Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κάλεσμα της ΚΝΕ για στήριξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές.
  • Ρεπορτάζ από Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
  • Διαγωνισμός της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στα σχολεία για... χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό!
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στήριξης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές

«Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά μας! Χτίζουμε φοιτητικό κίνημα μαζικό, μαχητικό, ριζοσπαστικό κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο!» τονίζει η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της ενόψει των φετινών εκλογών, που όπως κάθε χρόνο αναμένεται να γίνουν μέσα στην άνοιξη.

Η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να επιλέξουν στις εκλογές «μόρφωση» και «αγώνα», να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά μας!

Χτίζουμε φοιτητικό κίνημα μαζικό, μαχητικό, ριζοσπαστικό κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο!

Εχουμε φωνή...

Εκφράζουμε τις αγωνίες, τα όνειρα, τις ανάγκες μας... για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που θέλουν να μάθουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους και το αντικείμενό τους, που θέλουν να δουλέψουν στο επάγγελμά τους με δικαιώματα, να συμβάλουν με τις γνώσεις και τη δουλειά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της επιστήμης για να ζει ο λαός μας καλύτερα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε στον αγώνα με τους Συλλόγους μας!


Αξίζει να παλέψουμε για να κερδίσουμε τη ζωή που έχουμε μπροστά μας.

Η προσπάθεια που κάνει ο καθένας μόνος του για να σπουδάσει, να μορφωθεί και να δουλέψει, θα έχει αποτέλεσμα εάν δούμε ότι είμαστε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την πραγματικότητα που όλοι μαζί ζούμε. Ολοι μαζί είμαστε στο άγχος, στην αγωνία, αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια, όλοι μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε. Οι αγωνίες, τα όνειρα και οι ανάγκες μας είναι κοινές.

Ο συμβιβασμός δεν μας ταιριάζει, με ψηλά το κεφάλι διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

Ζούμε και σπουδάζουμε σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην αδικία και την εκμετάλλευση. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές μας, λένε πως πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την πραγματικότητα.

Δεν τους χαριζόμαστε γιατί έχουν υποθηκεύσει τη ζωή μας με "ματωμένα" πλεονάσματα έως το 2060! Οι σημερινοί πρωτοετείς θα είναι 60 χρόνων και ακόμα θα ματώνουν αν δεν οργανωθούμε, αν δεν ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική!

Δεν τσιμπάμε στην κοροϊδία της κυβέρνησης πως δήθεν "στηρίζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και βάζει τέλος στους ταξικούς διαχωρισμούς"! Παραμένει η υποχρηματοδότηση, γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, είναι στον αέρα η φοιτητική μέριμνα, εντείνονται οι δραστηριότητες των μεγαλοεργολάβων στις σχολές. Με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενισχύονται οι κατηγοριοποιήσεις φοιτητών και αποφοίτων.

Δεν δεχόμαστε να δίνονται λεφτά στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, να οργανώνεται έρευνα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ για πολεμικούς σχεδιασμούς, να μπλέκουν τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Αποδεικνύεται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τους λαούς.

Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζουν...

Παίρνουνε τα μέτρα τους, παίρνουμε και εμείς τα δικά μας! Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι!

Μαζί στον αγώνα, στη συλλογική συζήτηση και δράση, απέναντι σε όσους στερούν τα δικαιώματά μας, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, πλάι με τους εργαζόμενους και το λαό, οργανώνοντας εστίες αντίστασης σε κάθε αμφιθέατρο και σχολή, μπορούμε να θέσουμε τους δικούς μας όρους, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση - δουλειά - ζωή.

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ψηφίζουμε «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Συμμετέχουμε και παίρνουμε θέση για όσα συμβαίνουν στις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον μας.

Μπορούμε να συμβάλουμε όλοι, να βρούμε κοινό βηματισμό, διέξοδο για να αντισταθούμε στα μέτρα, να βάλουμε φρένο στα επόμενα, να οργανωθούμε ενάντια στα σημερινά προβλήματα, αλλά και για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις μιας ριζικής ανατροπής, που όλοι μας βλέπουμε ότι χρειάζεται.

