Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Τα σοβαρά προβλήματα στα σχολεία βγάζουν στους δρόμους του αγώνα και τους μαθητές. Με αποφάσεις των μαθητικών τους συμβουλίων, μαθητές διαδηλώνουν στις 2 Νοέμβρη σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

-- Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η ΚΝΕ διοργάνωσε μια σειρά από ιστορικούς περιπάτους στην Αττική και αλλού, προσφέροντας βιωματικά μαθήματα της αληθινής Ιστορίας του τόπου μας και των αγώνων του λαού μας.

-- Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ΤΕΙ της χώρας.

-- Στις 5 Νοέμβρη διαδηλώνουν φοιτητές και σπουδαστές, με κάλεσμα πολλών Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.

Μαθητικός ξεσηκωμός στις 2 Νοέμβρη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συντονίζοντας τη δράση τους για «να ακουστεί η φωνή μας σε όλα τα σχολεία, τις πόλεις, παντού!», όπως αναφέρουν.

«Γιατί τα σχολεία μας δεν έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν. Δεν έχουν καθηγητές - βιβλία - υποδομές - εργαστήρια.

Γιατί δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν για φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας.

Γιατί δεν πάει άλλο να τρελαινόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα απολυτήριο με συνεχόμενες εξετάσεις και αβέβαιο μέλλον», όπως σημειώνεται στο κάλεσμα 15μελών, 5μελών και Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων της Αττικής.

Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Νωρίτερα, από τις 10 π.μ., στο χώρο της συγκέντρωσης θα ξεκινήσει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και μαθητές των μουσικών σχολείων.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση της Δευτέρας απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Περιστερίου, Ιλίου - Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης, Πειραιά, Συντονιστικό Μουσικών Σχολείων. Επίσης, σχολεία από Γκράβα, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Κολωνό, Σεπόλια, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττό, Βύρωνα, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Ν. Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Ιλιον, Αγ. Αναργύρους, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Πέραμα, Σπάτα, Παλλήνη.


Οι μαθητές στο κάλεσμά τους διατυπώνουν τα αιτήματά τους ως εξής:

  • «Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών.
  • Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, να μην καταργούν - συγχωνεύουν σχολεία και τμήματα. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
  • Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές.
  • Στα τσακίδια τα μνημόνιά τους. Στα τσακίδια οι νόμοι τους για το "Νέο Λύκειο" και το "Νέο Επαγγελματικό Λύκειο".
  • Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.
  • Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.
  • Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων μας.
  • Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».
Τα ραντεβού σε όλη τη χώρα

Για τις 2 Νοέμβρη, συλλαλητήρια ήδη έχουν προγραμματιστεί στις εξής πόλεις:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

-- Στην Πάτρα, στις 10.30, στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στην Καλαμάτα, στις 12.00, στην πλατεία 23ης Μάρτη.

-- Στη Λάρισα, στις 12.00, στο 1ο Λύκειο Λάρισας.

-- Στην Καρδίτσα, στις 12.00, στην κεντρική πλατεία.

-- Στα Τρίκαλα, στις 12.00, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στη Λαμία, στις 11.00, στην πλατεία Πάρκου.

-- Στα Γιάννενα, στις 11.00, στην Ακαδημία.

-- Στην Αρτα, στις 11.00, στην πλατεία Κιλκίς.

-- Στην Πρέβεζα, στις 11.00, στο Πυροβολικό.

-- Στη Βέροια, στις 12.00, στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στις Σέρρες, στις 12.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στην Καστοριά, στις 11.00, στην περιοχή Λύκεια.

-- Στην Κοζάνη, στις 12.00, στην κεντρική πλατεία.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια μέρα, στους δρόμους βγαίνουν μαθητές και γονείς από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας. Το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε άλλες πόλεις που λειτουργούν τέτοια σχολεία.

Για τα μουσικά σχολεία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενές ώρες τη βδομάδα σε μουσικά μαθήματα και οι γονείς χαρακτηρίζουν τις τελευταίες προσλήψεις 164 αναπληρωτών «σταγόνα στον ωκεανό», αφού, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, είναι ζήτημα να καλύπτουν τις 3.000 από τις 25.000 ώρες που χάνονται εβδομαδιαίως. Οι γονείς ζητούν, επίσης, διασφάλιση της μεταφοράς και σίτισης των μαθητών.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 2 Νοέμβρη από τους μαθητές. «Χρειάζεται να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε από κοινού να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες τους. Καλούμε την ΟΛΜΕ και τοπικές ΕΛΜΕ να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μαθητών», σημειώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, που μετά τη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο στην οποία εκτίμησε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνει πως «οι αόριστες υποσχέσεις και η μη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως η κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων λόγω της υποχρηματοδότησης, η εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους κ.λπ., μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα μας και τη δράση μας».

