Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τιμές προϊόντων: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Χαμένο εισόδημα: Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές - λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Αμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πληρωμές χρωστούμενων - καλλιεργητικά δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.

Φορολογία: Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφάλιση - συντάξεις: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

Παρακρατήσεις για χρέη - «κόκκινα» δάνεια: Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κτηνοτροφία: Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.

Δασικοί χάρτες: Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αγροτοδικεία»: Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Αποφασιστικότητα για παραπέρα κλιμάκωση της μάχης

Δηλώσεις στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που βρίσκονται στα μπλόκα

Την αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, κόντρα στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, μεταφέρουν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που βρίσκονται στα μπλόκα.

«Με τα μπλόκα κερδίσαμε, με τα μπλόκα θα ξανακερδίσουμε»

Στην ανάγκη για ακόμα πιο μαζικό και δυναμικό πανελλαδικό αγώνα αναφέρεται ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας:

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι η απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους αγρότες. Και δεν είναι καθόλου παράξενο που τα μπλόκα έχουν θορυβήσει - αλλά και φοβίσει - την κυβέρνηση, ώστε να καταφύγει στον αυταρχισμό, όπως εκφράστηκε με τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες διώξεις. Διότι τα μπλόκα στρέφονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει άγρια την αγροτιά, οδηγώντας την στον αφανισμό. Ξέρει η κυβέρνηση, γι' αυτό ανησυχεί: Με τα μπλόκα μπορούμε να την πιέσουμε πολύ και να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε αρκετά τα τελευταία χρόνια - σε μια περίοδο μάλιστα που αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο - με τα μπλόκα θα ξανακερδίσουμε και τώρα.

Στην πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή στη Λάρισα, θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την παραπέρα ένταση του αγώνα μας, που δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν εξασφαλίσουμε την επιβίωση της αγροτιάς».

«Αντίπαλοί μας αυτοί που διαφεντεύουν την παραγωγή»

Στους αντιπάλους με τους οποίους αναμετριέται η μικρομεσαία αγροτιά αναφέρεται ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας:

«Αντίπαλοί μας είναι αυτοί που διαφεντεύουν την αγροτική παραγωγή. Ενώ εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δουλεύουμε και παράγουμε, κουμάντο στην παραγωγή μας κάνουν οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Από μας τα προϊόντα φεύγουν σε τιμές εξευτελιστικές, κάτω και από το κόστος παραγωγής και φτάνουν στην κατανάλωση πανάκριβα... Ετσι δουλεύει η "ελεύθερη" καπιταλιστική αγορά, στην οποία έχει δώσει όρκο πίστης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως δεν είναι καθόλου "ελεύθερη", αλλά πλήρως δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Λέει, για παράδειγμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεσπίσει κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, όπως ζητάμε, επειδή δεν της το επιτρέπουν οι "νόμοι της αγοράς". Ομως, εγγυημένες εισπράξεις έχουν θεσπιστεί για τα διόδια, όπως ζήτησαν οι εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων και, μάλιστα, έχει υπογραφεί ρήτρα πως αν δεν θα έχουν τα κέρδη που υπολογίζουν, θα καλυφθούν από τον κρατικό κορβανά. Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα που παράγουν οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επομένως και τούτη η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και αντιπαλεύουμε την πολιτική της, θέτοντας, ταυτόχρονα, ως προοπτική μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, όπου αφέντες του μόχθου τους θα είναι όσοι δουλεύουν και παράγουν».

«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν με τη δικαστική ρομφαία»

Στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με τις πρόσφατες πρωτοφανείς και απαράδεκτες διώξεις, αναφέρεται ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», ένας από τους 10 κατηγορούμενους:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν πως θα καταργήσει τα "αγροτοδικεία" - από τούτο εδώ το μπλόκο το δήλωνε το 2013 ο ίδιος ο Τσίπρας - αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της πολιτικής αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών. Την πρώτη μέρα που στήθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωνε στο κρατικό ραδιόφωνο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τις προηγούμενες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ και έσερναν τους αγρότες στα "αγροτοδικεία", στα σπίτια μας έφταναν τα κλητήρια θεσπίσματα της Εισαγγελίας Λάρισας!

