Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έπειτα και από τη β' φάση προσλήψεων, παραμένουν ακάλυπτα τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές ΠΕ 25 και μεγαλώνει η δικαιολογημένη ανησυχία των γονιών που τα παιδιά τους πάσχουν από νοσήματα τα οποία χρήζουν άμεσα εξειδικευμένης παρέμβασης, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των παιδιών παραμένουν στα σχολεία μόνα τους, χωρίς παρακολούθηση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή τους.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα, ζητώντας να εγκριθούν όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και να προσληφθεί μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα αναβαθμισμένο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο.

Η ευαισθησία της κυβέρνησης έχει φανεί στην πράξη με τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ισχυρίστηκε η υφυπουργός Ζέτα Μακρή, παρόλο που γνωρίζει ότι και αυτοί οι διορισμοί δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις ανάγκες. Σε σχέση με τους σχολικούς νοσηλευτές είπε ότι οι εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκδίδονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και φέτος έχουν προσληφθεί συνολικά 2.018 αναπληρωτές ΠΕ 25 του κλάδου σχολικών νοσηλευτών, με ποσοστό κάλυψης 79%. Είπε επίσης ότι στις φάσεις των προσλήψεων αναπληρωτών υπήρχαν δεκάδες κενά για τα οποία δεν βρέθηκαν υποψήφιοι, οπότε δόθηκε δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών ΠΕ 87.02 Νοσηλευτικής, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από τον πίνακα των ΠΕ 25.

Γενικότερα η υφυπουργός έριξε το μπαλάκι και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ως υπεύθυνες για τον προσδιορισμό των κενών τους και για την ιεράρχηση των αναγκών τους, παραδεχόμενη έμμεσα ότι υπάρχουν ακάλυπτα κενά και «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους ακόμα και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, κάνοντας λόγο για άρνηση ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτές ή και παραιτήσεις αναπληρωτών. Και ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των κενών, πρόσθεσε ότι κατά περίπτωση υπάρχουν οικονομικοί και διοικητικοί περιορισμοί ανά Περιφέρεια, που αποτελούν ένα πρόσθετο εμπόδιο... Με άλλα λόγια, κυνικά ομολόγησε ότι κάποια κενά δεν θα καλυφθούν ποτέ!

Αμεση λύση ζήτησε ο Γ. Λαμπρούλης, που κατέθεσε σε έγγραφα στα πρακτικά την αγωνία μιας μάνας με παιδί με διαβήτη τύπου 1, που έχασε τη δουλειά της γιατί έπρεπε να βρίσκεται στα κάγκελα του σχολείου για να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για το παιδί της! «Ακόμα και μία περίπτωση να είναι, πρέπει να καλυφθεί τώρα! Χτες!», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επεσήμανε την ανάγκη «να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και σε μόνιμη βάση», με μία υγειονομική μονάδα σε κάθε σχολείο και όχι με αναπληρωτές, που η δουλειά τους έχει ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης. Τέτοιες μονάδες θα έχουν την ευθύνη παρακολούθησης των μαθητών, εκτίμησης της υγείας τους, παροχής πρώτων βοηθειών, περιοδικών προληπτικών ελέγχων σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας. Το ότι δεν υλοποιούνται αυτά τα ζητήματα οφείλεται στο ότι «η πολιτική σας δεν τα έχει ως προτεραιότητα, γιατί αποτελούν κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα ευαισθησίας, είναι θέμα πολιτικής. Ευαίσθητοι είναι όλοι, το θέμα είναι τι πολιτικές ασκείς...».

«Στον αέρα» πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα!

Ευθύνη της κυβέρνησης η καθυστέρηση, για προβλήματα γνωστά από το παρελθόν που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί

Νέα καθυστέρηση σημειώνεται στην έναρξη του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα, το οποίο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (!) και τώρα φαίνεται να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, αφήνοντας «στον αέρα» χιλιάδες οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη αυτό το ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά τους.

Στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση που υπέβαλε ο ΟΠΕΚΑ για το πρόγραμμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τους όρους που έχει ενσωματώσει αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού...

