Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, και Παντελή Καλαβρέζο, μέλος του ΚΣ, βρέθηκε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ (8 και 9 Γενάρη 2022) με σύνθημα «Πιο μαζικά - πιο μαχητικά. Με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της».

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Θ. Σγούρος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «μόνο η πάλη των εργαζομένων όλου του κόσμου, η λαϊκή πρωτοβουλία, η οργάνωση, η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!».

Την Παρασκευή 7 Γενάρη η ΕΔΟΝ διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο με θέμα «Η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση των Οργανώσεών μας στο μαζικό κίνημα», όπου εκ μέρους της ΚΝΕ τοποθετήθηκε ο Π. Καλαβρέζος.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πραγματοποίησε επίσης διμερείς συναντήσεις τόσο με την ΕΔΟΝ, όσο και με αντιπροσωπείες άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Κατά την τελευταία μέρα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν ομόφωνα το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και τα ψηφίσματα για τη διεθνή κατάσταση, την τουρκοκυπριακή νεολαία, το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας, το ψήφισμα για την πάλη ενάντια στον φασισμό και η Οικονομική Εκθεση.


Επίσης, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, ενώ κατά το κλείσιμο των εργασιών απευθύνθηκε με ομιλία του προς τους συνέδρους ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στο διήμερο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλες τις Τομεακές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας και πάνω από 20 εκπρόσωποι από οργανώσεις νεολαίας - μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Η πρώτη Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, για να εκλέξει τον Γενικό Γραμματέα, τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα, την Κεντρική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

***

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της ΚΝΕ στο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΟΔΝ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες αντιπρόσωποι,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΕΔΟΝ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη νεολαία της Κύπρου, στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές και τους μαθητές, στον αγώνα της για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο που απεργάζονται για την Κύπρο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.


Στηρίζουμε τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Συνέδριό σας διεξάγεται μέσα στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες του νέου κύματος της πανδημίας παγκόσμια. Οξύνεται η επιθετικότητα των μονοπωλίων εις βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, γενικεύοντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον μισθό, αυξάνοντας τις τιμές στο ρεύμα, στη λαϊκή κατοικία. Τσακίζονται τα δικαιώματα στη δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.

Από όλες τις εξελίξεις φωτίζεται η μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Από τη μία οι τεράστιες δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και από την άλλη η "κανονικότητα" του καπιταλιστικού συστήματος, που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που - όπως και οι προηγούμενες - θα κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, εκατομμύρια θα στραφούν ξανά στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Αυτό εξυπηρετούν οι επιθετικές Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα έχουμε πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί εδώ και 2,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, από αυτή που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, όπως και από τις κυβερνήσεις του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Αποδείχθηκε ότι καμία αστική κυβέρνηση - νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

"Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!".

Με τον αγώνα του για μια κοινωνία όπου τα όνειρα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία θα μπορέσουν τελικά να εκπληρωθούν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη, στον κόσμο.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εντείνουν τον αντικομμουνισμό, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η ΚΝΕ αντλεί γνώση και πείρα από τις μελέτες που διεξάγει το ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, προκειμένου να γίνουμε πιο ικανοί στη μάχη για τον σοσιαλισμό σήμερα.

Σε αυτήν τη μάχη αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Κομμουνιστικών Νεολαιών, η ανάγκη να μετρήσουμε βήματα στην ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Μόνο η πάλη των εργαζομένων όλου του κόσμου, η λαϊκή πρωτοβουλία, η οργάνωση, η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