Κυριακή 2 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το αστικό κράτος ο μεγαλύτερος ρατσιστής

Γρηγοριάδης Κώστας

Λάβρος ενάντια στο ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ο Αντ. Σαμαράς, με αφορμή το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις που προτείνει το κόμμα του στον υφιστάμενο νόμο για το ρατσισμό. Ομως, όσα κι αν γράψουν, όσα κι αν πουν, η υποκρισία του αστικού συστήματος ότι θέλει τάχα να καταπολεμήσει το ρατσισμό δεν κρύβεται. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Αντ. Σαμαράς σε επιστολή του προς τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα: τη μαζική λαθρομετανάστευση! Αυτό δημιούργησε πολύ ευνοϊκό έδαφος για να εμφανιστεί ο εφιάλτης των νεοναζί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Οχι να το αποσιωπούμε. Πρέπει να αφαιρέσουμε από τους νεοναζί το βασικό τους όπλο. Οχι να τους οπλίσουμε ακόμα περισσότερο (...) Δυστυχώς, αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία που επιβλήθηκε για χρόνια -να μη μιλάμε, δηλαδή, για το πρόβλημα και να απαξιώνουμε όσους τολμούν να το θέτουν- οδήγησε επίσης στο δυνάμωμα των νεοναζί! Αν θέλουμε πραγματικά να τους αφοπλίσουμε και να τους περιθωριοποιήσουμε, αυτό πρέπει να σταματήσει». Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, για την ύπαρξη και δράση των νεοναζί, φταίνε τα θύματά τους! Τα οποία ταυτόχρονα είναι και θύματα του καπιταλισμού, αφού κανένας δεν αφήνει τη χώρα του για πλάκα, αλλά φεύγει είτε για να γλιτώσει από κάποιον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε για να βρει ένα μεροκάματο, είτε για να προστατευθεί από πολιτικές διώξεις. Ο Σαμαράς ξέρει καλύτερα, αφού υπήρξε ο υπουργός που, στις αρχές της δεκαετίας του '90, καλούσε τους Αλβανούς εργάτες να έρθουν μαζικά στην Ελλάδα, για να προσφέρουν φθηνή εργασία στις ντόπιες επιχειρήσεις, όταν στη χώρα τους έρχονταν τα πάνω κάτω. Ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το αστικό κράτος σηκώνει το χέρι του, με τα πογκρόμ της αστυνομίας και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι, δηλαδή, το αστικό κράτος ο μεγαλύτερος ρατσιστής που οπλίζει το χέρι της Χρυσή Αυγής και την αξιοποιεί για να χτυπήσει ντόπιους και μετανάστες εργάτες.

Σέρνουν το λαό στο «όραμα» των μονοπωλίων

Μιλώντας προχτές στην Ισπανία, σε ακροατήριο οικονομολόγων, ο Αλ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα νέο οραματικό περίγραμμα που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί (...) Να εμπνεύσουμε τους πολίτες και να κινητοποιήσουμε τους λαούς και τους εργαζόμενους στην Ευρώπη σ' ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγής κατεύθυνσης στις πολιτικές που ασκούνται και εισαγωγής νέων θεσμών που θα διευρύνουν το πεδίο της δημόσιας παρέμβασης. Σ' ένα σχέδιο για το δημοκρατικό μετασχηματισμό των θεσμών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Καθώς η ΕΕ ξεθωριάζει στα μάτια των λαών, χρειάζονται πράγματι απεγνωσμένα να σκαρφιστούν επιχειρήματα ικανά να την υπερασπιστούν και να τη διασώσουν σαν ένωση των μονοπωλίων. Γι' αυτό καταφεύγουν στην κοροϊδία ότι είναι δυνατόν και οι πολιτικές να αλλάξουν και οι θεσμοί της ΕΕ, σαν αυτά όλα να προκύπτουν απ' τους δοκιμαστικούς σωλήνες των κομματικών εργαστηρίων και όχι απ' τις ανάγκες των μονοπωλίων που εξουσιάζουν, τα οποία «συμπτωματικώς» και «τυχαίως» απουσιάζουν παντελώς απ' την αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ομοϊδεατών του στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με μια άλλη διαχείριση και με ανανέωση των θεσμών της ΕΕ, αυτή μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Και σ' αυτό το όραμα προσπαθεί να σύρει το λαό, καλώντας τον να γίνει ουρά της αστικής τάξης, με την ψευδαίσθηση ότι αυτός θα καθορίζει τις αποφάσεις, αν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή αν δημιουργηθούν νέοι αστικοί θεσμοί. Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ΕΕ στο σύστημα περισσεύει. Η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναστήλωσή της, για να κερνάνε και να πίνουν τα μονοπώλια σε ανάπτυξη και κρίση.