Η κυβέρνηση το παίζει "αθώα του αίματος", όμως, η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική και βαρύνει την ίδια. Διότι αν είχε καταργήσει τα "αγροτοδικεία", καμία εισαγγελέας δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια δίωξη. Αλλά "πλανάται πλάνην οικτράν" αν νομίζει πως με τον αυταρχισμό της δικαστικής ρομφαίας θα μας τρομοκρατήσει. Οταν παλεύεις, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή σου, το δίκιο είναι με το μέρος σου κι έχεις τη λαϊκή συμπαράσταση, πίσω δεν κάνεις».

«Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πήραν την υπόθεση του αγώνα στις πλάτες τους»

Στη συμβολή που είχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι στη συγκρότηση του ισχυρού μπλόκου της Νίκαιας αναφέρεται ο Σωκράτης Αντωνίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας:

«Τη μάχη εδώ στο μπλόκο της Νίκαιας τη δίνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες πήραν την υπόθεση του αγώνα στις πλάτες τους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, ο οποίος είναι δραστήριος αγωνιστικά όλο το χρόνο, μπήκε μπροστά με στόχο να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα τρακτέρ. Συνεδρίασε αρκετές φορές το ΔΣ - είναι νεοεκλεγμένο με τη συμμετοχή πολλών νέων αγωνιστών -, πήραμε μέρος στις δύο παν-καρδιτσιώτικες συσκέψεις, καθώς και στην πανθεσσαλική στα Φάρσαλα, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα των αγροτών της περιοχής μας για ενιαίο, μαζικό και δυναμικό αγώνα.

Βεβαίως, η καλλιέργεια μοιρολατρίας από την κυβέρνηση κι άλλους "καλοθελητές" επηρέασε κόσμο και στην περιοχή μας. Ομως, δουλεύοντας με επιμονή, καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς πως η θέση τους είναι στον αγώνα και ευελπιστούμε ότι θα πείσουμε περισσότερους».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δίνουν δίκαιο αγώνα επιβίωσης με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη

Την Κυριακή 3/2 η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για την παραπέρα ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα

ΝΙΚΑΙΑ

INTIME NEWS

ΝΙΚΑΙΑ
Παραμένοντας με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα από την περασμένη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής κινητοποίησης βρίσκεται από την πρώτη μέρα το ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο ενισχύθηκε και τις επόμενες μέρες με ακόμα περισσότερα τρακτέρ από τα χωριά της Θεσσαλίας, ενώ νέα μπλόκα συνέχισαν να στήνονται μέχρι και την Παρασκευή σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας.

Την Κυριακή 3/2, στη 1 μ.μ., στη Νίκαια της Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα κλιμάκωση της πανελλαδικά συντονισμένης αγροτικής κινητοποίησης.

Ισχυρό όπλο στον αγώνα της αγροτιάς αποτελεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώνεται σε όλη τη χώρα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τις πρωτοφανείς διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών. Με στόχο η αλληλεγγύη αυτή να πάρει ακόμα πιο πλατιά και έμπρακτα χαρακτηριστικά, το Σάββατο 2/2, στη 1 μ.μ. στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία.

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Μία μέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής, το μπλόκο της Νίκαιας οργάνωσε πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στο κέντρο της Λάρισας. Τα μηχανήματα κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα, όπως: «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, καλύτερη ζωή θα κατακτήσει», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι επιταγή», «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Αγροτιά - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αγρότες μοίραζαν ανακοίνωση του μπλόκου, με την οποία καλεί το λαό της Θεσσαλίας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αγοράζουμε όλοι πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ, οι εμποροβιομήχανοι τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς. Απαιτούμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη λαϊκή κατανάλωση (...) Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι τα αιτήματά μας είναι υπερβολικά και πως το στήσιμο μπλόκων στους δρόμους θα έχει επιπτώσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες, για να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να υποκινήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό". Οι αγρότες με τους εργατοϋπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν έχουμε διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική, κοινά προβλήματα και αιτήματα και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας».

