Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Οχι» στην επιβολή εισιτηρίου στον Ολυμπο

Την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση των βουνών και στα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Ολυμπο εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία προτίθεται να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Ολυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα».

Θυμίζει ότι με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, δίνονται νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Και ότι «με διάφορους τρόπους ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτεί, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών. Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων - "αναδόχων" για το πρόγραμμα αναδασώσεων, που θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων "ευαγών" ιδρυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι προσφέρεται σε επιχειρηματικούς ομίλους ένα νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης».

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας σε αγώνα, ενάντια στην επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Ολυμπο και γενικότερα στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Απαιτεί:

  • Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Οχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο στις 21 και 22 Αυγούστου

Με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας

Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο διοργανώνουν στις 21 και 22 Αυγούστου οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν πολιτική εκδήλωση στη Θεοτόκο Κόνιτσας και ιστορικός περίπατος στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 9 μ.μ. θα γίνει πολιτική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, με ομιλήτρια την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 22 Αυγούστου με ιστορικό περίπατο στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο (στο ύψωμα «Πατώματα»), που θα ξεκινήσει από το Μουσείο στις 9 π.μ.

Στον χώρο του Μουσείου θα υπάρχει δυνατότητα διαμονής - κατασκήνωσης, ενώ θα υπάρχει και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις στις παρακάτω διευθύνσεις: kokozanis@gmail.com και ioanninakke@gmail.com

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα νέα σχέδια του κεφαλαίου

Εκδηλώσεις για τη λεγόμενη «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ:

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου:

Η ΚΟ Ελάτειας Φθιώτιδας στις 8.30 μ.μ. οργανώνει στον αύλειο χώρο του Λυκείου Ελάτειας εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Παρνασσό, Γκιώνα και Καλλίδρομο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων του κινήματος.

Το Σάββατο 21 Αυγούστου:

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βοιωτία, την «πράσινη ανάπτυξη» και τις θέσεις του ΚΚΕ οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θήβας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία Σαράντη (μπροστά από το Μαϊστράλι). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 22 Αυγούστου η εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη

Αλλαγή της ημερομηνίας λόγω των έκτακτων μέτρων για τις πυρκαγιές

Εκδήλωση και κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 10 π.μ., πίσω από τη Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για χτες, Τρίτη 17 Αυγούστου, αλλά μεταφέρθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων για τις πυρκαγιές.

Οδηγίες μετάβασης στην εκδήλωση στο σημείο της εκτέλεσης: Στη Λ. Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, 3 χλμ. μετά το Δαφνί, αναστροφή προς Αθήνα, μέσω της γέφυρας Σχιστού, και σε 1 χιλιόμετρο στάθμευση στο πάρκινγκ.

Στις 14 Αυγούστου, μέρα εκτέλεσης του κομμουνιστή ήρωα, αντιπροσωπεία της ΤΟ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Σελέκο, τίμησε τον Ν. Πλουμπίδη καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο στον τόπο εκτέλεσής του.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα, Τετάρτη 18 Αυγούστου:

Η ΚΟ Αγίου Βασιλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση, στις Μέλαμπες, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Μπαξές» στην πλατεία. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19.

Το Σάββατο 21 Αυγούστου:

Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου, για την προσφορά των κατοίκων του και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Τιμούν τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις και θα συνεχιστούν την Τετάρτη 25 Αυγούστου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17 Αυγούστου 1944, διοργάνωσαν χτες το απόγευμα οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στη μάντρα του Μπλόκου, όπου και έγιναν καταθέσεις στεφανιών.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, και από το Παράρτημα Κοκκινιάς ο Γιώργος Παράσχος, πρώην πρόεδρος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Είμαστε εδώ στον μαρτυρικό τόπο, 77 χρόνια μετά, όπου καταγράφηκε το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της πόλης μας, τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Συνεπείς στην ιερή υποχρέωση να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγαλύτερο μπλόκο που έκαναν οι Γερμανοί. (...) Αποτίουμε φόρο τιμής στα παλικάρια μέλη και στελέχη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, στους πρωτοπόρους αγωνιστές του ΚΚΕ, που αντιμετώπισαν το θάνατο με απαράμιλλο θάρρος, ηρωισμό και περηφάνια.

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς ήταν και παραμένει φωτεινός οδηγός για τις νέες γενιές. Η νεολαία έχει κάθε λόγο και δικαίωμα να γνωρίζει την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης χωρίς διαστρεβλώσεις. Γίνεται μια τεράστια συντονισμένη προσπάθεια με πληρωμένους κονδυλοφόρους και ανιστόρητους ιστορικούς, που συνειδητά έχουν επιδοθεί στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν τους θύτες ως θύματα.

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Τελευταία μετά από μια σειρά απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστών και των αγωνιστών του αντιφασιστικού αγώνα, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που επιβάλλουν οι εκεί αστικές και ακροδεξιές κυβερνήσεις, το καπιταλιστικό σύστημα προχωρά όλο και σε πιο αντιδραστικές ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρθεί μια σειρά αντικομμουνιστικές διακηρύξεις, ψηφίσματα και αντικομμουνιστικά μνημόνια με στόχο τη διαστρέβλωση, την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων, με απώτερο σκοπό το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα τους, που θα απαλλάσσει το ναζιστικό καθεστώς από τα εγκλήματα και τις θηριωδίες που διέπραξε. Στο πλαίσιο αυτό, ως ΠΕΑΕΑ αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά γιατί υλοποιεί πρόθυμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αφορούν την ιστορική εκείνη περίοδο της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια μέχρι σήμερα αρνητική στάση όλων των προηγούμενων, που αποφεύγουν και δεν διεκδικούν με συγκεκριμένες ενέργειες και σχέδιο την εξόφληση των γερμανικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας σε διεθνείς Διασκέψεις και Συνθήκες. Τόσο η ΠΕΑΕΑ όσο και το ΚΚΕ με την πολύμορφη συνεπή και σταθερή στάση τους δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση να καταβληθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο Κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org