Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
  • Πώς μπορεί η οργανωμένη δράση και ζωή της Οργάνωσής μας να κεντρίσει και να κερδίσει νέα παιδιά που αναπτύσσουν δράση, συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες, για θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους προβληματίζουν, να τα εμπνεύσει στον συλλογικό αγώνα και στην επαναστατική πάλη;

Οπως τονίζουμε και στις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, παρά το ότι παραμένουν κυρίαρχα η «ατομική λύση», ο «ατομικός δρόμος», πολλοί νέοι σήμερα επιδιώκουν την ένταξή τους σε διάφορες ομάδες στη βάση των ενδιαφερόντων τους, προσφέροντας εθελοντικά το μεράκι και την κλίση τους σε αυτές. Για παράδειγμα, αρκετοί νέοι που αγαπάνε την επιστήμη τους ασχολούνται και συμμετέχουν σε ομάδες καινοτομίας και έρευνας με βάση το αντικείμενό τους στα πανεπιστήμια. Αλλοι πάλι, προβληματισμένοι και από την αδικία γύρω τους, συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη και την υποδοχή προσφυγόπουλων, την αλληλεγγύη σε τμήματα της κοινωνίας μας μέσα από διάφορες ΜΚΟ, άλλους κρατικούς και μη φορείς.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο πράγμα ένας σύνδεσμος οπαδών που βασίζεται στην αγάπη για την ομάδα αλλά και την ανάγκη κοινωνικοποίησης των νέων, με μια εθελοντική ομάδα με θέμα την «προστασία του περιβάλλοντος» που στήνεται σε ένα πανεπιστήμιο ή μία ΜΚΟ κάτω από την αγκαλιά ενός υπουργείου και της ΕΕ. Δεν έχουν δημιουργηθεί ούτε δρουν για τους ίδιους λόγους, δεν έχουν τις ίδιες σχέσεις και δεν δένονται με τα ίδια νήματα με τα επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα. Πολλές από αυτές τις ομάδες που συγκροτούνται έρχονται στην ουσία να ενισχύσουν την «ατομική λύση» και τον «ατομικό αγώνα» για την εύρεση εργασίας στη σύγχρονη καπιταλιστική ζούγκλα. Η πλειοψηφία των εθελοντικών ομάδων προβάλλουν στις διακηρύξεις τους, όπως η «AGEAN Greeners» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Θες να προσθέσεις στο βιογραφικό σου ότι ανήκεις σε μια εθελοντική ομάδα και έχεις εξοικειωθεί με την ομαδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα;... εδώ ανήκεις». Ομως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συμμετοχή κάποιων νέων σε τέτοιες ομάδες γίνεται και από έναν γνήσιο προβληματισμό για τα διάφορα άδικα φαινόμενα που συναντάνε στη ζωή τους. Η δράση της ΚΝΕ εκτιμάμε ότι μπορεί να επικοινωνεί με την πλειοψηφία αυτών των νέων, να επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή τους στους φορείς οργανωμένης δράσης, εκεί που υπάρχουν και ζουν οι ίδιοι, μορφώνονται ή δουλεύουν. Γι' αυτό η καλή γνώση από τις ΟΒ των στόχων και της δράσης αυτών των ομάδων, της επίδρασής τους στους νέους του εκάστοτε χώρου, των σχέσεων αυτών των ομάδων με όποια επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πλούσιας δραστηριότητας που θα προβληματίζει αυτά τα παιδιά και θα «τραβά» ορισμένους, αξιοποιώντας και τον υπάρχοντα προβληματισμό και το ενδιαφέρον τους στην επαναστατική πάλη.

***

Η ίδια η πείρα που έχουμε σαν Οργάνωση δείχνει πως μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική διέξοδο σε αυτούς τους προβληματισμούς, σε αυτή την όρεξη και το μεράκι, αξιοποιώντας τις Θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ για όλα αυτά τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως ο αθλητισμός, το περιβάλλον, οι πρόσφυγες, η γυναικεία ανισοτιμία κ.ο.κ επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διαμόρφωση αντίστοιχων υποδομών μέσα στο κίνημα, που θα μπορούν να εκφράζουν καλύτερα τον προβληματισμό των νέων αλλά και τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια φοιτητικών συλλόγων, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και των φίλων της και προσφέρει θετικά παραδείγματα, όπως η ομάδα επιστήμης του Φυσικού ΕΚΠΑ αλλά και του ΑΠΘ, η ομάδα πεζοπορίας Δασολογίας ΑΠΘ και άλλα, για την ενασχόληση των φοιτητών που τρέφουν αγάπη με την επιστήμη τους, εκφράζοντας διεκδικήσεις για το πώς η επιστήμη μπορεί να ξεπεράσει τους σύγχρονους φραγμούς που τίθενται καθημερινά στα πλαίσια του αστικού πανεπιστήμιου.

Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που δίκαια ανησυχούν για το μέλλον τους, για την κατάσταση του περιβάλλοντος σήμερα και την υποβάθμισή του και συμμετέχουν σε διάφορες εθελοντικές περιβαλλοντικές ομάδες που στήνονται στα διάφορα πανεπιστήμια από καθηγητές κ.ο.κ. και παίρνουν διάφορες πρωτοβουλίες όπως καθαρισμός μίας παραλίας, ενός λόφου κ.λπ. Χρειάζεται προβληματισμός πώς θα προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα όρια των δράσεών τους όταν δεν συνδυάζονται με αγώνα που στρέφεται στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, στον πραγματικό αντίπαλο, στην ουσιαστική διέξοδο. Να φωτίσουμε ακόμα ότι αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποιούνται από το σύστημα όχι μόνο για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, αλλά και να προωθήσουν επιμέρους στόχους του ίδιου του συστήματος. Τέτοιο παράδειγμα ήταν η ενημερωτική παρέμβαση - διαμαρτυρία της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ για το οικολογικό αποτύπωμα της λέσχης σίτισης, την ίδια ώρα που υλοποιούνται νόμοι που έχουν επιδεινώσει και υποβαθμίσει την ποιότητα σίτισης στην πλειοψηφία των φοιτητών.

***

Ακόμα πιο σημαντικό είναι, σε αντίθεση με την όποια αποσπασματικότητα καλλιεργείται, να φωτίζουμε την ανάγκη ενιαίας απάντησης που πρέπει να δώσουμε στον αντίπαλο για να δώσουμε διέξοδο σε αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του. Αφού τα προβλήματα που συναντά ένας νέος στην προσπάθειά του να αναπτύξει τις κλίσεις του, τα ενδιαφέροντά του, να ικανοποιήσει τα όνειρά του, είτε αφορούν την επιστήμη και την εργασία του, είτε άλλες ασχολίες στον ελεύθερό του χρόνο, που συμπιέζεται συνεχώς, γενικά το σύνολο της ζωής του, έχουν εν τέλει μία κοινή αιτία. Μια αιτία που δεν είναι άλλη από το ίδιο το σύστημα της αγοράς, της κερδοφορίας των λίγων εις βάρος των πολλών και του κράτους που την υπηρετεί. Γι' αυτό και η δραστηριότητα που είναι ανάγκη να αναπτύσσουν τέτοιες ομάδες που στήνονται με πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους. Απαραίτητη βέβαια είναι η δράση της ΟΒ, η οποία μέσα και από άλλες αυτοτελείς πρωτοβουλίες θα φωτίζει τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την ικανότητα ο καθένας να αναπτύσσει ολοκληρωμένα τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του στην πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καταπίεση και την εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό, τον επαναστατικό αγώνα και το μεγαλείο του. Αλλιώς, η αμφισβήτηση επιμέρους πλευρών ή η αγανάκτηση και απόρριψη φαινομένων του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα οδηγεί και στη συνολική απόρριψή του, στον απεγκλωβισμό από την πολιτική σκέψη για εξυγίανσή του, για εξανθρωπισμό του.

Ενα άλλο παράδειγμα που αξίζει αναφοράς είναι η δράση των δυνάμεών μας με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη πρωτοστάτησαν μέσα στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, ώστε να καταδικαστεί η «οπαδική» βία και οι αιτίες που τη γεννούν, να αναδειχθεί ο ρόλος των φασιστικών ομάδων και η σχέση τους με ορισμένους συνδέσμους. Με σύνθημα: «Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς! Ας γίνει αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο!» και πλήθος αγωνιστικών πρωτοβουλιών: Πανό, γκράφιτι, δρώμενα με τσάντες, συναυλίες, ενώ παράλληλα λουλούδια, κείμενα, ποιήματα και κολάζ γέμιζαν καθημερινά τα σχολεία της περιοχής αλλά και το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλκης, η συζήτηση και ο προβληματισμός, η επίδραση των Θέσεών μας μεγάλωσαν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, η στάση μας ενέπνευσε νέους να κάνουν το βήμα τους στην επαναστατική οργάνωση. Σε αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις της ΚΝΕ συνάντησαν και πολλά παιδιά που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε συνδέσμους της περιοχής, που πολλά προβληματίστηκαν και μάλιστα κάποια χάρηκαν τόσο από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ, που τα ίδια περιγραφικά έλεγαν ότι «ευτυχώς που υπάρχετε εσείς και απέκτησε μια διέξοδο η ζωή στη γειτονιά». Αξίζει κανείς να ανατρέξει στις σελίδες του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί, ώστε να δει πιο λεπτομερώς την πλούσια πείρα αλλά και το σχέδιο που ετοιμάζουν οι Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Αλκη.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 10, 11 και 12 Φλεβάρη, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως - Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ - ΚΝΕ δυνατή παντού!».

Η προσυνεδριακή διαδικασία που εγκαινιάστηκε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ με τον «Οδηγητή», κορυφώνεται αυτήν την περίοδο με τη διεξαγωγή των Συνδιασκέψεων των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα τη δημοσίευση ανταποκρίσεων από τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τα ουσιαστικά βήματα που μέτρησε η Οργάνωση δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις

Την Κυριακή 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Τις εργασίες παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Σγουρός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εξελέγη νέο Συμβούλιο Περιοχής και Γραμματέας επανεξελέγη η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης βρέθηκαν τα θετικά βήματα που μέτρησε η Οργάνωση σε στρατολογία και οικοδόμηση το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης συζήτησαν με ενθουσιασμό τα συμπεράσματα από το άνοιγμα που πραγματοποιήθηκε για τη διακίνηση των Θέσεων του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, από τη ζωντανή επαφή με εκατοντάδες νέους και νέες που τις προμηθευτήκαν.

Ξεχωριστό τόνο στη συζήτηση έδωσαν οι σύντροφοι της νεοσύστατης Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας. Μετέφεραν την πείρα μιας δουλειάς με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τροφοδότησαν το κλίμα για άμιλλα μπροστά και στην επιτυχία της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης.

