Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εντείνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στους ενόχους που ξεριζώνουν τους λαούς

«Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ανάσα χαράς στα μικρά προσφυγόπουλα μας δημιουργεί την ανάγκη να συνεχίσουμε την έκφραση αλληλεγγύης με περισσότερες μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τις χτεσινές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που οργανώθηκαν μετά από δικό του κάλεσμα.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως συνεχίζει σταθερά «τον αγώνα και τις προσπάθειες να δυναμώσει το μέτωπο Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών για αντιπαράθεση με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Τον αγώνα κατά της πολιτικής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ξεριζώνει τους λαούς και ληστεύει τον πλούτο τους. Της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και της χθεσινής, που συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και έχει γεμίσει τη χώρα με αμερικάνικες βάσεις παντού».

Διεθνής ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα σε συνδικάτα της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την οργάνωση συντονισμένων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

Σε αυτό προτείνει:

-- Διοργάνωση Διεθνούς Βδομάδας Αλληλεγγύης των Συνδικάτων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στις 18 - 24 Δεκέμβρη, με επισκέψεις των συνδικάτων σε χώρους προσφύγων - μεταναστών, προσφορά υλικής βοήθειας, τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ. στους μετανάστες, δώρα στα μικρά παιδιά κ.ά.

-- Αγωνιστικές δράσεις σε κάθε χώρα στις 21 Γενάρη, ως κορύφωση μιας πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης - συζήτησης με τους εργαζόμενους με το κοινό κάλεσμα των συνδικάτων.

Στο κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες στις χώρες τους.

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα έχουν συνυπογράψει οι εξής οργανώσεις: Brick Layers Branch club of North Jutland (Δανία), USB (Ιταλία), OS CMS (Τσεχία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (Κύπρος), SLOGA (Σερβία), KONUT-IS (Τουρκία), SOSYAL-IS (Τουρκία), NAKLIYAT-IS (Τουρκία), SEKO Klubb 111 (Σουηδία), Federation of Workers' Councils and Unions in Iraq (Ιράκ), Palestine Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), GFTU (Συρία).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Ρεπορτάζ από τα χτεσινά συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα
  • Συνδικάτα Αττικής - Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • Σύσκεψη Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων: Πλούσια και γόνιμη συζήτηση από τους εκπροσώπους Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών
  • Γιορτές για τα παιδιά: Σε εξέλιξη οι γιορτές που οργανώνουν σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επισκέψεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Από τις επισκέψεις αλληλεγγύης στη δομή στο Σκαραμαγκά...
Από τις επισκέψεις αλληλεγγύης στη δομή στο Σκαραμαγκά...
Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Σχιστό και στο Σκαραμαγκά επισκέφτηκαν χτες αντιπροσωπείες συνδικάτων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μετανάστη, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίστοιχα, μέλη σωματείων της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με μέλη των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι Βόλβης.

Σε Σκαραμαγκά και Σχιστό

Στην επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά συμμετείχαν συνδικάτα από μια σειρά κλάδων (Τύπος - Χαρτί, Επισιτισμός - Τουρισμός, Εκπαιδευτικοί, Λογιστές, Φάρμακο, Εμπόριο, ΟΤΑ, Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα κ.ά.).

Στο χώρο ζουν πάνω από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών 113 βρέφη μέχρι 8 μηνών, και περίπου 50 ακόμα παιδιά μέχρι 3 ετών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον υπεύθυνο διοικητή και υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση και τα προβλήματα τόσο των εργαζομένων όσο και των προσφύγων και μεταναστών που ζουν εκεί.

Η αλληλεγγύη των συνδικάτων εκφράστηκε με την παράδοση τροφίμων και ρουχισμού, ενώ με απερίγραπτη χαρά τα μικρά προσφυγόπουλα στο νηπιαγωγείο πήραν στα χέρια τους από τα μέλη της αντιπροσωπείας σακίδια που περιείχαν παιχνίδια, γραφική ύλη και γλυκά. Παράλληλα, εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία των συνδικάτων οργάνωσαν παιχνίδια με τα παιδιά.

...και στο Σχιστό
...και στο Σχιστό
Αντίστοιχα, στο Σχιστό, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Συνδικάτων, Συλλόγων Γυναικών και άλλων φορέων των γύρω δήμων παρέδωσε γραφική ύλη και παιχνίδια για τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο που έχει μέσα η δομή.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, υπάρχει αύξηση των προσφύγων, καθώς πριν από έναν μήνα ήταν 920 πρόσφυγες και τώρα 980. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους, τους έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα εγκατάστασης νέων οικίσκων.

