Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24 Ιούνη, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:
Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, τουρισμού και επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.
Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, ιματισμού - δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, τουρισμού - επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.
Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.
Από το Αγαλμα μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.
Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.
Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία στο πλαίσιο των στρατιωτικών «διευκολύνσεων» που σπεύδει να προσφέρει στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με μεγαλύτερη πρόσβασή τους σε ελληνικές βάσεις, περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκε, πρόσφατα, με απόλυτη μυστικότητα, τις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, ενώ ανάλογες επισκέψεις προγραμματίζονταν στις αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας, του Ακτίου και αλλού, προκειμένου να εξεταστεί αν οι συγκεκριμένες βάσεις πληρούν τις προδιαγραφές για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών και συνολικότερα για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς αυτούς, τόσο για τη Λάρισα όσο και για κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Οπως υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καμώνεται την αθώα περιστερά, αποδεικνύεται, ακόμα μια φορά, ότι συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια, ενισχύει την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα και στο Αιγαίο».
Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, για να μην πραγματοποιηθούν αυτοί οι πολεμικοί σχεδιασμοί, για να κλείσουν όλες οι βάσεις στο έδαφος της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 24/6 στη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό).
Το Σάββατο 24 Ιούνη η πανελλαδική διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη
Την πρώτη μέρα, Σάββατο 24/6, θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Με τις ανακοινώσεις και το πρόγραμμα δράσης τους, όλο και περισσότερα σωματεία δυναμώνουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει 82 συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οχτώ Εργατικά Κέντρα και δέκα Ομοσπονδίες.
Για να γίνουν οι αποφάσεις αυτές, η ίδια η κινητοποίηση και το περιεχόμενό της υπόθεση των εργαζομένων, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πυκνώνουν τη δραστηριότητά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, τα ταξικά σωματεία προγραμματίζουν σήμερα και αύριο διήμερο πανεξόρμησης σε χώρους δουλειάς για την προπαγάνδιση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου.
Ενδεικτικά το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει συσκέψεις, συζητήσεις και περιοδείες: Σήμερα στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Ανατολική και Κεντρική Θεσσαλονίκη και αύριο στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην Περιφερειακή Διεύθυνση και επίσης στα ΕΛΠΕ.
Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προγραμματίζει περιοδείες σε «DS Smith», «Mondi», «Χαρτέλ», «Χατζόπουλο».
Και τις επόμενες μέρες, τα σωματεία θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς: Π.χ. το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει εξορμήσεις σε επιχειρήσεις στις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, ενώ την Κυριακή 18/6 στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνει σύσκεψη επιχειρησιακών σωματείων.
Στο μεταξύ, καθημερινά, νέα σωματεία παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, ενώ συνεχίζονται και οι συνεδριάσεις σωματείων. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στις 8.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Ολύμπου - Σουρή).
Αντίστοιχη δραστηριότητα ξεδιπλώνουν και τα συνδικάτα της Αττικής, από τα οποία έχει μπει ένα πλούσιο πρόγραμμα για την ερχόμενη βδομάδα, με συσκέψεις, συζητήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε πολλές από τις οποίες θα συμμετέχουν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Στο πλαίσιο του ανοίγματος που πραγματοποιείται ήδη σε χώρους δουλειάς, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, με καθημερινές εξορμήσεις, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει προγραμματίσει συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Τοξότης» στο Μενίδι.
Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο επισημαίνει τον κομβικό ρόλο που παίζει ο κλάδος της Ενέργειας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών: «Στην Ελλάδα υλοποιούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί γύρω από την Ενέργεια. Κατασκευάζεται ο ΤΑΡ, αναβαθμίζεται ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας για να δέχεται και αμερικανικό αέριο από σχιστόλιθο, μεγάλοι κολοσσοί εμπλέκονται στην έρευνα υδρογονανθράκων. Τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους κερδοφορία διαφυλάσσει και εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ», σημειώνει.
Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, «στο μοίρασμα της λείας, μπορεί να μας βάλουν να σφαχτούμε για το δικό τους συμφέρον».
