Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, και Παντελή Καλαβρέζο, μέλος του ΚΣ, βρέθηκε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ (8 και 9 Γενάρη 2022) με σύνθημα «Πιο μαζικά - πιο μαχητικά. Με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της».

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Θ. Σγούρος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «μόνο η πάλη των εργαζομένων όλου του κόσμου, η λαϊκή πρωτοβουλία, η οργάνωση, η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!».

Την Παρασκευή 7 Γενάρη η ΕΔΟΝ διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο με θέμα «Η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση των Οργανώσεών μας στο μαζικό κίνημα», όπου εκ μέρους της ΚΝΕ τοποθετήθηκε ο Π. Καλαβρέζος.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πραγματοποίησε επίσης διμερείς συναντήσεις τόσο με την ΕΔΟΝ, όσο και με αντιπροσωπείες άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Κατά την τελευταία μέρα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν ομόφωνα το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και τα ψηφίσματα για τη διεθνή κατάσταση, την τουρκοκυπριακή νεολαία, το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας, το ψήφισμα για την πάλη ενάντια στον φασισμό και η Οικονομική Εκθεση.


Επίσης, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, ενώ κατά το κλείσιμο των εργασιών απευθύνθηκε με ομιλία του προς τους συνέδρους ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στο διήμερο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλες τις Τομεακές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας και πάνω από 20 εκπρόσωποι από οργανώσεις νεολαίας - μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Η πρώτη Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, για να εκλέξει τον Γενικό Γραμματέα, τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα, την Κεντρική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

***

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της ΚΝΕ στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΟΔΝ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες αντιπρόσωποι,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΕΔΟΝ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη νεολαία της Κύπρου, στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές και τους μαθητές, στον αγώνα της για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο που απεργάζονται για την Κύπρο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.


Στηρίζουμε τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Συνέδριό σας διεξάγεται μέσα στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες του νέου κύματος της πανδημίας παγκόσμια. Οξύνεται η επιθετικότητα των μονοπωλίων εις βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, γενικεύοντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον μισθό, αυξάνοντας τις τιμές στο ρεύμα, στη λαϊκή κατοικία. Τσακίζονται τα δικαιώματα στη δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.

Από όλες τις εξελίξεις φωτίζεται η μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Από τη μία οι τεράστιες δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και από την άλλη η "κανονικότητα" του καπιταλιστικού συστήματος, που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που - όπως και οι προηγούμενες - θα κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, εκατομμύρια θα στραφούν ξανά στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Αυτό εξυπηρετούν οι επιθετικές Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα έχουμε πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί εδώ και 2,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, από αυτή που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, όπως και από τις κυβερνήσεις του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Αποδείχθηκε ότι καμία αστική κυβέρνηση - νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

"Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!".

Με τον αγώνα του για μια κοινωνία όπου τα όνειρα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία θα μπορέσουν τελικά να εκπληρωθούν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη, στον κόσμο.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εντείνουν τον αντικομμουνισμό, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η ΚΝΕ αντλεί γνώση και πείρα από τις μελέτες που διεξάγει το ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, προκειμένου να γίνουμε πιο ικανοί στη μάχη για τον σοσιαλισμό σήμερα.

Σε αυτήν τη μάχη αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Κομμουνιστικών Νεολαιών, η ανάγκη να μετρήσουμε βήματα στην ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Μόνο η πάλη των εργαζομένων όλου του κόσμου, η λαϊκή πρωτοβουλία, η οργάνωση, η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανταπόκριση από τη συμμετοχή της ΚΝΕ στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ
  • Εκλογές στον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής στη Λάρισα - Κάλεσμα των υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»
  • Φάκελος «Φοιτητικές Εστίες»: Ρεπορτάζ από τις Εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Το «κόκκινο Αερόστατο» υποδέχεται το 2022 με νέο διπλό τεύχος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στις προτεραιότητες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τη στιγμή που εξακολουθεί να μην αφουγκράζεται τις αγωνίες των φοιτητών και εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα διασφάλισης της υγείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την κάλυψη των χρόνιων αναγκών των πανεπιστημίων, για τα προβλήματα που δημιουργεί ήδη η επιχειρηματική λειτουργία τους, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στην προώθηση νέων αντιδραστικών αλλαγών.

Οπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας - μέσα στην πανδημία - αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε αυτό σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα.

Και πώς να μην αποτελεί προτεραιότητα, αφού ήδη η κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει καταστήσει σαφές ότι στόχος της είναι το ακόμα πιο στενό δέσιμο των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και η επέκταση της λειτουργίας των ίδιων των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων. Οπως θυμίζει και η υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ο πρώτος νόμος αφορούσε την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την «αξιολόγηση». Ο δεύτερος, που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, με κλειστά σχολεία και σχολές και εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων, αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου την πρώτη χρονιά εφαρμογής της, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια και τους κόφτες στις σπουδές, μαζί με άλλα αντιδραστικά μέτρα για όλη την Εκπαίδευση. Ο πιο πρόσφατος νόμος αφορά τις εταιρείες - τεχνοβλαστούς (spin - off), με στόχο να άρει εμπόδια στην εμπορευματοποίηση της ερευνητικής διαδικασίας και σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το νέο νομοσχέδιο θα αφορά τα πανεπιστήμια και τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). «Στόχος μας, πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή, με πιο συλλογική και εξωστρεφή διοίκηση, με ενισχυμένη διαφάνεια και αξιοκρατία», επανέλαβε η υπουργός, επιχειρώντας να δώσει θετική χροιά στις επερχόμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των αλλαγών, έκανε λόγο για δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, «διευκόλυνση ερευνητικών συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», «αναμόρφωση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού», και για επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σπουδών και πτυχίων, και εντονότερη διασύνδεση με την αγορά...

Οπως εξήγγειλε μέσα από τη συνέντευξη, το υπουργείο το επόμενο διάστημα θα στείλει επιστολή προς τους πρυτάνεις με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους βασικούς άξονες για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Πέρα από υποσχέσεις για αναβάθμιση, η βασική στόχευση των αλλαγών που προωθούνται αποκαλύπτεται και από τα ίδια τα κριτήρια όπου θα βασίζεται η αναδιάρθρωση και στα οποία αναφέρθηκε η Ν. Κεραμέως: α) Στα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, β) στη μελέτη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της αγοράς, και γ) στις προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων. Κάνοντας καθαρό ότι και αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται για την προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά για μεγαλύτερα και γρηγορότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα στήριξης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για ζωντανό, μαχητικό Φοιτητικό Σύλλογο

Από κινητοποίηση του ΣΦ Ιατρικής Λάρισας τον περασμένο Νοέμβρη
Από κινητοποίηση του ΣΦ Ιατρικής Λάρισας τον περασμένο Νοέμβρη
Σήμερα από 7.30 π.μ. έως 7 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου Κατσίγρα πραγματοποιούνται οι εκλογές στον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας, μετά από απόφαση που έλαβαν οι φοιτητές σε Γενική Συνέλευση στις 7 Δεκέμβρη, με δεδομένο ότι οι τελευταίες εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί στις 10/4/2019 και τα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφοίτησαν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Ετσι, στο πλαίσιο και των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύχθηκαν από τους φοιτητές της Ιατρικής για την ασφαλή λειτουργία της Σχολής, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το «foundation year» και μια σειρά από άλλα ζητήματα, προέκυψε και η ανάγκη καλύτερης συγκρότησης του Συλλόγου, μέσα και από την εκλογή νέου ΔΣ.

Οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» καλούν τους φοιτητές να την ενισχύσουν, να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης για τα δικαιώματά τους, να διαμορφώσουν καλύτερους όρους μέσα στις σχολές για τον αγώνα τους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι την περασμένη χρονιά «τόσο στη Λάρισα όσο και πανελλαδικά, μπήκαμε μπροστά για να οργανώσουμε τους μεγάλους και ουσιαστικούς αγώνες για να ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμιά μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή όλων των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων. Στη Λάρισα συγκεκριμένα, στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, οργανώσαμε αγώνες για την επιστροφή στις σχολές μας και στις κλινικές μας ασκήσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας και φέτος, ακόμα πιο δυναμικά. Τους τρεις τελευταίους μήνες καταφέραμε να συντονιστούν πανελλαδικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ιατρικών Σχολών, ενάντια στις καινούργιες βλέψεις του ΚΕΣΥ, και οργανώσαμε συλλογικά τη δράση μας, με αποτέλεσμα το foundation year, έτσι όπως είχε παρουσιαστεί, να μη θεσμοθετηθεί. Πήγαμε κόντρα στη στάση που διαιώνιζε η ΔΑΠ, με αδρανοποίηση του Συλλόγου απέναντι σε κάθε θέμα που αφορούσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να ζωντανέψουμε και πάλι τον Φοιτητικό μας Σύλλογο και να φωτίσουμε τη διεκδικητική και αγωνιστική του πλευρά (...). Για τον ίδιο λόγο, ως μελλοντικοί γιατροί, στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των υγειονομικών και των μελλοντικών μας συναδέλφων για ένα σύγχρονο, δωρεάν, δημόσιο σύστημα Υγείας που να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας, αλλά και των ασθενών μας».

Η τραγική κατάσταση γίνεται «πάσα» για υπερκέρδη επιχειρηματικών ομίλων μέσω ΣΔΙΤ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τα ρεπορτάζ από τις Φοιτητικές Εστίες, συνομιλώντας με φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Θράκη και τις εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Εκεί, φοιτητές μάς μίλησαν για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ...ελάχιστοι που κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στις εστίες, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της πολιτικής υποβάθμισης που τη συνοδεύει. Μάλιστα, το ΔΠΘ φαίνεται να έχει ανοίξει ήδη τον δρόμο για την παραπέρα είσοδο των ιδιωτών στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και με εξασφαλισμένα κέρδη για δεκαετίες από την κατασκευή εστιών και άλλων δομών μέσω ΣΔΙΤ.

Ελάχιστες εστίες ακόμα και χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα

Η Κομοτηνή έχει πλέον γύρω στους 7.000 ενεργούς φοιτητές. Φέτος, περίπου 100 φοιτητές ήταν αυτοί που κατάφεραν να πάρουν ένα δωμάτιο στις εστίες, που αριθμούν σχεδόν 700 δωμάτια. Τον προηγούμενο χειμώνα οι διαθέσιμες κλίνες του ΔΠΘ στην πόλη μειώθηκαν, καθώς το πανεπιστήμιο έπαψε να νοικιάζει τα 110 δωμάτια του κτιρίου «Ευκτήμων». Με πρόσχημα ότι τα μαθήματα γίνονταν πλέον μέσω τηλεκπαίδευσης, η πρυτανεία είχε απομακρύνει τους φοιτητές από τα δωμάτιά τους εκεί, παρά το γεγονός ότι δεκάδες ήταν αυτοί που παρέμειναν σε αυτές και στη συνέχεια, επικαλούμενη την ανάγκη περιορισμού των εξόδων, δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τον ιδιώτη στον οποίο ανήκουν τα δωμάτια.

Το συγκρότημα των εστιών στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με την κατάσταση των κτιρίων. Η θέρμανση και η παροχή ζεστού νερού δεν είναι πάντα εξασφαλισμένες, ενώ υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τη μούχλα σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια. Αυτή την περίοδο περισσότερα από 20 δωμάτια είναι ακατοίκητα στις εστίες καθώς είναι ακατάλληλα. Ενας φοιτητής που παίρνει δωμάτιο στις εστίες, καλείται από πέρσι να καταβάλει το ποσό το 200 ευρώ για εγγύηση (μέχρι τότε ο κανονισμός όριζε το ποσό στα 90 ευρώ), ενώ συνήθως θα χρειαστεί άλλα τόσα για επισκευές - τα οποία και πάλι βάζει από την τσέπη του. Μάλιστα, η εγγύηση των 200 ευρώ πρέπει να καταβληθεί μέσα σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την απειλή πως εάν ο φοιτητής δεν τα εξασφαλίσει έγκαιρα, θα χάσει το δικαίωμά του στο δωμάτιο!

