Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν μ' αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ

Από τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας
Από τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας
«Σε κάθε βήμα πρόσεχε, κάτω από το χώμα ζούνε οι νεκροί μας, ζούνε οι πεθαμένοι μας». (Γιάννης Ρίτσος)

Αυτή η Ιστορία, της ΕΑΜικής Αντίστασης, έχει ήδη γραφτεί ανεξίτηλα στις καρδιές των ανθρώπων. Οι αντιφασίστες πατριώτες κομμουνιστές είναι θρύλος. Αυτήν την Ιστορία κι εκείνους που σήκωσαν την Ελλάδα ένα μπόι ψηλότερα, με τον τρόπο που μόνο οι κομμουνιστές ξέρουν και μπορούν να το κάνουν (όπως τον περιέγραψε λίγα χρόνια αργότερα ο Μπελογιάννης «με την καρδιά μας και το αίμα μας») τίμησε την περασμένη Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με μια σειρά ιστορικούς περιπάτους. Μέσα από δρόμους, συνθήματα, κτίρια, όλα ποτισμένα με αίμα, ένα μάθημα γνώσης και αυτοπεποίθησης: Οταν θεριέψει ο γίγαντας λαός σπάει δεσμά και αλυσίδες.

Εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ, αλλά και φίλοι της Οργάνωσης κάθε ηλικίας «συνάντησαν» στο διάβα τους μεγάλα γεγονότα που ήρθαν να ανατρέψουν, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να σφραγίσουν τις εξελίξεις. Κόκκινα γαρίφαλα και στεφάνια κατατέθηκαν σε διάφορα σημεία επιβεβαιώνοντας πως ό,τι θετικό έζησε ο λαός σ' αυτόν τον τόπο, κάθε κατάκτησή του, όλα είναι άρρηκτα δεμένα με τους σκληρούς αγώνες και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την περιήγηση παρουσίαση έκανε ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ κι απόφοιτος της Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

Μια πόρτα από κελιά του κολαστηρίου της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6, έχει απομείνει για να θυμίζει τις θηριωδίες. Σήμερα στο χώρο λειτουργεί γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα
Μια πόρτα από κελιά του κολαστηρίου της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6, έχει απομείνει για να θυμίζει τις θηριωδίες. Σήμερα στο χώρο λειτουργεί γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα
Οδός Μέρλιν 6

Βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια. Πάνω από 300 αγωνιστές πέθαναν στο συγκεκριμένο κολαστήριο. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της συγγραφέως Ιωάννας Καρατζαφέρη.

Πανεπιστημίου και Ομήρου

22 Ιούλη 1943. Βλέποντας ότι η Αντίσταση σε πόλεις και βουνά απασχολούσε δώδεκα ολόκληρες γερμανικές μεραρχίες στην Ελλάδα, για να απελευθερώσουν μερικά στρατεύματα, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη βουλγάρικη κατοχή έως τη Θεσσαλία. 400.000 αγωνιστές ξεχύνονται στο κέντρο της Αθήνας, για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί. Οι ραδιοσταθμοί Λονδίνου και Μόσχας τη μεταδίδουν ως τη μεγαλύτερη διαδήλωση της Ευρώπης. Γερμανικά μηχανοκίνητα, ιταλική καβαλερία, «Ελληνες» χωροφύλακες χτυπάνε στο ψαχνό. Στην οδό Ομήρου, η Παναγιώτα Σταθοπούλου προχωράει μπροστά στο τανκ για να το εμποδίσει να προχωρήσει. Ο Γερμανός την πυροβολεί και περνάει από πάνω της. Εκείνη τη μέρα έπεσαν 30 νεκροί (ανάμεσά τους και οι Κούλα Λίλη και Ολγα Μπακόλα) και 300 πληγώθηκαν. Ομως οι Βούλγαροι φασίστες δεν έφτασαν στη Θεσσαλία και οι Γερμανοί δεν έφυγαν για το Ανατολικό Μέτωπο.

Κοραή 4

Βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ. Στις 6 Μάη 1941 τα γερμανικά στρατεύματα επίταξαν το κτίριο. Κρατήθηκαν πολλοί Ελληνες πατριώτες αλλά και πολλοί Ελληνες πολίτες, κάθε ηλικίας μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Λειτούργησε κυρίως ως κέντρο μεταγωγών.

