Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Επισιτισμός - Τουρισμός: Σήμερα η πανελλαδική απεργία του κλάδου

-- Διεθνής Συνάντηση Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στις Κατασκευές: Ρεπορτάζ από τη συνάντηση που διοργάνωσαν στην Αθήνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Διεθνής Ενωση Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) της ΠΣΟ

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Αντιμέτωποι με τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους

-- Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων ΑμεΑ Σκαραμαγκά: «Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σήμερα η πανελλαδική απεργιακή μάχη του κλάδου

Με απεργιακές περιφρουρήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες από νωρίς το πρωί και με απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό δίνουν σήμερα Πέμπτη τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Μια μάχη που αποτελεί κορύφωση της πολύμορφης δραστηριότητας που ανέπτυξαν όλες τις προηγούμενες μέρες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, προκειμένου να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Ανθρωπο τον άνθρωπο, ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, μαγαζί το μαγαζί, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου προπαγάνδισαν και οργάνωσαν τη σημερινή απεργία με εξορμήσεις, παρεμβάσεις σε δουλεμπορικά γραφεία και ξενοδοχεία, συζητήσεις με εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι, που ξεζουμίζονται στις γαλέρες του κλάδου για τα κέρδη και τα «ρεκόρ» των επιχειρηματικών ομίλων, απεργούν διεκδικώντας υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε όλη την Ελλάδα, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας για τους ανέργους κ.ά.

Αποφάσεις στήριξης της σημερινής απεργίας στον Επισιτισμό - Τουρισμό έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λαυρίου, Πειραιά, Σάμου και Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά κλάδους.

«Ολα έχουν κόστος. Ενα το πληρώνεις μια ζωή...»

Μια τέτοια συζήτηση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, για την ανάγκη να ανέβει η οργάνωσή τους, πραγματοποιήθηκε και προχτές, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με εργαζόμενους στην εταιρεία υπηρεσιών τροφοδοσίας «NEWREST» στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Εκεί όπου 400 εργαζόμενοι (πάνω από το 50% συμβασιούχοι) αμείβονται με ψίχουλα, την ώρα που δημιουργούν και διανέμουν καθημερινά τουλάχιστον 28.000 μερίδες φαγητού και η εργοδοσία βάζει στα ταμεία της πάνω από 150.000 ευρώ ημερησίως... Τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σκιαγραφούν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς των εργαζομένων του κλάδου και συγχρόνως φωτίζουν την αναγκαιότητα αυτού του αγώνα.

Με το προπαγανδιστικό τρικάκι της απεργίας η μηχανοκίνητη πορεία του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «όργωσε» χτες τις συνοικίες της πόλης
Με το προπαγανδιστικό τρικάκι της απεργίας η μηχανοκίνητη πορεία του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «όργωσε» χτες τις συνοικίες της πόλης
«Για να γίνει η σύγκρουση θέλει δουλειά από πίσω. Ο αγώνας δεν είναι ατομική υπόθεση. Αν οργανωθούμε μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Με αποφασιστικότητα και αντοχή, χωρίς αυταπάτες ότι θα αλλάξουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γ. Στεφανάκης.

Εργαζόμενη στην εταιρεία, δίνοντας με την ίδια της την πείρα απάντηση στο φόβο και τα διλήμματα που προβληματίζουν συναδέλφους της, τόνιζε με πείσμα πως δεν έδωσε τη μάχη της απεργίας στο προηγούμενο μαγαζί που δούλευε «και τελικά απολύθηκα με το κεφάλι κάτω. Δεν ξαναπέφτω αμαχητί».

«Οσοι δουλεύουμε για να ζήσουμε, έχουμε μόνο τα χέρια μας. Αυτά πουλάμε, την εργατική μας δύναμη. Ολα έχουν κόστος. Κόστος έχει να σηκώσεις κεφάλι, να πας κόντρα στα αφεντικά και να συγκρουστείς μαζί με την τάξη σου. Εχει όμως και μεγάλο κόστος να είσαι μόνος, να σκύβεις σε όλη σου τη ζωή το κεφάλι για να σου δίνουν ένα ψίχουλο που δεν φτάνει. Κι αυτό το κόστος το πληρώνεις μια ζωή», είπε ο Γιώργος Σχίζας, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου.