Σε δήλωσή του για τη σημασία της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος συμμετείχε στην επίσκεψη στο Σκαραμαγκά, δήλωσε:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες με είδη που συγκεντρώθηκαν από σωματεία, από εργαζόμενους, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Είναι μια χειρονομία που αναδεικνύει την ανάγκη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να οργανώσουν την αλληλεγγύη και να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Είναι φοβερό ότι στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε δομές οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταργήσει τις Μόριες, προχωρά στη δημιουργία νέων φυλακών, νέων κλειστών δομών "φιλοξενίας", όπου εκεί θα στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εργατική τάξη, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των υπόλοιπων χωρών που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να ξεκινήσει έναν αγώνα να στηρίξει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, να αντιπαρατεθεί με την πολιτική που δημιουργεί πρόσφυγες και μετανάστες, που φταίει για το ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει πόλεμος, υπάρχει κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση που υποχρεώνει τους ανθρώπους να φύγουν προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να φτιάξει νέες, ανοιχτές δομές, που να φιλοξενούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες αυτούς τους ανθρώπους, να δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε όποια χώρα αυτοί θέλουν για να συναντηθούν και με τα μέλη των οικογενειών τους».

Στο Βαγιοχώρι Βόλβης

Μέλη ταξικών σωματείων της Θεσσαλονίκης μαζί με μέλη των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ επισκέφθηκαν τη δομή στο Βαγιοχώρι Βόλβης, όπου παρέδωσαν φάρμακα τα οποία συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η κίνηση αυτή συνιστά τη συνέχεια της έμπρακτης αλληλεγγύης των ταξικών σωματείων και φορέων στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων αλλά και της πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Ολο το προηγούμενο διάστημα, σωματεία και φορείς απευθύνονται μαζικά στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καλώντας να παράσχουν είδη πρώτης ανάγκης, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη δική τους απάντηση κόντρα και στις απόπειρες καλλιέργειας κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας από διάφορες περιθωριακές, αντιδραστικές - σε περιπτώσεις και ανοιχτά φασιστικές - δυνάμεις.

Κατά την επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας, η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της δομής, όπου έλαβε σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση λειτουργίας της. Παραμένει το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στο ιατρείο της δομής. Ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία τους αντιμετωπίζουν από την παραπάνω έλλειψη τα περίπου 350 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, που αποτελούν σχεδόν το μισό του πληθυσμού της δομής. Σημαντικός αριθμός από αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα παραμένει άλυτο το ζήτημα της μεταφοράς για τους πρόσφυγες, δεδομένου ότι το Βαγιοχώρι είναι ένα μικρό και απομακρυσμένο χωριό.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τόνισε πως οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκφράζουν αμέριστα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με περισσότερες πρωτοβουλίες σε όλες τις δομές φιλοξενίας της περιοχής, αλλά και τον αγώνα «ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια σε αυτούς που φέρνουν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στους δρόμους όλης της χώρας, συνεχίζουμε τη μάχη!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του από το συλλαλητήριο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε:

«Ταυτόχρονα με τη μάχη που δίνουμε μέσα στη Βουλή ενάντια σε έναν νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, δίνουμε και τη μάχη στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας, μάχη η οποία πρέπει να συνεχιστεί και από αύριο και τους επόμενους μήνες, γιατί προβλέπεται ένα ζοφερό 2020 γύρω από όλα τα ζητήματα».

Καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής ο προϋπολογισμός - καρμανιόλα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση της Αθήνας

Ο Αλ. Περράκης
Ο Αλ. Περράκης
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι κάτι βελτιώνεται. Να παρουσιάσει ότι η πολιτική της έχει θετικό πρόσημο, αλλά ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής της», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