Συζητήθηκαν τα θετικά συμπεράσματα από έναν τρόπο δουλειάς ο οποίος χρειάζεται να πατήσει πιο «στέρεα» και να γενικευτεί σε όλα τα μέτωπα όπου παρεμβαίνει η Οργάνωση. Εκτιμήθηκε θετικά η δουλειά στους φοιτητές, με αφετηρία τις φοιτητικές εκλογές, την ουσιαστική παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ στη δημιουργία φοιτητικών συλλόγων και την πείρα από τη συζήτηση με βάση την πρόταση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Η Συνδιάσκεψη στάθηκε στις εξελίξεις γύρω από την Ενέργεια και την ακρίβεια με γνώμονα την περιοχή. Ξεχώρισαν ζητήματα που προβληματίζουν τη νεολαία της περιοχής.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει σχεδιασμένα η παρέμβαση στις νέες γυναίκες, ειδικά στα Τμήματα των Παιδαγωγικών Σχολών, της Μαιευτικής και της Εργοθεραπείας, όπου οι φοιτήτριες αποτελούν την πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η νέα φάση στην οποία περνάει η Οργάνωση, με την αύξηση των απαιτήσεων γύρω από το περιεχόμενο παρέμβασής της και τις μορφές του ανοίγματός της, καθώς και τις νέες και μεγάλες απαιτήσεις που γεννά η δράση της Οργάνωσης όσον αφορά τη στοχοπροσηλωμένη δουλειά που χρειάζεται να γίνει στους μαθητές της περιοχής. Επίσης, σε αυτήν την βάση τέθηκε ο στόχος για καλύτερο προσανατολισμό της Οργάνωσης γύρω από θέματα πολιτισμού.

Με μαχητικότητα τέθηκαν οι νέοι υψηλοί στόχοι της Οργάνωσης στη σταθερή πορεία ανόδου των ρυθμών στρατολογίας και μεγάλης συμπόρευσης της νεολαίας της περιοχής με το ΚΚΕ, και στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κρίσιμη η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης μέσα σε σύνθετες συνθήκες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ, στις 15 Γενάρη, με τη Συνδιάσκεψή της και την εκλογή αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής και τη νέα ΕΟΕ. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής επανεξελέγη η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Συνδιάσκεψη αναδείχθηκε η πείρα από την προσπάθεια της Οργάνωσης να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για την προβολή και ανάδειξη πλευρών από τις Θέσεις του ΚΣ, που αποτυπώθηκε και στον δείκτη της στρατολογίας, ιδιαίτερα στα πανεπιστημιακά Τμήματα της περιοχής. Τονίστηκε ότι αυτό το μαζικό άνοιγμα είναι που πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχιστεί και να δυναμώσει με οδηγό την πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στις νέες εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές, για την ενίσχυση του Κόμματος.

Ως ένας βασικός παράγοντας που θα συνεχίσει να επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις στην περιοχή αναδείχθηκαν η ισχυροποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την αξιοποίηση στρατηγικών υποδομών, όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Σημειώθηκαν επίσης το ιδιαίτερο αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή η όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ειδικά επεξεργασμένη παρέμβαση αστικών επιτελείων που επιχειρούν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας, στα σχέδιά τους, η όξυνση του Προσφυγικού και καταγράφηκε μια σημαντική πείρα από την παρέμβαση της ΟΠ ώστε να επιδρά σε συνειδήσεις, να βελτιώνει τον συσχετισμό δυνάμεων, να κερδίζει νεανικές συνειδήσεις με τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκαν ακόμα η πλούσια πείρα της ΟΠ από την παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, για την ενίσχυση των Συλλόγων, για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της περιοχής, την πολύμορφη δραστηριότητα με επίκεντρο το σύνολο της ζωής των φοιτητών, η πλούσια πείρα από τη δράση της κατά την περίοδο των φοιτητικών εκλογών, με την ανάδειξη του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ σε 1η δύναμη σε 10 συλλόγους της περιοχής.

Μέσα από τις τοποθετήσεις ήρθε πλούσια πείρα από την προσπάθεια προβολής της ρεαλιστικότητας και επικαιρότητας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, παίρνοντας υπόψη τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης της νέας γενιάς, το γεγονός ότι η αστική τάξη παρεμβαίνει ιδεολογικά μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων στα διάφορα πανεπιστημιακά Τμήματα, την οξυμένη διαπάλη που διεξάγεται εκεί με επίκεντρο πολλές φορές τον αντικομμουνισμό, τη δράση και παρέμβαση άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Με αισιοδοξία και μαχητική διάθεση εκφράστηκε συμφωνία γύρω από τους στόχους οικοδόμησης και το σχέδιο δράσης που τέθηκε από τη Συνδιάσκεψη ώστε όλη η Οργάνωση να ανέβει ένα μπόι ψηλότερα στη μάχη για το κέρδισμα περισσότερων νέων στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ
Γόνιμη συζήτηση προσανατολισμένη στις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Γενάρη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ. Στη Συνδιάσκεψη παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής όπου Γραμματέας εκλέχθηκε ο σύντροφος Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση, προσανατολισμένη στις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο, που βγάζει πιο δυνατή την Οργάνωση Περιοχής. Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν πείρα από τη δράση των ΟΒ σε σχέση με την οργάνωση των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, την προσπάθεια στρατολογίας και οικοδόμησης στην περιοχή, ενώ τέθηκαν με αυξημένη απαίτηση ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της καθοδήγησης των ΟΒ της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα ζωντανή ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από την προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος για συγκρότηση Φοιτητικών Συλλόγων στα Τμήματα του Πανεπιστήμιου στα Ψαχνά και στη Λαμία, αναδείχθηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις για την κατοχύρωσή τους με ζωντανή λειτουργία και δράση, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ. Τον δικό τους τόνο στη συζήτηση έδωσαν και οι μαθητές, που με ζωντάνια και μαχητικότητα μετέφεραν πείρα για τη στρατολογία και τη δράση τους μπροστά στους μαθητικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Εκτιμήθηκαν οι δυνατότητες και μπήκαν οι στόχοι μέχρι το Συνέδριο αλλά και την επόμενη Συνδιάσκεψη.