Στην Καλαμάτα

Ιστορικό περίπατο έκανε η ΚΝΕ και στην Καλαμάτα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον κεντρικό δρόμο της πόλης τα μέλη της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Μεσσήνιου χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου, τοποθέτησαν έργα του εμπνευσμένα από την πάλη του λαού μας στην κατοχή σε τοίχους της πόλης.

Οι νέοι που συμμετείχαν επισκέφτηκαν:

Το Σχολείο Μπενάκη: Κοντά του βρίσκονταν δύο γιάφκες για τη διακίνηση του κομματικού υλικού, ενώ είχε γίνει μαθητική κινητοποίηση για την αύξηση του μαθητικού συσσιτίου.

Το Πρακτικό Γυμνάσιο: Οι μαθητές κατεβαίνουν σε απεργία το Νοέμβρη του 1941 που γρήγορα εξαπλώθηκε και στα υπόλοιπα σχολεία, για τη μετακίνηση ενός καθηγητή τους.

Το Κτίριο όπου στεγαζόταν η Πολιτιστική Λέσχη της ΕΠΟΝ. Αρχειακό υλικό από τις παραστάσεις που οργάνωνε η ΕΠΟΝ. Νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας, στις 29/7/1943 στη μεγαλειώδη διαδήλωση του καλαματιανού λαού εναντίον της καθόδου των Βουλγάρων, σκοτώθηκαν 3 ΕΠΟΝίτες.

Δύο ιστορικοί περίπατοι σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 28 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθούν οι ιστορικοί περίπατοι:

  • «Το μπλόκο της Καλογρέζας», με αφετηρία την πλατεία Ηρώων στην Καλογρέζα, στις 4.30 μ.μ.
  • «Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στο Περιστέρι», με αφετηρία το σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Αγιος Αντώνιος», στις 5.30 μ.μ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν μ' αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ

Από τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας
Από τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας
«Σε κάθε βήμα πρόσεχε, κάτω από το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι πεθαμένοι μας». (Γιάννης Ρίτσος)

Αυτή η Ιστορία, της ΕΑΜικής Αντίστασης, έχει ήδη γραφτεί ανεξίτηλα στις καρδιές των ανθρώπων. Οι αντιφασίστες πατριώτες κομμουνιστές είναι θρύλος. Αυτήν την Ιστορία κι εκείνους που σήκωσαν την Ελλάδα ένα μπόι ψηλότερα, με τον τρόπο που μόνο οι κομμουνιστές ξέρουν και μπορούν να το κάνουν (όπως τον περιέγραψε λίγα χρόνια αργότερα ο Μπελογιάννης «με την καρδιά μας και το αίμα μας») τίμησε την περασμένη Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με μια σειρά ιστορικούς περιπάτους. Μέσα από δρόμους, συνθήματα, κτίρια, όλα ποτισμένα με αίμα, ένα μάθημα γνώσης και αυτοπεποίθησης: Οταν θεριέψει ο γίγαντας λαός σπάει δεσμά και αλυσίδες.

Εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ, αλλά και φίλοι της Οργάνωσης κάθε ηλικίας «συνάντησαν» στο διάβα τους μεγάλα γεγονότα που ήρθαν να ανατρέψουν, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να σφραγίσουν τις εξελίξεις. Κόκκινα γαρίφαλα και στεφάνια κατατέθηκαν σε διάφορα σημεία επιβεβαιώνοντας πως ό,τι θετικό έζησε ο λαός σ' αυτόν τον τόπο, κάθε κατάκτησή του, όλα είναι άρρηκτα δεμένα με τους σκληρούς αγώνες και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την περιήγηση παρουσίαση έκανε ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ κι απόφοιτος της Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

Μια πόρτα από κελιά του κολαστηρίου της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6, έχει απομείνει για να θυμίζει τις θηριωδίες. Σήμερα στο χώρο λειτουργεί γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα
Μια πόρτα από κελιά του κολαστηρίου της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6, έχει απομείνει για να θυμίζει τις θηριωδίες. Σήμερα στο χώρο λειτουργεί γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα
Οδός Μέρλιν 6

Βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Πάνω από 300 αγωνιστές πέθαναν στο συγκεκριμένο κολαστήριο. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της συγγραφέως Ιωάννας Καρατζαφέρη.