Από την Ξάνθη
Από την Ξάνθη
Ο Γιάννης Βαγενάς, φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, που μένει στις εστίες, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές, μοιράστηκε την εμπειρία του από τον περσινό Φλεβάρη, όταν μέσα στον παγετό τα δωμάτια είχαν μείνει χωρίς ζεστό νερό για πάνω από έναν μήνα, μέσα σε περίοδο καραντίνας. «Από τότε ζούμε στην αβεβαιότητα μήπως ξανασυμβεί», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πρόσθεσε πως εκείνη την περίοδο ορισμένα κτίρια δεν είχαν καν θέρμανση. «Πολλοί ήταν οι φοιτητές που έκαναν μπάνιο ζεσταίνοντας το νερό με βραστήρες, και όταν αρχίσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην Πρυτανεία και τη διοίκηση των εστιών, φτάσαμε στο σημείο να ακούσουμε πως επειδή είναι λίγα τα δωμάτια που κατοικούνται μέσα στην καραντίνα, θα ήταν σπατάλη να λειτουργούν όλα τα θερμαντικά σώματα, και οι φοιτητές θα πρέπει να βρουν δικά τους ηλεκτρικά σώματα αν θέλουν να έχουν θέρμανση».

Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ο ίδιος μας είπε πως η μοναδική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πριν είναι πως πλέον οι φοιτητές μπαίνουν με μάσκα στη λέσχη και παίρνουν το φαγητό τους σε πακέτο. «Μια φορά στο τόσο γίνεται κάποια απολύμανση. Ούτε μέτρα για τα λεωφορεία, που είναι ασφυκτικά γεμάτα, ούτε καν κάποιο προληπτικό τεστ στους εστιακούς δεν έχει γίνει».

Από την τσέπη των φοιτητών η όποια συντήρηση στα δωμάτια

Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική και στην Ξάνθη, όπου το ΔΠΘ διαθέτει περίπου 560 δωμάτια για τους 4.000 ενεργούς φοιτητές στην πόλη. Φέτος, λίγο πριν ανοίξουν οι σχολές, στις εστίες υπήρχε μόλις ένα κενό δωμάτιο διαθέσιμο. Για τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ξάνθη και ιδιαίτερα τους πρωτοετείς που δικαιούνται δωμάτιο, είναι συνηθισμένο να περιμένουν μέχρι και τον Δεκέμβρη για να μπουν σε αυτό και μέχρι τότε διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων ή ταξιδεύουν από τις πόλεις τους, και όλα αυτά με δικά τους έξοδα. Επίσης από την τσέπη τους βάζουν οι φοιτητές τα χρήματα για τις όποιες επιδιορθώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποιο δωμάτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των καλοριφέρ, με τους φοιτητές να θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα.

Από την Κομοτηνή
Από την Κομοτηνή
Επίσης, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, αν κάποιος φοιτητής νοσήσει και πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα, η σίτισή του είναι περίπου «ατομική υπόθεση», καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, πέρα από το ότι η λέσχη επιτρέπει στους συμφοιτητές του να παραλάβουν αυτοί τη μερίδα του φαγητού του και να του την αφήνουν έξω από το δωμάτιο.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές στην Ξάνθη μιλήσαμε με την Σταυρούλα Αποστολίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. «Για τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματα στις Φοιτητικές Εστίες της Ξάνθης, τα οποία εντάθηκαν ακόμα πιο πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας και ιδιαίτερα του lockdown, ο Σύλλογός μας βγήκε μπροστά, αγωνιστικά, μετρώντας βήματα και κατακτήσεις», μας είπε: «Οι υπάρχουσες δομές στην πόλη μας είναι ελάχιστες, παλιές και κακοσυντηρημένες και οι φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σωρό προβλήματα όπως οι συχνές διακοπές ζεστού νερού και ρεύματος, άθλιας ποιότητας και ποσότητας της σίτισης, ενώ φέτος ιδιαίτερα έντονο ήταν το ζήτημα του στεγαστικού, με εκατοντάδες πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για να πάρουν το δωμάτιό τους.

