Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέο διπλό τεύχος για το αγαπημένο περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο»

Κυκλοφορεί με 36σέλιδο αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

Το «κόκκινο Αερόστατο» εύχεται καλή χρονιά για το 2022 με το νέο του 23ο τεύχος, που κυκλοφορεί... διπλό! Το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, μαζί με ένα 36σέλιδο αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Διατρέχοντας τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη...

Το αφιέρωμα πιάνει το νήμα από τα παιδικά χρόνια του συνθέτη, στη Χίο και σε άλλες πόλεις όπου μεταθέτονταν ο πατέρας του, τη σχέση του με την Κρήτη και την πρώτη επαφή του με τη μουσική. Το νήμα απλώνεται έπειτα στη δεκαετία του '40 και τους αγώνες του λαού μας, όπου ο Μίκης έρχεται σε επαφή με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ από τα γυμνασιακά του χρόνια, ενώ δίνει και το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με δικό του έργο. Το αφιέρωμα παραθέτει ιστορικά στοιχεία για την εποχή και παράλληλα τη δράση του Μίκη εκείνη την περίοδο, τη συμμετοχή του στις μάχες του Δεκέμβρη του '44, την εξορία του σε Ικαρία και Μακρόνησο, αλλά και τις συνθέσεις του εκείνη την περίοδο.

Με τα λόγια του ίδιου του συνθέτη για παράδειγμα περιγράφεται το πρώτο του συμφωνικό έργο, «το Πανηγύρι της Ασής Γωνιάς». Ακολουθούν τα άκρως δημιουργικά χρόνια της δεκαετίας του '50, οπότε συνέθεσε μερικά από τα πιο ωραία έργα του και το ορόσημο της μελοποίησης του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, με τα καινούργια στοιχεία που έφερε στην ελληνική μουσική. Με πλούσια εικονογράφηση, λόγια του ίδιου του συνθέτη, περιστατικά από τη ζωή του και στοιχεία από την πλούσια εργογραφία του, διατρέχονται οι δεκαετίες του '60 και του '70, η νέα σύλληψη και εξορία του την περίοδο της χούντας, η φυγάδευσή του στο εξωτερικό και οι συναυλίες του στην Ευρώπη αφιερωμένες στον αντιδικτατορικό αγώνα.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σελίδες του αφιερώματος στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιάννη Ρίτσο, στη σχέση του με τους λαούς που αγωνίζονταν ανά τις δεκαετίες, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σχέση του με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Περιλαμβάνεται ακόμα μια μικρή επιλογή από το πλήθος των τραγουδιών του, ενδεικτική βιβλιογραφία και λόγια της Αλέκας Παπαρήγα, της Ερης Ρίτσου και της Νατάσσας Μποφίλιου για τον Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά για το αφιέρωμα του «κόκκινου Αερόστατου», το οποίο κλείνει με τη «διαθήκη» που άφησε ο ίδιος, λέγοντας ότι επιλέγει να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.

Με πλούσια ύλη και στο κυρίως τεύχος

«Το 2022 ξεκίνησε... κι εμείς βάζουμε νέους, μεγάλους στόχους γι' αυτή τη χρονιά! Θα βρούμε καινούριους τρόπους να επικοινωνούμε μαζί σας, με τους φίλους μας απ' όλη την Ελλάδα... Θα τα λέμε πιο συχνά... Θα οργανώσουμε τις καλύτερες εκδρομές και τις πιο αξέχαστες διακοπές! Εσείς, αλήθεια, τι στόχους βάλατε για το 2022; Τι θέλετε να γίνει τη νέα χρονιά; Γεμίστε βαλίτσες με όλα τα σχέδιά σας... κι επιβιβαστείτε στο καινούριο "κόκκινο Αερόστατο"!», καλεί το περιοδικό εισαγωγικά τους φίλους και αναγνώστες του.

Στο νέο 23ο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου», λοιπόν, οι αναγνώστες του θα βρουν επίσης ανταποκρίσεις από τις πλούσιες δραστηριότητες των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» ανά την Ελλάδα. Θα ανατρέξουν στην επικαιρότητα του προηγούμενου διαστήματος μέσα από το πανέξυπνο «ημερολόγιο ενός απορημένου».

Επίσης, σε αυτό το τεύχος θα βρουν το τρίτο μέρος του αφιερώματος «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», γύρω από το οποίο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» οργανώνουν δραστηριότητες, επισκέψεις, παιχνίδια και γνωρίζουν διάφορα επαγγέλματα.


Από τις σελίδες του ακόμα ξεχωρίζει γύρω από το θέμα της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, η συνέντευξη με την Ελένη, εργαζόμενη σε μία δομή με παιδιά που έχουν κάνει ή ήταν μάρτυρες κάποιας παράνομης πράξης.

Σε ένα εξαιρετικό τετρασέλιδο επίσης, αυτό το τεύχος πραγματεύεται το θέμα της αγάπης, μέσα από ρήσεις του Λουντέμη, του Ρίτσου, του Καζαντζάκη, μέσα από τραγούδια, ποιήματα, κόμικ, τα παιδιά σκέφτονται και συζητούν για το τι είναι η αγάπη.

Κάτω από τον τίτλο «Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία...», το «κόκκινο Αερόστατο» μας ταξιδεύει ακόμα με αυτό του το τεύχος στον «muralismo mexicano» ή αλλιώς... μεξικάνικη τοιχογραφία, στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες των Νταβίντ Σικέιρος, Ντιέγκο Ριβέρα και Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο. Από το Μεξικό των αρχών του προηγούμενου αιώνα, περνάμε έπειτα στην Αθήνα της Κατοχής με μια μαρτυρία του χαράκτη Τάσσου για τα συνθήματα και τα μηνύματα στους τοίχους της πόλης εκείνη την περίοδο και καταλήγουμε στα σύγχρονα γκράφιτι και τα μηνύματά τους.

Κι επειδή αυτό το τεύχος θα κρατήσει συντροφιά στους αναγνώστες του μέχρι την άνοιξη, στις σελίδες του περιλαμβάνεται κι ένα αφιέρωμα στην 8η Μάρτη, τη Μέρα της Γυναίκας, που μιλάει για τις απεργίες στην κλωστοϋφαντουργία στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα και στα ορυχεία του Νέου Μεξικού το 1950.

Ακόμα, οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν το έργο του Νταλί «Η εμμονή της μνήμης»... χρωματίζοντάς το. Στην ενότητα ζώα - φύση - περιβάλλον θα διαβάσουν για το «Μωρό Γινγκλιάνγκ», ένα απολιθωμένο έμβρυο δεινοσαύρου. Με οδηγό τους στίχους «αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι, πάντα είν' ο ίδιος ο λαός» θα διαβάσουν για τον ΕΛΑΣ με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του.


Βέβαια και από αυτό το τεύχος δεν λείπουν οι χειροτεχνίες, το σκάκι, οι σπαζοκεφαλιές... Καλή ανάγνωση!





Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