Πανεπιστημίου και Ομήρου

22 Ιούλη 1943. Βλέποντας ότι η Αντίσταση σε πόλεις και βουνά απασχολούσε δώδεκα ολόκληρες γερμανικές μεραρχίες στην Ελλάδα, για να απελευθερώσουν μερικά στρατεύματα, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη βουλγάρικη κατοχή έως τη Θεσσαλία. 400.000 αγωνιστές ξεχύνονται στο κέντρο της Αθήνας, για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί. Οι ραδιοσταθμοί Λονδίνου και Μόσχας τη μεταδίδουν ως τη μεγαλύτερη διαδήλωση της Ευρώπης. Γερμανικά μηχανοκίνητα, ιταλική καβαλερία, «Ελληνες» χωροφύλακες χτυπάνε στο ψαχνό. Στην οδό Ομήρου, η Παναγιώτα Σταθοπούλου προχωράει μπροστά στο τανκ για να το εμποδίσει να προχωρήσει. Ο Γερμανός την πυροβολεί και περνάει από πάνω της. Εκείνη τη μέρα έπεσαν 30 νεκροί (ανάμεσά τους και οι Κούλα Λίλη και Ολγα Μπακόλα) και 300 πληγώθηκαν. Ομως οι Βούλγαροι φασίστες δεν έφτασαν στη Θεσσαλία και οι Γερμανοί δεν έφυγαν για το Ανατολικό Μέτωπο.

Κοραή 4

Βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ. Στις 6 Μάη 1941 τα γερμανικά στρατεύματα επίταξαν το κτίριο. Κρατήθηκαν πολλοί Ελληνες πατριώτες αλλά και πολλοί Ελληνες πολίτες, κάθε ηλικίας μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Λειτούργησε κυρίως ως κέντρο μεταγωγών.

Στα Εξάρχεια
Στα Εξάρχεια
Αγαλμα Κολοκοτρώνη

Στο κτίριο της οδού Σταδίου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας. Στις 12 Απρίλη 1942, οι υπάλληλοί της, από κοινού με τους συναδέλφους τους στα τηλεγραφεία και τα ταχυδρομεία πρωτοστάτησαν στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη απεργία κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η απεργία κράτησε 9 μέρες και παρά τις απειλές της δοσίλογης κυβέρνησης Τσολάκογλου έληξε με τη νίκη των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς στις 21 Απρίλη έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους: Αύξηση των μισθών, παύση των διώξεων κατά των απεργών. Ανάμεσα στους ηγέτες της απεργίας ήταν και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ηταν η πρώτη μιας σειράς απεργιών που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και απλώθηκε σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, αγκαλιάζοντας πάνω από 50.000 δημόσιους υπαλλήλους. Το Μάη του '44 οι υπάλληλοι της Τηλεφωνικής προκήρυξαν για μια ακόμη φορά απεργία, αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στην απαγόρευση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στις 3 Μάη του '44 Γερμανοί στρατιώτες και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας κύκλωσαν το κτίριο συλλαμβάνοντας 200 υπαλλήλους. Αφού βασανίστηκαν, στις 7 Μάη 15 υπάλληλοι της Τηλεφωνικής Εταιρίας εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Θησείο

Ο ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα μάχη συντρίβοντας Χίτες και ταγματασφαλίτες. 100 Χίτες σκοτώθηκαν, 40 αιχμαλωτίστηκαν και οι υπόλοιποι διέφυγαν, ενώ έπεσαν στα χέρια του ΕΛΑΣ: τρία πολυβόλα, δύο όλμοι, ένα μυδράλιο, είκοσι αυτόματα και εβδομήντα τουφέκια.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Την περιήγηση κάνει ο Χάρης Ραζάκος, διδάκτορας Ιστορίας και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χημείο (Σόλωνος και Μαυρομιχάλη)

Στις 30 Μάη 1944, την ώρα του συσσιτίου των φοιτητών μια ομάδα ΕΠΟΝιτών φτάνει για να τους ενημερώσει με το «χωνί» για τη συμφωνία του Λιβάνου που είχε υπογραφεί λίγες μέρες πριν. Οταν οι ΕΠΟΝίτες γίνονται αντιληπτοί από μια ομάδα Χιτών, αυτοί ειδοποιούν την κατοχική αστυνομία και ξεκινά συμπλοκή στην οποία πέφτει νεκρός ο ΕΠΟΝίτης φοιτητής Φαίδωνας Αντωνόπουλος.