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «έναν τόπο πλούσιο σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα (...) το 20% των νοικοκυριών βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια, κρυώνει το χειμώνα, σκάει το καλοκαίρι», αφού ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ματώσουμε για τα κέρδη τους. Να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης», υπογραμμίζει το κλαδικό συνδικάτο.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι συμμετοχές στη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα του Διημέρου στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι εξής Οργανώσεις: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ-WFTU), Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Cyprus Turkish Secondary Education Teachers' Union (KTOEOS - Κύπρος), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας (GFTU), Ομοσπονδία Τροφίμων Αιγύπτου (GTUAFILW), Συνομοσπονδία SLOGA (Σερβία).
Από την Τουρκία, η Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal Is, τα συνδικάτα Nakliyat - Is από τον κλάδο των Μεταφορών και Turkey's Hotel Restaurant and Entertainment Workers Trade Union (TOLEYIS) από τον κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Χαιρετιστήριο απέστειλε, τέλος, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Τραπεζών Βοσνίας.
Στο επίκεντρο τόσο της εισήγησης, όσο και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν, βρέθηκαν τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη δουλειά της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και οι νέες απαιτήσεις, με βασικό ζήτημα τη μαζικοποίηση των σωματείων και των Ομοσπονδιών, τη βελτίωση της λειτουργίας τους σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν πλούσια πείρα από τις μάχες ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό των μονοπωλίων, ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που επιχειρούν να προσδέσουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ σε αυτό το «άρμα». Τη συζήτηση απασχόλησε η ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, η δράση της ΠΑΣΕΒΕ το επόμενο διάστημα και η συμβολή των δυνάμεών της στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας.
Πλευρές αυτής της πλούσιας συζήτησης αποτυπώνει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», δημοσιεύοντας αποσπάσματα από ομιλίες αντιπροσώπων.
Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος ΟΒΣΑ: «Το 4ο μνημόνιο περιελάμβανε και την "απελευθέρωση" της κυριακάτικης αργίας. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Ο Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε σε σύσκεψη, με το που έγινε γνωστό το μέτρο, όλες τις τοπικές ενώσεις της Αττικής, ώστε να πάρουμε μέτρα για την απάντησή μας. Καταλήξαμε σε ανακοίνωση κοινή, που την υπέγραφαν όλες οι ενώσεις, βγάλαμε αφίσα και κείμενο για μάζεμα υπογραφών με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Πραγματοποιήθηκαν άμεσα Διοικητικά Συμβούλια και συσκέψεις με αυτό το θέμα από όλες τις ενώσεις, όπου σχεδίασαν την παρέμβασή τους. Πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα που καλούσε σε κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7/5 και συμμετοχή στην κοινή κινητοποίηση με τους εμποροϋπάλληλους την ίδια μέρα, στο κέντρο της Αθήνας. Το κάθε σωματείο έκανε υπόθεσή του το θέμα, κάναμε νέες εγγραφές στα σωματεία, αυξήσαμε τη χαρτογράφησή μας, οξύναμε την αντιπαράθεση με τις ηγεσίες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ από τα κάτω, αναδείξαμε το ρόλο που παίζουν. Ακόμη και σε περιοχές όπου έχουμε πάρα πολύ περιορισμένες δυνάμεις, το κείμενο υπογραφών βοήθησε στο να συγκροτήσουμε επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ».
Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας: «Στα δύο χρόνια που πέρασαν, στο Σύλλογό μας προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να αναδείξουμε την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης των συναδέλφων στο χώρο ευθύνης μας. Για το σκοπό αυτό, προχωρούμε σε ανοιχτές συνεδριακές διαδικασίες του ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, τακτικές και έκτακτες, όποτε χρειάστηκε, εξηγώντας το γιατί, το τι και το πώς θα φέρουμε το μήνυμα της ενεργής δράσης και αντίδρασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική σε όλο και περισσότερους συναδέλφους. Ετσι, το κάλεσμα κάθε φορά για συμμετοχή των συναδέλφων, για ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, για φραγμό στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για μείωση των δημοτικών τελών, διαγραφή εξοντωτικών δημοτικών προστίμων και άλλα, έφτασε πόρτα - πόρτα σε χιλιάδες συναδέλφους στα όρια ευθύνης μας. Με την πίστη και τη δύναμη τού ότι η οργάνωση και ο αγώνας είναι μονόδρομος και είμαστε εμείς που πρέπει να φέρουμε σε πέρας το καθήκον αυτό. Εξοπλιζόμαστε με καλύτερα επιχειρήματα για τη λύση που οραματιζόμαστε, προσπαθούμε να βάλουμε προβληματισμούς και να συσπειρώσουμε ακόμη περισσότερους στο κίνημά μας. Ενας κόσμος, μεταξύ άλλων, είναι μπερδεμένος, αλλά μας ακούει. Είμαστε εμείς που φέρνοντάς τον κοντά μας θα του δώσουμε τη δυνατότητα να βρει το δρόμο και να μπει στη δράση».
Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης: «Δεν παλεύουμε απλά και μόνο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και για την αναπλήρωση των απωλειών μας. Παλεύουμε και προβάλλουμε και τη διέξοδο από τη βαρβαρότητα, το μόνο δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τα περισσότερα σωματεία στη Θεσσαλονίκη είναι ουσιαστικά αδρανή και οι τοπικές Ομοσπονδίες, εκτός από τα καθιερωμένα μηνιάτικα ανούσια ΔΣ, συνδιαλέγονται με υπουργούς, "σφιχταγγαλιάζονται" με βουλευτές. Από τη μια μεριά είναι αυτή η αρνητική εικόνα, από την άλλη όμως είναι η εικόνα με τη μεγάλη συμμετοχή των ΕΒΕ στην πανελλαδική απεργία του Φλεβάρη, που μας δείχνει ότι υπάρχουν απότομες εξάρσεις, μορφές αντίδρασης που αν δεν συνοδεύονται από δομή και οργάνωση δεν θα παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά αγώνα. Μεταξύ των άμεσων στόχων που έχουμε θέσει για το επόμενο διάστημα, μέσα από τις επαφές και τις συσκέψεις με τους τοπικούς Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, επιδιώκουμε με κοινή ανακοίνωση να αναδείξουμε, μεταξύ άλλων, όσα προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016 και τον εκμηδενισμό των συντάξεων χηρείας. Επίσης στοχεύουμε να εμπλουτίσουμε με νέες μορφές την κοινή δράση για την κυριακάτικη αργία, μαζί με τους εμποροϋπάλληλους».
Γιώργος Ευθυμίου, από τη Γραμματεία Ιωαννίνων της ΠΑΣΕΒΕ: «Σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να παρεμβαίνουμε και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για κάθε ζήτημα που προκύπτει, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, με περιοδείες κυρίως στην αγορά της πόλης, με οργάνωση κινητοποιήσεων, όχι μόνο για τα κεντρικά ζητήματα. Σε ικανοποιητικό βαθμό η ΠΑΣΕΒΕ είναι πλέον όχι μόνο γνωστή στην πόλη, αλλά στην επαφή μας με τους συναδέλφους βλέπουμε ότι και κύρος έχουμε αποκτήσει, και με ενδιαφέρον όλο και περισσότεροι περιμένουν να κουβεντιάσουν μαζί μας. Αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους η αγωνιστική μας στάση και κατανοείται, αργά και βασανιστικά βέβαια, ότι μόνο η ΠΑΣΕΒΕ μπορεί να αποτελέσει το στήριγμα κάθε αυτοαπασχολούμενου και μικρού ΕΒΕ. Στο επίπεδο της Κοινωνικής Συμμαχίας τα βήματα είναι αργά, αλλά η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μας και η αντίστοιχη ανατροπή στον Εμπορικό Σύλλογο, με την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας από τις δυνάμεις μας, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τη δουλειά μας σε αυτό το επίπεδο, και αυτό ήδη φαίνεται από την επιτυχία τόσο της κινητοποίησης για την κυριακάτικη αργία, όσο και της απεργίας στις 17/5, που ο Εμπορικός Σύλλογος κήρυξε απεργία με σημαντική συμμετοχή τόσο στο κλείσιμο των καταστημάτων όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση».
Δημήτρης Βασιλάκης, από τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ: «Στην περιοχή μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, την κυριακάτικη αργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και ζητήματα όπως η ρύθμιση αυθαιρέτων, προβλήματα σχολικής στέγης, παρεμβάσεις για επανασυνδέσεις ρεύματος. Προκύπτει πως αν δεν σηκώσουμε εμείς τη σημαία του αγώνα στις δουλειές μας, στα σωματεία, στο γενικό μας περίγυρο, αν δεν δώσουμε εμείς το σύνθημα της αντίστασης και της ανυπακοής, κανένας άλλος δεν θα το κάνει».
Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων: «Οσο αυξάνεται η παρέμβασή μας, τόσο αυξάνεται και η επίθεση που δεχόμαστε από τους τοπικούς εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εδώ ξεχνούν την όποια κομματική τους γραμμή και σύσσωμοι συνασπίζονται όχι σε κατ' ουσίαν πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου μας, αλλά σε μια στείρα προσπάθεια μαύρης προπαγάνδας για "ακομμάτιστο συνδικαλισμό", την ίδια στιγμή που σπέρνουν τον εφησυχασμό αλλά και την απογοήτευση στους συναδέλφους, με το γνωστό τροπάρι τού "δεν γίνεται τίποτα". Οταν πάλι δεν μπορούν να περάσουν τη γραμμή τους, κάνουν τα πάντα, φτάνοντας ακόμη και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού φορέα, με τη δημιουργία κάποιου άλλου, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο».
Θωμάς Πάτζος, πρόεδρος Σωματείου Ξυλουργών Αθήνας: «Ο κλάδος του ξύλου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και μείωση αυτά τα χρόνια, πολλοί συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν "μαύρα" για να φέρουν ένα πιάτο φαΐ στην οικογένειά τους. Αυτοί είναι οι πρώτοι που χρειάζεται να έχουμε στα σωματεία μας και το κριτήριο δεν μπορεί να είναι αν έχουν δικαίωμα ψήφου, γιατί αυτό που θέλουμε είναι να αγωνιστεί ο αυτοαπασχολούμενος να μπει στον αγώνα. Κι αυτό όταν διαπιστώνουμε μάλιστα ότι ένα μέρος των συναδέλφων που σήμερα έχει δουλειά, θεωρεί πως στο επάγγελμα θα παραμείνουν οι "καλοί επαγγελματίες", συμφωνώντας έτσι εκ των πραγμάτων με τη θέση του ΣΕΒ, πως θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων».
Σάββας Κυριακίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Υποδηματοποιών Βιοτεχνών Ελλάδας: «Είμαστε ένας κλάδος που έχει βιώσει την κρίση στο πετσί του, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν δηλαδή άρχισε να παίρνει "σάρκα και οστά" το Μάαστριχτ. Από τις 2.800 επιχειρήσεις στο Λεκανοπέδιο - πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες - το 1985, σήμερα μετά βίας είναι 300. Σαν Ομοσπονδία δεν εκτιμήσαμε έγκαιρα το πού πάει η κατάσταση, όμως προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα και με αφετηρία την τρίμηνη καμπάνια της ΠΑΣΕΒΕ να αρχίσει να κινείται διαφορετικά η κατάσταση στον κλάδο. Στήθηκε μια ΠΑΣΕΒίτικη ομάδα, η οποία βέβαια πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να διευρυνθεί περισσότερο, να βάλει μετρήσιμους στόχους. Κινητοποιήθηκαν πιο συντονισμένα οι δυνάμεις μας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των 26 σωματείων κατά 35% και 40%».
Θεόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας: «Κρίσιμη αιτία για την υποχώρηση του κινήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι η κυριαρχία δυνάμεων που υιοθετούν τις αρχές της οικονομίας της αγοράς στα περισσότερα συνδικαλιστικά όργανα, εδώ και πολλά χρόνια. Αν και η δουλειά των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων γίνεται σε αρνητικό συσχετισμό και με περιορισμένες, διάσπαρτες δυνάμεις, είναι αναγκαίο και εφικτό να γίνεται μια δουλειά προσέγγισης και γόνιμου διαλόγου με κάποια σωματεία όπου υπάρχουν καλύτερες επαφές και βάση συνεννόησης με συναδέλφους που εκτιμούν την αντιμονοπωλιακή γραμμή και την ΠΑΣΕΒΕ που την εκφράζει. Τα ποσοτικά άλματα στη δουλειά μας μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από δουλειά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να προηγηθεί και απαιτεί χρόνο».