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία και μαχητικότητα, με τους αντιπροσώπους να κρατάνε ψηλά τις γροθιές τους τραγουδώντας τον Υμνο της ΚΝΕ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συζήτηση για την πλούσια πείρα από τη δράση της Οργάνωσης

Την Κυριακή 8 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία από το Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, και από την ΚΝΕ ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Γραμματέας του νέου Συμβουλίου Περιοχής εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Κοσκινάς.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα βήματα στην παρέμβαση της Οργάνωσης και στην ανάπτυξή της στους χώρους νεολαίας που ιεραρχεί η ΚΝΕ. Ηρθε ζωντανή πείρα από τη δράση των Μαθητικών ΟΒ όλο το προηγούμενο διάστημα. Από την οργάνωση των μαθητικών Φεστιβάλ, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, τα κεντρικά Φεστιβάλ των πόλεων και από τη νέα σχολική χρονιά και όποιες πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν. Ειδικά για κάποιες μαθητικές οργανώσεις σε πόλεις όπως στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη, ξεχώρισαν τα βήματα που έκαναν οι Μαθητικές ΟΒ στη δράση τους, στη συσπείρωση συμμαθητών τους γύρω από την ΟΒ και στη στρατολογία.

Επίσης, αποτυπώθηκε η παρέμβαση στους χώρους των πανεπιστημίων. Ξεχώρισε η δράση των ΟΒ και εκλεγμένων μελών της Οργάνωσης στην Τρίπολη, όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» μετράει πρωτιά σε δυο Φοιτητικούς Συλλόγους. Ηρθε πείρα για την προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες και διεκδικήσεις, να φτιαχτούν επιτροπές ετών, να γίνει πιο μαζική η συζήτηση στον Φοιτητικό Σύλλογο, ειδικά μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ. Αναδείχθηκαν και πολιτιστικές - αθλητικές πρωτοβουλίες που βοηθάνε στη μαζική συμμετοχή φοιτητών στη δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων. Προβλημάτισε και το πώς θα είναι πιο αποτελεσματική η αντιπαράθεση με ιδεολογήματα που καλλιεργούνται από καθηγητές και εταιρείες που παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους.

Εγινε συζήτηση για τη σημαντική πείρα από τη δημιουργία Φοιτητικού Συλλόγου στο τμήμα της Φυσικοθεραπείας στη Σπάρτη, πείρα που μπορεί να συμβάλει άμεσα σε άλλα Τμήματα που η ΚΝΕ έχει στόχο τη δημιουργία Φοιτητικών Συλλόγων.

Ειδική αναφορά από αντιπροσώπους έγινε στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στην προσπάθεια που γίνεται και στις δυνατότητες που ανοίγονται να φτάσει η ΚΝΕ σε ακόμα περισσότερους νέους.

Εγινε σημαντική αναφορά στους δρόμους που άνοιξε και πρέπει ακόμα περισσότερο να ανοίξει η παρέμβαση της ΚΝΕ στον Πολιτισμό, ειδικά μέσα από τον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» στην Καλαμάτα, αλλά και στον Αθλητισμό με όπλο την πείρα από την παρέμβαση της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα και την Απόφαση του ΚΣ.

Υπήρξε προβληματισμός και εντοπίστηκε από κάποιες τοποθετήσεις πως πρέπει να αναβαθμιστεί η καθοδηγητική δουλειά. Με επίκεντρο την ιδεολογική και πολιτική αναβάθμιση που περνά μέσα από τα μαθήματα, τις σχολές αλλά και μέσα από την καθημερινή συζήτηση και προετοιμασία για την ανάπτυξη της δράσης της ΟΒ και των μελών της ΚΝΕ στον χώρο τους, μπορούν να γίνουν βήματα στην καθοδήγηση της Οργάνωσης.

Τέλος, εκφράστηκε συμφωνία με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο και αισιοδοξία για τους στόχους οικοδόμησης που έθεσε η Συνδιάσκεψη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΤΡΑΒΕΡΣΟ»
Διαγωνισμός διηγήματος για μαθητές

Το Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο» διοργανώνει για πρώτη φορά διαγωνισμό διηγήματος για μαθητές, στο πλαίσιο του εορτασμού του ενός χρόνου λειτουργίας του.