Κάνουμε βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών στους Συλλόγους μας, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε είναι:

Φοιτητικοί Σύλλογοι που αντιστέκονται, δεν προσκυνάνε, ούτε χειροκροτάνε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι είναι οι οργανώσεις όλων των φοιτητών μιας σχολής ή ενός τμήματος, που πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των φοιτητών, στη συλλογική συζήτηση και δράση, απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν στο χτύπημα των όρων σπουδών μας, των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Οι Σύλλογοί μας πρέπει να είναι μαζικοί, ανοιχτοί, να συγκεντρώνουν στις γραμμές τους όλους τους φοιτητές, να προωθούν την κοινή δράση κόντρα στην αδράνεια, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, κόντρα στον ατομισμό. Να οργανώνουν και να κινητοποιούν τους φοιτητές.

Τέτοιους Συλλόγους θέλουμε! Αυτό είναι το όπλο μας για να την "παλέψουμε" όλοι μαζί!

Για να συζητάμε και να αποφασίζουμε συλλογικά, να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας με συνελεύσεις τμημάτων, ετών, εκλέγοντας επιτροπές και αντιπροσώπους του έτους, οργανώνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Για να δίνουμε "χρώμα" και "ζωή" στις σχολές μας, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Για να βάλουμε εμπόδια στην επιχειρηματική λειτουργία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που μας έχει μετατρέψει σε πελάτες.

Για να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε συνεργασία και ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Για να ξέρουμε "τι παίζει" μέσα και έξω από τις σχολές και αύριο στους χώρους δουλειάς.

Χτίζουμε ριζοσπαστικό, μαζικό, μαχητικό φοιτητικό κίνημα που δεν το βάζουν στο χέρι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, εντείνει την καταστολή, βάζει τα ΜΑΤ απέναντι μέχρι και σε εστιακούς φοιτητές που διαμαρτύρονται για την άθλια κατάσταση στις εστίες. Αλλωστε, είναι αυτή η κυβέρνηση που έκανε πράξη την πάγια απαίτηση του κεφαλαίου στη χώρα μας, το "ξήλωμα" του δικαιώματος της απεργίας.

Η συκοφαντία που σπέρνουν διάφορα ΜΜΕ και ο στόχος που έχουν βάλει η ΝΔ και η ΔΑΠ, να χτυπήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν θα περάσει! Βάζουν εκ του πονηρού στο ίδιο καζάνι φαινόμενα εγκληματικότητας ή ενέργειες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, με τη δράση των Συλλόγων, για να χτυπήσουν τελικά το δικαίωμα των φοιτητών στην οργάνωση και διεκδίκηση.

Ολα αυτά δείχνουν τον πραγματικό τους φόβο: Να σηκώσουν ο λαός και η νεολαία το ανάστημά τους και να παλέψουν για τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Δεν θα μείνουμε αφοπλισμένοι, να δεχόμαστε ό,τι μας σερβίρουν κάθε φορά οι εκμεταλλευτές, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα!

Δεν θα κάτσουμε στα αυγά μας. Με τον αγώνα μας κατακτάμε τα δικαιώματά μας

Θέλουμε κίνημα:

Μαζικό, οργανωμένο με βάση τη σχολή, το έτος, το εργαστήριο.

Που θα "κάνει πέρα" όσους θέλουν τους φοιτητές ανοργάνωτους, να προσκυνούν παλιές και νέες κυβερνήσεις, παλιά και νέα μνημόνια και μέτρα, να δέχεται το ρεαλισμό της υποταγής.

Που πηγαίνει πλάι - πλάι με τους εργαζόμενους, γιατί εκεί είναι η θέση του, εκεί είναι το μέλλον του.

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συμμαχίες. Κίνημα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που δίνει το χέρι στους λαούς όλου του κόσμου και τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) δίνει καθημερινά όλες τις δυνάμεις του για να δυναμώσουν οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ξεχωρίζουν για τις προσπάθειές τους να δράσουν και να λειτουργήσουν κόντρα στην απραξία και τη διάλυση.

Στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουμε «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Αποδυναμώνουμε στις σχολές μας τις δυνάμεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Το σημερινό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ έχει τη δική τους σφραγίδα. Εχουν τεράστια ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, ήταν στήριγμα όλων των κυβερνήσεων που μας έφεραν ως εδώ, το έργο των οποίων συνεχίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξηλώνουμε από τα διοικητικά συμβούλια "παράγοντες", εκπροσώπους που διαπραγματεύονται τι θα χάσουμε και είναι πρώτοι στη διαπλοκή και τη ρεμούλα.