Τα αιτήματα της απεργίας
 • Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).
 • Αξιοπρεπείς μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
 • Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.
 • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
 • Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
 • Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης.
 • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
 • Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.
Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Στην Αττική, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην περιφρούρηση της απεργίας από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση.

-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Electra Palace»).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).

-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ, στις 9 π.μ., και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κύπρου.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, απέναντι από το «Τεχνόπολις».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Χανίων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λασιθίου «Τάλως» καλεί στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

-- Στην Πιερία, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., μπροστά από το «Mediterranean» (παραλία Κατερίνης).

-- Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο της παραλιακής, στο ύψος του «Εγνατία».

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

-- Η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Πλάτανο (Αβέρωφ).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και σε κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού Μαγνησίας καλεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Αγροτική κινητοποίηση στην Ημαθία

Το θέμα των εξευτελιστικών τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων - και ιδιαίτερα του ροδάκινου - καθώς και τις ακάλυπτες ασφαλιστικά ζημιές από τον ΕΛΓΑ στην αναμενόμενη φρουτοπαραγωγή της περιοχής ανέδειξε η αγωνιστική συγκέντρωση αγροτών που πραγματοποιήθηκε στις 13/7 στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Της συγκέντρωσης προηγήθηκαν περιοδείες στην πόλη και τα χωριά της Νάουσας με το κάλεσμα του συλλόγου, ενώ έγινε συζήτηση με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της παραγωγής τους και την αγανάκτησή τους για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα επιτραπέζια ροδάκινα είτε σαπίζουν στα ψυγεία, είτε πωλούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, με 10 και 15 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 20.000 τόνοι σαπίζουν στα ψυγεία. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί στο εμπάργκο και τις ζημιές από την κακοκαιρία, στις συνεχείς αυξήσεις εφοδίων, στα χαράτσια σε ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, στην άγρια φορολόγηση, τις πανάκριβες πιστοποιήσεις για αγροτικά μηχανήματα.

Επιβεβαιώνεται ότι τα όσα λέγονταν για τη «χρυσή ευκαιρία» για το ροδάκινο, προκειμένου να ανακτήσει αγορές, αφορούν μόνο τους μεγαλεμπόρους και τους βιομήχανους μεταποιητές, που βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να βάλουν στο χέρι κοψοχρονιά το προϊόν. Καμία σχέση δεν έχουν με τους χιλιάδες ροδακινοπαραγωγούς, που βρίσκονται στη μέγγενη των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία και του αντίστοιχου εμπάργκο της Ρωσίας, όπου μέχρι πρότινος εξαγόταν το 80% της παραγωγής, καθώς και της ληστείας των εμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες να παλέψουν και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Αμεση αναπλήρωση από την ΕΕ του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο. Εγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι, τις πλημμύρες κ.λπ., που έπληξαν την περιοχή για δεύτερη χρονιά. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ συν 3.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Νέα μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους από τις χαμηλές τιμές παραγωγού

Αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά τα πληρώνουν πανάκριβα στα ράφια

Σε εξευτελιστικές τιμές αγοράζουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς οι εμποροβιομήχανοι και οι «μεσάζοντες», πανάκριβα τα πουλούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Σε εξευτελιστικές τιμές αγοράζουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς οι εμποροβιομήχανοι και οι «μεσάζοντες», πανάκριβα τα πουλούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά
Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει και επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, έχουν επιφέρει φέτος νέα μεγάλη μείωση στο έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Οσα προϊόντα έχουν βγει αυτό το διάστημα στην αγορά και στην κατανάλωση, πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς στους εμποροβιομήχανους, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να «μπαίνουν μέσα».

Την ίδια ώρα, τα αγροτικά προϊόντα φτάνουν στην κατανάλωση σε πολύ υψηλές τιμές, αφοί οι «μεσάζοντες» και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος και των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που καταναλώνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Κατρακύλα σε φρούτα - κηπευτικά - σιτηρά

Για παράδειγμα, τα ροδάκινα πουλιούνται από τους παραγωγούς στα 15 - 20 λεπτά το κιλό και η τιμή τους στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ φτάνει τα 1,50 - 2 ευρώ το κιλό. Στα νεκταρίνια η πτώση της τιμής παραγωγού σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 35% και σε χαμηλά επίπεδα κινείται στα βερίκοκα, τα κεράσια, τις φράουλες, τα καρπούζια, τα πεπόνια και στα άλλα φρούτα εποχής. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα κηπευτικά (ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπάμιες, πατάτες, φασολάκια, φακές κ.ά.).

