας.

Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν.

Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Να απολυμανθούν τώρα όλοι οι χώροι, ο διάδρομος, η λέσχη.

Να ανοίξει η δεύτερη διανομή φαγητού και να επεκταθεί η λειτουργία του ωραρίου του εστιατορίου, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σίτιση.

 • Σε κινητοποίηση με αντίστοιχα αιτήματα καλεί και ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής, σήμερα Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι, στη διοίκηση του Τμήματος, η οποία μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος κορονοϊού στη σχολή αποφάσισε να προχωρήσει με ημίμετρα, κλείνοντας τα εργαστήρια, χωρίς πρόβλεψη για απολυμάνσεις και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους φοιτητές.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένα κρούσματα σε χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας

Διεκδικήσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αμεσα μέτρα προστασίας της νεολαίας και συνολικά του λαού απαιτούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν αυξημένα κρούσματα σε ΚΔΑΠ, σχολεία και χώρους άθλησης.

Τονίζουν ότι η απόφαση της διοίκησης του δήμου να βάλει λουκέτο στους χώρους δεν είναι λύση, όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι με τους οποίους θα λειτουργούν όταν ξανανοίξουν. «Είναι προφανές ότι αν συνεχίσουν να υπάρχουν τα προβλήματα του συνωστισμού, της έλλειψης προσωπικού κ.λπ., θα προκύψουν και πάλι κρούσματα», σημειώνουν και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση του δημοτικού γυμναστηρίου της Νεάπολης, που βρέθηκε κυριολεκτικά να ασφυκτιά μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου και των γυμναστηρίων των Συκεών - λόγω έλλειψης προσωπικού - καθώς στράφηκαν σε αυτό όλοι οι αθλούμενοι.

Επίσης, σχολιάζουν την άρνηση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών για τα σχολεία, λογαριάζοντας την Υγεία ως κόστος.

Και νέα κρούσματα σε χώρους μόρφωσης

Στο μεταξύ, μετά τα σχολεία, τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, τις πανεπιστημιακές σχολές (ΤΑΦΑΑ και ΔΙΠΑΕ Σερρών), κρούσματα εμφανίστηκαν και σε ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, υπήρξε θετικό κρούσμα στο ΔΙΕΚ της Μοναστηρίου και το μόνο μέτρο που αναφέρθηκε ότι θα παρθεί, είναι να μπει σε καραντίνα το συγκεκριμένο τμήμα. Ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαιτεί απολύμανση όλου του κτιρίου, δωρεάν τεστ σε όλους τους σπουδαστές, μείωση των σπουδαστών ανά τμήμα κ.ά.

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει ότι τα συνεχόμενα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών σε σχολεία, πανεπιστημιακές σχολές, σχολές κατάρτισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές είχαν απόλυτο δίκιο με τις κινητοποιήσεις τους από την πρώτη μέρα έναρξης της χρονιάς.

Αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Δικαιώνονται τα αιτήματά τους για ολιγομελή τμήματα, πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και καθαριότητας, μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αφήσει απόλυτα εκτεθειμένη τη νέα γενιά στους χώρους μόρφωσης. Βάζει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και γονείς. Αρνείται να υλοποιήσει έστω και στο ελάχιστο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, την ίδια ώρα που συνεχίζει να δίνει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. (...)

Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές, η Περιφέρεια, οι πρυτανικές αρχές. Εχουν κλειστές τις πόρτες για τους μαθητές, τους φοιτητές και τα αιτήματά τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί απέναντι στον αγώνα τους. Δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες, ελάχιστες ενέργειες για την ασφάλεια στους χώρους μόρφωσης, όπως την παραχώρηση αιθουσών, προσωπικού καθαριότητας.

Η νεολαία της περιοχής μας ξέρει ότι δεν μπορεί να πάει άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά χαμένη! Γι' αυτό από την αρχή της χρονιάς διεκδικεί ανοιχτά σχολεία και σχολές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση, οι περιφερειακές, οι δημοτικές, οι πρυτανικές αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα φοιτητικών, σπουδαστικών συλλόγων και μαθητικών συμβουλίων.