Νίκος Τσιμάρας, μέλος ΔΣ Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης: «Η αύξηση των δυνάμεών μας στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς μέσα από δεκάδες κινητοποιήσεις και σε επαφή άνθρωπο τον άνθρωπο, προσπαθώντας να ξεπερνάμε και τις δικές μας αδυναμίες. Ετσι, θέτουμε πλέον ως στόχο όχι μόνο τη συνέχιση της παρέμβασής μας, αλλά να μπουν κι άλλες δυνάμεις στον αγώνα, αξιοποιώντας τη σημαντική "μαγιά" που έχουμε δημιουργήσει».
Ενα μήνα μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 17/5, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και τον συντονισμό τέτοιων εστιών αντίστασης, παλεύουν για να γίνουν οι εστίες αυτές μέρος του συνολικότερου αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης, να μπαίνουν νέες δυνάμεις στη μάχη.
Με ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού, να αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και τη δημιουργία όρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να συνειδητοποιείται η ανάγκη η πάλη να βάζει στο στόχαστρο την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνεται αγωνιστική δράση σε μια σειρά από κλάδους: Στη ναυπηγοεπισκευή οι εργαζόμενοι παλεύουν για τις Συλλογικές Συμβάσεις και μετρούν ήδη αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» με πολυήμερο απεργιακό αγώνα αγωνίζονται για τους όρους αμοιβής τους και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Στην Τοπική Διοίκηση, οι συμβασιούχοι μαζί με τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στον επισιτισμό - τουρισμό, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέσα στην τουριστική περίοδο. Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης οι οικοδόμοι μαζί με την Επιτροπή τους και το Συνδικάτο Αθήνας μετρούν μια ακόμα νίκη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Νέες μεγάλες συγκεντρώσεις εξάλλου οργανώνουν και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
Μέχρι τώρα ο αγώνας τους έχει πάρει πολλές μορφές, ενώ μετρά ήδη αποτελέσματα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν καθολικά οι εργαζόμενοι. Συνεχίστηκαν με εξίσου επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακολούθησε η απόφαση των εργαζομένων να μετατρέψουν σε αιχμή της δράσης τους το 7ωρο, ωράριο που προβλεπόταν στις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις αλλά καταστρατηγήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ετσι, επόμενο βήμα ήταν η καθημερινή παύση εργασιών μετά το 7ωρο. Σήμερα, ενώ η παύση εργασιών συνεχίζεται, το 7ωρο εφαρμόζεται πλέον στο 95% των επιχειρήσεων του κλάδου. Επιπλέον, σε δεκάδες επιχειρήσεις έχουν υπογραφτεί Συμβάσεις στο ύψος του 2009, σε διμερές επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και Συνδικάτου.
Οι εργαζόμενοι έβαλαν τη σφραγίδα τους με τη συμμετοχή τους σε όλη την παραπάνω δραστηριότητα. Η προσπάθεια συνεχίζεται για να ενισχυθούν οι υπάρχουσες Σωματειακές Επιτροπές και να φτιαχτούν ακόμα περισσότερες σε χώρους και ειδικότητες. Οργανώνονται συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητούν, να αποφασίζουν, να κλιμακώνουν την πίεση την οποία ασκούν στους εργοδότες.
Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει ανοιχτό μέτωπο ενάντια στα τσιράκια των εργοδοτών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που επιστρατεύονται ως απεργοσπαστικοί μηχανισμοί ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι τους έχουν απομονώσει, ενώ το Συνδικάτο τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη επαγρύπνησης.
Σε πολυήμερη απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», η οποία παράγει χάρτινες και πλαστικές σακούλες και βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Στο πλευρό τους βρίσκεται το σωματείο τους, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, με ανακοινώσεις και την παρουσία τους έξω από το εργοστάσιο.
Καθημερινά οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, συζητούν και αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει Σωματειακή Επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.