Κανείς φοιτητής να μη δώσει στήριξη στην παράταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το "Bloco" στις σχολές.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που θέλουν να παλέψουν δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις δυνάμεις ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ. Αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν να τα βάλουν με την αντιλαϊκή πολιτική γιατί έχουν γραμμή ήττας που οδηγεί σε αυταπάτες, αδιέξοδα και απογοήτευση.

Ρεαλισμός είναι να διεκδικούμε αυτά που είναι πραγματικά σύγχρονα και αναγκαία σήμερα:

Να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της θεωρίας και την εξέλιξη της τεχνολογίας που υπάρχει. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις πτυχίων - ιδρυμάτων - αποφοίτων.

Να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, με φοιτητική μέριμνα.

Να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα κατοχυρώνει ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα παίρνει μισθό κατώτερο των 751 ευρώ.

Να έχουμε ζωή ολόκληρη, με πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, χωρίς το άγχος "πώς θα τα βγάλουμε".

Να συμβάλουμε με την επιστήμη, την έρευνα στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας, για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, να μειωθεί ο μόχθος των εργαζομένων.

Με ισχυρή «Πανσπουδαστική ΚΣ» στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα

Διεκδικούμε το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Τα όνειρά μας δεν μπαίνουν σε πλειστηριασμό! Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας σε μνημόνια, διαπραγματεύσεις και "αξιολογήσεις"!

Πετάμε έξω το δηλητήριο του φασισμού και του εθνικισμού από τις σχολές μας. Τα δικά μας ιδανικά είναι η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, ο αγώνας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου για να ζήσουν καλύτερα.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Με τη συμμετοχή σου στην προσπάθεια να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε και να ζήσουμε με δικαιώματα, που περνά μέσα από την ενίσχυση του αγώνα!

Με τη συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ". Να είσαι και εσύ υποψήφιος με τις αγωνιστικές δυνάμεις στη σχολή σου. Να στηρίξεις ανοιχτά την προσπάθεια για ζωντανούς, μαχητικούς Συλλόγους, που παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το σύστημά τους, για να αλλάξουμε τη σημερινή άθλια κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα.

Με την εκλογή περισσότερων αγωνιστών στα διοικητικά συμβούλια των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές:

Επιλέγουμε μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Επιλέγουμε αγώνα, συλλογική δράση, διεκδίκηση και αλληλεγγύη.

Επιλέγουμε να "τα βάλουμε" με όλους αυτούς που μας στερούν τα δικαιώματά μας.

Επιλέγουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Επιλέγουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ"».

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαζικές γιορτές με κέφι και δημιουργικότητα

ΠΕΡΑΜΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Δυναμικό ξεκίνημα για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγινε τις προηγούμενες μέρες, σε γειτονιές της Αττικής αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Με σύνθημα «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη», έγιναν μαζικές εκδηλώσεις, γιορτές με πολύ κέφι, όπου ξεδιπλώθηκαν η δημιουργικότητα και το μεράκι των μαθητών, αλλά εκφράστηκαν και οι ανησυχίες τους και οι προβληματισμοί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις των Φεστιβάλ κυριάρχησε το θέμα των εξελίξεων στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο του πολέμου, με τους μαθητές να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον να μάθουν από πρώτο χέρι τι λένε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Ιδιαίτερο στοιχείο στα Φεστιβάλ που έγιναν, αλλά όπως φαίνεται και σε αυτά που θα ακολουθήσουν, είναι ότι περιλάμβαναν πολλές δραστηριότητες που προετοιμάστηκαν από μαθητές ειδικά για τα Φεστιβάλ και παρουσιάστηκαν από τους ίδιους στις εκδηλώσεις, όπως εργασίες, εκθέσεις, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα κ.ά. Φυσικά δεν θα μπορούσαν όπως κάθε χρόνο να λείπουν τα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ στα περισσότερα Φεστιβάλ υπήρχε μέριμνα και για δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Από τις εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες συγκέντρωσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η συζήτηση που έγινε στη Νίκαια για το διαδίκτυο.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Στο μεταξύ, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας των Φεστιβάλ τους, που θα απλωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη και κάποια στις αρχές του Μάη.