Ζαΐμη και Τοσίτσα

Στις 22 Δεκέμβρη 1942 καταλήγει εδώ η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της ναζιστικής κατοχής. Από την Τοσίτσα κατεβαίνει ιταλικό τζιπ με σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση και σκοτώνει τον Μήτσο Κωνσταντινίδη.

Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα

Στις 23 Φλεβάρη 1943 η κατοχική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου υπογράφει διάταγμα για πολιτική επιστράτευση, ώστε να σταλούν Ελληνες για να δουλέψουν στα γερμανικά εργοστάσια όπλων, προκειμένου να εφοδιαστεί ο ναζιστικός στρατός που πολεμούσε τη Σοβιετική Ενωση. Την επομένη, το ΕΑΜ διοργανώνει διαδήλωση κατά της επιστράτευσης. Η πορεία καταλήγει στο υπουργείο Εργασίας που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο. Οι διαδηλωτές εισβάλλουν στο υπουργείο και καίνε τους φακέλους της επιστράτευσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδηλώσεις μέχρι τη ματαίωση της επιστράτευσης, φαινόμενο μοναδικό σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας
Στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας
Πολυτεχνείο (Πατησίων και Στουρνάρη)

Στις 5 Δεκέμβρη του 1944, ο Λόχος ΕΠΟΝιτών σπουδαστών «Λόρδος Μπάυρον» επιτίθεται με ορμητήριο το Πολυτεχνείο κατά του γειτονικού κτιρίου της Γενικής Ασφάλειας. Μετά την επέμβαση βρετανικών αρμάτων, οι σπουδαστές ΕΠΟΝίτες διαφεύγουν από την πίσω μεριά του Πολυτεχνείου και φυγαδεύονται από το λαό των Εξαρχείων. «Από το Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία και από κει μέχρι τη Νεάπολη, κάθε σπίτι, σχολείο, κάθε κτίριο ήταν ένα κρησφύγετο του ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη του '44».

Θεμιστοκλέους και Γαμβέτα

Το κτίριο όπου, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, φτιάχτηκαν Φυλακές Γυναικών, κλείστηκαν δεκάδες κομμουνίστριες και αγωνίστριες του ΕΑΜ. Υπουργός της κυβέρνησης Βούλγαρη είχε δηλώσει ότι συνολικά στις φυλακές της χώρας βρίσκονταν εκείνη την περίοδο περίπου 80.000 άτομα.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου, βρισκόταν και ο Βασίλης Λιόγκαρης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της περιόδου.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Αξιοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ σαν Νοσοκομείο κι έγινε υπόθεση όλου του λαού της Καλλιθέας, προκειμένου να επανδρωθεί από γιατρούς, προσωπικό κι όλα τα απαραίτητα υλικά μέσα. Από κάθε γωνιά της Καλλιθέας, ο λαός έφερνε κουβέρτες, κρεβάτια, είδη πρώτης ανάγκης.

Σπίτι στην οδό Μπιζανίου

Δέκα πρωτοπαλίκαρα της ΕΠΟΝ 17-25 χρόνων, άντεξαν επί 5 ώρες ενάντια σε ταγματασφαλίτες που είχαν αριθμητική υπεροχή. Κατάφεραν να σκοτώσουν 50 και να τραυματίσουν πολλούς ακόμα. Οι μαχητές στο τέλος αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Μνημείο Βαβούδη

Ο Νίκος Βαβούδης ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Δούλεψε στο μηχανισμό των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αθήνα σαν ασυρματιστής, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ με την έδρα της ΚΕ που βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια της Ασφάλειας.

Φυλακές όπου κρατήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης

Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Καλούμενος, ο Δημήτρης Μπάτσης και ο Ηλίας Αργυριάδης στις 30 Μάρτη 1952, Κυριακή, μεταφέρθηκαν κρυφά από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν με τουφεκισμό.