«Ο προϋπολογισμός - καρμανιόλα υλοποιεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Υλοποιεί τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για 3,5%. Υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει την ίδια πολιτική. Ενώ κόβει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ», σημείωσε, συνοψίζοντας βασικές πτυχές από τις περικοπές και τα βάρη που φορτώνεται ο λαός και τα «δωράκια» που μοιράζει στη μεγαλοεργοδοσία.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει θετικό τον προϋπολογισμό. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα ωφελήσει τη ζωή του», ξεκαθάρισε, καταγγέλλοντας στους εργαζόμενους τον διορισμένο πρόεδρο της ΓΣΕΕ που «αρθρογραφεί ισχυριζόμενος ότι ο αντιλαϊκός φορομπηχτικός προϋπολογισμός του 2020 "δημιουργεί αισιοδοξία" αφού θέτει ως βασικό στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Σχολιάζοντας πως οι εν λόγω χαρακτηριστικές δηλώσεις θα μπορούσαν να ανήκουν «στον πρόεδρο του ΣΕΒ, στους τραπεζίτες ή στους εφοπλιστές», ακόμα και «στους Ευρωπαίους επιτρόπους», πρόσθεσε πως «αντί για μισθό εργάτη, όλοι αυτοί αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τις υπηρεσίες τους, ταγμένοι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων του».

Ο Κ. Δράκος
Ο Κ. Δράκος
Ο ομιλητής κατήγγειλε επίσης το δόγμα «νόμος και τάξη» και την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής καταστολής: «Σήμερα χτύπησαν πάλι εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Επιτίθενται στους αγώνες των εργαζομένων κάνοντας λόγο για "αγώνες λίγων που κρατάνε δέσμιους τους πολλούς". Ετοιμάζονται να φέρουν νόμο για να εμποδίσουν ακόμα και τις πορείες», σημείωσε.

Στο φόντο αυτής της επίθεσης εξέφρασε την αγωνιστική συμπαράσταση των σωματείων στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. «Το λέμε καθαρά και ξάστερα. Δεν θα τους περάσει! Απαντάμε στην επίθεση αυτή με όλους τους τρόπους και τις μορφές. Μόνο ο μαζικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτόν φοβούνται τα αφεντικά. Γι' αυτό νομοθετούν περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών ακόμα και στη διαμαρτυρία», υπογράμμισε.

Κάλεσε, τέλος, σε προετοιμασία απεργιακού αγώνα ενάντια στην επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, για αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με υψηλές παροχές Υγείας και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αγώνας ενάντια στην καταστροφική για το λαό εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα όπως και τις στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Ο Η. Σιώρρας
Ο Η. Σιώρρας
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι κυβερνήσεις και οι "λαγοί" τους, όπως η ηγεσία του ΠΙΣ, έχουν στην προσοχή τους την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των ομίλων στην Υγεία. Κι ενώ θρηνούν υποκριτικά για τα δεινά στην Υγεία, τι προτείνουν; ΣΔΙΤ. (...) Με λίγα λόγια επιχειρούν την εισαγωγή μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που έφερε αυτήν τη δραματική κατάσταση».

«Οι λαϊκές οικογένειες», τόνισε, «έχουν στεγνώσει πια οικονομικά και κόβουν το ψωμί τους, δεν ντύνονται, σταματούν να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο για να πληρώσουν την υγεία τους. Αυτή είναι η "καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού", για την οποία κομπορρημονεί η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η ανάπτυξη που υπόσχεται πομπωδώς η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εξίσου καταστροφική και κινείται στην ίδια στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία και την Πρόνοια. Η απόφαση της ΝΔ για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση είναι στενά συνδεδεμένη με τη δράση των ασφαλιστικών εταιρειών και στην Υγεία».

«Αυτά τα επικίνδυνα σχέδια αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό του 2020», επισήμανε. «Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια περιορίζονται στη χρηματοδότηση ενός ελάχιστου βασικού πακέτου για όλους, αναντίστοιχου με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ συγχρόνως ενισχύεται η διαχρονική μετακύλιση ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αφού αναφέρθηκε και στις άλλες συνέπειες αυτής της πολιτικής, στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, στην απογείωση της «ευελιξίας» και της εντατικοποίησης, ο Ηλ. Σιώρας τόνισε: «Φραγμό σε αυτήν την επιχείρηση διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης στην Υγεία και Πρόνοια μπορεί να βάλει η αποφασιστική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του υγειονομικού κινήματος, σε συμπόρευση με το υπόλοιπο λαϊκό κι εργατικό κίνημα κ.λπ. Το παράδειγμα της διάλυσης της ημερίδας του ΠΙΣ με όλα τα τρωκτικά της Υγείας λέει πολλά για το μέλλον».