Στη Νίκαια

Γέμισε από μαθητές από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου η πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη στη Νίκαια! Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Δημήτρη Φιφλή και ακολούθησε επίδειξη πολεμικών τεχνών από τους μικρούς αθλητές του τοπικού Αθλητικού Συλλόγου «Λιοντάρι». Στη συνέχεια, μαθητές του 1ου και 4ου Λυκείου Κορυδαλλού μάς μετέφεραν στις ΗΠΑ του 1929, παρουσιάζοντας τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», ένα έργο εμπνευσμένο από το βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μόρε «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Ακολούθησε ένα μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, μια μέρα μετά την 66η επέτειο της εκτέλεσής του.

Η συζήτηση της βραδιάς είχε θέμα τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» (ΜΚΔ) και τίτλο «Aλλάζει ο κόσμος με "like";», με τον αρχισυντάκτη του «Οδηγητή» Π. Καλαβρέζο. Αναφέρθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μονοπώλια που είναι ιδιοκτήτες των ΜΚΔ για να πλουτίζουν, ελέγχοντας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες κ.λπ. τη ζωή των χρηστών τους, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι νέοι αγωνιστές απέναντι στα ΜΚΔ, προστατεύοντας τον εαυτό τους για το σήμερα και το αύριο και δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική ζωή.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκαν οι μαθητές Μαρία Ντούρα και Δημήτρης Μπουτσικάρης, για να παρουσιάσουν εργασία με θέμα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, και το πρόγραμμα έκλεισε με μαθητικά συγκροτήματα.

Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν χώροι για σκάκι, γκράφιτι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διαγωνισμό σκίτσου ενάντια στο φασισμό κ.ά.

Στο Πέραμα

Εκατοντάδες παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν και στο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Πέραμα, το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία Ηρώων.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίων, ενώ συγκεντρωνόταν και γραφική ύλη για τους πρόσφυγες μαθητές. Ανάμεσά τους ήταν δύο μαθητές, ο Τζαφάρ, 15 ετών, και ο Μουασάρ, 17 ετών, αδέρφια από το Ιράκ, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 7 μήνες και μένουν στο Πέραμα. Συνομιλώντας με τους ΚΝίτες, ο 17χρονος είπε ότι «στη χώρα μας ο ιμπεριαλισμός βομβαρδίζει τα σπίτια μας. Μας πήραν οι γονείς μας για να γλιτώσουμε. Εγώ και ο αδερφός μου το μόνο που θέλουμε, και γι' αυτό είμαστε εδώ, είναι να μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς να φοβόμαστε στο σχολείο και να έχουν οι δικοί μας δουλειά».

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων. Ακολούθησε η παρουσίαση από τρεις μαθητές ενός πολύ καλοφτιαγμένου θεατρικού οδοιπορικού, μαζί με βιντεοπροβολή, αφιερωμένου σε σημαντικούς σταθμούς της 50χρονης πορείας της ΚΝΕ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Την προσφορά της ΚΝΕ στην οργάνωση των αγώνων της νεολαίας και ιδιαίτερα των μαθητών ανέδειξαν στη συνέχεια με τις ομιλίες τους οι μαθητές Ηλίας Ζιγκιρίδης και Ξάνθος Γερμανάκος, και ακολούθησε συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Καισαριανή

Το Σάββατο, Φεστιβάλ έγινε και στην Καισαριανή, που ξεκίνησε από το πρωί με τουρνουά μπάσκετ, ενώ το κυρίως πρόγραμμα ξετυλίχτηκε το απόγευμα στην πλατεία Π. Μακρή, αρχίζοντας με τουρνουά σκακιού και τίτσου.

Στο χώρο λειτουργούσε πρωτότυπη έκθεση που ετοίμασαν μαθητές, με τίτλο «Του κόσμου οι λαοί», που περιλάμβανε ζωγραφιές, φωτογραφίες και στίχους ενάντια στον πόλεμο και τις αιτίες του. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο που αναπαριστούσε τη ζωή δύο αδελφών πριν τον πόλεμο και τις στιγμές ξεγνοιασιάς που χάθηκαν όταν ο μεγάλος αδελφός κλήθηκε να πολεμήσει, ενώ γύρω από το θέμα του πολέμου κινήθηκε και η συζήτηση του Φεστιβάλ που ξεκίνησε με ένα παιχνίδι «Πες - Βρες».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες μαθητικών και νεανικών συγκροτημάτων από την περιοχή.