Στα Εξάρχεια
Στα Εξάρχεια
Αγαλμα Κολοκοτρώνη

Στο κτίριο της οδού Σταδίου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας. Στις 12 Απρίλη 1942, οι υπάλληλοί της, από κοινού με τους συναδέλφους τους στα τηλεγραφεία και τα ταχυδρομεία πρωτοστάτησαν στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη απεργία κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η απεργία κράτησε 9 μέρες και παρά τις απειλές της δοσίλογης κυβέρνησης Τσολάκογλου έληξε με τη νίκη των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς στις 21 Απρίλη έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους: Αύξηση των μισθών, παύση των διώξεων κατά των απεργών. Ανάμεσα στους ηγέτες της απεργίας ήταν και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ηταν η πρώτη μιας σειράς απεργιών που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και απλώθηκε σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, αγκαλιάζοντας πάνω από 50.000 δημόσιους υπαλλήλους. Το Μάη του '44 οι υπάλληλοι της Τηλεφωνικής προκήρυξαν για μια ακόμη φορά απεργία, αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στην απαγόρευση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στις 3 Μάη του '44 Γερμανοί στρατιώτες και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας κύκλωσαν το κτίριο συλλαμβάνοντας 200 υπαλλήλους. Αφού βασανίστηκαν, στις 7 Μάη 15 υπάλληλοι της Τηλεφωνικής Εταιρίας εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Θησείο

Ο ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα μάχη συντρίβοντας Χίτες και ταγματασφαλίτες. 100 Χίτες σκοτώθηκαν, 40 αιχμαλωτίστηκαν και οι υπόλοιποι διέφυγαν, ενώ έπεσαν στα χέρια του ΕΛΑΣ: τρία πολυβόλα, δύο όλμοι, ένα μυδράλιο, είκοσι αυτόματα και εβδομήντα τουφέκια.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Την περιήγηση κάνει ο Χάρης Ραζάκος, διδάκτορας Ιστορίας και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χημείο (Σόλωνος και Μαυρομιχάλη)

Στις 30 Μάη 1944, την ώρα του συσσιτίου των φοιτητών μια ομάδα ΕΠΟΝιτών φτάνει για να τους ενημερώσει με το «χωνί» για τη συμφωνία του Λιβάνου που είχε υπογραφεί λίγες μέρες πριν. Οταν οι ΕΠΟΝίτες γίνονται αντιληπτοί από μια ομάδα Χιτών, αυτοί ειδοποιούν την κατοχική αστυνομία και ξεκινά συμπλοκή στην οποία πέφτει νεκρός ο ΕΠΟΝίτης φοιτητής Φαίδωνας Αντωνόπουλος.

Ζαΐμη και Τοσίτσα

Στις 22 Δεκέμβρη 1942 καταλήγει εδώ η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της ναζιστικής κατοχής. Από την Τοσίτσα κατεβαίνει ιταλικό τζιπ με σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση και σκοτώνει τον Μήτσο Κωνσταντινίδη.

Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα

Στις 23 Φλεβάρη 1943 η κατοχική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου υπογράφει διάταγμα για πολιτική επιστράτευση, ώστε να σταλούν Ελληνες για να δουλέψουν στα γερμανικά εργοστάσια όπλων, προκειμένου να εφοδιαστεί ο ναζιστικός στρατός που πολεμούσε τη Σοβιετική Ενωση. Την επομένη, το ΕΑΜ διοργανώνει διαδήλωση κατά της επιστράτευσης. Η πορεία καταλήγει στο υπουργείο Εργασίας που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο. Οι διαδηλωτές εισβάλλουν στο υπουργείο και καίνε τους φακέλους της επιστράτευσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδηλώσεις μέχρι τη ματαίωση της επιστράτευσης, φαινόμενο μοναδικό σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας
Στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας
Πολυτεχνείο (Πατησίων και Στουρνάρη)