Η υγεία και η μόρφωση της νεολαίας δεν μπορεί να παίζεται "στα ζάρια". Εδώ και τώρα:

 • Να υλοποιηθούν τα αιτήματα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους μόρφωσης της περιοχής, για αύξηση των δρομολογίων ΟΑΣΘ.
 • Να γίνεται άμεση απολύμανση ολόκληρης της εκπαιδευτικής μονάδας που προκύπτει κρούσμα.
 • Να χορηγηθούν δωρεάν ατομικά μέτρα προστασίας.
 • Να διεξάγονται δωρεάν μαζικά τεστ από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις εκπαιδευτικές μονάδες με ενεργό κρούσμα».
Ανησυχία και από κρούσματα σε ΙΕΚ

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους σπουδαστές του ΙΕΚ Χαϊδαρίου ο εντοπισμός κρούσματος κορονοϊού στη σχολή και οι χειρισμοί που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, η διοίκηση έβγαλε χτες το απόγευμα ανακοίνωση ότι δύο τμήματα δεν θα λειτουργούσαν, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα άλλο. Αφού έφτασαν οι υπόλοιποι σπουδαστές στη σχολή, έμαθαν ότι πρόκειται για κρούσμα και ότι θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα, χωρίς ωστόσο σε αυτά να προβλέπεται η διενέργεια τεστ, χωρίς να έχει γίνει απολύμανση κ.λπ.

Αντίστοιχα, σε αναστάτωση βρίσκονται οι σπουδαστές του ΙΕΚ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», που μετά τον εντοπισμό κρούσματος έχει κλείσει, χωρίς οι σπουδαστές να έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα ξανανοίξει και τι θα γίνει με το εξάμηνό τους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φιάσκο η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο δήμο

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής
Το απόλυτο φιάσκο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στο δήμο και καλεί σε δυνάμωμα της λαϊκής διεκδίκησης προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του δήμου, για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καταστούν δυνατές η αναγκαία μεταστέγαση νηπιαγωγείων σε σύγχρονες υποδομές και η κατασκευή σύγχρονων αιθουσών σε όλη την πόλη, για την ουσιαστική και πραγματική λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η καθολική σχεδόν ανεπάρκεια για αίθουσες νηπιαγωγείων (με καταγεγραμμένες 70 αίθουσες λιγότερες από τις ελάχιστες αναγκαίες για τον πληθυσμό των νηπίων), πολύ δε περισσότερο για αίθουσες με επαρκή χώρο, σύγχρονες και συμβατές με τις επιστημονικές προδιαγραφές, για χώρους αυλών και χώρους δραστηριοτήτων, έχει σαν συνέπεια να "πετιούνται" τα νήπια σε κοντέινερ μέσα στις αυλές ή να στριμώχνονται σε αίθουσες γυμναστηρίων, εργαστηρίων κ.λπ. άλλων σχολικών συγκροτημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι η δίχρονη υποχρεωτική να υλοποιείται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τα νήπια, μέσα σε άθλιες εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και στα υπόλοιπα σχολεία, που αποστερούνται τους χώρους τους με τις συστεγάσεις αιθουσών και αυλής.

Βαριές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης

Η κατάσταση αυτή είναι άμεση συνέπεια και χειροπιαστή απόδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων: Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έχουν αποχαρακτηριστεί 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, "λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου". Οι 15 από αυτούς αφορούν νηπιαγωγεία... Την ίδια στιγμή, περίπου το 10% των νηπιαγωγείων λειτουργούν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις (λυόμενα ή μισθωμένα ακίνητα εκτός νομοθετημένων προδιαγραφών) για χρόνια.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η κρατική χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί κατά ποσοστό 70%. Αν κανείς "ακολουθήσει το χρήμα", θα δει ότι αυτές οι περικοπές έχουν μετουσιωθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια που γέμισαν τις τσέπες του κεφαλαίου, ως φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών και κάθε είδους δωράκια. Είναι χρήματα που πληρώνει ο λαός, με άμεση και έμμεση βαριά φορολογία, και δεν αξιοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του, αλλά μόνο γιγαντώνουν τα κέρδη ελάχιστων.