Στον Αγιο Δημήτριο

Μαθητικό φεστιβαλικό ραντεβού υπήρχε το Σάββατο και στον Αγιο Δημήτριο, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απονομή βραβείων του τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που είχε προηγηθεί, στην ομάδα «Nevercupen» από το 4ο ΓΕΛ Αργυρούπολης. Παράλληλα, στο χώρο πραγματοποιούνταν για τις μικρότερες ηλικίες παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με γρίφους για την Ιστορία της ΚΝΕ.

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Στη συνέχεια, προβλήθηκε το βίντεο που επιμελήθηκαν μαθητές του Π. Φαλήρου με θέμα τον πόλεμο, το οποίο αναδείκνυε το ρόλο και την ευθύνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις επεμβάσεις που γίνονται σε μία σειρά χώρες. Οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν τους πολέμους κι ακόμα, σε ταμπλό που ζωγράφισαν μαθήτριες από τα Λύκεια του Αγίου Δημητρίου, έβγαλαν όλοι μαζί ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης στην 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι. Επίσης οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωτήσεων για το θέμα του πολέμου.

Η συζήτηση του Φεστιβάλ είχε θέμα «Μας λένε ότι είμαστε μικροί, όμως μικρός είναι ο κόσμος τους... κι εμείς θα τον αλλάξουμε!». Σε αυτήν πήραν το λόγο μαθητές και «απάντησαν» σε αυτούς που λένε ότι «οι νέοι δεν πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική» ή ότι «τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες». Οπως είπαν χαρακτηριστικά, τους λένε ότι θα πρέπει να ασχολούνται με το διάβασμά τους μόνο ή με τον αθλητισμό, αλλά ακόμα κι αυτά, το ίδιο το σύστημα, η πολιτική που εφαρμόζεται δεν τους επιτρέπει να το κάνουν, όταν χρειάζεται συνέχεια να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Ακόμα έγιναν επιδείξεις παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Κρητών Αγ. Δημητρίου και την Ενωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα», και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων της περιοχής.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, ενώ το δικό τους στέκι είχαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ της περιοχής, η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, καθώς και τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου.

Στην Ηλιούπολη

Στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, έγινε ένα ακόμα Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο.

Νωρίς το απόγευμα, μαθητές Γυμνασίων έφτιαξαν γκράφιτι με μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και οι εκδηλώσεις άρχισαν με θεατρικό σκετς από μαθητές της Δάφνης και της Ηλιούπολης. Το σενάριο βασίστηκε στην έκθεση μιας μαθήτριας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Β' Γυμνασίου με τίτλο «Γιατί», που αλληγορικά, με εύστοχο τρόπο, έδειχνε ότι υπεύθυνοι για τους πολέμους και τις επεμβάσεις είναι οι ίδιοι που έχουν σήμερα την εξουσία, είναι τα αφεντικά που κονταροχτυπιούνται για τα δικά τους κέρδη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε διαδραστικό «debate» σε υποθετική τηλεοπτική εκπομπή ανάμεσα σε μια μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και έναν «κυβερνητικό εκπρόσωπο», που κινήθηκε και πάλι γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το θέμα του πολέμου.

Χαιρετισμό στο Φεστιβάλ απηύθυνε ο μαθητής Δημήτρης Καρακώστας, που ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει η ΚΝΕ σε όλα τα σχολεία, να δυναμώσει ο αγώνας για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ακολούθησαν συναυλίες από ένα μαθητικό και ένα φοιτητικό συγκρότημα.

Στο Μενίδι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή Μαθητικό Φεστιβάλ και στο Μενίδι, στο δημαρχείο Αχαρνών, το οποίο αποτέλεσε κορύφωση όλης της προηγούμενης δραστηριότητας που ανέπτυξε η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με θεατρικό σκετς από μαθητές, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 66 χρόνια από τη δολοφονία του Μπελογιάννη. Στη συνέχεια μίλησε ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τον Φώτη Ανδρικόπουλο.

Στην Ξάνθη

Τουρνουά μπάσκετ με τίτλο «Ενα καλάθι για την Αχέντ Ταμίμι», ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, περιλάμβανε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Ξάνθη, στις 29 και 30 Μάρτη, στο πάρκο Μ. Αλεξάνδρου, όπου νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η G63.