Οι εργάτες του εργοστασίου, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, ξεκίνησαν τον αγώνα τους μια μέρα μετά την επίθεση που καταγγέλλουν ότι εξαπέλυσε η εργοδοσία ενάντια σε απολυμένο συνάδελφό τους. Το παραπάνω περιστατικό πυροδότησε την αντίδρασή τους. Το πλαίσιό τους, εκτός από την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, περιλαμβάνει μια σειρά από αιτήματα, όπως για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι στο χώρο του εργοστασίου δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες, δεν υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για να τρώνε, το διάλειμμά τους αναπληρώνεται από αντίστοιχη παράταση του ωραρίου, δεκάδες κάμερες τους παρακολουθούν συνεχώς, ενώ από την καθημερινότητά τους δεν λείπουν και τα εργατικά «ατυχήματα», ιδιαίτερα στις κοπτικές μηχανές.
Το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή έχουν καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας όλα τα παραπάνω, καθώς και την πρακτική του εργοδότη να προσλαμβάνει εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της απεργίας, κάτι που απαγορεύεται, με στόχο να λειτουργήσει το εργοστάσιο με απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Στους δήμους, ταξικά συνδικάτα μπήκαν μπροστά από τα μέσα Μάη στην οργάνωση των συμβασιούχων, βάζοντας στο επίκεντρο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στην πολιτική εξασφάλισης ακόμα πιο φτηνού εργατικού δυναμικού, που θα προσαρμόζεται ακόμα πιο «ευέλικτα» στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.
Με την πάλη τους οι συμβασιούχοι δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί με ελιγμούς να εκτονώσει τη δίκαιη αγανάκτηση για την επικείμενη απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώθηκαν μόνο για το 2017 και τώρα αμφισβητούνται από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μέχρι σήμερα έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων σε δεκάδες δήμους, έχει συγκροτηθεί Παναττική Συντονιστική Επιτροπή, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις, πανελλαδικές και κατά τόπους, απαιτώντας την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Η μάχη δίνεται όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στην πλειοψηφία των δημάρχων, που πρωταγωνιστούν στο πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών στους δήμους. Δίνουν ακόμα τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να προβάλουν αποπροσανατολιστικά αιτήματα.
Στη φάση αυτή τα ταξικά συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή, έχοντας πάρει απόφαση πως με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κλείσουν όλα τα γκαράζ και θα προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, από πρωτοβάθμια και κλαδικά σωματεία όλης της Ελλάδας. Μέχρι τότε οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς δίνουν μάχη για την ενημέρωση και την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων.
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Συντονιστικό των Σωματείων στην Αττική, που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής και πολλών επιχειρησιακών σωματείων, καλεί τα σωματεία όλης της χώρας να συντονιστούν σε ένα νέο κύκλο αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούν να συνεδριάσει η διοίκηση της κλαδικής Ομοσπονδίας και να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Την απαίτηση αυτή υιοθετούν μέρα με τη μέρα επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα.
Στην απόφασή του, το Συντονιστικό των Σωματείων, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουμε επάνω μας τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας (...) Μέσα από την προετοιμασία της απεργίας, να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να αναβαθμίσουμε τις μαζικές διαδικασίες και το περιεχόμενό τους. Να δυναμώσουμε τη συμμαχία στον κλάδο, την ενότητα των εργαζομένων, την Κοινωνική Συμμαχία με τους μικρούς επαγγελματίες. Να αναπτύξουμε σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς τα αιτήματά μας, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία συσπείρωσης, δράσης και συμμετοχής στην απεργία».
Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε σωματείο θα οργανώσει το επόμενο διάστημα συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.
Τέλος, αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου να γίνει στις 3 Ιούλη.
Στις αρχές Μάη, με παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στους οικοδόμους στα έργα ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση Εργοταξιακής Επιτροπής και η απόφαση για επίσχεση εργασίας με την οποία πέτυχαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών.
Η σημασία της συγκρότησης της Επιτροπής και της συνολικότερης παρέμβασης του Συνδικάτου επιβεβαιώθηκε ξανά προχτές, όταν με επιτυχία αντιμετώπισαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυξήσεις στα μεροκάματα και άλλες διεκδικήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία DEMCON, υπεργολάβος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ στο έργο, επιδίωξε να προχωρήσει σε 5 απολύσεις εργαζομένων, ένας εκ των οποίων είναι μέλος της Εργοταξιακής Επιτροπής. Επειτα από την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου αλλά και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν όλοι οι εργαζόμενοι στο έργο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις.
