Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δίνουν δίκαιο αγώνα επιβίωσης με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη

Την Κυριακή 3/2 η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για την παραπέρα ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα

ΝΙΚΑΙΑ

INTIME NEWS

ΝΙΚΑΙΑ
Παραμένοντας με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα από την περασμένη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής κινητοποίησης βρίσκεται από την πρώτη μέρα το ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο ενισχύθηκε και τις επόμενες μέρες με ακόμα περισσότερα τρακτέρ από τα χωριά της Θεσσαλίας, ενώ νέα μπλόκα συνέχισαν να στήνονται μέχρι και την Παρασκευή σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας.

Την Κυριακή 3/2, στη 1 μ.μ., στη Νίκαια της Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα κλιμάκωση της πανελλαδικά συντονισμένης αγροτικής κινητοποίησης.

Ισχυρό όπλο στον αγώνα της αγροτιάς αποτελεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώνεται σε όλη τη χώρα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τις πρωτοφανείς διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών. Με στόχο η αλληλεγγύη αυτή να πάρει ακόμα πιο πλατιά και έμπρακτα χαρακτηριστικά, το Σάββατο 2/2, στη 1 μ.μ. στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία.

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Μία μέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής, το μπλόκο της Νίκαιας οργάνωσε πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στο κέντρο της Λάρισας. Τα μηχανήματα κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα, όπως: «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, καλύτερη ζωή θα κατακτήσει», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι επιταγή», «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Αγροτιά - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αγρότες μοίραζαν ανακοίνωση του μπλόκου, με την οποία καλεί το λαό της Θεσσαλίας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αγοράζουμε όλοι πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ, οι εμποροβιομήχανοι τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς. Απαιτούμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη λαϊκή κατανάλωση (...) Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι τα αιτήματά μας είναι υπερβολικά και πως το στήσιμο μπλόκων στους δρόμους θα έχει επιπτώσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες, για να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να υποκινήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό". Οι αγρότες με τους εργατοϋπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν έχουμε διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική, κοινά προβλήματα και αιτήματα και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας».

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση στην Εφορία Καρδίτσας.

Απέναντι στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τον αποπροσανατολισμό

Ολη τη βδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να χτυπήσει τον αγώνα της αγροτιάς με αυταρχισμό, ψέματα και συκοφαντίες.

Την πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων, 8 μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και 2 ακόμη αγρότες δέχτηκαν στα σπίτια τους κλητήρια θεσπίσματα να δικαστούν την 1η Μάρτη, με την κατηγορία ότι... παρότρυναν τους συναδέλφους τους να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Η μεθόδευση της εισαγγελικής δίωξης ήταν πρωτοφανής: Η όλη γραφειοκρατική διαδικασία τέλειωσε τάχιστα και η δίκη ορίστηκε να γίνει σε λίγες μέρες από τη «διάπραξη του αδικήματος», χωρίς καν να έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι.

Η απάντηση των αγροτών στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους ήρθε με την ενίσχυση των μπλόκων, ενώ μαζικές ήταν οι αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Την ώρα που η εισαγγελέας της Λάρισας «δούλευε» πυρετωδώς για τη δικαστική δίωξη, ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, καλούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες σε συνάντηση για «διάλογο», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως... θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Η απάντηση των αγροτών ήταν ότι ο διάλογος που προτείνει ο υπουργός είναι προσχηματικός και νόημα θα είχε μια συνάντηση στην οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έδιναν συγκεκριμένες απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων. Για παράδειγμα, θα δεσμεύονταν για αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από το κράτος για να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή, να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο, να πάρουν πίσω οι βαμβακοπαραγωγοί όσα χάνουν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που επέβαλαν οι εκκοκκιστές, να αναπληρωθεί το εισόδημα που έχασαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω του δάκου κ.ά.

Μπλόκα και πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι προχώρησαν σε στήσιμο μπλόκων και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Ημαθία, ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας. Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες από το μπλόκο της Νάουσας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά μηχανήματα στα γύρω χωριά, καλώντας σε αποφασιστική ενίσχυση του μπλόκου.

Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα
Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα
Στην Πέλλα, οι αγρότες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Στην Κατερίνη, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην «Ελιά».

Στη Φλώρινα, παραμένουν στον κόμβο Αντιγόνου Αμυνταίου.

Στην Καστοριά, τη Δευτέρα 4/2 στις 11 π.μ., προγραμματίζεται συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Μπλόκων, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγγιορίδου.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες της περιοχής παραμένουν στον κόμβο της Πελασγίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στην Πρέβεζα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.

Νέο μπλόκο έστησαν την Παρασκευή οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έφτασαν στο σημείο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στο Αγγελόκαστρο και στον κόμβο της Συκιάς. Το Σάββατο 2/2 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω δράση.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου, στις 12 μ., με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στον κόμβο «Βρυσούλας» στη Βόνιτσα.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Την Παρασκευή, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στον Πύργο. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ξεκίνησαν από το μπλόκο και με μηχανοκίνητη πορεία διαδήλωσαν στην πόλη, μέχρι το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ έχυσαν συμβολικά στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας γάλα, ελιές και λάδι. Τη Δευτέρα 4/2 στις 11.30 π.μ., θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια.

Στην περιοχή Σταυροδρόμι επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποίησε την Παρασκευή νέα κινητοποίηση, στα «Βενζινάδικα» της Νέας Εθνικής οδού.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει από την περασμένη Κυριακή τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο. Την Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Καλαμάτα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανδρινού και Μεσσήνης τη Δευτέρα 4/2, στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Την Κυριακή 3/2, στις 12 μ., οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού καλούνται να δώσουν δυναμικό «παρών» στο μπλόκο για αποκλεισμό της Εθνικής οδού, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων. Την Κυριακή 3/2 στις 12 το μεσημέρι το μπλόκο θα επισκεφτούν εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς του νομού.

Στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου πραγματοποίησαν την Παρασκευή νέα συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προγραμματίζει Γενική Συνέλευση και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού «να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παλλεσβιακή κινητοποίηση τις επόμενες μέρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνει ο δίκαιος αγώνας επιβίωσης σε όλη τη χώρα(2024-01-27 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα σε όλη τη χώρα παλεύουν για την επιβίωσή τους(2022-02-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές δράσεις με κέντρο τα μπλόκα(2019-02-08 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας(2019-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