Ακόμα, τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμική συναυλία και γκράφιτι από μαθητές, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από μαθητές πάνω στα ζητήματα του πολέμου και της προσφυγιάς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιήγηση στον Υμηττό

Μια ωραία πρωτοβουλία πήραν οι Οργανώσεις Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου της ΚΝΕ. Οργάνωσαν μια βόλτα στο βουνό της γειτονιάς τους, τον Υμηττό, που αν και δίπλα στις γειτονιές που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά της περιοχής, παραμένει ένας άγνωστος τόπος για πολλούς.

Ξεκινώντας από τον Αϊ - Γιάννη, έφτασαν ψηλά, κοντά στο σπήλαιο Λιονταριού, περνώντας μέσα από το δάσος, μέσα σ' ένα απόλυτα ανοιξιάτικο περιβάλλον. Παρότι ήταν το πρώτο περπάτημα τέτοιου τύπου για αρκετούς από τους φίλους και μέλη της ΚΝΕ, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν με ακόμα περισσότερους στις επόμενες εξορμήσεις.

Πλασιέ των τραπεζών στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας

Διαγωνισμός Γυμνασίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βδομάδας για το χρήμα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Κρατώντας σταθερά και ξεδιπλώνοντας το νήμα της εξυπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου και στην Παιδεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε τις πόρτες των σχολείων... στις τράπεζες! Συγκεκριμένα, πριν ένα μήνα το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στα σχολεία εγκύκλιο ενημερώνοντας για το «European Money Quiz» και τον αντίστοιχο εθνικό διαγωνισμό, εγκρίνοντας σε αυτόν τη συμμετοχή μαθητών των Γυμνασίων της χώρας.

Μάλιστα, με το έγγραφό του, το υπουργείο παραπέμπει απευθείας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία είναι ο κύριος διοργανωτής του διαγωνισμού μαζί με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece). Το ΣΕΝ ιδρύθηκε το 2005 από τον ΣΕΒ και από τότε έχει να επιδείξει πλούσια δράση στην προώθηση της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας» σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Στην ουσία, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί το ΣΕΝ, το κεφάλαιο παραδίδει απευθείας μαθήματα σε παιδιά και νέους, στην προσπάθεια να διαμορφώνει από πολύ νωρίς συνειδήσεις στα μέτρα του, αυριανούς εργαζόμενους που θα θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των εργοδοτών, ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που πηγαίνουν την κοινωνία μπροστά, ότι όσο πηγαίνει καλά η επιχείρηση θα ευημερούν και οι εργαζόμενοί της κ.ο.κ.

Η αφίσα του διαγωνισμού είναι σχεδιασμένη ακριβώς για να δελεάζει τους μαθητές των ηλικιών που απευθύνεται
Η αφίσα του διαγωνισμού είναι σχεδιασμένη ακριβώς για να δελεάζει τους μαθητές των ηλικιών που απευθύνεται
Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια κάνουν το ρόλο του πλασιέ αυτών των προγραμμάτων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υστερεί σε αυτό, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει τον μεσάζοντα, φέρνοντας τώρα την προπαγάνδα των τραπεζών μέσα στα σχολεία.

Διαγωνισμός και παιχνίδι προπαγάνδας του κεφαλαίου

Το «European Money Quiz» είναι ένας διαγωνισμός που πραγματοποιείται σε δυο φάσεις. Η μία είναι ο εθνικός διαγωνισμός, που διεξήχθη στις 13 Μάρτη, όπου πήραν μέρος πάνω από 50 τάξεις 25 Γυμνασίων από διάφορες πόλεις της χώρας και νικήτρια αναδείχθηκε μια τάξη ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Μάη, στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψει και η νικήτρια τάξη από τη χώρα μας για να διαγωνιστεί με αντίστοιχες ομάδες από άλλες 30 χώρες της Ευρώπης.

Αυτοί οι διαγωνισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Βδομάδας για το Χρήμα (European Money Week), μιας ετήσιας πρωτοβουλίας που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ) και τις αντίστοιχες εθνικές Ενώσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και τους διοργανωτές, «το European Money Quiz είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το χρήμα και έχει διαμορφωθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού μαθητών ηλικίας 13-15 ετών». «Εχετε λύσει το μυστήριο πώς να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας;», ρωτάει η αφίσα του διαγωνισμού τους 15χρονους μαθητές, λες και το πρόβλημά τους είναι πού να πρωτοεπενδύσουν το μικρό χαρτζιλίκι που και αν καταφέρνουν να τους δίνουν οι γονείς τους...