Eurokinissi |
Ο ολοένα και αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων, η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της οδηγούν σε υποχώρηση των μέτρων ασφαλείας, σε μείωση των δαπανών για τις μετεγκαταστάσεις και τις απαλλοτριώσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή, σε επιλογή του ενεργειακού μείγματος με βάση το κέρδος, σε δραστικές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβαρύνσεις των λαϊκών καταναλωτών, σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση (πώληση 40% της ΔΕΗ ΑΕ), αφού το κυνήγι του κέρδους λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού θα γίνει πιο έντονο, η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα φέρει πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες.
Η μεγάλη κατολίσθηση εδαφικών μαζών (περίπου 80 εκατ. κυβικά) προκάλεσε ζημιές σε σπίτια (από τους έως τώρα ελέγχους, τουλάχιστον 30 σπίτια έχουν κριθεί εντελώς ακατάλληλα) και υποδομές (δρόμοι, παιδικές χαρές, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης), στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και στις καλλιέργειες, στη μελισσοκομία. Επίσης, καταστράφηκαν 4 μεγάλοι εκσκαφείς που λειτουργούσαν στο ορυχείο, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και άλλα έργα υποδομής εντός του ορυχείου, όπως ταινιόδρομοι μεταφοράς υλικού. Το αν θα καταστεί δυνατόν κάποιοι από τους κατοίκους να ξαναμπούν στα σπίτια τους, μέχρι και την τελική μετεγκατάσταση, θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων σε όλα τα σπίτια του οικισμού. Προς το παρόν ο οικισμός εκκενώθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, με ευθύνη του δήμου και της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και μήνες στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και είχαν σταματήσει οι εργασίες από τις 3/6/2017. Η ΔΕΗ ΑΕ σε επίσημη ανακοίνωσή της εμφανίζεται δήθεν να αιφνιδιάζεται, αναφέροντας ότι η κατολίσθηση «ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης, χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 3/3/2017 έγινε αυτοψία από υπαλλήλους της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) από κοινού με υπαλλήλους της Περιφέρειας και υπάλληλο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), μετά από τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασαν οι κάτοικοι του οικισμού, οι οποίοι περιέγραφαν ότι τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη άκουσαν ισχυρό θόρυβο σε όλη την έκταση του οικισμού, που θεώρησαν ότι συνδέεται με πιθανή εκδήλωση γεωλογικών φαινομένων αστάθειας. Ο έλεγχος κατέγραψε εφελκυστικές τοξοειδείς ρωγματώσεις 40 εκατοστών και διέγνωσε ότι πρόκειται για πρόδρομες ενδείξεις μιας ενδεχόμενης μεγαλύτερης κατολίσθησης.
Ο δεύτερος έλεγχος έγινε στις 7/6/2017 και έδειξε ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου, με τις ρωγματώσεις να έχουν φτάσει τα 145 εκατοστά. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν για επικίνδυνη και άμεση επιδείνωση του φαινομένου και συνέστησαν μέτρα για την προστασία των κατοίκων.
Το περίγραμμα των εφελκυστικών ρωγματώσεων συμπίπτει, σχεδόν απόλυτα, με το εύρος του κατολισθητικού φαινομένου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιδείνωση του φαινομένου περιλαμβάνονται οι εκσκαφές από τη ΔΕΗ ΑΕ, οι παλαιότερες αποθέσεις της ΔΕΗ, οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά και η ποιότητα του εδάφους.
Επιπλέον, σε όλα αυτά συνέβαλε και η αποστράγγιση του υπόγειου υδροφορέα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκάλυψης και εκμετάλλευσης του λιγνίτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών καθιζήσεων στην περίμετρο του ορυχείου καθώς και ρωγμές σε υποδομές και σπίτια, όπως στα χωριά Φανός και Βαλτόνερα.
Ο κύριος δηλαδή παράγοντας είναι η ληστρική εκμετάλλευση του ορυχείου για την παραγωγή λιγνίτη.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ ΑΕ επιχειρεί να διώξει τις ευθύνες από πάνω της και να αποδώσει τα αίτια σε ένα δεύτερο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή, δίχως να έχει εντοπιστεί. Στο πλευρό της βρίσκεται και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που δείχνει ως υπεύθυνο τις αρχαιολογικές εργασίες.
