Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα συλλαλητήρια

Την Πέμπτη 4 Νοέμβρη:

-- Αθήνα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

-- Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι

-- Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

-- Νάουσα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Σέρρες, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Κατερίνη, στις 6.30 μ.μ. στο συντριβάνι - πλατάνι

-- Βόλο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ. στην πρώην νομαρχία

-- Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα, 6 μ.μ. στην πλατεία

-- Ικαρία, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου

-- Κορωπί, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Μυτιλήνη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς

-- Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο

-- Σάμο, στις 6 μ.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Τρίκαλα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Χανιά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

-- Ηλεία, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πύργου

Την Παρασκευή 5 Νοέμβρη στην Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη:

-- Στη Λάρισα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Στην Τρίπολη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού

Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη:

-- Στα Γιάννενα

-- Στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Εντατικά προετοιμάζονται τα συλλαλητήρια και οι κλαδικές απεργίες στις αρχές Νοέμβρη

-- «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»: Αποφασιστικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά για μέτρα προστασίας

-- Συνέντευξη για τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Εκατοντάδες συνδικάτα στη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Απεργούν οι οικοδόμοι στις 4 Νοέμβρη και οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό στις 9 Νοέμβρη

Τα πανεργατικά συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη προετοιμάζουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις συντονίζουν τη δράση τους και δυναμώνουν τον αγώνα τους ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις τους για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή βάζουν στόχο να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους με απεργιακή κινητοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η σχετική δραστηριότητα έχει αποφασιστεί σε μαζικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή άνω των 400 συνδικαλιστικών οργανώσεων, με πρώτη αυτή της Αττικής, που έγινε στο γήπεδο Σπόρτιγκ στις αρχές Οκτώβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, Σωματεία και Ομοσπονδίες πυκνώνουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες γύρω από τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις γίνονται κρίκοι στην αλυσίδα της αγωνιστικής δράσης και μεταφέρουν πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Τα σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της κινητοποίησης με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, συνελεύσεις και συσκέψεις, παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ωράριο, το μεροκάματο και την Ασφάλιση.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου).

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχει πάρει και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Να μη δουλέψει ούτε γιαπί την Πέμπτη

«Η προετοιμασία για την απεργία έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος, που μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» επισημαίνει: «Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μη δουλέψει τίποτα την ερχόμενη Πέμπτη».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των οικοδόμων, χαρακτηρίζει «μάστιγα» και «πρόκληση» το γεγονός ότι «ο ΕΦΚΑ δέχεται - με τις πλάτες, φυσικά, του υπουργείου Εργασίας - στις άδειες μικρής κλίμακας εργοδοτών και μηχανικών να εργάζεται κάποιος για αρκετές μέρες, αλλά να παίρνει ελάχιστα ένσημα», υπογραμμίζοντας πως «την ίδια ώρα ο Φορέας δεν κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Συνολικά, κυβερνήσεις και εργοδοσία μάς έκλεβαν τα ένσημα και σήμερα πρέπει να αναγνωρίσουν και να τα διανέμουν ως "υπέρ αγνώστων"».

Στέκεται επίσης στις καθυστερήσεις έκδοσης συντάξεων για αρκετούς οικοδόμους, που ενώ έχουν συμπληρώσει τα ένσημά τους και καταθέτουν τα χαρτιά τους στον ΕΦΚΑ, παίρνουν σύνταξη μετά από χρόνια, μένοντας ουσιαστικά στον «αέρα», χωρίς κανένα έσοδο ακόμη και για τον βιοπορισμό τους.

«Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός, που το συναντάμε συχνά», καταγγέλλει ο Δ. Αγγελόπουλος και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πέμπτης στα γραφεία του ΕΦΚΑ. «Ηρθε η ώρα να δείξουμε ότι όταν εμείς οι εργαζόμενοι αποφασίσουμε να αγωνιστούμε, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει», καταλήγει.

