Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους

«Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους!». Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΚΝΕ στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας της νεολαίας με την Οργάνωση και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μπροστά στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το σύνθημα ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας, την πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό, αλλά και την αντιπαράθεση με το σημερινό σύστημα. Για παράδειγμα, όταν λέμε "δεν είναι πολυτέλεια για λίγους" αναφερόμαστε τόσο στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τη βιομηχανία θεάματος, που θέλει τον νέο και την νέα από πρωταγωνιστές στο γήπεδο θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα, όσο και στη δυσκολία πρόσβασης που έχει σήμερα ο νέος άνθρωπος σε υποδομές, αφού το πόσο και το πού θα γυμναστείς το καθορίζει η τσέπη σου.

Είναι ένα σύνθημα που απ' τη μια φανερώνει τον ταξικό χαρακτήρα της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, που η κυρίαρχη τάξη κάνει προσπάθεια να κρύψει, προβάλλοντας ορισμένες λειτουργίες, π.χ. τη θεαματική, την εκτονωτική, έξω από το ταξικό ανταγωνιστικό πεδίο όπου αντικειμενικά υπάρχουν. (...)

Απ' την άλλη το σύνθημα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο η Φυσική Αγωγή, ο αθλητισμός παραμένει εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, όσο δηλαδή υπάρχει η οικονομία της αγοράς, που καθορίζει το πλαίσιο και το περιεχόμενο μέσα στο οποίο λειτουργεί. (...)

Ετσι, το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία του λαού και ιδιαίτερα η νεολαία να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασης - ενεργητικής συμμετοχής στην άθληση και στα οφέλη της άσκησης, αφού ο αθλητισμός, η Φυσική Αγωγή γενικότερα, είναι εμπόρευμα. Επομένως το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ακόμα και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα, αντικειμενικά δεν μπορεί να το κάνει».

Αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων για να δείξει την έλλειψη υγειονομικής κάλυψης από το κράτος και στήριξης, τόσο υλικής στους ίδιους τους αθλητές όσο και σε υποδομές, καθώς και στην έλλειψη στήριξης στις τοπικές επαρχιακές ομάδες, τονίζοντας ότι αντί να υπάρχει «κρατική ευθύνη και σχεδιασμός για να μπορούν να αναπτύσσονται περισσότεροι αθλητές, να δημιουργούνται νέες υποδομές, να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η αθλητική κουλτούρα σε νέους και σε νέες, τα μόνα επιτεύγματα που έχουμε είναι λόγω του πείσματος και της αγάπης κάποιων ανθρώπων».

Μίλησε ακόμα για τη σαπίλα των οπαδικών συλλόγων, που αξιοποιούνται για να βγάζουν κέρδη οι επιχειρηματίες εις βάρος της αγάπης του κόσμου για την ομάδα και το άθλημα, και για το παράδειγμα του πρόσφατου Μουντιάλ, τονίζοντας ότι «το εμπόρευμα αθλητισμός βρωμάει όσο εγκλωβίζεται μέσα σε ένα σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα». Και αντιπαρέθεσε όλα αυτά με τις χώρες του σοσιαλισμού, που έχοντας βγάλει από τη μέση τα κέρδη είχαν μετατραπεί σε αθλητικά μεγαθήρια.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, μίλησε για τη συμβολή του αθλητισμού στη σωματική και ψυχική υγεία και για τις αξίες που καλλιεργεί, ενώ αναφέρθηκε στον επαγγελματικό αθλητισμό τονίζοντας ότι «πίσω από τη βιτρίνα των κορυφαίων ομάδων και αθλητών κρύβει πολλές παθογένειες. Υπάρχει αγώνας για επιβίωση από αθλητές, οι οποίοι με το ζόρι εξασφαλίζουν τα προς το ζην, υπάρχουν αυτοκτονίες αθλητών, υπάρχουν απλήρωτοι αθλητές για πολλούς μήνες, υπάρχει αδιαφορία από το κράτος προς τους αθλητές όταν αυτοί σταματήσουν την καριέρα τους. Στη Β' Εθνική του ποδοσφαίρου στη χώρα μας η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι απλήρωτοι, αγώνες δεν ολοκληρώνονται ποτέ επειδή εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα, αγώνες στημένοι, ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές όταν η σεζόν τελειώσει και πολλά άλλα. Η χώρα μας είναι πρώτη στις οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές παγκόσμια (...) Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν, να έχουν κοινωνική και πολιτική δράση, να έχουν συνδικαλιστική δράση και να μάχονται συλλογικά για τα δικαιώματά τους και το δίκιο τους».

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα οι: Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος της Ενωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, Αγγελος Σκαφιδάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Μπάκας, δρομέας, Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Κώστας Τσιότσιος, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και αθλητής υδατοσφαίρισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