Κυριακή 17 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηρθαν δεύτεροι...

Το γνωστό προπαγανδιστικό τρικ επαναφέρουν όλο και πιο συχνά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σώσουν κάπως τις εντυπώσεις για την «καταιγίδα» των αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν το ένα πίσω από το άλλο. Πότε ο Κατρούγκαλος και οι λοιποί ορκίζονται ότι θα σώσουν το Ασφαλιστικό που του βάζουν ταφόπλακα, αφού οι συντάξεις τις οποίες κόβουν κι άλλο, «θα αυξηθούν ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών», κάπου και κάποτε τα επόμενα χρόνια. Και πότε ο Φίλης ανακοινώνει 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών «αναλόγως της πορείας των δημόσιων οικονομικών». Πρόκειται, στην ουσία του, για το γνωστό παραμύθι ότι τάχα η καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία ο λαός πρέπει να βάλει πλάτη, θα σημάνει και «χρυσά κουτάλια» για τους εργαζόμενους. Αλλά ήρθαν δεύτεροι, αφού τα ίδια έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όταν τσάκιζαν δικαιώματα, τότε για να διατηρηθούν - όπως λέγανε - «οι υψηλοί ρυθμοί (καπιταλιστικής) ανάπτυξης». Κανείς εργαζόμενος και νέος να μην τσιμπήσει στην άθλια προπαγάνδα.

«Παπάρες»...

«Στην αρχή ήταν διασκεδαστικό, μετά έγινε εξοργιστικό και κάποια στιγμή καταντάει κουραστικό. Βρε, δε θα βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι. Τι μας λες, δε διαβάζεις εφημερίδες. Βρε, δε θα κοπούν κύριες συντάξεις. Τι μας λες, δε βλέπεις τηλεόραση (...) Κι έτσι, αντί να συζητάμε τα σοβαρά για τη ζωή μας, που δεν είναι δα και όλα ευχάριστα για την κυβέρνηση, μπαίνουμε στο λούκι της κάθε παπάρας, που γίνεται μέγα γεγονός όταν την περιαδράξει η βιομηχανία του ψέματος».

«Παπάρα» για τον αρθρογράφο της «Αυγής» - Θ. Καρτερός το όνομά του - η αγωνία για το κεραμίδι, το άγχος να μη μειωθούν οι πενταροδεκάρες που κατάντησαν τη σύνταξη, με τις οποίες ζουν συνταξιούχοι κι άνεργοι, παιδιά και εγγόνια. Εικονική πραγματικότητα τα βάσανα του λαού, που τα συντηρεί και τα διογκώνει η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει, επιμένει, κίνδυνος για τα σπίτια του κόσμου, ούτε για τις συντάξεις των παππούδων! Αποκύημα της «φαιάς προπαγάνδας» διαμαρτύρεται πως είναι. Και μας καλεί να πιστέψουμε τη δική τους «φαιά προπαγάνδα», ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι όλα βαίνουν καλώς. Την έχει ανάγκη αυτή την προπαγάνδα η κυβέρνηση και οι πρόθυμες πένες σπεύδουν να πείσουν το λαό ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα ζει, αλλά όπως του τα περιγράφουν οι μάστοροι του ψέματος. Που έχουν επιπλέον το θράσος να προσπερνάνε τα βάσανα του λαού, για τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη, σαν ...«παπάρες».

«Συλλογή» σκέτος βούρκος...

Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα που βγήκαν (και) την περασμένη βδομάδα για την κατάσταση με τις ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, ο μέχρι τώρα μπαξές έχει ως εξής: Γιατροί που δεν είναι γιατροί, «εθελοντές» που σώζουν μετανάστες... με ρατσιστικά κριτήρια, καταπατητές, τρωκτικά κονδυλίων και κοινοί απατεώνες, πριγκίπισσες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με υποδομές σε όλα τα Βαλκάνια, «υπηρεσίες» κάθε είδους και εσχάτως διακινητές και «περίεργοι» Αγγλοι, που πιο πριν έκαναν διακοπές στην Τουρκία ποζάροντας με οπλοπολυβόλα και στρατιωτικές στολές!