Παρ' όλα αυτά, ο Σύλλογος με αυξημένα αντανακλαστικά κατάφερε, ύστερα από έντονες πιέσεις στην πρυτανεία του ΔΠΘ και στις αρχές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση των δεκάδων φοιτητών που αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω την περίοδο των περσινών Χριστουγέννων εν μέσω πανδημίας, μπήκε μπροστά για να επιλυθούν έγκαιρα οι διακοπές ζεστού νερού, ενώ συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο για να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός στέγης».

Η συλλογική διεκδίκηση η μόνη απάντηση στα προβλήματα των φοιτητών

Στην Ορεστιάδα, για τα μόλις 85 δωμάτια των φοιτητικών εστιών καταθέτονται κάθε χρόνο πάνω από 100 αιτήσεις φοιτητών. Προκειμένου η διοίκηση να «διαχειριστεί» την έλλειψη διαθέσιμων κλινών, προχωρά στην απομάκρυνση όσων φοιτητών συμπληρώνουν 5 έτη σπουδών από τα δωμάτιά τους, ούτε καν δηλαδή στο θεσμοθετημένο όριο του «ν+2». Για το κτίριο υπάρχει μόλις μία καθαρίστρια, ενώ το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται συχνές απεντομώσεις έχει δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα με κατσαρίδες στο κτίριο, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Πρόσφατα, ένα ακόμη ζήτημα που προέκυψε στάθηκε η αφορμή για να συζητήσουν οι φοιτητές την αναγκαιότητα ίδρυσης φοιτητικού συλλόγου στις εστίες. Στο κτίριο υπάρχει ένας χώρος όπου υπάρχουν πλυντήρια, τα οποία ωστόσο δεν εγκαταστάθηκαν εκεί από το πανεπιστήμιο, αλλά από φοιτητές με δικά τους έξοδα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν τα πήραν μαζί τους όταν αποφοίτησαν. Πλέον αυτά έχουν χαλάσει, και καθώς η διεύθυνση υποστηρίζει πως εφόσον δεν τοποθετήθηκαν εκεί από το πανεπιστήμιο, το ίδιο δεν έχει ευθύνη να τα επιδιορθώσει.

Οι εστιακοί φοιτητές με αφορμή το παραπάνω πρόβλημα πραγματοποίησαν συνέλευση. Οπως μας μετέφερε η Σοφία, φοιτήτρια στο 2ο έτος του Τμήματος Δασολογίας, όσοι φοιτητές συμμετείχαν κατέληξαν στο να υπογράψουν κείμενο για την ίδρυση συλλόγου. Στη συνέχεια, με το κείμενο αυτό πέρασαν από κάθε δωμάτιο προκειμένου να υπογράψουν όλοι οι εστιακοί φοιτητές και πλέον ετοιμάζεται το καταστατικό. «Ολοι οι φοιτητές αποδέχονται και συμφωνούν στην αναγκαιότητα που υπάρχει να ιδρυθεί ένας σύλλογος στις εστίες, παρά την απειρία που υπάρχει από συλλογικές διαδικασίες ώστε να μπορούμε καλύτερα να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, που είναι πολλά. Μέσα σε έναν μήνα η συντριπτική πλειοψηφία των εστιακών έχει υπογράψει, και είμαστε αισιόδοξοι πως οργανωμένοι μέσα από τον σύλλογό μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις εστίες».