Τυπογραφείο της οδού Σκρα

Δημιουργήθηκε με κοινή απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα τυπογραφεία, ώστε να βγαίνουν απρόσκοπτα φυλλάδια ακόμη και η εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα» και μετά τη δημιουργία του ΕΛΑΣ «Ο απελευθερωτής», καθώς και ανακοινώσεις της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ. Η μηχανή, η θρυλική «Βικτώρια», δούλευε μέρα - νύχτα χειροκίνητα - για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι χαφιέδες και οι ταγματασφαλίτες - στην κατακόμβη που βρισκόταν δύο μέτρα κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού. Τα κομματικά έντυπα, ακόμα και μερικά φύλλα του «Ριζοσπάστη» που τυπώνονταν εκεί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση, την καθοδήγηση του λαού.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Την παρουσίαση έκανε ο Αντώνης Σταμέλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Ορμητήριο των Βρετανών το Δεκέμβρη του 1944, όπου οι ΕΛΑΣίτες κατόρθωσαν, τρυπώντας τοίχο - τοίχο από τα διπλανά σπίτια, να μπουν μέσα και να πιάσουν 20 αιχμαλώτους.

Πύλη Πανεπιστημιούπολης

Βρίσκεται μία από τις 15 τιμητικές πλάκες που έχουν στηθεί στην Καισαριανή για τους μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα. Η συγκεκριμένη είναι αφιερωμένη στον Οβανές Καλατζιάν που έπεσε τον Αύγουστο του 1944.

Αναξαγόρα 131

Πλάκα αφιερωμένη στον Αποστόλη Σπανό, που έπεσε στα 16 του χρόνια το Νοέμβρη του 1944.

Οδός Τσάφου (πλάκα Αρη Βελουχιώτη)

Ο Αρης Βελουχιώτης, μετέπειτα καπετάνιος του ΕΛΑΣ, μίλησε για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες, παλιούς αγωνιστές, στις 15 Μάη 1941.

Πλατεία Καισαριανής

Γράφτηκε η ιστορία της κύριας μάχης μέσα στην Καισαριανή, ανάμεσα σε 30 Γερμανούς των ΕΣ-ΕΣ με τους συνεργάτες τους και τον 1ο λόχο του ΕΛΑΣ Ανατολικών Συνοικιών. Στην Καισαριανή από τις 26 Μάη 1942 έως τις 19 Σεπτέμβρη 1944, έπεσαν συνολικά 700 αγωνιστές, ενώ ο ΕΛΑΣ των ανατολικών συνοικιών έδωσε 47 μάχες.

Λυδίας και Εθνικής Αντίστασης

Στις 18 Αυγούστου του 1944, ο Σάββας Σαρρηπαναγιώτης και άλλοι 4 αγωνιστές αγνώστων στοιχείων, κρύφτηκαν στο μανάβικο που βρισκόταν στη συμβολή των δύο οδών, καθώς τους κυνηγούσαν ταγματασφαλίτες. Η κρυψώνα προδόθηκε από κάτοικο της περιοχής και οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν εν ψυχρώ τους πέντε αγωνιστές.

Σκοπευτήριο Καισαριανής

200 κομμουνιστές μεταφέρονται την Πρωτομαγιά του 1944 από τις φυλακές του Χαϊδαρίου στην Καισαριανή, γράφοντας με το αίμα τους ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που δε θα σβήσει ποτέ.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Τα Πετράλωνα ήταν από τις «ελεύθερες περιοχές» της Αθήνας καθ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Οδός Τέλλου

Το ορμητήριο των ΕΠΟΝιτών των Πετραλώνων, το σπίτι της οικογένειας Τσαούση. Η ΕΠΟΝ των Πετραλώνων αποτελούσε μια από τις μαζικότερες και με πλούσια δράση οργάνωση.

Περιοχή του Ασυρμάτου

Στην τότε παραγκογειτονιά του Ασυρμάτου είχαν δημιουργηθεί ομάδες σαλταδόρων. Τα τρόφιμα που έκλεβαν από τον κατακτητή τα μοίραζαν στις γειτονιές τους για να βοηθήσουν τον αγώνα για επιβίωση. Οι σαλταδόροι μπήκαν αυθόρμητα στον αγώνα, χωρίς να έχουν από την αρχή συνειδητοποιήσει την κοινωνική τους προέλευση και πολλές φορές έφτασαν μέχρι την αυτοθυσία. Σε αυτήν την περιοχή, πολλές φορές οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έβρισκαν καταφύγιο έπειτα από συγκρούσεις με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες του Θησείου.

Οδός Κοίλης

Βρισκόταν η επιμελητεία του ΕΛΑΣ, όπου οργανώνονταν συνωμοτικά οι αποστολές των ΕΛΑΣιτών και των ΕΠΟΝιτών σε ακτίνα δράσης από την Καλλιθέα έως το Μοναστηράκι.