Το εξοργιστικό δεν είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτή η «συλλογή» βουτάει (λέμε τώρα) στα παγωμένα νερά του Αιγαίου από γνήσιο «ανθρωπιστικό» ενδιαφέρον. Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι αυτοί προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στο κύμα της γνήσιας λαϊκής αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες που έχει φουντώσει σε όλα τα νησιά. Και με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους έχουν ανακηρύξει σε «κράτος εν κράτει» χωρίς κανέναν έλεγχο. Ανοίγοντας έτσι επικίνδυνους δρόμους...

... και «κοράκια»!

Κι αν κανείς έχει ακόμα απορία για το πώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προσφυγιά είναι για τους καπιταλιστές άλλη μια «ευκαιρία» κερδοφορίας, ας μην πάει μακριά. Μια από τις αποκαλύψεις της βδομάδας είναι αυτή μιας ΜΚΟ που δουλεύει στο Αιγαίο και μάλιστα ενταγμένη επιχειρησιακά από το υπουργείο Ναυτιλίας, με «εντολέα» το Λιμεναρχείο Σάμου και χρηματοδοτείται από: ένα γερμανικό μονοπώλιο πετρελαίου, μια εταιρεία ανάπτυξης αμυντικού υλικού τεχνολογικών εφαρμογών, μια εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εξειδικεύεται στην παροχή offshore και onshore υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού για καταδύσεις, και μια εταιρεία ασφαλίσεων με έδρα τη Μάλτα, που πουλά ασφαλιστικά προϊόντα σε στρατιώτες και εργαζόμενους σε εμπόλεμες ζώνες! Τέτοιες «ευαισθησίες» και «αξίες» οι καπιταλιστές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Κονσταντίν Στανισλάφσκι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ 1936, Παράσημο Λένιν 1937 κ.ά.).

1931 Αρχίζει η δίκη των Ανδρόνικου Χαϊτά (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσου Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη (μελών του ΠΓ), Βασίλη Ασίκη (μέλους της ΚΕ) και Λευτέρη Αποστόλου με το «Ιδιώνυμο». Ο Μ. Παπαρήγας τόνισε χαρακτηριστικά από το εδώλιο του κατηγορουμένου: «Είμαι μέλος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το θεωρώ τιμή μου αυτό. Πιστεύω ότι μονάχα αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων μαζών και αγωνίζομαι για την εφαρμογή του προγράμματός του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με συνέλαβαν». Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν συνολικά σε 3 χρόνια φυλάκισης και 1 χρόνο εξορίας ο καθένας.

1944 Ξεκινά η συμμαχική επίθεση στο Μόντε Καζίνο της Ιταλίας. Οι μάχες θα διαρκέσουν 4 μήνες και θα καταλήξουν σε συμμαχική νίκη.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία.

1947 Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1961 Δολοφονείται με άγρια βασανιστήρια ο Κονγκολέζος αγωνιστής Πατρίς Λουμούμπα. Οταν το 1960 το Κονγκό απέκτησε την ανεξαρτησία του, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Π. Λουμούμπα κέρδισε τις πρώτες εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φιλοσοβιετικές θέσεις της νέας κυβέρνησης ανησύχησαν τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στήριξαν τον πραξικοπηματία Μομπούτου, ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία. Μετά το θάνατό του, το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονομάστηκε προς τιμήν του «Πατρίς Λουμούμπα».

1963 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι διαθέτουν πενήντα χιλιάδες πυρηνικές βόμβες και κεφαλές, έναντι πέντε χιλιάδων της Σοβιετικής Ενωσης.

1964 Πραγματοποιείται η 6ηΟλομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία υιοθέτησε το λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό», με βάση τον οποίο η ΕΔΑ δεν θα είχε υποψήφιους βουλευτές σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι της Ενωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου.

1984 Πεθαίνει ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (Κώστας Γιαννίδης).

1995 Πάνω από 6.400 άτομα σκοτώνονται και 300.000 μένουν άστεγοι, έπειτα από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει το Κόμπε της Ιαπωνίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org