Απεργιακή κινητοποίηση και σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε απεργία την Τρίτη 9 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του κλάδου ξεχωρίζει αυτή για την απόδοση της επιδότησης ανεργίας, αφού πολλοί εργαζόμενοι εξαιρούνται λόγω μη συμπλήρωσης των 50 ενσήμων. Πρόκειται για εργαζόμενους που για διάφορους λόγους δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα ή υπερέβησαν το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης την τελευταία 4ετία. Επίσης χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που θα έμπαιναν για πρώτη φορά φέτος στα ταμεία ανεργίας, όμως δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα 80 ένσημα, αφού πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε. Επιπλέον, σε αρκετούς εργαζόμενους δεν εμφανίζονται ούτε τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές του 2020. Ολοι αυτοί κόβονται από το επίδομα, δηλαδή από το μοναδικό τους εισόδημα για τον χειμώνα...

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί «ανάμεσα στην ανεργία, στην αναστολή, στην εκ περιτροπής εργασία, στην τεράστια εντατικοποίηση», καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Οσοι εργαζόμαστε είμαστε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους διανομείς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες γενικεύονται», τονίζει, αναδεικνύοντας επίσης ότι μεγάλο μέρος του κλάδου μένει χωρίς εισόδημα λόγω της παραπάνω κατάστασης με το «κόψιμο» του επιδόματος ανεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER»
Στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ και την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή

Απεργία στις 6 Νοέμβρη και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Λάρισα
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Λάρισα
Σε 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου τους στις 3 Οκτώβρη. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο «Praktiker» Ταύρου (Πειραιώς 176) καθώς και στα καταστήματα της εταιρείας σε άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων ενιαία και για όλους τους συναδέλφους στην επιχείρηση, και παράλληλα απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Hellas», ο οποίος απολύθηκε γιατί δεν αποδέχτηκε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker».

Επιπλέον, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μια σειρά από σωματεία πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην «Praktiker Hellas» στη Λάρισα.

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας τα εργατικά δικαιώματα

Η εταιρεία διαθέτει 16 καταστήματα πανελλαδικά και περίπου 1.800 εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας: Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικούς, νέους 20 - 25 ετών που δουλεύουν μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, η εργοδοσία τα προηγούμενα χρόνια εξαπέλυσε ένα κύμα απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων, στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από «παλιότερους» εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, διαμορφώνοντας έτσι μια εργασιακή ζούγκλα για αυτούς που έμειναν και κυρίως για τους νεότερους.

Δουλειά τις Κυριακές, σπαστά ωράρια, αλλαγές βάρδιας ή ρεπό την τελευταία στιγμή, εντατικοποίηση σε συνδυασμό με συχνές επιπλήξεις για να κυριαρχεί ο φόβος, ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας και μισθοί που για τους νεότερους (με πλήρες ωράριο) φτάνουν τα 600 ευρώ τον μήνα. Πολύ μικρότεροι είναι οι μισθοί αυτών που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ και πολλοί «παλιότεροι» έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Η απόλυση του συνδικαλιστή στη Λάρισα, κρίκος στην προσπάθεια να επιβληθεί η εργασιακή ζούγκλα

Η απόλυση του γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του επιχειρησιακού Σωματείου εντάσσεται στο «κάδρο» των εκδικητικών απολύσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, με την εργοδοσία να αξιοποιεί το πρόσφατο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και την «ασυλία» που της παρέχει να «ξεφορτώνεται» συνδικαλιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργαζόμενος δικαιώθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο «τιμωρήθηκε» από την εργοδοσία, που θέλει να απαλλαγεί από τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη δράση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απολύθηκε, ο Γιώργος Δημολάκος είχε πει στον «Ριζοσπάστη» (16-17/10/2021) τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες η εργοδοσία προσπάθησε να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωσή μου, προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς σε τροποποίηση της σύμβασης εργασίας και στην αλλαγή της ειδικότητάς μου από "πωλητή - χειριστή κλαρκ" σε "πωλητή". Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι δεν θα εντασσόμουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, με άμεση συνέπεια στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μου δικαιώματα. Παρόλο που προσέφυγα στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκα, η εταιρεία επέμενε. Στην αρχή με απειλές του τύπου "δεν θα φτάσεις ψηλά με αυτά που κάνεις", ενώ στη συνέχεια μου είπαν "ή υπογράφεις ή απολύεσαι"».