Κλείνοντας, κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τη φορολογία του κεφαλαίου και τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Κάλεσμα αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα στον ΟΤΕ

Την απόφαση των εργαζομένων του ΟΤΕ να προχωρήσουν από τις 21 Δεκέμβρη σε πολυήμερο απεργιακό αγώνα μετέφερε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Οπως υπογράμμισε, η εργοδοσία ζητά κι άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε για το 2018 κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ και έδωσε μέρισμα στους μετόχους της που υπερβαίνει το σύνολο της μισθοδοσίας των 15,5 χιλιάδων εργαζομένων στον όμιλο.

«Για εμάς η επιτυχία της απεργίας είναι μονόδρομος», τόνισε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στον όμιλο, που δουλεύουν με 11 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

«Θα είμαστε εκεί, μπροστάρηδες σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα, για να δώσουμε τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, για κλαδική ΣΣΕ», τόνισε και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και τα ταξικά συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Μαχητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική έστειλε η χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου χαιρέτισε η Μυρτώ Κουτσονίδα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελένη Μπακιρλή, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η επικεφαλίδα που ταιριάζει στον κρατικό προϋπολογισμό - καρμανιόλα είναι: «Αισιοδοξία για το κεφάλαιο, "ρεαλισμός" της φτώχειας για το λαό». Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του προϋπολογισμού που δίνει νέα προνόμια και «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - κεφάλαιο.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές σάλπισαν ξεσηκωμό, φωνάζοντας «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο η με τους εργάτες», «Οχι στα χαράτσια και τις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές», ενώ με το σύνθημα «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» καταδίκασαν την επίθεση στην πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, όπως και τη χτεσινή βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στην κινητοποίηση για την προστασία της κατοικίας άνεργου.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στο πέρασμά τους από το αμερικάνικο προξενείο, βροντοφώναξαν: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Συγκεντρώσεις, πορείες και μαζικές εξορμήσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σε Βέροια, Καβάλα, Κοζάνη, Νάουσα, Σέρρες, Κατερίνη.

Μαχητικές κινητοποιήσεις οργάνωσαν επίσης Εργατικά Κέντρα σε μια σειρά περιοχές, όπως το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς και σωματεία και φορείς, όπως σε Ηράκλειο (όπου απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχε πάρει και το Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα, Καρδίτσα κ.α.

ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Είναι η ώρα του αγώνα! Κάτω ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός! Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση!

Μήνυμα για μαχητική συνέχεια, με απεργιακό αγώνα ενάντια στα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, καθώς και με κινητοποιήσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα, χιλιάδες εργαζομένων και λαού αντέταξαν τις σύγχρονες ανάγκες τους για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, απέναντι στον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό των περικοπών, της φορολεηλασίας και των πλεονασμάτων που βγαίνουν από το σφαγιασμό του λαού.

Την ώρα που και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα αντιλαϊκά νομοθετήματα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που κλιμακώνουν την επίθεση για να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα ετοιμάζονται για μαχητική συνέχεια, με απεργιακό αγώνα ενάντια στα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, συνταξιούχους, νέους και νέες.

Δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους!

«Οχι στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα. Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - Υγεία - κοινωνικές παροχές - Παιδεία»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς πορεύτηκαν από τα Προπύλαια έως τη Βουλή.


Την ώρα που η συζήτηση για την ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, αυτήν τη φορά σε συνθήκες ανάπτυξης για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βρισκόταν σε εξέλιξη, οι διαδηλωτές έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα: «Ματώσαμε για την κρίση τους, δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους».

Στα μπλοκ που κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από τη Βουλή βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ, καλώντας σε στήριξη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στον Ομιλο που ξεκινά το Σάββατο. Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανέδειξε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), ενώ έστειλε μήνυμα προετοιμασίας απεργιακής απάντησης στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Ασφάλιση. Αμέσως μετά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την καταστροφική πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την Υγεία, για τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και τις επιπτώσεις της στο λαό.

«Παρών» από τους αυτοαπασχολούμενους

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Πίσω από το πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) διαδήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της πάλης τους.

Η Ομοσπονδία έχει απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συντονισμό και κοινή αγωνιστική δράση, προβάλλοντας πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων ενάντια στη φορολεηλασία και στο νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό που επιχειρεί η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία αυτή παίρνει τη σκυτάλη από την κινητοποίηση στις 30/11, με αιχμή το Ασφαλιστικό, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες σύλλογοι και ενώσεις.