Σπηλιά της Χαμοστέρνας

Μια φυσική σήραγγα που οδηγεί μέχρι το λόφο του Φιλοπάππου και αξιοποιούσαν οι ΕΛΑΣίτες για να φυγαδεύονται στην περιοχή του Ασυρμάτου.

Πλατεία Σφαγείων

Στο μπλόκο που έγινε στις 28 Αυγούστου του '44 στην περιοχή οι Χίτες του Γρίβα μαζί με γερμανοτσολιάδες σκοτώνουν 3 πολίτες και 5 μαχητές του ΕΛΑΣ. Τελικά, απωθήθηκαν απ' τον ΕΛΑΣ γύρω στις 11, βάζοντας πίσω τους φωτιές στις παράγκες του συνοικισμού. Την άλλη μέρα εκτελέστηκαν 7 αγωνιστές της ΕΠΟΝ. Είχαν μαζευτεί σε ένα σπίτι στο Κουκάκι για να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια αλλά προδόθηκαν. Μεταξύ τους η ΕΠΟΝίτισσα και μέλος του ΚΚΕ, Κούλα Αγγελή, η γνωστή «Ξανθούλα», σύνδεσμος του 1ου Συντάγματος Καλλιθέας. Οι δήμιοι την τραβούσαν από τα μαλλιά για να την κατεβάσουν από τη γέφυρα στο ρέμα και να την εκτελέσουν κι εκείνη αρνιόταν: «Εδώ! Μπροστά στα μάτια όλων θα με σκοτώσετε σκυλιά, γιατί ο λαός πρέπει να δει πως η λευτεριά μονάχα με αίμα κερδίζεται», τους φώναζε.

ΚΑΣΤΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στις 28 Απρίλη του '44, οι ΕΠΟΝίτες Δημήτρης Αυγέρης, Κωνσταντίνος Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης περικυκλωμένοι από τους Γερμανούς κατακτητές σκοτώθηκαν μετά από 7 ολόκληρες ώρες, προξενώντας τεράστιες απώλειες σε περίπου 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες.

«Οταν οι Γερμανοί μαζί με τους ταγματασφαλίτες μπήκαν μέσα στο σπίτι, περίμεναν να βρουν πολύ περισσότερους από τα 3 άψυχα σώματα των μικρών ΕΠΟΝιτών. Μάλιστα, ο Αυγέρης, λίγο πριν του ρίξουν τη χαριστική βολή, βγήκε στο παράθυρο και φώναξε: "Σας νικήσαμε τέρατα. Ο ΕΛΑΣ δεν παραδίδεται"», διηγήθηκε ο Τάκης Ψημμένος, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Υμηττού.

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Απέναντι απ' το γήπεδο του Παναθηναϊκού, υπογράφεται το Φλεβάρη του '42 η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΕΛΑΣ. Στην περιοχή έγιναν μάχες τον Δεκέμβρη του '44. Τα σημάδια στους τοίχους από τις σφαίρες του αστικού στρατού και των Εγγλέζων παραμένουν στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Φυλακές Αβέρωφ, ο χώρος που σήμερα στεγάζεται ο Αρειος Πάγος. Συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας, εκεί όπου βρισκόταν το καφενείο που υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Αθήνας στους ναζί κατακτητές.

Στο Σπίτι όπου ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ. Την περιήγηση κάνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Πρωτόπαππας. Νοσοκομείο «Σωτηρία» ο ΕΛΑΣ Αθήνας οργάνωσε την απελευθέρωση 56 κομμουνιστών κρατουμένων, τον Απρίλη του '43.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στο σημείο που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της ΟΚΝΕ στον Πειραιά, με πρωτοπόρα δράση της Οργάνωσης γενικά, αλλά και στα σχολεία του Πειραιά την περίοδο της Κατοχής.

Κομαντατούρα και Αστυνομική Διεύθυνση, αναδείχθηκαν πλευρές για τις σκληρές συνθήκες της Κατοχής.

Πλατεία Τερψιθέας. Μπροστά από το άγαλμα της ΕΠΟΝίτισσας, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, δόθηκαν παραδείγματα από μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις του 1942, που έδωσαν το στίγμα τους στην αντίσταση του λαού του Πειραιά. Ο περίπατος κατέληξε στον «Τιτάνιο Κήπο», όπου είχαν γίνει αντίστοιχες συγκεντρώσεις του λαού και της νεολαίας.