Στη συνέχεια σημείωνε πως αυτό ήταν πρόφαση: «Η εργοδοσία αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη έβαλε στο στόχαστρο αρχικά τους συνδικαλιστές. Κι αυτό γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύαμε τα προβλήματα των εργαζομένων, για παράδειγμα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όπου εργαζόμενοι δουλεύανε το καλοκαίρι με 45 βαθμούς Κελσίου. Χτυπώντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν με την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, για να δεχτούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τα εξαντλητικά ωράρια, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, τους μισθούς πείνας χωρίς να σηκώνουν κεφάλι».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εργοδοσία της «Praktiker Hellas» διαχρονικά κάνει προσπάθεια να χτυπηθεί η συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων. Πέρα από τις συχνές απολύσεις εργαζομένων, ακόμα και μετά από 10 και 15 χρόνια δουλειάς, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα από τον Απρίλη του 2020: Οταν η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Σωματείου στα «Praktiker» ζήτησε συνάντηση, στο πλαίσιο της 3μηνης τακτικής επαφής με την εργοδοσία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, η απάντηση της εργοδοσίας, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Εργατικού Δυναμικού της επιχείρησης, ήταν πως «έχουν ανασταλεί οι συνδικαλιστικές λειτουργίες» (!) αλλά και η λειτουργία των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ερμηνεύοντας την τότε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως λουκέτο και κλείσιμο των σωματείων.

Αβάντα από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

«Αέρα στα πανιά» των εργοδοτών δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη να αποτελεί άλλη μια «τομή» που εξοπλίζει ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο για να τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος νόμος από τη μία περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις (π.χ. για τον εργάσιμο χρόνο) που επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ από την άλλη ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, ώστε να «καθαρίσει» το πεδίο εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολύμορφης ασυλίας από κυβέρνηση και κρατικούς μηχανισμούς την οποία απολαμβάνει η εργοδοσία:

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να παρθεί πίσω η απόλυση, το πανελλαδικό Σωματείο έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα αυτό και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ...αναρμόδιος και συμβούλεψε το Σωματείο να απευθυνθεί στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), επικαλούμενος τον νόμο Χατζηδάκη!

Στη συνέχεια η μεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ, που ανέλαβε, ενημέρωσε το Σωματείο ότι η εργοδοσία ...δεν προτίθεται «να συμμετάσχει σε καμία διαβούλευση, λόγω μη υποχρέωσής της βάσει νόμου»! Ετσι, χωρίς πολλά πολλά, ο ΟΜΕΔ αρνήθηκε να πάρει θέση γι' αυτήν την εξέλιξη, παραπέμποντας τους εργαζόμενους να λύσουν τις διαφορές τους με την εργοδοσία στα αστικά δικαστήρια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΟΜΕΔ, «περαιώνοντας» με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση, «λόγω μη προσέλευσης της εργοδοτικής πλευράς, καθίσταται αδύνατη η επίτευξη προσέγγισης των δύο μερών (...) σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 98 του Ν. 4808/2021», δηλαδή του νόμου Χατζηδάκη.

Αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για το θέμα, παραδέχτηκε μεν ότι η επιχείρηση προχώρησε σε «μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», διαπιστωμένη από το ΣΕΠΕ, ωστόσο στο διά ταύτα άφησε το θέμα στην «καλή διάθεση» της εταιρείας, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η παρέμβαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας» η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια, κάνοντας δηλαδή ανοιχτά πλάτες στην εργοδοσία.