Βαριές ευθύνες φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μολονότι θεσμοθέτησαν τη δίχρονη υποχρεωτική και παρόλο που γνώριζαν την εκρηκτική κατάσταση στις σχολικές υποδομές, δεν φρόντισαν να δώσουν μια δεκάρα παραπάνω στους δήμους γι' αυτόν το σκοπό, δεν νομοθέτησαν για να λυθούν χωροταξικά, ρυμοτομικά ζητήματα που να "λύνουν τα χέρια" για την κατασκευή σχολικών χώρων, απεναντίας δεν ολιγώρησαν π.χ. για το ειδικό χωρικό σχέδιο της ΔΕΘ.

Οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν το δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και παλιότερα οι νομαρχίες, έχουν επίσης βαριά ευθύνη. Γιατί είχαν τελευταία προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται πια πως ούτε τους πόρους που τους στέρησαν απαίτησαν, ούτε ανέδειξαν στο λαό της πόλης το μέγεθος των αναγκών: Αντίθετα, επέλεξαν και επιλέγουν να εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική, να αδιαφορούν για έργα που μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, να στηρίζουν πολιτικά και πρακτικά μια ανάπτυξη για τους λίγους που κερδοφορούν σε βάρος των πολλών - όσο σακατεύεται η δημόσια Εκπαίδευση, εξάλλου, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν κάθε είδους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Να τι σημαίνει συγκεκριμένα η "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας"...

Περισσεύουν οι επικοινωνιακές φανφάρες

Εξάλλου, όταν το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό περισσεύουν οι επικοινωνιακές φανφάρες: Η διοίκηση Ζέρβα π.χ., γυρεύοντας να απαντήσει στη δικαιολογημένη αγανάκτηση για το μπάχαλο στα νηπιαγωγεία, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι "προχωρά" η κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, στο κτίριο που κατασκευάζεται στην Αγρα (Β' Διαμέρισμα) και σε αυτό που δημοπρατήθηκε στη Λάχανα (Κ. Τούμπα). Κρύβει ωστόσο ότι αυτά τα έργα προορίζονται και είναι δεσμευμένα αποκλειστικά για τη μεταστέγαση ήδη λειτουργούντων (σε ακατάλληλες ή ανεπαρκείς εγκαταστάσεις) νηπιαγωγείων (του 47ου και του 21ου Νηπιαγωγείου αντίστοιχα). Αλλα τρία προγραμματισμένα έργα για νηπιαγωγεία - των οποίων ο χρόνος έναρξης της κατασκευής είναι ακόμα άδηλος - επίσης προορίζονται για να μεταστεγαστούν κάποια που ήδη λειτουργούν σε ακατάλληλες αίθουσες, στη Μακεδονίας και τα τροχιοδρομικά για τα 67ο - 78ο και 76ο - 99ο Νηπιαγωγεία αντίστοιχα, και στην Ελλης Αλεξίου για τη μεταστέγαση του 1ου - 2ου Τριανδρίας. Το ίδιο ισχύει και για πέντε (σε Α', Γ' και Δ' Διαμέρισμα) διαδικασίες απαλλοτρίωσης χώρων οι οποίοι επίσης προορίζονται για μεταστεγάσεις, όμως καρκινοβατούν από την περίοδο 2004 - 2008. Πρόκειται για έργα που δεν έχει ακόμα χρηματοδοτήσει η - κρατική - ΚΤΥΠ.

Προφανώς είναι σημαντικό να πάψουν να λειτουργούν τα παραπάνω νηπιαγωγεία σε χώρους απαρχαιωμένους και ανεπαρκείς, και είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης ο δήμος και κάθε εμπλεκόμενος κρατικός φορέας να "τρέξουν" τις διαδικασίες και να πιέσουν την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση. Αλλά δεν πρόκειται για καινούργιες αίθουσες που θα επιτρέψουν να μπει τέλος μια ώρα αρχύτερα στο αίσχος των κοντέινερ. Ακόμα και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω έργα, ο απόλυτος αριθμός των αιθουσών νηπιαγωγείων θα παραμείνει ίδιος και θα εξακολουθούν να λείπουν 70 αίθουσες. Δεν προσφέρονται επομένως για να "χρυσώσουν το χάπι" της σημερινής αθλιότητας...