Ακόμα πιο χαμηλά από πέρσι διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά των σιτηρών, καθώς αυτό το διάστημα οι παραγωγοί πουλούν το σκληρό σιτάρι γύρω στα 18 λεπτά το κιλό και το κριθάρι στα 13 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας (έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, αλλά και μέρες ξηρασίας), η παραγωγή είναι φέτος πολύ μειωμένη και πολλοί σιτοπαραγωγοί αναγκάζονται να μην προχωρήσουν καν σε αλωνισμό, για να μην πληρώσουν και τα έξοδα συλλογής. Πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η τακτική των εμπόρων - αλλά και των Ενώσεων Συνεταιρισμών που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά και κερδοσκοπικά κριτήρια - να αγοράζουν σε «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη γνωρίζουν ούτε πόσο, ούτε πότε θα πληρωθούν. Για παράδειγμα, η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων μαζεύει σιτάρι δίνοντας ως προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό, χωρίς να ενημερώνει τους αγρότες για το πότε θα πάρουν την εξόφληση και πόση θα είναι.

Σε εξευτελιστικές τιμές πουλήθηκαν από τους αγρότες και τα προϊόντα που είχαν βγει το προηγούμενο διάστημα στην αγορά (ελιές - λάδι, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, ακτινίδια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμύδια, σκόρδα κ.ά.), ενώ δεν πήγαν καλά οι τιμές και γι' αυτούς που ασχολούνται με τις πάλαι ποτέ «δυναμικές και προσοδοφόρες» καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, ο καπνός κ.ά.

Μεγάλη μείωση στο γάλα και το κρέας

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι γαλακτοβιομήχανοι, ενεργώντας ως καρτέλ, επιβάλλουν μεγάλη μείωση της τιμής του γάλακτος - κατά μέσο όρο πανελλαδικά η μείωση φτάνει στα 7 λεπτά το κιλό - ενώ με πρόσχημα ότι μετά τη συμφωνία της CETA δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα, προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, με την εφαρμογή των συμφωνιών στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, το γάλα που εισάγεται στη χώρα μας σε μεγάλες ποσότητες είναι πιο φτηνό κι επομένως πιο ανταγωνιστικό με το ελληνικό, με αποτέλεσμα μέρος της ελληνικής παραγωγής να μένει αδιάθετη - ειδικότερα στις ορεινές περιοχές όπου δεν πάνε να αγοράσουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες - ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι για πολύ καιρό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο κρέας, με τις τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια και στα χοιρινά να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, όταν οι καταναλωτές τα τρώνε πανάκριβα.

Διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές και μέτρα για το κόστος παραγωγής

Και στη διάρκεια των 40ήμερων μπλόκων του περασμένου χειμώνα και στο αγωνιστικό αγροτικό δεκαήμερο που οργάνωσε στα τέλη του Ιούνη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μαζί με τα αιτήματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό - Φορολογικό κ.ά., έθεσαν ως βασικά κι αυτά που αφορούν στις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, καθώς και στο κόστος παραγωγής.

Για τις τιμές παραγωγού διεκδικούν: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις που δίνονται για κάποια προϊόντα, καθώς και τις ετήσιες ενισχύσεις, ζητούν: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να αρθεί ο αποκλεισμός από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις όσων καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ' επάγγελμα» αγρότες.

Για το κόστος παραγωγής απαιτούν: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών για τον ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, αποθήκες, χωράφια, το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, την υποβολή αντίρρησης για τις δασικές εκτάσεις, το ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις πιστοποιήσεις ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.λπ.).

Οι συμμετοχές

Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετείχαν οι εξής συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Κύπρος, Μιχάλης Παπανικολάου, γγ της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB), και Ευτύχης Παπαμιχαήλ, οργανωτικός γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών και Γενικών Εργατών Κύπρου.

Λίβανος, Nicolas Nahra, γγ της Εθνικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου (FENASOL).

Συρία, Khalaf Hanoush, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζόμενων στο Ξύλο και στις Κατασκευές (GFTU).