Να δυναμώσουν η συλλογική πάλη και η συσπείρωση στο Σωματείο

Οι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας την πείρα τους, μπορούν να δουν πιο καθαρά ότι η επίθεση στις ζωές και στα δικαιώματά τους δεν πρόκειται να σταματήσει, ότι πάει χέρι χέρι με τις συνδικαλιστικές διώξεις.

Στη δύσκολη αναμέτρηση με την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις που υπηρετούν μια πολιτική που τσακίζει την εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα δυναμώνοντας τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο, παλεύοντας για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατοχύρωση της Κυριακής αργίας κ.λπ. Η επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη μπορεί να συμβάλει στην παραπάνω κατεύθυνση.

Αλληλεγγύη που ξεπερνάει τα σύνορα

Μαζί με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους συνεχίζονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον δίκαιο αγώνα στηρίζει η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Μεταφορών - Επικοινωνιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τo Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat-Is Τουρκίας, το Σωματείο εργαζομένων στο Μετρό στη Στοκχόλμη.

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO
Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα παίρνει απάντηση από τον ανυποχώρητο αγώνα

Συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η απεργία για μέτρα προστασίας που η εργοδοσία απορρίπτει

Παναττική συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Με νέα 24ωρη απεργία, την τρίτη κατά σειρά, από την περασμένη Δευτέρα που έχασαν τον 45χρονο συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή στο εργασιακό γκέτο της COSCO λόγω της έλλειψης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής τους, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά κλιμακώνουν σήμερα τον αγώνα τους. Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο.

Στο πλαίσιο της απεργίας, σήμερα στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε χτες το βράδυ το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Την απόφαση για τη σημερινή νέα απεργία την πήραν αργά χτες το βράδυ, με Γενική Συνέλευση που κάλεσε η ΕΝΕΔΕΠ και έγινε επιτόπου μπροστά στα κεντρικά γραφεία της COSCO, στην παγόδα του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβέρη του Πειραιά.

Το κεντρικό αυτό κτίριο της COSCO ήταν το σημείο όπου έφτασε η μεγάλη διαδήλωση που ταρακούνησε χτες απ' άκρη σ' άκρη το κέντρο του Πειραιά και ήταν η εξέλιξη της απεργιακής συγκέντρωσης που έγινε το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.

Οι εργαζόμενοι, αν και είχαν ενημερώσει ότι θέλουν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στις 7.30 το απόγευμα, όταν έφτασαν στο κτίριο των γραφείων της COSCO βρήκαν τις σιδερόφραχτες πύλες κλεισμένες και ασφαλισμένες ακόμα και με αλυσίδες. Ενας σιδερένιος φράχτης όμως που δεν κατάφερε να εμποδίσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» να αντηχεί, και με τις φράσεις «συνάδελφο εργάτη χάσαμε, όχι ζώο!», σε χρόνο μηδέν ένα μέρος της σιδερένιας πύλης ξηλώθηκε, με τους οργισμένους απεργούς να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, όπου συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει η συνάντηση.

Οι λιμενεργάτες ξηλώνουν την πύλη για να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας
Οι λιμενεργάτες ξηλώνουν την πύλη για να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας
Η συνάντηση έγινε. Ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε εκ νέου την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αυτών που θα μπορούσαν δηλαδή να εμποδίσουν τον φρικτό θάνατο του συναδέλφου τους, που πριν προλάβει να αντιδράσει πέρασε από πάνω του η γερανογέφυρα και τον έκοψε στη μέση. Μια τραγωδία που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι για τους εργαζόμενους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Τα τέσσερα αιτήματα των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη απάντηση για την ουσιαστική προστασία τους: Πρώτον, 6άρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα), δεύτερον, κατάργηση των κόντρα βαρδιών που εξουθενώνουν τους εργάτες, τρίτον, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, και τέταρτον, Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα που ξεκίνησε από τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου. Σπάσαμε την ομερτά των ΜΜΕ για λογαριασμό της εταιρείας, τώρα πια έχει μάθει το πανελλήνιο για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που διέπραξε εδώ μέσα η εργοδοσία. Εκτιμάμε καταστάσεις και προχωράμε στην κλιμάκωση. Εχουμε καθήκον να συνεχίσουμε. Προειδοποιούμε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι αν στείλουν δυνάμεις καταστολής και αγγίξουν απεργό εργάτη, θα βρουν τα κοντέινερ να επιπλέουν στον Αργοσαρωνικό», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ενημερώνοντας τους απεργούς για το αποτέλεσμα της συνάντησης και την απόρριψη των αιτημάτων του σωματείου από την εργοδοσία.