Αντίστοιχου τύπου ερωτήσεις περιλαμβάνει και το παιχνίδι quiz, που είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της ΕΕΤ και μια διαδικτυακή πλατφόρμα, το οποίο παίζει και το ρόλο προετοιμασίας των ομάδων που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

«Αν επενδύσετε τα χρήματά σας σε πολλούς τομείς αντί σε έναν (καταμερισμός επενδύσεων), τότε...» είναι μια από τις ερωτήσεις του quiz, ενώ ακολουθεί και μια άλλη, που ρωτάει «αν κερδίζεις 9,50 ευρώ την ώρα και εργάζεσαι 40 ώρες την εβδομάδα, τι μισθό παίρνεις μηνιαίως;», με τη σωστή απάντηση να ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του υποκατώτατου μισθού στον οποίο καταδικάζει η κυβέρνηση τους νέους. Υπάρχει και η ερώτηση «τι είναι κέρδος;», όπου φυσικά στις τέσσερις πιθανές απαντήσεις από τις οποίες καλούνται οι μαθητές να επιλέξουν τη σωστή, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη υπεραξία... Και αντίστοιχα ερωτήσεις του τύπου «τι συμβαίνει με τους φόρους που πληρώνουν οι γονείς σου;», «ποιος πληρώνει το επίδομα αδείας ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα;», όπου και πάλι οι απαντήσεις συσκοτίζουν την αλήθεια.

Οπως δε, όλα τα αντίστοιχου τύπου προγράμματα που πλασάρονται από τις ενώσεις του κεφαλαίου στα σχολεία, έτσι κι αυτό υπόσχεται δωράκια για δέλεαρ. Ετσι η ΕΕΤ προσφέρει στη νικήτρια ομάδα δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το σχολείο της και κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού στις Βρυξέλλες για δυο μαθητές και έναν εκπαιδευτικό, ενώ διαφημίζει ότι η νικήτρια ομάδα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού θα λάβει δώρα για όλο το τμήμα της τάξης και δώρο για το σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η διαφημιστική αφίσα απευθύνεται απευθείας στους μαθητές, καλώντας τους να ζητήσουν από τους καθηγητές τους να τους βοηθήσουν να πάρουν μέρος...

Οι σύγχρονοι Σάιλοκ σε ρόλο σχολικού συμβούλου!

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, με την Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης να σχολιάζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Οι τράπεζες εισέρχονται πανηγυρικά "και με τη βούλα" του υπουργείου στο δημόσιο σχολείο να επιμορφώσουν τους γυμνασιόπαιδες στα ιδανικά και τις αξίες τους!

Οι ελληνικές τράπεζες, οι σύγχρονοι Σάιλοκ, που παρασιτούν στο καχεκτικό σώμα της οικονομίας και κοινωνίας και απομυζούν τον πλούτο των εργαζομένων, σε ρόλο ...σχολικού συμβούλου και διαμορφωτή εκπαιδευτικών προγραμμάτων! Ελεος! Αυτές που από το 2008 καρπώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών δανείων, που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτές που έχουν λάβει ενισχύσεις από το ελληνικό Δημόσιο πάνω από 250 δισ. σε διάφορες μορφές (εγγυήσεις, ρευστό κ.λπ.) σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε Υγεία - Παιδεία κ.λπ. που συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο.

Αυτές που λεηλατούν μέσω τοκογλυφικών δανείων, προμηθειών, των πλειστηριασμών και κατασχέσεων τη λαϊκή περιουσία και των οικογενειών των μαθητών μας. Αυτές που συντελούν να γίνεται ...quiz η επιβίωση για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα μας και να εγκαταλείπει τη χώρα η πλειοψηφία της νέας γενιάς. (...)

Η περικύκλωση του δημόσιου σχολείου από τις κάθε λογής εταιρείες φαίνεται να αποκτά πλέον νέες επικίνδυνες διαστάσεις και το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να υψώσει τοίχο προστασίας γύρω του. Εξω οι εταιρείες και οι τράπεζες από τα σχολεία μας!».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