Στο κάλεσμα αναφέρεται: «Υπάρχουν ιστορίες γεμάτες φαντασία, εικόνες, ιδέες και συναισθήματα, με έναν χαρακτήρα ή πολλούς, με χιούμορ ή πιο "σοβαρές". Ιστορίες που κρατάνε στον χρόνο, γιατί γράφονται. Καλούμε κάθε μαθητή να συμμετάσχει με τη δική του ιστορία στον πρώτο διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώνει το "Τραβέρσο", να γιορτάσουμε μαζί τον έναν χρόνο λειτουργίας του».

Το κείμενο του κάθε διαγωνιζόμενου θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση traverso@kne.gr έως 2 Ιούνη και θα πρέπει να αναγράφει ονοματεπώνυμο, ηλικία και στοιχεία επικοινωνίας.

Τα βραβεία για τους πρώτους τρεις νικητές καθώς και η κριτική επιτροπή θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους

«Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους!». Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΚΝΕ στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας της νεολαίας με την Οργάνωση και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μπροστά στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το σύνθημα ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας, την πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό, αλλά και την αντιπαράθεση με το σημερινό σύστημα. Για παράδειγμα, όταν λέμε "δεν είναι πολυτέλεια για λίγους" αναφερόμαστε τόσο στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τη βιομηχανία θεάματος, που θέλει τον νέο και την νέα από πρωταγωνιστές στο γήπεδο θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα, όσο και στη δυσκολία πρόσβασης που έχει σήμερα ο νέος άνθρωπος σε υποδομές, αφού το πόσο και το πού θα γυμναστείς το καθορίζει η τσέπη σου.

Είναι ένα σύνθημα που απ' τη μια φανερώνει τον ταξικό χαρακτήρα της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, που η κυρίαρχη τάξη κάνει προσπάθεια να κρύψει, προβάλλοντας ορισμένες λειτουργίες, π.χ. τη θεαματική, την εκτονωτική, έξω από το ταξικό ανταγωνιστικό πεδίο όπου αντικειμενικά υπάρχουν. (...)

Απ' την άλλη το σύνθημα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο η Φυσική Αγωγή, ο αθλητισμός παραμένει εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, όσο δηλαδή υπάρχει η οικονομία της αγοράς, που καθορίζει το πλαίσιο και το περιεχόμενο μέσα στο οποίο λειτουργεί. (...)

Ετσι, το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία του λαού και ιδιαίτερα η νεολαία να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασης - ενεργητικής συμμετοχής στην άθληση και στα οφέλη της άσκησης, αφού ο αθλητισμός, η Φυσική Αγωγή γενικότερα, είναι εμπόρευμα. Επομένως το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ακόμα και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα, αντικειμενικά δεν μπορεί να το κάνει».

Αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων για να δείξει την έλλειψη υγειονομικής κάλυψης από το κράτος και στήριξης, τόσο υλικής στους ίδιους τους αθλητές όσο και σε υποδομές, καθώς και στην έλλειψη στήριξης στις τοπικές επαρχιακές ομάδες, τονίζοντας ότι αντί να υπάρχει «κρατική ευθύνη και σχεδιασμός για να μπορούν να αναπτύσσονται περισσότεροι αθλητές, να δημιουργούνται νέες υποδομές, να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η αθλητική κουλτούρα σε νέους και σε νέες, τα μόνα επιτεύγματα που έχουμε είναι λόγω του πείσματος και της αγάπης κάποιων ανθρώπων».

Μίλησε ακόμα για τη σαπίλα των οπαδικών συλλόγων, που αξιοποιούνται για να βγάζουν κέρδη οι επιχειρηματίες εις βάρος της αγάπης του κόσμου για την ομάδα και το άθλημα, και για το παράδειγμα του πρόσφατου Μουντιάλ, τονίζοντας ότι «το εμπόρευμα αθλητισμός βρωμάει όσο εγκλωβίζεται μέσα σε ένα σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα». Και αντιπαρέθεσε όλα αυτά με τις χώρες του σοσιαλισμού, που έχοντας βγάλει από τη μέση τα κέρδη είχαν μετατραπεί σε αθλητικά μεγαθήρια.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, μίλησε για τη συμβολή του αθλητισμού στη σωματική και ψυχική υγεία και για τις αξίες που καλλιεργεί, ενώ αναφέρθηκε στον επαγγελματικό αθλητισμό τονίζοντας ότι «πίσω από τη βιτρίνα των κορυφαίων ομάδων και αθλητών κρύβει πολλές παθογένειες. Υπάρχει αγώνας για επιβίωση από αθλητές, οι οποίοι με το ζόρι εξασφαλίζουν τα προς το ζην, υπάρχουν αυτοκτονίες αθλητών, υπάρχουν απλήρωτοι αθλητές για πολλούς μήνες, υπάρχει αδιαφορία από το κράτος προς τους αθλητές όταν αυτοί σταματήσουν την καριέρα τους. Στη Β' Εθνική του ποδοσφαίρου στη χώρα μας η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι απλήρωτοι, αγώνες δεν ολοκληρώνονται ποτέ επειδή εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα, αγώνες στημένοι, ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές όταν η σεζόν τελειώσει και πολλά άλλα. Η χώρα μας είναι πρώτη στις οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές παγκόσμια (...) Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, να έχουν κοινωνική και πολιτική δράση, να έχουν συνδικαλιστική δράση και να μάχονται συλλογικά για τα δικαιώματά τους και το δίκιο τους».

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα οι: Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος της Ενωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, Αγγελος Σκαφιδάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Μπάκας, δρομέας, Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Κώστας Τσιότσιος, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και αθλητής υδατοσφαίρισης.