Εθελοντική πυρόσβεση

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο Πεταλίδι της Καλαμάτας.

Η «επισημότητα» αυτή προστίθεται στις κατά καιρούς δηλώσεις του Ν. Δένδια για ξεχωριστές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης και του εθελοντισμού για την πυρόσβεση. Μάλιστα, το μοντέλο της πυρόσβεσης τα επόμενα χρόνια, το είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής τονίζοντας πως έχουν δημιουργηθεί 11 εθελοντικοί σταθμοί και πως «θα πάω τις επόμενες μέρες να εγκαινιάσω έναν συγκεκριμένα ως δείγμα προς την κοινωνία του πώς θα είναι η αντίληψη για την πυρόσβεση στα χρόνια που έρχονται».

Ο υπουργός προανήγγειλε το πώς θα είναι η πυρόσβεση, αφού τα μεθοδικά βήματα για την αποσάθρωση και την υποβάθμιση της Πυροσβεστικής (τεράστια οργανικά κενά, περικοπές κονδυλίων, γερασμένα οχήματα και αεροπλάνα, έλλειψη Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, υπερεργασία, απουσία υγιεινής και ασφάλειας) γίνονται εδώ και χρόνια. Σύντομα, αναφέρουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν πανάκριβα - που ήδη έχουν πληρώσει μέσω φορολογίας - τις παροχές του Σώματος. Και η πυροπροστασία των δασών, αλλά και η πυρόσβεση δε θα μπορούν να αποτρέπουν τις καταστροφές...

Αναμνήσεις για τον Ερνεστ Τέλμαν

Αυτές οι σελίδες αναμνήσεων για τον Ερνεστ Τέλμαν έχουν γραφτεί από την κόρη του Ιρμα. Διαβάζοντας το βιβλίο, αναδεικνύεται όχι μόνο μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία της ζωής και της δράσης του Ερνεστ Τέλμαν, που υπήρξε Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, αλλά και μια εικόνα της πορείας της ταξικής πάλης στη Γερμανία στις δεκαετίες 1920 και '30. Δίχως να αποτελεί μια λεπτομερή περιγραφή δίνει μια συνολική εικόνα για τον οξυμένο χαρακτήρα της ταξικής σύγκρουσης. Η Ιρμα ήταν από τα ελάχιστα πρόσωπα που είχαν επαφή με τον Ερνεστ Τέλμαν στο διάστημα που παρέμεινε έγκλειστος στις ναζιστικές φυλακές, από το 1933 έως τη δολοφονία του τον Αύγουστο του 1944. Από την αναφορά σε εκείνη την περίοδο αναδεικνύεται πως η δράση του ΚΚΓ συνεχίστηκε, κόντρα στις σκληρές διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.

Το παράδειγμα του Ερνεστ Τέλμαν και η ηρωική δράση των Γερμανών κομμουνιστών φέρνει σε επαφή τον σημερινό αναγνώστη με την «καθημερινότητα» της πάλης εκείνης της περιόδου, που παρά τις ιστορικές διαφορές αναδεικνύει και στο σήμερα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κομμουνιστή, την πίστη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και την αφοσίωση στην πάλη για την εξουσία της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αναπτυξιακά» έργα, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου προωθεί η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου θεμελιώθηκε συμβολικά τη μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την Τετάρτη 29/5. Είχε προηγηθεί το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που θα έχει δυναμικότητα 150 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, και ακολούθησε η «ανάπλαση» της πλατείας «Ταξίμ», η οποία περιλαμβάνει και την καταστροφή του τελευταίου πράσινου πνεύμονα της περιοχής, του Γκεζί Παρκ, και τη διαμόρφωση του χώρου κατά τα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο όνομα της ανέγερσης εμπορικού κέντρου και κατοικιών.

Αυτά τα «δώρα» στους κεφαλαιοκράτες πάνε χέρι-χέρι με την πολιτική του «νόμου και της τάξης» και την καταστολή του λαού. Την Πέμπτη και Παρασκευή, η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε στη βάρβαρη καταστολή όσων αντιτίθενται στην «ανάπλαση» στην πλατεία «Ταξίμ». Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μία γυναίκα ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ενώ η πλατεία «Ταξίμ» πνίγηκε για ακόμα μία φορά στα χημικά. Αυτή η κυβέρνηση που προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη τσακίζοντας το λαό είναι «στρατηγικός εταίρος» των ιμπεριαλιστών στους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, εκπροσωπώντας την ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη.


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