Και στο βάθος... ΣΔΙΤ

Σε αυτή την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΔΠΘ στο ζήτημα της στέγασης, οι κυβερνήσεις και οι πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της λογικής κόστους - οφέλους με βάση την οποία επιλέγει συνολικά τα έργα η ΕΕ, προχώρησαν στη δημιουργία εστιών με ΣΔΙΤ, σε ένα έργο που βρίσκεται στη Β' φάση του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 107,3 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2022, ενώ στον διαγωνισμό συμμετέχουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Ο ανάδοχος που θα επιλεχθεί θα κατασκευάσει 4 κτίρια φοιτητικών εστιών, χώρο σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, 2 κτίρια φοιτητικών εστιών, χώρο σίτισης, ξενώνα φιλοξενίας και πανεπιστημιακές κατοικίες, όπως και μια νέα κεντρική βιβλιοθήκη στην Κομοτηνή, αλλά και ένα νέο ερευνητικό κέντρο στην Ξάνθη, τα οποία θα διαχειρίζεται για 30 χρόνια. Ολο αυτό το διάστημα, οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο με καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Με λίγα λόγια, η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας δημιούργησε ένα τεράστιο κενό και μια κατάσταση από την οποία θα εξασφαλιστεί άμεσο κέρδος για τους εργολάβους, αλλά και για το πανεπιστήμιο, το οποίο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει κονδύλια από τη λειτουργία του «κέντρου αριστείας».


Δ. Μ.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τον Γενάρη

Τον Γενάρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια) προγραμματίζονται δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 14 Γενάρη, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με θέμα «Ποιος θα μου δώσει δύναμη τον κόσμο αυτό ν' αλλάξω...» - Το λαϊκό τραγούδι μέσα από τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου θα ερμηνεύσει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Επίσης, την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση για την πολιτική γελοιογραφία με θέμα «Σκίτσο: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις;». Θα μιλήσει ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος και κομίστας.

Νέο διπλό τεύχος για το αγαπημένο περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο»

Κυκλοφορεί με 36σέλιδο αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

Το «κόκκινο Αερόστατο» εύχεται καλή χρονιά για το 2022 με το νέο του 23ο τεύχος, που κυκλοφορεί... διπλό! Το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, μαζί με ένα 36σέλιδο αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Διατρέχοντας τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη...

Το αφιέρωμα πιάνει το νήμα από τα παιδικά χρόνια του συνθέτη, στη Χίο και σε άλλες πόλεις όπου μεταθέτονταν ο πατέρας του, τη σχέση του με την Κρήτη και την πρώτη επαφή του με τη μουσική. Το νήμα απλώνεται έπειτα στη δεκαετία του '40 και τους αγώνες του λαού μας, όπου ο Μίκης έρχεται σε επαφή με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ από τα γυμνασιακά του χρόνια, ενώ δίνει και το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με δικό του έργο. Το αφιέρωμα παραθέτει ιστορικά στοιχεία για την εποχή και παράλληλα τη δράση του Μίκη εκείνη την περίοδο, τη συμμετοχή του στις μάχες του Δεκέμβρη του '44, την εξορία του σε Ικαρία και Μακρόνησο, αλλά και τις συνθέσεις του εκείνη την περίοδο.

Με τα λόγια του ίδιου του συνθέτη για παράδειγμα περιγράφεται το πρώτο του συμφωνικό έργο, «το Πανηγύρι της Ασής Γωνιάς». Ακολουθούν τα άκρως δημιουργικά χρόνια της δεκαετίας του '50, οπότε συνέθεσε μερικά από τα πιο ωραία έργα του και το ορόσημο της μελοποίησης του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, με τα καινούργια στοιχεία που έφερε στην ελληνική μουσική. Με πλούσια εικονογράφηση, λόγια του ίδιου του συνθέτη, περιστατικά από τη ζωή του και στοιχεία από την πλούσια εργογραφία του, διατρέχονται οι δεκαετίες του '60 και του '70, η νέα σύλληψη και εξορία του την περίοδο της χούντας, η φυγάδευσή του στο εξωτερικό και οι συναυλίες του στην Ευρώπη αφιερωμένες στον αντιδικτατορικό αγώνα.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σελίδες του αφιερώματος στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιάννη Ρίτσο, στη σχέση του με τους λαούς που αγωνίζονταν ανά τις δεκαετίες, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σχέση του με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Περιλαμβάνεται ακόμα μια μικρή επιλογή από το πλήθος των τραγουδιών του, ενδεικτική βιβλιογραφία και λόγια της Αλέκας Παπαρήγα, της Ερης Ρίτσου και της Νατάσσας Μποφίλιου για τον Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά για το αφιέρωμα του «κόκκινου Αερόστατου», το οποίο κλείνει με τη «διαθήκη» που άφησε ο ίδιος, λέγοντας ότι επιλέγει να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.