Πορτογαλία, Pedro Milheiro, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων στις Κατασκευές, την Κεραμική και το Γυαλί (FEVICCOM) και μέλος της ΕΓ της UITBB.

Βραζιλία, Antonio Lopes, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB), Raimundo Brito, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Βραζιλίας (FETRACOM) και εθνικός συντονιστής στις Κατασκευές (CTB), Edson Cruz, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Βραζιλίας (FETRACOM), Lucia Costa Maia, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Λατινικής Αμερικής FLEMACON και μέλος της UITBB, Ernando Vieira, πρόεδρος του Συνδικάτου Κατασκευών (Vitoria da Conquita).

Ινδία, Ramasamy Singaravelu, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ινδίας (CWFI) και μέλος της ΕΓ της UITBB.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Σημαντική πρωτοβουλία για την πάλη των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από το διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη (24 - 25 Ιούνη)
Από το διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη (24 - 25 Ιούνη)
Με θέμα «Οι αιτίες των πολέμων, το προσφυγικό ζήτημα και η πάλη των Συνδικάτων», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/7 στην Αθήνα Διεθνής Συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων στις Κατασκευές, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Διεθνής Ενωση Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) της ΠΣΟ.

Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετείχαν οργανώσεις και συνδικαλιστές των Κατασκευών από Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Συρία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ινδία.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ - το οποίο ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα πλούσια δράση για την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με κορύφωση το Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής και Αντιπολεμικής Δράσης στη Θεσσαλονίκη - χαιρετισμό στη διεθνή συνάντηση απηύθυνε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Παρέμβαση έκανε επίσης ο Γιώργος Μαυρίκος, γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ενημερώνοντας για τη δράση της ΠΣΟ και παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της για τους επόμενους μήνες. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του προλεταριακού διεθνισμού, ανακοίνωσε ότι η 3η Οκτώβρη του 2017 ορίστηκε από την ΠΣΟ ως Διεθνής Μέρα Δράσης για το Μεταναστευτικό.

Να δούμε τον πόλεμο με «ταξικά γυαλιά»


Στην ομιλία του στη συνάντηση, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου γινόμαστε μάρτυρες πολεμικών επεμβάσεων σε χώρες, που εδώ και καιρό βρίσκονται μέσα στη φωτιά και της εξάπλωσης αυτού του κινδύνου σε όλο και περισσότερες περιοχές, από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική. Η παρουσία του ΝΑΤΟ μεγαλώνει τους κινδύνους σε περιοχές όπου σιγοκαίει η σπίθα του πόλεμου. Η παρουσία αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων σε θάλασσες και περιοχές, οι στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν ανά τον κόσμο και παρέχουν στήριξη στις στρατιωτικές επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς, τα "προληπτικά στρατιωτικά χτυπήματα", αποδεικνύουν ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα μας αφορά όλους.

Η συμμετοχή της χώρας μας με στρατιωτικές αποστολές σε δεκατρείς χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν αφορά μόνο κάποιες χώρες, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Αντίστοιχα παραδείγματα θα έχετε και εσείς να παρουσιάσετε στη σημερινή συζήτηση».

Ομως, όπως τόνισε ο συνδικαλιστής, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να προσεγγίσουν από ταξική σκοπιά το ζήτημα του πόλεμου, πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιος είναι ο χαρακτήρας των πολέμων που διεξάγονται; Ποιοι τους κάνουν; Γατί τους κάνουν; Τι τρόπους χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες και να παρουσιάσουν τον πόλεμο ως κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι;».

Απαντώντας σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, ο Γ. Τασιούλας τόνισε:

«Οι πόλεμοι είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Ολοι αυτοί τρώγονται μεταξύ τους, ανταγωνίζονται και συγκρούονται για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα πετρέλαια, τους υδρογονάνθρακες, τους δρόμους μεταφοράς τους, για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο σε κερδοφόρα πεδία και αγορές.

Βρίσκονται σε διαρκείς ανταγωνισμούς και σε μεταξύ τους αντιθέσεις, που πολλές φορές τις γεφυρώνουν με διάφορες συμφωνίες που επισυνάπτουν κατά την περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Αυτές οι συμφωνίες συνοδεύονται από σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, από τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους κάθε χώρας, που όλοι γνωρίζουμε.