ΛΑΡΙΣΑ
Αναντικατάστατος ο «Οδηγητής» σε όλες τις συνθήκες

Η σημασία της μαζικής διακίνησης και της ολόπλευρης αξιοποίησης του περιοδικού της ΚΝΕ, του «Οδηγητή», αναδείχτηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ, με τίτλο «"Οδηγητής": Το "φως που καίει", ανάβει χέρι -χέρι...» και ομιλητή τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν η ΟΒ Επισιτισμού της ΤΟ Λάρισας και η ΟΒ ΣΕΥΠ της ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας, για τη διακίνηση που πέτυχαν με τον «Οδηγητή» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη και περιλάμβανε τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο.

Ο Σωκράτης Μπουντόλος μίλησε για την αξία της ανάγνωσης του «Οδηγητή», αναφέρθηκε στην ιστορία του, τονίζοντας ότι αυτή είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτήν της ΚΝΕ, ενώ παρουσιάζοντας μια σειρά παραδειγμάτων από ρεπορτάζ, άρθρα και στήλες του, σημείωσε ότι «ο "Οδηγητής" ως όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της νεολαίας, προβάλλοντας την αλήθεια των "από κάτω"».

«Σε μια περίοδο που κυριαρχούν τα social media, το διαδίκτυο, τα podcast και μπορούμε να ενημερωνόμαστε για ό,τι θελήσουμε σε δευτερόλεπτα (μέσα που προφανώς το Κόμμα και η ΚΝΕ αξιοποιούν οργανωμένα και αναβαθμίζουν την παρέμβασή τους σε αυτά, άλλωστε και ο "Οδηγητής" έχει πλέον ένα αξιόλογο site) είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας δεν διαβάζει έντυπο Τύπο. Είναι επίσης γεγονός ότι η αστική τάξη όταν δεν "δένει" με φανερές αλυσίδες και συρματοπλέγματα τον λαό, έχει άλλα μέσα για να "σκλαβώνει" τη σκέψη του. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι ο "Οδηγητής" μετρά 54 χρόνια ζωής, είναι το μοναδικό νεολαιίστικο έντυπο που στο πέρασμα των χρόνων αντέχει, δεν έχει εκφυλιστεί, παραμένει το μοναδικό "βήμα" για να προβάλλεται η αλήθεια που δεν θα ειπωθεί και δεν θα γίνει trend πουθενά αλλού», τόνισε ο Σ. Μπουντόλος.

Μετά την ομιλία έγινε συζήτηση για τον πόλεμο της προπαγάνδας και τα fake news με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Στράτος Φράγκου, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στη διακίνηση του «Οδηγητή» στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στην προσπάθεια να μπορέσει να συνεχίσει τη μαζική κυκλοφορία του, την περίοδο ανασυγκρότησης της ΚΝΕ μετά το 1991.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, με τίτλο «Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!», προγραμματίζονται αυτές τις μέρες τα εξής:

  • Στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα: «30 χρόνια μετά, ο κόσμος δεν είναι όπως υποσχέθηκαν... Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!», σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα 5.42, πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Στη Χαλκίδα, εκδήλωση της ΟΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ με θέμα «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωταγωνιστές στις "ανάσες" δύναμης και αισιοδοξίας του λαού και της νέας γενιάς», την Παρασκευή 20 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Παπαδημητρίου» (Σιώκου 1, Χαλκίδα). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Κοζάνη, εκδήλωση της ΟΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα «Μακριά από τον τόπο σου και στην ξενιτιά, αυτές είναι οι "ευκαιρίες" που το σύστημα γεννά», το Σάββατο 28 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην Εναλλακτική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Θα μιλήσουν: Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας. Σπύρος Μωυσιάδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και εποχιακά εργαζόμενος στον κλάδο του Τουρισμού.
  • Στο Ηράκλειο, εκδήλωση της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ με θέμα «Οι θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά - Το φαινόμενο του ναρκωτουρισμού», το Σάββατο 28 Γενάρη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.
Σε «Μάνος Λοΐζος» μετονομάζεται το Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα

Εκδήλωση για τη μετονομασία τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, τιμώντας τη συνολική προσφορά του Μάνου Λοΐζου, μετονομάζει το Στέκι της Αθήνας σε «Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - Μάνος Λοΐζος».

Το ανανεωμένο όνομα του Στεκιού, μαζί με το νέο λογότυπο, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο Στέκι (Τροίας 36, Βικτώρια).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο του Μάνου Λοΐζου θα κάνουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

- Αχιλλέας Θεοφίλου, μουσικός παραγωγός.

- Χρήστος Λεοντής, μουσικοσυνθέτης.

- Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγουδοποιός.

- Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύτρια.

  • Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Κώστας Σταυρόπουλος.

Μουσικοί: Αλέξανδρος Γουργουλιός (μπουζούκι), Φωτεινή Δρίνη (κιθάρα), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (πιάνο), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Δήμητρα Σταμουλάκη (τσέλο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, κοντραμπάσο).

Τραγούδι: Φωτεινή Δρίνη, Δήμητρα Ελευθερίου, Κώστας Καλογερής, Κατερίνα Νιάνιου, Θάνος Πανουργιάς.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και στο e-mail: steki@kne.gr.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ζητούν σύγχρονο σχολείο και όχι συγχωνεύσεις

Στο αίτημα να μην κλείσει το 28ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και να κατασκευαστεί σύγχρονο ασφαλές κτίριο για να το στεγάσει ενώνουν τις διεκδικήσεις τους σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί και φορείς. Το σχολείο πρόκειται από την επόμενη σχολική χρονιά να συγχωνευθεί με το 20ό Δημοτικό της πόλης.

Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης, τονίστηκε ότι οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο του σχολείου είναι ενάντια στο συμφέρον των κατοίκων της περιοχής και των παιδιών και πως πρόκειται για πρόταση που υπακούει στη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, λογική που στοιβάζει τα παιδιά, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αποτελεσματικής μάθησης. Επιπλέον, από τους γονείς επισημαίνονται μία σειρά ακόμα ζητήματα, όπως η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν οι μικροί μαθητές της περιοχής για να πάνε σχολείο, αλλά και οι όροι λειτουργίας και μάθησης που δημιουργούνται στο κτίριο που θα φιλοξενεί τα δύο σχολεία.

Απέναντι στα παραπάνω, οι φορείς διεκδικούν την απρόσκοπτη λειτουργία του 28ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, άμεση ανέγερση νέου σύγχρονου σχολείου σε οικόπεδο που έχει αγοραστεί (κτήμα Ανευλαβή), δημόσια δωρεάν Παιδεία, με όρους σύγχρονους και ανθρώπινους. Με τα παραπάνω αιτήματα πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όπου, σύμφωνα με εκπροσώπους των γονέων, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν στη λογική εφαρμογής της νομοθεσίας, της ίδιας που οδηγεί στα 25άρια τμήματα στα σχολεία.

Τη συμπαράσταση στις διεκδικήσεις εκφράζει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου. «Ως εργαζόμενες μητέρες δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ότι το 2023 τα παιδιά μας θα μορφώνονται σε αίθουσες κλουβιά, μετρώντας πόσα τετραγωνικά μέτρα αναλογούν σε κάθε μαθητή στις σχολικές αίθουσες, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν. Δεν θα αποδεχτούμε να σας κάνουν μπαλάκι υπουργείο Παιδείας - Περιφέρεια Αττικής - δημοτική αρχή Περιστερίου. Εχουν όλοι τους διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες που δεν έχουν εξασφαλίσει μόνιμη - ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα παιδιά του Περιστερίου, ως βασική προϋπόθεση για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση!», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Διαμαρτυρία ενάντια σε δίωξη εκπαιδευτικού

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν, σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στη δίωξη συναδέλφου τους συνδικαλιστή της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

Οπως καταγγέλλουν, ο εκπαιδευτικός κλήθηκε σε απολογία για επικείμενη περικοπή μισθού, «επειδή συντάχθηκε με τις αποφάσεις του κλάδου και υλοποίησε την απόφαση της ΟΛΜΕ και της Δ' ΕΛΜΕ για μη συμμετοχή σε τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία».

Απαιτούν να σταματήσει η δίωξη και να παρθεί πίσω η απόφαση που προαναγγέλλεται μέσα από το έγγραφο της υπηρεσίας και λέει ότι «η υπηρεσία προτίθεται να προβεί σε έκδοση απόφασης περικοπής μισθού».

Τονίζουν ότι η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «αποτελεί ακόμα μία απόπειρα τρομοκράτησης του κλάδου, αυταρχισμού και δίωξης του δικαιώματός μας να αντιδρούμε στο αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο που λειτουργεί το σχολείο. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού μας δικαιώματος για συμμετοχή σε απεργιακές δράσεις».

Και προειδοποιούν ότι «όποιος σπέρνει θύελλες θα θερίσει ανέμους. Οι συλλογικές αποφάσεις μας, οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων και το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην απεργία δεν είναι για παζάρια».

Την απαράδεκτη απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης και στηρίζει την κινητοποίηση.

Χωρίς θέρμανση ΕΚΕΚ ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς θέρμανση λειτουργεί από τη Δευτέρα 16/1 το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για Ατομα με Αναπηρία (ΕΚΕΚ ΑμεΑ) Θεσσαλονίκης / ΔΥΠΑ που εδρεύει στη Λακκιά, λόγω εξάντλησης του πετρελαίου και της αδιαφορίας της ΔΥΠΑ να δώσει λύση στο πρόβλημα που είναι γνωστό ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκτακτου Προσωπικού του ΕΚΕΚ ΑμεΑ, από την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου, η επαγγελματική σχολή λειτουργούσε με ελλιπή θέρμανση, δηλαδή είχε θέρμανση μόλις μία ώρα τη μέρα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε αν και η διοίκηση της ΔΥΠΑ καθώς και η Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΥΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ενήμερες για το θέμα εδώ και καιρό και επικαλούνταν προσχηματικά ότι λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές των καυσίμων δεν υπήρχε δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμού.