Στις 5 Δεκέμβρη του 1944, ο Λόχος ΕΠΟΝιτών σπουδαστών «Λόρδος Μπάυρον» επιτίθεται με ορμητήριο το Πολυτεχνείο κατά του γειτονικού κτιρίου της Γενικής Ασφάλειας. Μετά την επέμβαση βρετανικών αρμάτων, οι σπουδαστές ΕΠΟΝίτες διαφεύγουν από την πίσω μεριά του Πολυτεχνείου και φυγαδεύονται από το λαό των Εξαρχείων. «Από το Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία και από κει μέχρι τη Νεάπολη, κάθε σπίτι, σχολείο, κάθε κτίριο ήταν ένα κρησφύγετο του ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη του '44».

Θεμιστοκλέους και Γαμβέτα

Το κτίριο όπου, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, φτιάχτηκαν Φυλακές Γυναικών, κλείστηκαν δεκάδες κομμουνίστριες και αγωνίστριες του ΕΑΜ. Υπουργός της κυβέρνησης Βούλγαρη είχε δηλώσει ότι συνολικά στις φυλακές της χώρας βρίσκονταν εκείνη την περίοδο περίπου 80.000 άτομα.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου, βρισκόταν και ο Βασίλης Λιόγκαρης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της περιόδου.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Αξιοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ σαν Νοσοκομείο κι έγινε υπόθεση όλου του λαού της Καλλιθέας, προκειμένου να επανδρωθεί από γιατρούς, προσωπικό κι όλα τα απαραίτητα υλικά μέσα. Από κάθε γωνιά της Καλλιθέας, ο λαός έφερνε κουβέρτες, κρεβάτια, είδη πρώτης ανάγκης.

Σπίτι στην οδό Μπιζανίου

Δέκα πρωτοπαλίκαρα της ΕΠΟΝ 17-25 χρόνων, άντεξαν επί 5 ώρες ενάντια σε ταγματασφαλίτες που είχαν αριθμητική υπεροχή. Κατάφεραν να σκοτώσουν 50 και να τραυματίσουν πολλούς ακόμα. Οι μαχητές στο τέλος αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Μνημείο Βαβούδη

Ο Νίκος Βαβούδης ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Δούλεψε στο μηχανισμό των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αθήνα σαν ασυρματιστής, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ με την έδρα της ΚΕ που βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια της Ασφάλειας.

Φυλακές όπου κρατήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης

Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Καλούμενος, ο Δημήτρης Μπάτσης και ο Ηλίας Αργυριάδης στις 30 Μάρτη 1952, Κυριακή, μεταφέρθηκαν κρυφά από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν με τουφεκισμό.

Τυπογραφείο της οδού Σκρα

Δημιουργήθηκε με κοινή απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα τυπογραφεία, ώστε να βγαίνουν απρόσκοπτα φυλλάδια ακόμη και η εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα» και μετά τη δημιουργία του ΕΛΑΣ «Ο απελευθερωτής», καθώς και ανακοινώσεις της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ. Η μηχανή, η θρυλική «Βικτώρια», δούλευε μέρα - νύχτα χειροκίνητα - για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι χαφιέδες και οι ταγματασφαλίτες - στην κατακόμβη που βρισκόταν δύο μέτρα κάτω από τα θεμέλια του σπιτιού. Τα κομματικά έντυπα, ακόμα και μερικά φύλλα του «Ριζοσπάστη» που τυπώνονταν εκεί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση, την καθοδήγηση του λαού.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Την παρουσίαση έκανε ο Αντώνης Σταμέλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Ορμητήριο των Βρετανών το Δεκέμβρη του 1944, όπου οι ΕΛΑΣίτες κατόρθωσαν, τρυπώντας τοίχο - τοίχο από τα διπλανά σπίτια, να μπουν μέσα και να πιάσουν 20 αιχμαλώτους.

Πύλη Πανεπιστημιούπολης

Βρίσκεται μία από τις 15 τιμητικές πλάκες που έχουν στηθεί στην Καισαριανή για τους μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα. Η συγκεκριμένη είναι αφιερωμένη στον Οβανές Καλατζιάν που έπεσε τον Αύγουστο του 1944.