Ηδη, το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: ΟΒΣΑ, Ξύλου, Υποδηματοποιών, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών και ΠΟ ΣΟΑΕΕ.

Επίσης, τα Σωματεία: Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων Αθηνών, Κουρέων Κομμωτών Αθηνών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων - Σιδερωτηρίων Αθηνών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Α' Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Περιστερίου, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Βύρωνα, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας και Αγ. Αναργύρων, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Πειραιά, Νίκαιας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος ΕΒΕ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας και Ιωαννίνων, τα Σωματεία Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ΕΒΕ Δερμάτινων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης και Αρτοποιών Πάτρας.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έστειλε η χτεσινή κινητοποίηση, καθώς το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό συνέπεσε με τη Διεθνή Μέρα Μετανάστη.

Τόσο από τα μεγάφωνα στα Προπύλαια όσο και από την ομιλία εκφράστηκαν η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και η προσπάθεια των σωματείων να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών.

«Το κυνήγι του κέρδους των αφεντικών ξερίζωσε αυτούς τους ανθρώπους από τις χώρες τους, τους έβαλε σε κινδύνους και πολέμους, τους εγκλώβισε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες», τόνισε ο Κ. Δράκος και κάλεσε τους εργαζόμενους «να απαντήσουν με κοινό αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο, χωρίς προσφυγιά».

Γιορτές σωματείων και φορέων για τα παιδιά

Από την εκδήλωση των κλαδικών σωματείων στις Τηλεπικοινωνίες και το Χρηματοπιστωτικό
Από την εκδήλωση των κλαδικών σωματείων στις Τηλεπικοινωνίες και το Χρηματοπιστωτικό
Την παιδική θεατρική παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου, παρακολούθησαν δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά οργάνωσε o Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας (μέλος της ΟΓΕ) την Κυριακή 15/12 στα γραφεία του. Τα παιδιά παρακολούθησαν διήγηση παραμυθιού και κατασκεύασαν δικά τους στολίδια, που στο τέλος κρέμασαν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συλλόγου.

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται τις επόμενες μέρες:

  • Στις Σέρρες, αύριο Παρασκευή 20/12 ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και η Επιτροπή Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή, στις 4.30 μ.μ., στην «Αίγλη».
  • Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ διοργανώνουν γιορτή για τα παιδιά το Σάββατο 21/12, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.
  • Την Κυριακή 22/12, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζί με Σωματεία και την Ενωση Γυναικών Λάρισας διοργανώνουν γιορτή, στις 11 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παράσταση θεάτρου σκιών και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά (8 π.μ έως 2 μ.μ.) στο τηλέφωνο 2410.250.708.
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων την Κυριακή 22/12, στις 6 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Καλούν γονείς και παιδιά να στολίσουν όλοι μαζί το «δέντρο της αλληλεγγύης» και να συγκεντρώσουν δώρα για τα σεισμόπληκτα παιδιά της Αλβανίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και οι Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας οργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά εργαζομένων και ανέργων την Κυριακή 22/12, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Να συνεισφέρουν τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των συναδέλφων τους που είναι άνεργοι καλεί τα μέλη του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη (6.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, 4ος όροφος).

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πλούσια και γόνιμη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα

Πλευρές από τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων

Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Ομοσπονδιών και συλλόγων απ' όλη τη χώρα
Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Ομοσπονδιών και συλλόγων απ' όλη τη χώρα
Η επιτυχημένη πανελλαδική σύσκεψη, που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων απ' όλη τη χώρα, αποφάσισε την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» αποτυπώνει σήμερα πλευρές από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό της, για τα κοινά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο, για το πώς θα προχωρήσουν η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και η συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το εργατικό κίνημα.

Παλεύουμε για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Ο Γιάννης Βάγγος, από τη Βοιωτία, επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, την ώρα που οι εμποροβιομήχανοι θησαυρίζουν. Η πολιτική που τους ξεκληρίζει, τόνισε, αποτελεί διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 25 χρόνια, οι οποίες υλοποιούν πλήρως τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για να μείνουμε στη γη μας, χρειάζεται «να απαιτούμε και όχι να επαιτούμε», υπογράμμισε.

Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, μίλησε για τα οξυμένα προβλήματα με το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου και σε άλλα ζητήματα όπως η Υγεία, η ποιότητα ζωής. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι αγρότες με τους αγώνες τους το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε, προς τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, είναι πως «τα λεφτά που βγάζουμε δεν είναι για εσάς».

Ο Γιάννης Σουμελίδης, από τη Σκύδρα, αναφέρθηκε στα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, τις απλήρωτες παραγωγές από τους βιομήχανους και τους εμπόρους, αλλά και τις ζημιές που υπήρξαν στην παραγωγή τους το καλοκαίρι, εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Τόνισε πως παλεύουν για τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση.

Ο,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας

Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, μετέφερε την πείρα από τις περιοδείες στα χωριά και τη μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε τον Νοέμβρη για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών. Μόνο με τα τρακτέρ στο δρόμο μπορούμε να κερδίσουμε κάτι και όχι με υπομνήματα και συναντήσεις, υπογράμμισε, αναφέροντας τις κατακτήσεις που υπήρξαν με τα μπλόκα του 2016.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε πως η καθημερινή δράση για τα προβλήματα των συναδέλφων βοηθά στην κατοχύρωση των Αγροτικών Συλλόγων και έφερε ως παράδειγμα τα θετικά βήματα που έγιναν στις εκλογές των Αγροτικών Συλλόγων και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Τόνισε πως όσο βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και με τις κινητοποιήσεις που κάνουν, τότε μπορούν οι αγρότες να καταλάβουν τι πραγματικά μπορούν να κερδίσουν.

Ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δική μας αντίσταση μας κρατάει στα χωράφια» και καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που «είναι η μοναδική μαχητική οργανωμένη κατάσταση σε όλη τη χώρα».

Ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σημείωσε πως παρά το δόγμα «νόμος και τάξη» και τα συνεχή «αγροτοδικεία» με τα οποία είναι αντιμέτωποι, ο σύλλογος το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για την οργάνωση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των αγροτών με περιοδείες, συσκέψεις και σε κάθε χωριό.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, αφού μετέφερε την πείρα από την πρόσφατη κινητοποίηση στον κόμβο Παλαμά, στάθηκε στο ενθαρρυντικό γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στους συλλόγους και τους αγώνες πιο μαζικά η νεολαία της υπαίθρου, βάζοντας έτσι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Δύναμή μας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, τόνισε πως η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί τη δύναμη της αγροτιάς πανελλαδικά. Για να έχουν αποτελέσματα οι αγώνες, σημείωσε, πρέπει οι βιοπαλαιστές αγρότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Με αφορμή την επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη, σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έδειξε πως τους φοβάται. Οι αγρότες, τόνισε, δεν το βάζουν κάτω, αντίθετα είναι πλέον πιο αποφασισμένοι.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της εξευτελιστικής τιμής στο βαμβάκι που διαμορφώνει για άλλη μια χρονιά το «καρτέλ» μιας χούφτας εκκοκκιστών, με τη συγκατάθεση και αυτής της κυβέρνησης. Υπογράμμισε πως με την κινητοποίηση και το μπλόκο που έκαναν οι αγρότες της Καρδίτσας στις αρχές Δεκέμβρη, έστειλαν μήνυμα πως παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο και δεν σκύβουν το κεφάλι. Ανέδειξε τη σημασία που έχει η ύπαρξη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία με το πλαίσιο πάλης της ενώνει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους διασπάσει. Κλείνοντας υπογράμμισε πως στους σκληρούς αγώνες που έρχονται, χρειάζονται οργάνωση, μαζική και δυναμική συμμετοχή, μαζικοί και δυνατοί Αγροτικοί Σύλλογοι, με σταθερή λειτουργία και ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών.

Ανακεφαλαιώνοντας τη συζήτηση εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο,τι μας βοηθά στην επιβίωση είναι νόμιμο, δίκαιο και ηθικό. Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουμε στηριζόμενοι στους συμμάχους μας, με όλους όσους έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Τους εργατοϋπαλλήλους, τα ταξικά σωματεία που πάντα έμπρακτα στηρίζουν τους αγώνες μας, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, το λαϊκό κίνημα. Αυτή η κοινωνική συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας, ώστε να γίνουμε πραγματικά αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και σήμερα τον καρπώνονται οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι, ενώ εμείς φτωχαίνουμε και εξαθλιωνόμαστε».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