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017 και φέτος, με προϋπολογισμό 90,1 εκατ. ευρώ, θα αφορούσε πάνω από 224.300 μαθητές σε 1.621 σχολικές μονάδες (268 περισσότερες σχολικές μονάδες από πέρυσι, και πάλι όμως χωρίς να καλύπτει το σύνολο των μαθητών έστω της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να καθησυχάσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε μια επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξής του, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιες εμπλοκές σε ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που βοηθούν και ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους στα σχολεία. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ενστάσεις από επιλαχόντες του διαγωνισμού κατά του αναδόχου είχαν οδηγήσει στη Θεσσαλονίκη να φτάσει Γενάρης και ακόμα να μην έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα στο 30% των σχολείων της πόλης, ενώ λίγο αργότερα, τον Μάρτη, η κυβέρνηση αιφνιδίως ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος πανελλαδικά (!) λόγω καθυστέρησης της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εντονες ήταν τότε οι αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που κατήγγειλαν την αδιαφορία του υπουργείου και ζητούσαν την άμεση επανέναρξη του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται ότι τα διαδικαστικά προβλήματα με τον διαγωνισμό και τους αναδόχους του προγράμματος είναι γνωστά και η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προβλέψει και να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβρη και τα παιδιά να τρώνε στα σχολεία τους, σε μια περίοδο το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην εξασφάλιση κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως και της σωστής διατροφής.

  • Την άμεση επανεκκίνηση του προγράμματος ζητά η Ενωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη, που παράλληλα διαμαρτύρεται γιατί έξι σχολεία της πόλης έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα, παρόλο που ήταν σε αυτό μέχρι πέρυσι και κάποια είχαν επανακαταθέσει αιτήσεις για φέτος.
Παραμένουν μεγάλες οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Στη... μοίρα τους έχουν αφεθεί μαθητές με αυξημένες ανάγκες στήριξης, καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ενταξης

Την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να εμφανίσει ότι στα σχολεία όλα δουλεύουν «ρολόι», έρχονται να διαψεύσουν και οι χαμένες ώρες από τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία όλης της χώρας, έναν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε δασκάλους και καθηγητές, ενώ μεγάλα και πιεστικά είναι τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ενταξης, σε μαθητές δηλαδή που έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης. Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται από το μπαράζ συγχωνεύσεων τμημάτων, προκειμένου να «εξοικονομηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό» και να «κουκουλωθούν» τα κενά, αντί να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, διοργανώνει η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, αντιδρώντας στα μεγάλα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία και την επιχείρηση της κυβέρνησης να τα κουκουλώσει αντί να τα καλύψει.

Οπως αναφέρει: «Μόνο στον νομό μας, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων προς την Ενωση Γονέων και στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε, λείπουν 8 εκπαιδευτικοί Τμημάτων Ενταξης, 31 εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να υπολογίζουμε τα 15 περίπου νέα αιτήματα που έγιναν από την αρχή του σχολικού έτους. Δηλαδή, αυτήν τη στιγμή κι ενώ οδεύουμε προς το τέλος του δεύτερου μήνα λειτουργίας των σχολείων, τουλάχιστον 150 μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ή/και Ανάγκες στα Γιάννενα δεν δέχονται καμιά εκπαιδευτική υποστήριξη και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».

Επιπλέον, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συγχωνεύονται τμήματα και δημιουργούνται τάξεις των 27-28 μαθητών στα: 1ο και 2ο ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο Ανατολής, 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και Γυμνάσιο Πεδινής, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συμπτύξεις θα συνεχιστούν αυτήν τη βδομάδα στα ΕΠΑΛ αλλά και σε άλλα σχολεία των δυο βαθμίδων.

Χαμένες ώρες και μαθητές χωρίς στήριξη

Αντίστοιχη κραυγή αγανάκτησης εκφράζουν η Ενωση και δεκάδες Σύλλογοι Γονέων της Αγίας Παρασκευής στην Αττική, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα κενά που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τα σχολεία και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς τάξεων, ειδικοτήτων, Τμημάτων Ενταξης και Παράλληλης Στήριξης. Οπως καταγγέλλει η Ενωση, 138 ώρες μαθημάτων χάνονται τη βδομάδα και επιπλέον, υπάρχουν 5 κενά σε Τμήματα Ενταξης, 26 κενά Παράλληλης Στήριξης, 6 κενά σχολικών νοσηλευτών, 1 κενό βοηθητικού προσωπικού, ενώ δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν πρωινή ζώνη και ολοήμερο πρόγραμμα σε πέντε σχολεία της πόλης.

Σοβαρές ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν και στα σχολεία του Κιλκίς, όπου με βάση στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα κενά στα σχολεία αγγίζουν τα 90. Συγκεκριμένα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 38 κενά, με το πιο έντονο πρόβλημα να αφορά τα Τμήματα Ενταξης (15 κενά), την Παράλληλη Στήριξη (7 κενά) και τους σχολικούς νοσηλευτές (3 κενά). Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα κενά φτάνουν τα 51, με 14 από αυτά να αφορούν την Ειδική Αγωγή, αλλά ελλείψεις εντοπίζονται ακόμα και σε βασικά μαθήματα, όπως Φιλόλογοι (4 κενά), Μαθηματικοί (3 κενά), Φυσικών Επιστημών (4 κενά). Να σημειωθεί ότι για τις ελλείψεις αυτές στο Κιλκίς έχει καταθέσει Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή - Δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία»

Με σύνθημα «Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή - Δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία», η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εκλεγμένους στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων για διοργάνωση πανελλαδικής Μέρας Δράσης την Πέμπτη 21 Οκτώβρη.

«Οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ζωντανεύουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους με τη γνώμη και τη δράση μας, προσπερνώντας όποιον βάζει εμπόδια! Οργανώνουμε τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας με ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών στη συζήτηση και υλοποίηση των αποφάσεων. Καλούμε τους πρωτοετείς και δευτεροετείς συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογό τους, να συγκροτήσουν επιτροπές στα έτη τους, όπως είχαν το 5μελές στο τμήμα τους, για να ενημερώνονται και να συντονίζουν τη δράση τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ.

Το ΜΑΣ καλεί κάθε Σύλλογο να οργανώσει το δικό του σχέδιο ενημέρωσης και διεκδίκησης, το κάθε έτος να φτιάξει τη δική του επιτροπή, ο κάθε φοιτητής να πάρει θέση στον αγώνα για: Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δωρεάν σπουδές με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτώβρη

Από τη συνέλευση του Α' έτους στην Ιατρική του ΑΠΘ
Από τη συνέλευση του Α' έτους στην Ιατρική του ΑΠΘ
Σε συλλαλητήριο καλούν την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, για πανεπιστήμια και αμφιθέατρα ανοιχτά και ασφαλή για όλους.

Από την Παρασκευή η προετοιμασία του συλλαλητηρίου έγινε υπόθεση των φοιτητών, που με μαζικές διαδικασίες, με ψηφοφορίες στα έτη κ.λπ., αποφάσισαν τη συμμετοχή τους.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων ΤΕΦΑΑ, Ψυχολογίας, Κτηνιατρικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και οι επιτροπές στα Α' και Β' έτη της Ψυχολογίας, του Α' έτους Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού, του Α' έτους Αγγλικής Φιλολογίας, Α' και Γ' ετών Νομικής, Α' έτους Οικονομικού και Α' έτους Ιατρικής.

Παράλληλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι οργανώνουν σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) εκδήλωση με τίτλο «Πανεπιστήμια ανοιχτά, αμφιθέατρα ασφαλή για όλους!». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Α' της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΣΕ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ
Το πραγματικό δίλημμα είναι: Αποδοχή του αυταρχισμού και της «νομιμότητας» του άδικου νόμου ή κλιμάκωση του αγώνα;

«Ο αγώνας που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα είναι δίκαιος γιατί αφορά την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας (...) Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας στριμώχνονται από τους αγώνες μας, από την τεράστια αλληλεγγύη που αναπτύσσεται από εργατικά συνδικάτα και γονείς (...) Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και οι αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές δείχνουν ότι δεν έχουν άλλο τρόπο για να προωθήσουν μια πολιτική που έχει μαζικά απορριφθεί από τον κλάδο»...

Τα παραπάνω σημειώνουν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τονίζουν μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι η ώρα για συνέχιση του αγώνα με όλα τα μέσα, κόντρα στις άδικες αποφάσεις. Η θέση αυτή, κατά τη γνώμη μας, εκφράζει τις πραγματικές διαθέσεις του κλάδου. Αν παλευτεί συλλογικά θα κρατήσει τον κλάδο ενωμένο και θα συνεχίσει να στριμώχνει την κυβέρνηση. Αν το κριτήριό μας ήταν το "τι θα κάνουν η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ", "αν θα ξαναπροσφύγουν", "αν θα μας εκβιάσουν", τότε δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα μέχρι εδώ».

Για την κλιμάκωση της πάλης, οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εκπαιδευτικών τοποθετήθηκαν ενιαία και πανελλαδικά «υπέρ της ανάγκης συνέχισης (επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής), ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου. Το πραγματικό δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι: Αποδοχή του αυταρχισμού και της "νομιμότητας" των στημένων αποφάσεων που καταστρατηγούν ακόμα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, για να προχωρήσει ο αντιδραστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ή απόρριψη των εκβιασμών και αγωνιστική κλιμάκωση για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τη μόρφωση των μαθητών μας; Απαντάμε καθαρά το δεύτερο», σημειώνουν.