Αναξαγόρα 131

Πλάκα αφιερωμένη στον Αποστόλη Σπανό, που έπεσε στα 16 του χρόνια το Νοέμβρη του 1944.

Οδός Τσάφου (πλάκα Αρη Βελουχιώτη)

Ο Αρης Βελουχιώτης, μετέπειτα καπετάνιος του ΕΛΑΣ, μίλησε για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες, παλιούς αγωνιστές, στις 15 Μάη 1941.

Πλατεία Καισαριανής

Γράφτηκε η ιστορία της κύριας μάχης μέσα στην Καισαριανή, ανάμεσα σε 30 Γερμανούς των ΕΣ-ΕΣ με τους συνεργάτες τους και τον 1ο λόχο του ΕΛΑΣ Ανατολικών Συνοικιών. Στην Καισαριανή από τις 26 Μάη 1942 έως τις 19 Σεπτέμβρη 1944, έπεσαν συνολικά 700 αγωνιστές, ενώ ο ΕΛΑΣ των ανατολικών συνοικιών έδωσε 47 μάχες.

Λυδίας και Εθνικής Αντίστασης

Στις 18 Αυγούστου του 1944, ο Σάββας Σαρρηπαναγιώτης και άλλοι 4 αγωνιστές αγνώστων στοιχείων, κρύφτηκαν στο μανάβικο που βρισκόταν στη συμβολή των δύο οδών, καθώς τους κυνηγούσαν ταγματασφαλίτες. Η κρυψώνα προδόθηκε από κάτοικο της περιοχής και οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν εν ψυχρώ τους πέντε αγωνιστές.

Σκοπευτήριο Καισαριανής

200 κομμουνιστές μεταφέρονται την Πρωτομαγιά του 1944 από τις φυλακές του Χαϊδαρίου στην Καισαριανή, γράφοντας με το αίμα τους ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που δε θα σβήσει ποτέ.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Τα Πετράλωνα ήταν από τις «ελεύθερες περιοχές» της Αθήνας καθ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Οδός Τέλλου

Το ορμητήριο των ΕΠΟΝιτών των Πετραλώνων, το σπίτι της οικογένειας Τσαούση. Η ΕΠΟΝ των Πετραλώνων αποτελούσε μια από τις μαζικότερες και με πλούσια δράση οργάνωση.

Περιοχή του Ασυρμάτου

Στην τότε παραγκογειτονιά του Ασυρμάτου είχαν δημιουργηθεί ομάδες σαλταδόρων. Τα τρόφιμα που έκλεβαν από τον κατακτητή τα μοίραζαν στις γειτονιές τους για να βοηθήσουν τον αγώνα για επιβίωση. Οι σαλταδόροι μπήκαν αυθόρμητα στον αγώνα, χωρίς να έχουν από την αρχή συνειδητοποιήσει την κοινωνική τους προέλευση και πολλές φορές έφτασαν μέχρι την αυτοθυσία. Σε αυτήν την περιοχή, πολλές φορές οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έβρισκαν καταφύγιο έπειτα από συγκρούσεις με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες του Θησείου.

Οδός Κοίλης

Βρισκόταν η επιμελητεία του ΕΛΑΣ, όπου οργανώνονταν συνωμοτικά οι αποστολές των ΕΛΑΣιτών και των ΕΠΟΝιτών σε ακτίνα δράσης από την Καλλιθέα έως το Μοναστηράκι.

Σπηλιά της Χαμοστέρνας

Μια φυσική σήραγγα που οδηγεί μέχρι το λόφο του Φιλοπάππου και αξιοποιούσαν οι ΕΛΑΣίτες για να φυγαδεύονται στην περιοχή του Ασυρμάτου.