Στον χώρο του ΕΚΕΚ φοιτούν καθημερινά περισσότερα από 150 άτομα με αναπηρία και απασχολούνται περισσότεροι από 70 - 80 εργαζόμενοι. Ο Σύλλογος Εκτακτου Προσωπικού του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης απαιτεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Επαγγελματικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Θεσσαλονίκης σε θέρμανση ζητούν, με Αναφορά που κατέθεσαν στους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Συλλογική διεκδίκηση για όσα δικαιούνται οι νέοι ανάπηροι

Η ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης για μόρφωση, ζωή, δουλειά για όλους τους νέους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, με βάση τις σύγχρονες τεράστιες δυνατότητες, με οδηγό τους αγώνες, την ιστορία και τις κατακτήσεις του αναπηρικού κινήματος, αναδείχτηκε μέσα από τη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) τη Δευτέρα. Το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες της ΣΕΑΑΝ θα συνεχιστούν με συσκέψεις και περιοδείες σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Μέσα από μία απλή περιγραφή των όσων βιώνουν οι νέοι αυτοί και οι οικογένειές τους, αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που υπηρετούν την πολιτική των περικοπών στις δαπάνες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, η πλήρης απουσία προσανατολισμού ώστε οι νέοι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες να έχουν καλυμμένες τις ανάγκες με ευθύνη του κράτους, ώστε χωρίς εμπόδια να έχουν πρόσβαση σε όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται. Οπως τονίστηκε μεταξύ άλλων εισηγητικά από τον Σώστη Καραγιαννόπουλο, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αναπηρία οι γονείς αφήνονται στην τύχη τους, δεν λαμβάνουν κανενός είδους υποστήριξη από το κράτος προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες ανάγκες. Τα επιδόματα είναι πετσοκομμένα ενώ όταν οι επιστημονικές επιτροπές στα ΚΕΠΑ αποφαίνονται πως υπάρχει αναπηρία κάτω του 67% δεν υπάρχει κανενός είδους επίδομα. Οταν έρθει η ώρα το παιδί να πάει σχολείο, είτε φοιτά σε τμήμα των γενικών σχολείων με τις γνωστές ελλείψεις σε υποδομές ή σε ειδικό σχολείο, στοιβαγμένο σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα σε παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες, ενώ δεν λείπουν και τα ειδικά σχολεία που τα κτίριά τους είναι ακατάλληλα. Ταυτόχρονα οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα.

Τα εμπόδια συνεχίζονται για όσους καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο αφού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η απουσία εξοπλισμού και τα ζητήματα μετακίνησης και πρόσβασης σημαίνουν ότι συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις οικογένειές τους για τα πάντα, από το να πάνε στη σχολή μέχρι το να κάνουν μία εργασία. Μικρή, με καθυστερήσεις και ακριβή είναι και η πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Πάνω από το 90% των ατόμων που είναι ικανά για εργασία δεν εργάζονται, μένουν σπίτι με ένα επίδομα που δεν επαρκεί για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών. Με δεδομένη και την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και τεχνικών μέσων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διάφορες πλευρές της ζωής, όπως τονίστηκε, η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εμπειρία της ΣΕΑΑΝ από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από πρωτοβουλίες για όσους πλήττονται, στις κατακτήσεις εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς που, όπως τονίστηκε, δείχνουν τον δρόμο της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης. «Η μόνη διέξοδος είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για τις ανάγκες μας, σε συμπόρευση με τους φοιτητικούς συλλόγους, το μαθητικό και το εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα», σημειώθηκε, και σε αυτήν την κατεύθυνση η ΣΕΑΑΝ απευθύνει κάλεσμα δημιουργίας Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας.

Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας οργάνωσης των νέων αναπήρων και χρονίως πασχόντων, τονίζοντας πως η Συντονιστική Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό τους. Σημείωσε πως ό,τι κατέκτησαν ο λαός και η νεολαία ήταν αποτέλεσμα αγώνων, στους οποίους οι ανάπηροι έδωσαν και δίνουν το «παρών». Ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τις πρώτες διεκδικήσεις και κατακτήσεις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με σταθμούς τη δημιουργία του ειδικού σχολείου από την Ρόζα Ιμβριώτη, το πογκρόμ του 1943 όταν οι ταγματασφαλίτες μαζί με άλλους αγωνιστές εκτέλεσαν εκατοντάδες αναπήρους που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων εμπνέοντας τον λαό, καθώς και τους αγώνες των ανάπηρων εργατών, φτάνοντας σε μια σειρά από σύγχρονες κατακτήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν με αιχμή μια σειρά από ζητήματα, στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και μαζί με τους νέους αναπήρους, για όσα έχουν ανάγκη, για πρόσβαση στη μόρφωση, για το δικαίωμα στη δουλειά, όχι μόνο για να συμβάλουν στην παραγωγή αλλά αυτό που παράγεται να είναι στη διάθεση των λαϊκών αναγκών με βάση τα όσα η επιστήμη έχει κατακτήσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Κινητοποίηση ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές - απάτη

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, ενάντια στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών στα όργανα διοίκησης.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Πρυτανείας, οι «εκλογές» θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, με ενιαίο ψηφοδέλτιο την Τετάρτη 22 Φλεβάρη. Από την πλευρά τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κάνουν πίσω, οργανωμένα και συλλογικά θα αντιπαλέψουν την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, απαιτώντας την ακύρωση των εκλογών που, όπως τονίζουν, «καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοκρατικές, ζωντανές και συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΔΕ, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Χωροταξίας θα πραγματοποιήσουν και σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου, κινητοποίηση, στις 4 μ.μ. Παράλληλα καλούν όλους τους φοιτητές να απέχουν καθολικά από τις διαβλητές διαδικασίες που υπονομεύουν τους φοιτητικούς συλλόγους, και απαιτούν να συμμετέχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων στις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και στα υπόλοιπα όργανα διοίκησης.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