Με μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Με μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Αυτή η άρνηση της εταιρείας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπορούσε να καταγράψει την τεράστια κερδοφορία της, όπως δείχνουν τα οικονομικά της στοιχεία, χωρίς την άγρια εκμετάλλευση των εργατών, χωρίς το ξεζούμισμά τους, χωρίς ακόμα και το αίμα τους.

Το ξεσάλωμα του επιχειρηματικού ομίλου πατάει στους απανωτούς αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, τους οποίους περνάνε για λογαριασμό των «μεγάλων επενδυτών» όπως είναι η COSCO, οι εφοπλιστές, οι μεταφορικές πολυεθνικές εταιρείες κ.o.κ., που λυμαίνονται το λιμάνι και θέλουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για να αναβαθμίσουν τις μπίζνες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2016 μεταβίβασε το 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, ενώ το 2018, επί δικής του διακυβέρνησης, βγήκαν 6 απανωτές καταδικαστικές αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας την τότε πολυήμερη απεργία των εργαζομένων, ακριβώς με τα ίδια αιτήματα, παράνομη και καταχρηστική. Μάλιστα στις 29 Νοέμβρη, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα, έχει οριστεί και νέο δικαστήριο σε βάρος των εργαζομένων και του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, για την απεργία του 2018!

«Δεν κάνουμε πίσω!»

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά και στη χτεσινή δεύτερη 24ωρη απεργία, δείχνοντας έτσι την αγωνιστική τους διάθεση για συνέχιση του αγώνα. Στο πλευρό τους από τα ξημερώματα στον χώρο μπροστά στα γραφεία της εταιρείας στο ΣΕΜΠΟ, στο Ικόνιο, βρίσκονταν και πάλι πλήθος σωματείων, μαζικών φορέων και εργαζομένων από όλο τον Πειραιά και όχι μόνο, ενώ δύναμη για τη συνέχεια τους δίνει, όπως λένε οι ίδιοι, και η μεγάλη αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από πάρα πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.


Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θοδωρή Χιώνη, Λουίζα Ράζου και Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή του Κόμματος.

Η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έγινε το απόγευμα στην πλατεία Κοραή. Εκεί οι απεργοί της COSCO κατέφτασαν με μηχανοκίνητη πορεία. Ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα από τις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο και πέρασαν από Κερατσίνι, Δραπετσώνα, από το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά και τους γύρω δρόμους, κέντρο, Πασαλιμάνι και τελικά πλατεία Κοραή, ξεσηκώνοντας με τα σφυρίγματα των μηχανών και των αυτοκινήτων, τους πάντες στο πόδι. Από όπου πέρασαν πέταξαν αμέτρητα τρικάκια με τη φράση «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», προκαλώντας τη συμπαράσταση του κόσμου, που την εκδήλωνε με κάθε τρόπο. Χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, τα πεζοδρόμια, τα μαγαζιά, σφυρίγματα διερχόμενων αυτοκινήτων κ.ά. Με τον τρόπο αυτό έδωσαν μια πρώτη απάντηση «στην προσπάθεια της εταιρείας, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ τους να θάψουν ότι εδώ μέσα σκοτώθηκε εργάτης, να καλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Δεν θα τους περάσει», όπως είχε αναφέρει λίγο πριν ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία ο Μ. Μπεκρής.