Για τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών και τη στάση των άλλων δυνάμεων

Αναλυτικά για τη στάση των άλλων δυνάμεων αναφέρουν:

«Οι αποφάσεις των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, της Ολομέλειας προέδρων των ΕΛΜΕ, με τον τρόπο που πάρθηκε, δεν εκφράζουν την απαίτηση του κλάδου για συνέχιση. Η απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ (Κυριακή 10/10) με την ψήφο των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ) και ενός εκ των δύο εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ είναι, κατά τη γνώμη μας, αναντίστοιχη των απαιτήσεων της περιόδου, των αντικειμενικών δεδομένων που δημιούργησε ο αγώνας του κλάδου, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και κυρίως της ίδιας της απαίτησης των συναδέλφων. Η απόφαση για μη συνέχιση της απεργίας - αποχής σε περίπτωση αρνητικής δικαστικής απόφασης και περάσματος σε άλλη μορφή (συμμετοχή στις διαδικασίες με ενιαίο κείμενο), πάρθηκε πριν από την απεργία του κλάδου (!) και πριν από την απόφαση του Εφετείου (!)».

Ακολούθως, όπως εξηγούν οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, που συνεδρίασε ξανά με δική τους πρόταση την Παρασκευή 15/10, «κανένα μέλος, από τα 6 που πήραν την απόφαση της Κυριακής 10/10, δεν άλλαξε στάση, ώστε να γίνει εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου». Και προσθέτουν: «Η στάση αυτή της ΔΟΕ αξιοποιήθηκε από τη ΣΥΝΕΚ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 12/10. Με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να πάμε μόνοι μας, ότι ο κλάδος κινδυνεύει να ηττηθεί, ανασύροντας ταυτόχρονα και την τρομοκρατία των ποινών, παίρνοντας αυτόν το ρόλο από τη ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ, ψήφισαν τη διακοπή της απεργίας - αποχής. Η στάση τους δεν επηρεάστηκε από την τεράστια επιτυχία της απεργίας της προηγούμενης μέρας αλλά ούτε και από την απόφαση του Εφετείου που έδινε τη δυνατότητα της επαναπροκήρυξης. Αυτή τους η στάση δείχνει ότι η επιλογή τους ήταν προσχεδιασμένη με πολιτικά κριτήρια και όχι προϊόν μιας λανθασμένης εκτίμησης των συνθηκών εκείνη τη στιγμή. Η στάση των ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ καταδικάστηκε από ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου. Στη Γενική Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ (Σάββατο 16/10) υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε πολλές ΕΛΜΕ, οι οποίες δείχνουν την αγανάκτηση αλλά και τη διάθεση του κλάδου να παλέψει. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 54% τόσο επί των ΕΛΜΕ όσο και επί των αντιπροσώπων του συνεδρίου, για επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής, κόντρα στην πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, είναι ελπιδοφόρο, δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να κινηθεί το κίνημα απέναντι σε αυτές τις ηγεσίες. Το γεγονός ότι αναγκάστηκαν 7 εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ να νοθεύσουν την απόφαση του σωματείου τους, προκειμένου να μη συνεχιστεί ο αγώνας, είναι όνειδος τόσο για τους ίδιους όσο και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και την απόφαση αυτών των δυνάμεων να υπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική με κάθε κόστος.

Η απόφαση των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ έχει πολιτικό χαρακτήρα, δεν είναι απλά μια εναλλαγή μορφής πάλης. Αλλωστε, την ίδια μέρα της απεργίας σε ορισμένα σωματεία της Αττικής, όπου πλειοψηφούν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ (Πειραιά "Πρόοδος", Α' Αθηνών), έγιναν έκτακτα ΔΣ και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα κείμενα συμμετοχής στις πλατφόρμες του ΙΕΠ».

Ακόμα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σχολιάζουν: «Η στάση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν γνωστή. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είχε δημόσια ταχθεί ενάντια στην απεργία - αποχή, το ίδιο και η ΔΗΣΥ στην Πρωτοβάθμια. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, γίνεται φανερό ότι οι συγκριμένες δυνάμεις δεν θέλουν και δεν μπορούν να τραβήξουν έναν αγώνα πέρα από όρια που θέτουν η ίδια η κυβέρνηση, το κράτος και οι μηχανισμοί του. Ιδιαίτερες ευθύνες έχουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Χωρίς τη δική τους ψήφο δεν θα μπορούσε να σταματήσει η απεργία - αποχή. Από τα ίδια τα πράγματα αποκαλύπτεται ότι και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να οξύνουν την αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Δεν θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ για το σχολείο. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν ως κυβέρνηση και αυτή θα υπηρετήσουν σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή και γι' αυτό δεν θέλουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να την αμφισβητήσουν στην ουσία της, να την αντιπαλέψουν».

«Από τις ίδιες τις εξελίξεις προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη ανατροπής του αρνητικού συσχετισμού στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία», σχολιάζουν, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετάσχουν μαζικά στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς «έχουμε τεράστια εμπειρία για το πώς μπορούν να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί τους νόμοι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