Οταν δεν καταφέρνουν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους μέσα από διάφορες οικονομικές συμφωνίες, τότε επιλέγουν να τις λύσουν με τη δύναμη των όπλων, στέλνοντας τους εργάτες, το λαό, να γίνουν κρέας στα κανόνια τους για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά τους.

Οι πόλεμοι είναι επιλογή της πλουτοκρατίας. Την περίοδο της ειρήνης οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου, αλλά και στον πόλεμο πληρώνουν την επιλογή του κεφαλαίου, που με κάθε τρόπο και χωρίς κανένα δισταγμό πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα εγκλήματα για να ισχυροποιήσει τα κέρδη και την εξουσία του. Από εδώ προκύπτει και ο χαρακτήρας του πόλεμου, ως ιμπεριαλιστικός, ακριβώς γιατί πραγματοποιείται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας».

Οι διακηρύξεις τους περί «ασφάλειας» αυξάνονται όσο και οι πολεμικοί τους προϋπολογισμοί

Ομως, όπως υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας, «οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, τα κόμματα που το στηρίζουν, προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες των πολέμων. Φροντίζουν έντεχνα να παρουσιάζουν ως αιτίες διάφορα ζητήματα για να δικαιολογήσουν και να απενοχοποιήσουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννάει.

Για παράδειγμα, η επίκληση της "δημοκρατίας", των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τα περί "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", είναι υποκριτικά, γιατί την ίδια ώρα που τα επικαλούνται, έχουν τσακίσει δικαιώματα, έχουν υλοποιήσει σκληρά αντεργατικά μέτρα και τα χρησιμοποιούν ως αφορμή για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταστολής απέναντι στο εργατικό κίνημα, για να προχωρούν σε επεμβάσεις και βομβαρδισμούς ώστε να βάλουν στο χέρι τον πλούτο κάθε χώρας.

Εμφανίζουν τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως "εγγυητές της ασφάλειας", της "σταθερότητας" και της "ειρήνης". Αυτές είναι ενώσεις του κεφαλαίου που λειτουργούν για τα συμφέροντά του και όχι για τα συμφέροντα των λαών. Δεν εξασφαλίζουν καμία ειρήνη στους λαούς. Οπου έχουν πατήσει πόδι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, έχουν σπείρει το θάνατο. Οι διακηρύξεις τους περί ειρήνης και ασφάλειας αυξάνονται γεωμετρικά όσο αυξάνονται οι πολεμικοί προϋπολογισμοί τους. Την ίδια ώρα που ορκίζονται στην ειρήνη προετοιμάζουν πολέμους. Εχουν μεγάλη ευθύνη οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκουν τους λαούς στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων και στηρίζουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Γι' αυτό, συμπλήρωσε ο Γ. Τασιούλας, «οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε κυβέρνηση που για να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, εμπλέκει το λαό της μέσα στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών. Να απορρίψουν τις διάφορες θεωρίες περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης των χωρών, που χρησιμοποιούν ως δόλωμα, όπως κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εδώ στην Ελλάδα, για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση μιας χώρας που συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τους πολεμικούς σχεδιασμούς, δεν συνεπάγεται αναβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, αλλά αναβάθμιση του κεφαλαίου στην κάθε χώρα και σε καλύτερες προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη κερδοφορία του».

Η εργατική τάξη να ορθώσει το μπόι της

Μιλώντας για τα καθήκοντα της εργατικής τάξης, τόνισε:

«Απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε το δικό μας σχέδιο και την κοινή μας δράση, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Να ορθώσουμε το μπόι μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους μηχανισμούς του κεφαλαίου και της εξουσίας του και να παλέψουμε σε κάθε χώρα για να οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που γεννούν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα μας.

Να απορρίψουμε την επιχειρηματολογία του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που μας παρουσιάζουν τη βαρβαρότητα που ζούμε ως μονόδρομο. Να παλέψουμε κάτω από τη σημαία των δικών μας συμφερόντων και για την προοπτική που έχουμε ανάγκη, με την εργατική τάξη να κουμαντάρει τον πλούτο που παράγει.

Η οργάνωση της διαφώτισης και της πάλης, με επίκεντρο το ζήτημα του πόλεμου, δεν χωράει καθυστερήσεις. Είναι καθήκον για σήμερα. Οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε η εργατική τάξη να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα της ταξικής πάλης και να βγει νικήτρια στον πόλεμο με το κεφάλαιο».