Οταν οι «μηχανοκίνητοι» διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Κοραή, ο κόσμος που ήταν ήδη εκεί συγκεντρωμένος τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα, με κυρίαρχα τα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί τέτοιο εργοδοτικό έγκλημα

Παίρνοντας τον λόγο στην απεργιακή συγκέντρωση, ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μ. Μπεκρής ανέφερε ότι το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO ήταν «θέμα χρόνου». Η προαναγγελία του είχε γίνει από τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», τους σακατεμένους εργάτες, την πλήρη έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Σημαντική ήταν η αποκάλυψη που έκανε στη συγκέντρωση ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως το μηχάνημα που έκοψε στα δύο τον συνάδελφό τους είχε «κακή συντήρηση». «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θέλουμε ο Δημήτρης να είναι ο τελευταίος νεκρός», τόνισε.

Χαιρετισμό στη μαζική συγκέντρωση που είχε κατακλύσει ολόκληρη την πλατεία απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Τόνισε ότι «αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της COSCO, που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών». «Η οργή των εργαζομένων είναι και δική μας οργή. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Παλεύουμε όλοι μαζί για να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την υπόθεση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας, και έκανε σαφές ότι όσο η δουλειά των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, δεν είναι για τη δική τους ευημερία, αλλά για τα κέρδη των αφεντικών, κανένας εργαζόμενος δεν θα δουλεύει με ασφάλεια.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για ένα πιο ισχυρό Συνδικάτο - οργανωτή του αγώνα

Συζήτηση με τον Σπύρο Κωνσταντά για τις αρχαιρεσίες που ξεκινούν στις 2 Νοέμβρη

INTIME NEWS

Στις 2 Νοέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ολοκληρώνονται στις 19 Νοέμβρη. Παράλληλα, το Συνδικάτο δίνει τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της κοινής αγωνιστικής δράσης με άλλα συνδικάτα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, κόντρα στην αντεργατική πολιτική και το νομικό οπλοστάσιο που τσακίζει τους εργαζόμενους, όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη.

Ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή τις αρχαιρεσίες συζήτησε με τον πρόεδρο Σπύρο Κωνσταντά, για τη δράση του Συνδικάτου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, για τη σημασία της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και στη ζωή του Σωματείου, αλλά και για τη μάχη που δίνουν για το ανθυγιεινό επίδομα, ενάντια στους σχεδιασμούς για περικοπές στα ΒΑΕ κ.ο.κ.

* * *

-- Διαχρονικά χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δουλεύουν με κάθε λογής μορφές προσωρινής απασχόλησης. Τι εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση;

-- Οι ελαστικές μορφές εργασίας πρώτα μπήκαν στους δήμους και μετά γενικεύθηκαν. Είναι μια από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, που ουσιαστικά έβαλαν πλάτη για την εισαγωγή και εξάπλωσή τους.

Σήμερα στους δήμους έχουμε πάνω από 5 μορφές ελαστικής μορφής εργασίας. Συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ, 4μηνες και 2μηνες συμβάσεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ, συμβάσεις έργου, 11μηνες και 12μηνες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ, συνάδελφοι με ημιαπασχόληση, μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» και «ένα έτος συν ένα». Ακόμα, έχουμε κατά καιρούς, σε λίγους δήμους, «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Σκοπός των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών είναι η παραπέρα μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, η απαξίωση των υπηρεσιών ώστε πιο εύκολα να μπουν εργολάβοι. Είναι το τσάκισμα κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς δουλεύουν για 12 και 13 χρόνια και κάθε Σεπτέμβρη ζουν την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης και ουσιαστικά κάθε Σεπτέμβρη είναι «νέοι» συνάδελφοι.