Με πλούσια ύλη και στο κυρίως τεύχος

«Το 2022 ξεκίνησε... κι εμείς βάζουμε νέους, μεγάλους στόχους γι' αυτή τη χρονιά! Θα βρούμε καινούριους τρόπους να επικοινωνούμε μαζί σας, με τους φίλους μας απ' όλη την Ελλάδα... Θα τα λέμε πιο συχνά... Θα οργανώσουμε τις καλύτερες εκδρομές και τις πιο αξέχαστες διακοπές! Εσείς, αλήθεια, τι στόχους βάλατε για το 2022; Τι θέλετε να γίνει τη νέα χρονιά; Γεμίστε βαλίτσες με όλα τα σχέδιά σας... κι επιβιβαστείτε στο καινούριο "κόκκινο Αερόστατο"!», καλεί το περιοδικό εισαγωγικά τους φίλους και αναγνώστες του.

Στο νέο 23ο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου», λοιπόν, οι αναγνώστες του θα βρουν επίσης ανταποκρίσεις από τις πλούσιες δραστηριότητες των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» ανά την Ελλάδα. Θα ανατρέξουν στην επικαιρότητα του προηγούμενου διαστήματος μέσα από το πανέξυπνο «ημερολόγιο ενός απορημένου».

Επίσης, σε αυτό το τεύχος θα βρουν το τρίτο μέρος του αφιερώματος «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», γύρω από το οποίο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» οργανώνουν δραστηριότητες, επισκέψεις, παιχνίδια και γνωρίζουν διάφορα επαγγέλματα.


Από τις σελίδες του ακόμα ξεχωρίζει γύρω από το θέμα της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, η συνέντευξη με την Ελένη, εργαζόμενη σε μία δομή με παιδιά που έχουν κάνει ή ήταν μάρτυρες κάποιας παράνομης πράξης.

Σε ένα εξαιρετικό τετρασέλιδο επίσης, αυτό το τεύχος πραγματεύεται το θέμα της αγάπης, μέσα από ρήσεις του Λουντέμη, του Ρίτσου, του Καζαντζάκη, μέσα από τραγούδια, ποιήματα, κόμικ, τα παιδιά σκέφτονται και συζητούν για το τι είναι η αγάπη.

Κάτω από τον τίτλο «Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία...», το «κόκκινο Αερόστατο» μας ταξιδεύει ακόμα με αυτό του το τεύχος στον «muralismo mexicano» ή αλλιώς... μεξικάνικη τοιχογραφία, στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες των Νταβίντ Σικέιρος, Ντιέγκο Ριβέρα και Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο. Από το Μεξικό των αρχών του προηγούμενου αιώνα, περνάμε έπειτα στην Αθήνα της Κατοχής με μια μαρτυρία του χαράκτη Τάσσου για τα συνθήματα και τα μηνύματα στους τοίχους της πόλης εκείνη την περίοδο και καταλήγουμε στα σύγχρονα γκράφιτι και τα μηνύματά τους.

Κι επειδή αυτό το τεύχος θα κρατήσει συντροφιά στους αναγνώστες του μέχρι την άνοιξη, στις σελίδες του περιλαμβάνεται κι ένα αφιέρωμα στην 8η Μάρτη, τη Μέρα της Γυναίκας, που μιλάει για τις απεργίες στην κλωστοϋφαντουργία στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα και στα ορυχεία του Νέου Μεξικού το 1950.

Ακόμα, οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν το έργο του Νταλί «Η εμμονή της μνήμης»... χρωματίζοντάς το. Στην ενότητα ζώα - φύση - περιβάλλον θα διαβάσουν για το «Μωρό Γινγκλιάνγκ», ένα απολιθωμένο έμβρυο δεινοσαύρου. Με οδηγό τους στίχους «αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι, πάντα είν' ο ίδιος ο λαός» θα διαβάσουν για τον ΕΛΑΣ με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του.


Βέβαια και από αυτό το τεύχος δεν λείπουν οι χειροτεχνίες, το σκάκι, οι σπαζοκεφαλιές... Καλή ανάγνωση!


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