Οι ιμπεριαλιστές κερδίζουν και οι λαοί θάβουν τους νεκρούς τους

«Η βαθιά και μεγάλης διάρκειας καπιταλιστική κρίση οδηγεί στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, και οι διέξοδοι για την αύξηση της κερδοφορίας, στις περιπτώσεις που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, είναι οι πόλεμοι...», υπογράμμισε στην παρέμβασή του εκ μέρους της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) ο γγ της οργάνωσης, Μιχάλης Παπανικολάου.

Αναφερόμενος στις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σημείωσε:

«Η περιοχή που ζούμε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα καπιταλιστικά μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γιατί από τη μία έχει αφθονία πρώτων υλών και υδρογονανθράκων και από την άλλη είναι γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη. Η αρχή των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων έγινε στο Ιράκ με το πρόσχημα των πυρηνικών και χημικών όπλων που δήθεν διέθετε ο Σ. Χουσεΐν. Η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, είχε φοβερές συνέπειες πάνω στον ιρακινό λαό. Στο όνομα της δημοκρατίας ακολούθησε η Λιβύη, που οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις τη διέλυσαν σαν χώρα, με φοβερές συνέπειες για το λαό της. Ακολουθεί η Συρία, που οι ιμπεριαλιστές, εκκολάπτοντας τον θρησκευτικό φανατισμό, έχουν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο συριακό λαό (...) Παντού το ίδιο σκηνικό, απλά αλλάζουν τα προσχήματα. Οι μόνοι που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι οι ιμπεριαλιστές, ενώ οι λαοί των χωρών που επηρεάζονται, θάβουν νεκρούς, περνούν στην εξαθλίωση και προσφυγοποιούνται».

Γι' αυτό, υπογράμμισε ο γγ της UITBB, «για το εργατικό κίνημα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ανεξαρτήτως προφάσεων, όλοι αυτοί οι πόλεμοι, ανεξαρτήτως μορφής, είναι ιμπεριαλιστικοί, καθοδηγούνται από τις αστικές τάξεις των διαφόρων χωρών και στόχο έχουν την εξασφάλιση και την μεγιστοποίηση των κερδών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η ενδυνάμωση των καθημερινών αγώνων των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους θα πρέπει να συνοδεύεται και από την ενδυνάμωση των αγώνων για την ανατροπή του άδικου καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης, που είναι και η πραγματική αιτία των πολέμων, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για τους εργαζόμενους».

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΜΕΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οδηγείται σε «λουκέτο» από την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

Στο «πόδι» οι οικογένειες των τροφίμων ΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά

Eurokinissi

Από κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά
«Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον Σκαραμαγκά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις στη δραστική συρρίκνωση των δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, των δαπανών για υπηρεσίες και δομές Πρόνοιας, υλοποιώντας σχετικές κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ. Γνώμονας αυτής της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερου χώρου για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Τη βαρβαρότητα αυτή σε βάρος των ατόμων με αναπηρία η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, την «ντύνει» με τον μανδύα διάφορων επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων της ΕΕ περί «αποασυλοποίησης». Τα ιδεολογήματα αυτά έχουν αναδειχτεί σε βασικά εργαλεία για το κλείσιμο τέτοιων ζωτικής σημασίας ιδρυμάτων και δομών, με αποτέλεσμα οικογένειες είτε να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες είτε να ζουν την τραγωδία να βλέπουν τον άνθρωπό τους, το παιδί τους, να «λιώνει» στο σπίτι και να μην μπορούν να του προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια.

Οσον αφορά το Θεραπευτήριο στον Σκαραμαγκά, οι κινήσεις στην κατεύθυνση του «λουκέτου» έχουν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω της εγκατάλειψης, της έλλειψης προσωπικού και της προσπάθειας μεταφοράς των τροφίμων σε άλλα ιδρύματα. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κηδεμόνων και συνολικά του αγωνιστικού κινήματος των ΑμεΑ απέτρεψαν προσωρινά αυτά τα σχέδια.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, Γιώργος Γεωργούλας, αναδεικνύοντας τη συστηματική εγκατάλειψη και απαξίωση του ιδρύματος, «τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει αλλάξει στο κτίριο ούτε διακόπτης. Πλένουν παιδιά με λάστιχο, λες και είναι αυτοκίνητα, γιατί δεν αλλάζουν τα ντουζ!».