Πρόταση που απαντά στις σημερινές ανάγκες

Είναι αναγκαίο άμεσα, τώρα, να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του δήμου για αύξηση της χρηματοδότησης και πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού (π.χ. καθαρίστριες) προσωπικού, ώστε να γίνει δυνατή όχι μόνο η αναγκαία μεταστέγαση νηπιαγωγείων σε σύγχρονες υποδομές, αλλά και η κατασκευή σύγχρονων αιθουσών σε όλη την πόλη, για την ουσιαστική και πραγματική λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Να προχωρήσουν ΤΩΡΑ:

-- Η επαναχρησιμοποίηση του τέως Δημοτικού Σχολείου στην οδό Αγίου Δημητρίου 125 ως 3θέσιου νηπιαγωγείου.

-- Η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου - Καρακάση, που χρησιμοποιείται ως εργοτάξιο, για την κάλυψη των ιδιαίτερα μεγάλων αναγκών της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

-- Οι διαδικασίες για την απόκτηση - απαλλοτρίωση των ιδιωτικών ακινήτων που εμπίπτουν εντός 2 θεσμοθετημένων χώρων στη Λεωτυχίδου (3η Δημοτική Κοινότητα) και στην Ευβοίας (στην 4η ΔΚ).

-- Η παραχώρηση από το Δημόσιο, όπως προβλέπεται, των ακινήτων: Περίανδρου - Αρσινόης (3η ΔΚ), Ιβηρίδος - Ιβίσκου (4η ΔΚ), Μ. Κάλλας - Λασκαράτου και Κηφισιάς (5η ΔΚ).

-- Η απαλλοτρίωση των ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός θεσμοθετημένων χώρων νηπιαγωγείων στις περιοχές Πραξαγόρα (4η ΔΚ), Αδ. Κοραή (5η ΔΚ) και πλατεία Τερψιθέας (3η ΔΚ).

-- Η απαλλοτρίωση των αμιγώς ιδιωτικών ακινήτων στις οδούς Πηνειού - Μαβίλη Γλάδστωνος και Κεφαλληνίας - Ανδ. Γεωργίου (2η ΔΚ), Ηγουμένου - Δημοκρίτου και Ολυμπιάδος - Σοφοκλέους (3η ΔΚ), Αλ. Σταύρου - Αλκμήνης και Αλ. Σταύρου - Δανιόλου (5η ΔΚ).

-- Η κατασκευή του νηπιαγωγείου που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ οδού Αδαμίδου και παρόδου Μ. Ασίας, που παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στον ΠΑΟΚ για την ανέγερση νέου γηπέδου.

-- Στην περιοχή της Μαλακοπής η ανέγερση νέων κτιρίων για το 113ο Νηπιαγωγείο, είτε στην οδό Σπανού είτε σε οικόπεδο του δήμου στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Περραιβού, και για το 23ο Νηπιαγωγείο σε χαρακτηρισμένο οικόπεδο στην περιοχή του Χαρίσειου Γηροκομείου.

-- Η παραχώρηση, δωρεάν από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, έκτασης 3.300 τ.μ. που βρίσκεται στο χώρο των στρατιωτικών σχολών στην Πανεπιστημιούπολη και είναι θεσμοθετημένη από το 1978 ως χώρος σχολείου, όπου μπορεί να ανεγερθεί επίσης 6θέσιο νηπιαγωγείο».

«Η Μάνα στον Μπρεχτ»

Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για φέτος στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), τη Δευτέρα 26/10, στις 19.00, στο χώρο της αυλής. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η Μάνα στον Μπρεχτ».

Μέσα από την εκδήλωση, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές γύρω από το έργο του κορυφαίου διανοητή, δραματουργού, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και να προμηθευτούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Ο Μπρεχτ έχει ασχοληθεί πολύ με τη φιγούρα της μάνας στο έργο του, τόσο στην ποίηση όσο και στη δραματουργία του. Η μάνα μάλιστα πρωταγωνιστεί σε πολλά από τα θεατρικά του. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας δείχνει πως η προσωπικότητα της μάνας και το περιβόητο «μητρικό ένστικτο» είναι συνάρτηση των κάθε φορά ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών.

Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή του έργου «H Μάνα», μια σπάνια κινηματογραφημένη παράσταση του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», του θεάτρου του Μπρεχτ, με την Ελένε Βάιγκελ στον ρόλο της Μάνας. Το γνωστό έργο ολοκληρώθηκε από τον Μπρεχτ το 1931. Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά στο Βερολίνο τον Γενάρη του 1932, στην επέτειο του θανάτου της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Στην υπόθεση πρωταγωνιστεί η επαναστάτρια Πελαγία Βλάσοβα από το Τβερ. Μέσα από την πορεία διαμόρφωσης ταξικού κριτηρίου και συνειδητοποίησης του ρόλου της, η Πελαγία Βλάσοβα από μάνα του Πάβελ γίνεται μάνα κοινωνική, ένα συλλογικό σύμβολο, που έχει για παιδιά της όλα τα παιδιά, που τα αγαπά, τα υπερασπίζεται και τα προστατεύει, ακόμη κι όταν χάνει το δικό της...

Η είσοδος θα τηρηθεί με σειρά προτεραιότητας λόγω των μέτρων προστασίας της υγείας. Δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση στο τηλέφωνο 2108823674.

Διαδικτυακή εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Οι Οργανώσεις Κεντρικής Ευρώπης της ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. (6 μ.μ. Ελλάδας), διαδικτυακή εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Με το ΚΚΕ μπροστά για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».

Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom. Οποιος θέλει να την παρακολουθήσει, μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/3866067384.

Ο ιδρυτής του «Faceboοk» χρηματοδοτεί καμπάνια για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Facebook», χρηματοδοτεί με 500.000 δολάρια την καμπάνια για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στο Ορεγκον των ΗΠΑ. Στο Ορεγκον, ήδη από το 2015 είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης, ενώ πριν από τη νομιμοποίησή της επιτρεπόταν η χρήση 680 γραμ. κάνναβης μόνο σε όποιον λάμβανε διάγνωση από ιατρό ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες. Σήμερα, στο Ορεγκον η αγορά κάνναβης έχει αναπτυχθεί γύρω από ένα δίκτυο καταστημάτων και ιδιωτικών κλινικών.

Τι μαρτυρούν τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Παρακολούθησης των Ναρκωτικών του ΟΗΕ (UNODC, 25/6/2020) για τις ΗΠΑ:

 • Η κερδοφορία από τη λιανική πώληση κάνναβης αυξήθηκε κατά 35% το 2019, φτάνοντας τα 12 δισ. δολάρια.
 • Καθημερινοί χρήστες κάνναβης είναι το 8,8% της ηλικιακής ομάδας 15-64 ετών και το 4,7% των 18χρονων.
 • Τη δεκαετία 2009-2018 έχει διπλασιαστεί η καθημερινή χρήση κάνναβης, ως αποτέλεσμα της νομιμοποίησής της σε όλο και περισσότερες πολιτείες.
 • Τη δεκαετία 2009-2018 έχουμε διπλασιασμό των μαθητών που εξαρτώνται από την κάνναβη και ζητούν βοήθεια από θεραπευτικό πρόγραμμα (από 9% το 2009 σε 17% το 2018).

Κύριος παράγοντας της νομιμοποίησης της κάνναβης είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στόχος είναι η νομιμοποίηση της ευφορικής της χρήσης, διότι απευθύνεται σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα τα μονοπώλια παραγωγής και εμπορίας κάνναβης στρέφονται και στα συνθετικά ναρκωτικά με συστατικά της κάνναβης (THC και CBD).

Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτή που «κινεί» και τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών, με πρόσχημα την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τους, και η κάνναβη παίζει το ρόλο του «πολιορκητικού κριού». Ηδη στην Ολλανδία, πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει νομοσχέδια για νομιμοποίηση των συνθετικών ναρκωτικών, έχοντας την πείρα από την τεράστια κερδοφορία της χώρας από τον ναρκωτουρισμό.