Πλατεία Σφαγείων

Στο μπλόκο που έγινε στις 28 Αυγούστου του '44 στην περιοχή οι Χίτες του Γρίβα μαζί με γερμανοτσολιάδες σκοτώνουν 3 πολίτες και 5 μαχητές του ΕΛΑΣ. Τελικά, απωθήθηκαν απ' τον ΕΛΑΣ γύρω στις 11, βάζοντας πίσω τους φωτιές στις παράγκες του συνοικισμού. Την άλλη μέρα εκτελέστηκαν 7 αγωνιστές της ΕΠΟΝ. Είχαν μαζευτεί σε ένα σπίτι στο Κουκάκι για να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια αλλά προδόθηκαν. Μεταξύ τους η ΕΠΟΝίτισσα και μέλος του ΚΚΕ, Κούλα Αγγελή, η γνωστή «Ξανθούλα», σύνδεσμος του 1ου Συντάγματος Καλλιθέας. Οι δήμιοι την τραβούσαν από τα μαλλιά για να την κατεβάσουν από τη γέφυρα στο ρέμα και να την εκτελέσουν κι εκείνη αρνιόταν: «Εδώ! Μπροστά στα μάτια όλων θα με σκοτώσετε σκυλιά, γιατί ο λαός πρέπει να δει πως η λευτεριά μονάχα με αίμα κερδίζεται», τους φώναζε.

ΚΑΣΤΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στις 28 Απρίλη του '44, οι ΕΠΟΝίτες Δημήτρης Αυγέρης, Κωνσταντίνος Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης περικυκλωμένοι από τους Γερμανούς κατακτητές σκοτώθηκαν μετά από 7 ολόκληρες ώρες, προξενώντας τεράστιες απώλειες σε περίπου 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες.

«Οταν οι Γερμανοί μαζί με τους ταγματασφαλίτες μπήκαν μέσα στο σπίτι, περίμεναν να βρουν πολύ περισσότερους από τα 3 άψυχα σώματα των μικρών ΕΠΟΝιτών. Μάλιστα, ο Αυγέρης, λίγο πριν του ρίξουν τη χαριστική βολή, βγήκε στο παράθυρο και φώναξε: "Σας νικήσαμε τέρατα. Ο ΕΛΑΣ δεν παραδίδεται"», διηγήθηκε ο Τάκης Ψημμένος, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Υμηττού.

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Απέναντι απ' το γήπεδο του Παναθηναϊκού, υπογράφεται το Φλεβάρη του '42 η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΕΛΑΣ. Στην περιοχή έγιναν μάχες τον Δεκέμβρη του '44. Τα σημάδια στους τοίχους από τις σφαίρες του αστικού στρατού και των Εγγλέζων παραμένουν στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Φυλακές Αβέρωφ, ο χώρος που σήμερα στεγάζεται ο Αρειος Πάγος. Συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας, εκεί όπου βρισκόταν το καφενείο που υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Αθήνας στους ναζί κατακτητές.

Στο Σπίτι όπου ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ. Την περιήγηση κάνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Πρωτόπαππας. Νοσοκομείο «Σωτηρία» ο ΕΛΑΣ Αθήνας οργάνωσε την απελευθέρωση 56 κομμουνιστών κρατουμένων, τον Απρίλη του '43.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στο σημείο που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της ΟΚΝΕ στον Πειραιά, με πρωτοπόρα δράση της Οργάνωσης γενικά, αλλά και στα σχολεία του Πειραιά την περίοδο της Κατοχής.

Κομαντατούρα και Αστυνομική Διεύθυνση, αναδείχθηκαν πλευρές για τις σκληρές συνθήκες της Κατοχής.

Πλατεία Τερψιθέας. Μπροστά από το άγαλμα της ΕΠΟΝίτισσας, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, δόθηκαν παραδείγματα από μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις του 1942, που έδωσαν το στίγμα τους στην αντίσταση του λαού του Πειραιά. Ο περίπατος κατέληξε στον «Τιτάνιο Κήπο», όπου είχαν γίνει αντίστοιχες συγκεντρώσεις του λαού και της νεολαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους αλύγιστους του «Κάστρου του Υμηττού»(5/5/2017)
Εκδήλωση τιμής στο «Κάστρο του Υμηττού»(27/4/2011)
Ο ποιητής της θάλασσας(7/2/2009)
Το «κάστρο» του Υμηττού(27/4/2002)
«Να φράξουμε το δρόμο στον πόλεμο και το φασισμό»(14/9/2001)
Στάθηκαν περήφανα, σ' έναν τιτάνιο αγώνα(30/6/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org