Οι τρόφιμοι σήμερα είναι 29 άτομα με ειδικές ανάγκες (από 140 και 120 κατά καιρούς), όλοι βαριά περιστατικά, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση από εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο, λείπουν βασικές ειδικότητες (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι), ενώ έχουν απομείνει 20 νοσηλευτές από τους 40 πριν μερικά χρόνια. Αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένη φροντίδα, που είναι απολύτως απαραίτητη για τα άτομα αυτά, ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της δουλειάς και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς έχουν να κάνουν με βαριές και δύσκολες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση κλείνει το Θεραπευτήριο γιατί είναι... μεγάλο

Το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου στον Σκαραμαγκά προαναγγέλθηκε καθαρά από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας στις 13 Ιούλη από το βήμα της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι το Θεραπευτήριο, το οποίο λειτουργεί εδώ και 28 χρόνια, οδηγείται στο κλείσιμο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, με πρόσχημα ακριβώς την εγκατάλειψη και την αποψίλωση του προσωπικού, για την οποία ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποφάσισε την κατάργηση της μονάδας και τη μεταφορά των φιλοξενούμενων σε άλλες. Ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, αν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και ενέργειες για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να γίνουν και άλλες εισαγωγές φιλοξενούμενων λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε τέτοιες δομές.

Η Θ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φτιαχτεί ο Σκαραμαγκάς «για να γίνει ένα μεγάλο άσυλο», γιατί αυτό αντίκειται στην αντίληψη που επικρατεί «σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, ότι είναι λάθος να συνεχίζουμε την πολιτική της ασυλοποίησης», είναι λάθος να «έχουμε μεγάλες μονάδες» και «εκτός οικιστικού ιστού» όπως το Θεραπευτήριο. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «να μεταρρυθμίσει το προνοιακό τοπίο της χώρας» και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στο καλοκαίρι για την «αναδοχή και υιοθεσία», «γιατί ακριβώς πιστεύουμε - όπως είπε - ότι η πρώτη κίνηση είναι να μην μπαίνουν τα παιδιά στα ιδρύματα».

Τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός δικαιώνουν «τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των γονέων και κηδεμόνων, αλλά και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, οι οποίοι εναντιώνονται στο κλείσιμο της συγκεκριμένης Μονάδας του Σκαραμαγκά και στη μεταφορά των περιθαλπόμενων σε άλλες μονάδες», σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης. Οπως τόνισε, ποτέ το ΚΚΕ δεν συνηγόρησε με τα άσυλα, αλλά σημείωσε ότι με πρόσχημα την «αποασυλοποίηση» απαξιώθηκαν και εξαθλιώθηκαν συνειδητά μια σειρά τέτοιες δομές, με αποτέλεσμα όντως να καταντήσουν άσυλα, «με τις τραγικές εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν».

«Βαφτίζουν κοινωνικό έργο ένα έγκλημα»

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της κυβέρνησης, ο Γ. Γεωργούλας ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο κτίριο πληρεί κάθε προδιαγραφή καθώς διαθέτει όλες τις ανέσεις. Δεν υπάρχει άλλο σε όλη την Ελλάδα τέτοιων προδιαγραφών. Ωραία, μεγάλα, φωτεινά δωμάτια, προαύλιοι χώροι» κ.ο.κ., δηλαδή δεν θυμίζει καθόλου άσυλο, παρά την πλήρη εγκατάλειψη. Δεύτερον, βρίσκεται στο Σχιστό, εντός οικιστικού ιστού, αφού πίσω του έχει σπίτια και μπροστά θάλασσα.

Οπως ανέφερε, η πρεμούρα και της κυβέρνησης για κλείσιμο του Θεραπευτηρίου, σε συνδυασμό με τα σενάρια για την «τύχη» του κτιρίου, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. «Υπάρχουν πολλά σενάρια», επισήμανε ο Γ. Γεωργούλας, που απορρέουν από «επισκέψεις στο κτίριο από ΜΚΟ, αλλά και από σχεδιασμούς που έχει παρουσιάσει η "Cosco" για την περιοχή αυτή. Το κτίριο συνορεύει με χώρους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», με λιμάνι των ναυπηγείων, ενώ στο τελείωμα του οικοπέδου του περνάει η εμπορική σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ. Με αυτήν την έννοια, η λειτουργία του ως Θεραπευτηρίου φαίνεται να... μη «συμβαδίζει» με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων.