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση στην Εφορία Καρδίτσας.

Απέναντι στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τον αποπροσανατολισμό

Ολη τη βδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να χτυπήσει τον αγώνα της αγροτιάς με αυταρχισμό, ψέματα και συκοφαντίες.

Την πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων, 8 μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και 2 ακόμη αγρότες δέχτηκαν στα σπίτια τους κλητήρια θεσπίσματα να δικαστούν την 1η Μάρτη, με την κατηγορία ότι... παρότρυναν τους συναδέλφους τους να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Η μεθόδευση της εισαγγελικής δίωξης ήταν πρωτοφανής: Η όλη γραφειοκρατική διαδικασία τέλειωσε τάχιστα και η δίκη ορίστηκε να γίνει σε λίγες μέρες από τη «διάπραξη του αδικήματος», χωρίς καν να έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι.

Η απάντηση των αγροτών στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους ήρθε με την ενίσχυση των μπλόκων, ενώ μαζικές ήταν οι αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Την ώρα που η εισαγγελέας της Λάρισας «δούλευε» πυρετωδώς για τη δικαστική δίωξη, ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, καλούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες σε συνάντηση για «διάλογο», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως... θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Η απάντηση των αγροτών ήταν ότι ο διάλογος που προτείνει ο υπουργός είναι προσχηματικός και νόημα θα είχε μια συνάντηση στην οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έδιναν συγκεκριμένες απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων. Για παράδειγμα, θα δεσμεύονταν για αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από το κράτος για να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή, να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο, να πάρουν πίσω οι βαμβακοπαραγωγοί όσα χάνουν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που επέβαλαν οι εκκοκκιστές, να αναπληρωθεί το εισόδημα που έχασαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω του δάκου κ.ά.

Μπλόκα και πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι προχώρησαν σε στήσιμο μπλόκων και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Ημαθία, ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας. Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες από το μπλόκο της Νάουσας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά μηχανήματα στα γύρω χωριά, καλώντας σε αποφασιστική ενίσχυση του μπλόκου.

Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα
Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα
Στην Πέλλα, οι αγρότες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Στην Κατερίνη, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην «Ελιά».

Στη Φλώρινα, παραμένουν στον κόμβο Αντιγόνου Αμυνταίου.

Στην Καστοριά, τη Δευτέρα 4/2 στις 11 π.μ., προγραμματίζεται συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Μπλόκων, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγγιορίδου.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες της περιοχής παραμένουν στον κόμβο της Πελασγίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στην Πρέβεζα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.

Νέο μπλόκο έστησαν την Παρασκευή οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έφτασαν στο σημείο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στο Αγγελόκαστρο και στον κόμβο της Συκιάς. Το Σάββατο 2/2 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω δράση.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου, στις 12 μ., με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον κόμβο «Βρυσούλας» στη Βόνιτσα.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Την Παρασκευή, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στον Πύργο. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ξεκίνησαν από το μπλόκο και με μηχανοκίνητη πορεία διαδήλωσαν στην πόλη, μέχρι το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ έχυσαν συμβολικά στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας γάλα, ελιές και λάδι. Τη Δευτέρα 4/2 στις 11.30 π.μ., θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια.

Στην περιοχή Σταυροδρόμι επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποίησε την Παρασκευή νέα κινητοποίηση, στα «Βενζινάδικα» της Νέας Εθνικής οδού.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει από την περασμένη Κυριακή τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο. Την Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Καλαμάτα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανδρινού και Μεσσήνης τη Δευτέρα 4/2, στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Την Κυριακή 3/2, στις 12 μ., οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού καλούνται να δώσουν δυναμικό «παρών» στο μπλόκο για αποκλεισμό της Εθνικής οδού, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων. Την Κυριακή 3/2 στις 12 το μεσημέρι το μπλόκο θα επισκεφτούν εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς του νομού.

Στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου πραγματοποίησαν την Παρασκευή νέα συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προγραμματίζει Γενική Συνέλευση και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού «να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παλλεσβιακή κινητοποίηση τις επόμενες μέρες».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org