Τι στηρίζει λοιπόν ο κος «Facebook»; Χρηματοδοτεί την καμπάνια για το νόμο 110 που υποστηρίζει η «Συμμαχία Πολιτικής για τα Ναρκωτικά» στις ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 3,4 εκατ. δολάρια την καμπάνια που προωθεί τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών, προτείνοντας η κατοχή και η μικρή εμπορία ηρωίνης και κοκαΐνης ουσιαστικά να μην αποτελούν αδίκημα, αλλά να υπόκεινται σε ποινή με διοικητικό πρόστιμο 100 δολάρια.

Οταν τεράστιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως το «Facebook», χρηματοδοτούν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, σίγουρα δεν έχουν ως κίνητρο τη μείωση της χρήσης και της εξάρτησης από αυτά, αλλά βλέπουν επενδυτικό ενδιαφέρον στη νόμιμη παραγωγή και εμπορία. Τα ναρκωτικά στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα που αποφέρει τεράστια κερδοφορία, γι' αυτό πρώτα πρέπει να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση. Σ' αυτήν τη νομιμοποίηση στη συνείδηση ιδιαίτερο ρόλο παίζουν σήμερα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες, που προβάλλουν τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής.

Κατά τ' άλλα, το «Facebook» ήταν αυτό που «κατέβαζε» διαφημίσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με την αιτιολογία της πολιτικής διαφήμισης που σχετίζεται με «κοινωνικά θέματα που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ή κάνουν αναφορές σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα νομοθετήματα», είτε με την αιτιολογία της προώθησης ψυχαγωγικών ναρκωτικών.


Π. Κ.

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δραστηριότητες για την 28η Οκτωβρίου και την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα οργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με την οποία επιδιώκει την επαφή και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από τα συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την οργάνωση του αγώνα σήμερα. Η δραστηριότητα αυτή θα κορυφωθεί το Σάββατο 31 Οκτώβρη με μαζική πικετοφορία στις 12 μ. στο κέντρο της πόλης, για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη: Στις 19.00, στην αίθουσα 4 ΟΠΕ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, εκδήλωση με τίτλο «Συμπεράσματα για τη συνταρακτική δεκαετία του 1940: Οι λαοί θα νικήσουν!». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, και ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 20.00, στα σκαλιά της ΣΘΕ του ΑΠΘ, προβολή ταινίας. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Στις 19.00, η ΟΒ Λιτόχωρου διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στα γραφεία του ΚΚΕ στο Λιτόχωρο.

Σάββατο 24 Οκτώβρη:

-- Στις 11.30, από την Οσία Ξένη θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος των Μαθητικών ΟΒ Ε' Διαμερίσματος.

-- Στις 11.30, από το Αγαλμα Βενιζέλου θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος των Μαθητικών ΟΒ Κέντρου και Τούμπας.

-- Στις 12.30, οι Μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν ιστορικό περίπατο που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους.

-- Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης διοργανώνει ιστορικό περίπατο στον Χορτιάτη. Αναχώρηση με λεωφορεία στις 8.30, από το Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στις 18.00, οι Μαθητικές ΟΒ της Κατερίνης οργανώνουν ιστορικό περίπατο στην πόλη της Κατερίνης.

Κυριακή 25 Οκτώβρη:

-- Στις 12.30, οι Μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν ιστορικό περίπατο που θα ξεκινήσει από το Γεντί Κουλέ στις Συκιές.

-- Στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, θα γίνει εκδήλωση - προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Στις 19.00, στον πεζόδρομο Καλαμαριάς οι Μαθητικές ΟΒ της Καλαμαριάς διοργανώνουν παιχνίδια για μαθητές «μάθε την αλήθεια, πάλεψε για αυτήν».

Πέμπτη 29 Οκτώβρη: Στις 19.00, στην αυλή του ΠΑΜΑΚ, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της περιόδου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Παρασκευή 30 Οκτώβρη:

-- Στις 19.00, οι μαθητές της Θέρμης διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Οι ναζί στη φυλακή. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό συνεχίζεται» και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

-- Στις 19.00, οι μαθητές στα Λύκεια Καλαμαριάς διοργανώνουν σύσκεψη με το ίδιο θέμα και την προβολή.

Κυριακή 1 Νοέμβρη: Στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, οι Μαθητικές Οργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