Εδώ έρχεται το Συνδικάτο, για να ενώσει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να οργανώσει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα. Η πείρα του Συνδικάτου δείχνει ότι μέσα σε αυτόν τον δύσκολο, σκληρό αγώνα μπορούμε οι εργαζόμενοι να βλέπουμε άσπρη μέρα. Να θυμίσουμε ότι κάτω από σκληρούς αγώνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προκήρυξη 8.166 θέσεων στην καθαριότητα, τη γνωστή 3Κ. Οτι με τον ενιαίο μας αγώνα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» ένα μέρος ίσων δικαιωμάτων με το υπόλοιπο προσωπικό κ.ά.

-- Βασικό κριτήριο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης είναι το κριτήριο κόστους - οφέλους. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της λειτουργίας;

-- Τα ανταποδοτικά, τα κάθε είδους αντίτιμα και ο στόχος της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, που υλοποιείται μέσα από τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών, όπου οι εργαζόμενοι, οι υποδομές και τα αναγκαία για τη λειτουργία των υπηρεσιών υλικά βρίσκονται σε διαρκή έλλειψη, μετριούνται με το ζύγι του κόστους.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συνεχώς διευρύνονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ήδη κυρίαρχες. Οι εργαζόμενοι ζουν με το άγχος ότι αύριο δεν θα έχουν δουλειά, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, είναι χαρακτηριστικό ότι οι έγκυες και μωρομάνες συναδέλφισσες με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν έχουν δικαίωμα ούτε στις άδειες του ιδιωτικού ούτε του δημόσιου τομέα.

Οι μόνιμοι συνάδελφοι μεγαλώνουν ηλικιακά και έρχονται αντιμέτωποι με διαστήματα έντονης εντατικοποίησης της εργασίας, στα κενά διαστήματα που όλο και αυξάνονται, όταν οι συμβασιούχοι απολύονται και δεν έχουν ακόμα γίνει νέες προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται από σταθερά πρόσωπα, π.χ. παιδαγωγοί βρεφονηπιακών σταθμών, είναι σε καθεστώς συνεχών αλλαγών προσωπικού.

Οι δημότες καλούνται να πληρώσουν δύο και τρεις φορές υπηρεσίες όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που τελικά είναι και υποβαθμισμένες. Συνολικά η κυρίαρχη πολιτική της λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεων στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων όσο και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών υλοποιείται μεθοδικά από όλες τις κυβερνήσεις.

--- Ενα από τα ζητήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο είναι αυτό του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και ποια τα δικά σας αιτήματα;

-- Διακαής πόθος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να το υλοποιήσουν. Είναι και αυτό κατεύθυνση της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ έχουν δεσμευτεί ότι θα βγάλουν εκτός επιδόματος των 32% των ειδικοτήτων που σήμερα το δικαιούνται. Αν συμβεί αυτό ανοίγει ο δρόμος για απένταξη ειδικοτήτων από το καθεστώς των ΒΑΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση μέσων προστασίας κ.ά.

Για εμάς το επίδομα αποτελεί το ελάχιστο αντιστάθμισμα στον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι. Να θυμίσω ότι ο κλάδος μας μετράει την τελευταία οκταετία πάνω από 50 νεκρούς, εκατοντάδες σακατεμένους και δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι συνάδελφοι με επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται.

Η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών έχει παραδώσει το πόρισμα στην κυβέρνηση και τα σενάρια είναι πολλά. Πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση «σαλαμοποιείται». «Ανεβάζουν» κάποιες ειδικότητες για να μην έχουν αντιδράσεις και άλλες τις «κατεβάζουν». Οπως και να έχει, δεν θα δεχτούμε καμιά μείωση στο επίδομα, αλλά και καμιά απένταξη ειδικότητας από το συγκεκριμένο καθεστώς. Εμείς απαιτούμε να εισαχθούν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των ΒΑΕ.

-- Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ΟΤΑ να προωθούν τη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τους δημότες;

-- Το ζήτημα των λεγομένων Αναπτυξιακών Οργανισμών έρχεται από την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι θυμόμαστε τα λεγόμενα «αναπτυξιακά συνέδρια». Για τις δημοτικές αρχές και για τις Περιφέρειες αποτελούν ένα ακόμα όπλο για την καταβαράθρωση των υπηρεσιών και την είσοδο περισσότερων ιδιωτών στους δήμους, την εκχώρηση σε εργολαβίες βασικών ή ακόμα και όλων των υπηρεσιών των δήμων, με εξαίρεση το Ληξιαρχείο και το Πρωτόκολλο. Μέσα από τις συγκεκριμένες εταιρείες θα αξιοποιούνται όλα τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον θα χτυπηθούν δικαιώματα των συναδέλφων που θα δουλεύουν σε αυτές, όπως ο μισθός, το ωράριο κ.λπ. Θα δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής σε αορίστου χρόνου. Και με τη λύση της συνεργασίας της εταιρείας με τον δήμο θα απολύονται.

Μέσα από αυτές τις εταιρείες οι δήμαρχοι επιδιώκουν να στήσουν έναν «δήμο» πλάι στο δήμο, με δική του διοικητική ιεραρχία. Μια εταιρία που δεν θα ελέγχεται ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιό της. Και αυτές οι εταιρείες στηρίζονται από όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια που στοιχίζονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

-- Πώς εκφράζεται στην Τοπική Διοίκηση η προσπάθεια να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση;

-- Ως εργαζόμενοι στους δήμους και το υπόλοιπο Δημόσιο, έχουμε πείρα από επιτάξεις, υποχρεωτικές υπηρεσίες, δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια σε νόμο του κράτους, γνωρίζουμε καλά πως ο εργοδότης μας, το κράτος δηλαδή, όταν το θελήσει περιστέλλει συνολικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα π.χ. με την επιβολή «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, στην πράξη θα επιδιωχθεί να καταργηθεί συνολικά στον κλάδο μας το δικαίωμα της απεργίας. Κι αυτό γιατί, στους δήμους για να βγει ένα όχημα έξω θα πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύουν και μια σειρά επιπλέον υπηρεσίες. Αν πούμε, υποθετικά, ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο, για εμάς δεν υπάρχει απεργία.

Το Συνδικάτο με απόφαση Γενικής Συνέλευσής του δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο. Ούτε στοιχεία, ούτε μητρώα, ούτε τα οικονομικά του θα παραδώσει στο ΓΕΜΗΣΟΕ, ούτε θα προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του και βέβαια σε κάθε απεργία τα μέλη του θα βρίσκονται από τα ξημερώματα στις πύλες των αμαξοστασίων και σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να ενημερώνει και να κουβεντιάζει με τους συναδέλφους.

-- Το Συνδικάτο συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και συμμετείχε στη μεγάλη σύσκεψη του Σπόρτιγκ, μαζί με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συντονίζουν τη δράση τους, με σταθμό το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη. Πώς υπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό το Συνδικάτο;

-- Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κεντρικό σύνθημα να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ, για το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για να καταβληθούν δεδουλευμένα σε συναδέλφους.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου, οι ίδιες οι αρχαιρεσίες του μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, είναι για το συνδικάτο μας βήμα για την προετοιμασία μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και την κλιμάκωση με πανεργατική απεργία.

-- Στις 2 του Νοέμβρη ξεκινάνε οι εκλογές του Συνδικάτου. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους εργαζόμενους;

-- Οσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή, τόσο καλύτερα θα συμβάλει στην οργάνωση της αντεπίθεσης, στην οργάνωση του αγώνα. Θα είναι μια ισχυρή απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων. Θα είναι η καλύτερη απάντηση στο αντεργατικό πλαίσιο, στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Οι εκλογές αποτελούν ένα σοβαρό μέτωπο πάλης. Δεν θέλουμε εργαζόμενους που θα έρθουν μόνο να ψηφίσουν. Θέλουμε μαχητές με θέληση για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Η θετική ανταπόκριση των συναδέλφων στο κάλεσμά μας περιμένουμε να εκφραστεί και στις κάλπες τις επόμενες μέρες και στους δρόμους του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