Η πρώτη απόπειρα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων, έγινε πριν από χρόνια: Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να αδειάσει το κτίριο, μεταφέροντας 31 παιδιά εκτός και εντός Αττικής. Εγινε μεταφορά και σε ενοικιαζόμενα κτίρια από το κράτος, στο πλαίσιο προγράμματος κατά ομάδες σε διαμερίσματα. «Τα χρήματα τελείωσαν», ανέφερε, «και κάποια από τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλα ιδρύματα και κάποια σπίτια τους», με ό,τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειές τους.

«Τι εννοεί η κυβέρνηση αποασυλοποίηση; Να παίρνουν τα παιδιά από ένα τέτοιο όμορφο κτίριο και άνετο, που δεν θυμίζει ούτε ίδρυμα ούτε άσυλο; Δεν είναι ετοιμοθάνατα για να τα πάνε στην εντατική, να τα κλείσουν σε ένα δωμάτιο με ένα κρεβάτι. Στον ίδιο χώρο μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα διαμερίσματα μικρότερα, αν αυτό είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πάρα πολλές δομές, όπως και μίνι ιατρείο, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής», τονίζει ο Γ. Γεωργούλας.

Ομως, η πολιτική της κυβέρνησης είναι άλλη: «Περικόψανε τα επιδόματα πρόνοιας κατά 50%», σημειώνει, «κλείνουν τα ιδρύματα και χώρους όπως αυτόν στον Σκαραμαγκά, που μπορούν τα άτομα αυτά να ζήσουν με ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια, για να αναγκαστούν οι οικογένειες να πάνε στα ιδιωτικά ή να μείνουν οι άνθρωποί τους στο σπίτι. Πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες αν δεν μπορούν να πληρώνουν; Δεν γίνεται να φτάσουμε στο σημείο να κατακρεουργούνται τα ΑμεΑ και να βαφτίζουν "κοινωνικό έργο" ένα έγκλημα».

Θα δώσουμε μάχη να αναβαθμιστεί και να μην κλείσει το Θεραπευτήριο

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Χάρης Χουρδάκης, σχολιάζοντας τις απαντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «αποτελεί υποκρισία να εμφανίζει η υπουργός σαν δήθεν μέτρα προστασίας των αναπήρων το κλείσιμο των ιδρυμάτων. Είναι μέτρα και κατεύθυνση της ΕΕ και απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, να συρρικνωθούν δραστικά οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας και να ανοίξει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση και στον τομέα της Πρόνοιας».

«Αλήθεια», πρόσθεσε, «αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να φτιάξει νέες σύγχρονες μονάδες, που δεν μας λέει αν θα είναι δημόσιες και δωρεάν, γιατί πρέπει να απαξιώσει και να κλείσει πρώτα τις υπάρχουσες, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη τέτοιων μονάδων; Στο βάθος της είναι μια ψυχρή προκλητική υποκρισία αυτών που εκφράζουν τα συμφέροντα των πλουσίων, που λοιδορούν τους εργαζόμενους, τους υπερήλικες, συνταξιούχους της δουλειάς, όλους αυτούς που αγωνιούν να εξασφαλιστεί ο βαριά ανάπηρος της οικογένειας και ψάχνουν κάποια δομή για να στηριχτεί - και το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά έχει τις πιο βαριές περιπτώσεις».

Ο Χ. Χουρδάκης έκανε σαφές ότι «το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν πιάσει "στα πράσα" πολλές φορές αυτήν την κυβέρνηση και τις προηγούμενες. Δεν δίνουμε καμία πίστη στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης, που θέλουν να ντύσουν, όμως δεν μπορούν, μία βάρβαρη και εγκληματική πολιτική απέναντι στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Θα δώσουμε μάχη να μην κλείσει το Θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, να αναβαθμιστεί και να μην γίνει ένα ακόμα φιλέτο προς αξιοποίηση για τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιωτών που θέλουν να βάλουν στο χέρι όλη την περιοχή. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μέτρα για αναβάθμιση αυτής της μονάδας, αλλά και ίδρυση και άλλων γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες μονάδες».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