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τους φοιτητές της Αθήνας στις 5 Νοέμβρη

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τους φοιτητές της Αθήνας είναι στις 5 Νοέμβρη, οπότε μια σειρά φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν να σημάνει ξεσηκωμός.

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα κάνουν οι Σύλλογοι Μαθηματικού, Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού, Τούρκικων Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, που σε κοινή τους σύσκεψη συντόνισαν τα αγωνιστικά τους βήματα και δίνουν κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με το συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», αλλά και με συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Οι Σύλλογοι στο κάλεσμά τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων:

«Με το ξεκίνημα του Νοέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα μείωση 20% στη χρηματοδότηση για την Παιδεία.

Αυτό σημαίνει:

  • Θα βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Πληρώνουμε ήδη πολλά για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα... σε λίγο θα πληρώνουμε και για να κάτσουμε.
  • Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές! Ηδη σε πολλές σχολές εργαστήρια δεν γίνονται λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, φοιτητές δε χωράνε σε αίθουσες. Εχουμε μέχρι και την παγκόσμια πρωτοτυπία εργαστήρια να γίνονται θεωρητικά σε μαυροπίνακα!

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, που μετατρέπει τα Πανεπιστήμιά μας σε επιχειρήσεις και την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κατάρτιση και εφήμερη γνώση. Τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες παραδίδεται στα μονοπώλια.

Θέλουμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν για τους απόφοιτους. Οι περισσότεροι απόφοιτοι δε δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25. Ενώ με το 3o μνημόνιο εξαπολύεται λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αποτέλεσμα οι νέοι απόφοιτοι να μην έχουμε πρόσβαση στην Υγεία, να δουλεύουμε χωρίς άδειες και άλλα δικαιώματα.

Κυβέρνηση - ΕΕ παίρνουν τα μέτρα τους. Οι φοιτητές να πάρουμε τα δικά μας».

Χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα στα ΤΕΙ

Από περσινές διαδηλώσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ
Από περσινές διαδηλώσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ
Εκρηκτικά και χρονίζοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με πολλές συνέπειες. Εκτός από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση υψηλού επιπέδου, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ιδρύματα πλήττει και τη συνείδηση ενός νέου ανθρώπου που μετά από πολύ κόπο, διάβασμα και χρήμα από το υστέρημα της οικογένειάς του κατάφερε να περάσει σε μια σχολή, κι έρχεται αντιμέτωπος με τη ματαίωση, ρίχνοντας τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών του. Πρόκειται για άλλον έναν παράγοντα που έρχεται να λειτουργήσει ως φρένο στην ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του φοιτητικού/σπουδαστικού κινήματος. Σήμερα, σχεδόν σε κάθε ίδρυμα, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών να πρωτοστατούν, κλιμακώνεται μια ποικιλόμορφη δράση - για γενικά και επιμέρους προβλήματα, πλέον πολλές φορές ακόμη και για τα αυτονόητα - με στόχο αρχικά να μπλοκάρει τη λεηλασία που γίνεται και σε βάρος της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σίτιση, στέγαση, μεταφορές, εκπαιδευτικοί, εργαστήρια, δηλαδή κατακτήσεις που συνθέτουν την Ανώτατη Εκπαίδευση, υπονομεύονται. Η πάλη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κάθε ίδρυμα, όμως, εκτός από το να διεκδικήσει ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις, απελευθερώνει δυνάμεις και διαμορφώνει συνειδήσεις που μεθοδικά απορρίπτουν την παραίτηση και τη μοιρολατρία.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει τη συνέχεια του αφιερώματος στα τεράστια προβλήματα των ΤΕΙ.

ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τα δωμάτια στις εστίες είναι 50 για 750 σπουδαστές. Για να χωρέσει το Α' έτος διώχνουν εστιακούς που έχουν περάσει κάτω από το 40% των μαθημάτων τους. Κενά στους καθηγητές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να μην μπορούν να γίνουν τα μαθήματα χημείας σε ολόκληρο το ΤΕΙ. Η μεταφορά από και προς το ΤΕΙ κοστίζει, καθώς το ΤΕΙ βρίσκεται εκτός πόλης. Οι φοιτητές για μια μεταφορά τους πληρώνουν 0,60 ευρώ. Λόγω έλλειψης εξοπλισμού (χαρτί, φωτοτυπικό) σε πολλά μαθήματα που χρειάζονται σημειώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν.

ΤΕΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δεν υπάρχει καν εστία. Ομως, ακόμη και αυτές που είναι έτοιμες αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί καλύπτουν τις ανάγκες για 70 μόνο σπουδαστές. Οι σπουδαστές πρέπει να πληρώνουν για τη μεταφορά τους. Πολλά μαθήματα δε γίνονται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τεράστια είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Υπάρχουν 6 μόνιμοι διδάσκοντες στο ένα τμήμα και 2 στο άλλο. Στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας δε γίνονται καθόλου μαθήματα στα 3 τελευταία έτη. Υπάρχουν εργαστήρια που γίνονται σε αμφιθέατρα χωρίς χρήση Η/Υ, στο Τμήμα Πληροφορικής! Δεν υπάρχουν καν εστίες, οι σπουδαστές πληρώνουν για τη μεταφορά τους, ενώ πληρώνουν 2,20 ευρώ στη λέσχη όσοι ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη καθηγητών έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται διάφορα τραγελαφικά. Μαθήματα αναβάλλονται για επόμενα εξάμηνα. Ακόμη και μάθημα με κασετοφωνάκι έχει πραγματοποιηθεί, με τον καθηγητή να κάνει μάθημα στη διπλανή αίθουσα. Υπάρχουν καθηγητές που περιμένουν ένα και δύο χρόνια τα δεδουλευμένα τους. Εξοπλισμός σε εργαστήρια (υπολογιστές, δοκίμια, ηλεκτρικές συσκευές, εξαρτήματα, συντήρηση σε μηχανήματα) δεν υπάρχει καν και το εργαστήριο μετατρέπεται σε θεωρία ή άλλες φορές είναι υπό διάλυση. Οι αίθουσες είναι πολύ λίγες για τον αριθμό των σπουδαστών, εργαστήρια συστεγάζονται σε μια αίθουσα. Στη βιβλιοθήκη οι υπολογιστές δε δουλεύουν. Οσο για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων επειδή έχει κλείσει και δε δέχεται άλλους πρωτοετείς, δεν πραγματοποιούνται τα μαθήματα πέραν του 7ου εξαμήνου.

Σχετικά με την εστία δεν έχει πραγματοποιηθεί βιολογικός καθαρισμός. Τα τελευταία δύο χρόνια δε λειτουργεί το διαδίκτυο στους χώρους της εστίας, αλλά και συνολικότερα στο χώρο του ΤΕΙ Χαλκίδας, ζωτικής σημασίας για τις σπουδές (δήλωση μαθημάτων, λήψη και ανάγνωση εγγραφών μαθημάτων, αποστολή εργασιών, κ.ά.). Οι ανελκυστήρες έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Οι κοινόχρηστοι χώροι της εστίας έχουν μεγάλη έλλειψη σε αναγκαία αντικείμενα για τους σπουδαστές τα οποία έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου, όπως σπασμένα παράθυρα, λάμπες, φωτιστικά, προβλήματα στις ντουζιέρες, φώτα που δεν ανάβουν στις τουαλέτες, σπασμένα στέγαστρα που όταν βρέχει σχηματίζονται «λίμνες» στους διαδρόμους. Ακόμη και τα δωμάτια είναι με πεπαλαιωμένη επίπλωση (σπασμένα κρεβάτια, γραφεία, καθρέφτες, μπαλκονόπορτες, τζάμια). Τα προβλήματα είναι αναρίθμητα και αφορούν τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, την αίθουσα ψυχαγωγίας, δεν υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα, δεν έχει γίνει απεντόμωση εδώ και δύο χρόνια κ.ά.

Επίσης και στο ΤΕΙ Χαλκίδας οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεταφορά, καθώς χρησιμοποιούν καθημερινά ΚΤΕΛ.

Το προβλήματα έρχονται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο με το νέο εσωτερικό κανονισμό, όπου απαιτείται εγγύηση 100 ευρώ από τον κάθε σπουδαστή για να πάρει το κλειδί, υπογράφοντας συμφωνητικό. Προβλέπεται η επιβολή ενοικίου, επαναφέρεται η ποσόστωση. Αφαιρέθηκε πλήρως η παράγραφος σχετικά με την απαγόρευση παρέμβασης αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση, άσυλο κ.ά. Στις προϋποθέσεις για στέγαση, μπαίνει ως υποχρέωση του οικότροφου προκειμένου να του ανανεωθεί το δικαίωμα για στέγαση να έχει συμπληρώσει με επιτυχία 15 πιστωτικές μονάδες αλλιώς πετιέται έξω από την εστία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