Οι ρωγματώσεις και οι επιπτώσεις τους στον οικισμό Αναργύρων ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, γι' αυτό και οι κάτοικοι διεκδικούσαν να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Τελικά το 2011 αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του οικισμού. Ο νόμος Ν.3927/2011, άρθρο 28, προέβλεπε ότι σε μία 10ετία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετεγκατάστασης με δαπάνη κατά 50% της ΔΕΗ ΑΕ και κατά 50% του κρατικού προϋπολογισμού. Στη δαπάνη που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να συμμετέχει και το καταβαλλόμενο από τη ΔΕΗ ΑΕ «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος» (τοπικός πόρος).
Τα επόμενα χρόνια ετοιμάστηκε, από αρμόδια επιτροπή που απαρτιζόταν από τοπικά στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ και τοπικούς φορείς, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, εγκρίθηκε από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ ΑΕ και έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ) από το φθινόπωρο του 2013. Εκτοτε δεν έχουν προχωρήσει τα συναρμόδια υπουργεία στον έλεγχο του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να συνυπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα, το κόστος των ενεργειών και των μελετών που ακόμη είναι σε εξέλιξη, καλύπτεται από το λεγόμενο «τοπικό πόρο».
Μετά την κατολίσθηση και έπειτα από καθυστερήσεις 6 ετών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αγίων Αναργύρων και στη συνέχεια η μετεγκατάσταση του οικισμού, που έχει αποφασιστεί να γίνει στη θέση Κουρί Πτολεμαΐδας.
Οι κάτοικοι ακούν με επιφύλαξη τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και απαιτούν εδώ και τώρα να τρέξουν οι διαδικασίες. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει ότι, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ ΑΕ, ακολουθείται πρακτική πολύχρονων καθυστερήσεων στις μετεγκαταστάσεις, προκειμένου να διαλύονται τελικά οι οικισμοί και αστικό κράτος και ΔΕΗ να γλιτώνουν τα έξοδα δημιουργίας των νέων οικισμών, αφού στο μεταξύ οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπίτια και χωράφια.
Ανησυχία υπάρχει και για το μέλλον των περίπου 800 εργαζομένων (μόνιμων, συμβασιούχων και εργολαβικών) που εργάζονταν στο ορυχείο, καθώς η επαναλειτουργία του θεωρείται αβέβαιη. Η ΔΕΗ ΑΕ μιλάει για απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες εργασίες της επιχείρησης, όμως οι εργαζόμενοι κρατούν «μικρό καλάθι». Σε απόγνωση βρίσκονται και περίπου 450 - 500 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στις αρχαιολογικές εργασίες, έστω για ένα 5μηνο το χρόνο.
Στο ορυχείο υπήρχαν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη (30 εκατ. τόνοι) για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου (συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ), μέσω των οποίων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, το χειμώνα, θα εξασφαλιζόταν η τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου και των γύρω χωριών. Οι δύο μονάδες το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε συντήρηση και επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν τον Οκτώβρη, ενώ περιλαμβάνονται στις μονάδες που θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν το 2019.
Συνολικά, τα τελευταία χρόνια, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν δεχτεί άγρια επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Οι μισθοί τους έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ την ίδια ώρα η εντατικοποίηση αυξάνεται. Στις εργολαβίες της ΔΕΗ το «δουλεμπόριο» διατηρείται, με τους εργολάβους να κλέβουν τις προσαυξήσεις από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Με τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες εργαζόμενοι από τις εργολαβίες, κυρίως από τις χωματουργικές εργασίες, έχασαν τη δουλειά τους.
Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, συνολικά το λαό της περιοχής, έχοντας την πείρα από τη μέχρι τώρα δράση της ΔΕΗ ΑΕ και τη στάση των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:
-- Την άμεση μετεγκατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.
-- Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ ΑΕ το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
-- Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος στο ορυχείο τη δουλειά του. Αμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
Τους καλεί να παλέψουν ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Να παλέψουν για να ανοίξει ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που θα μπορεί να επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών (πιθανά κοιτάσματα σε Ιόνιο - Αιγαίο κ.λπ.) και αξιοποίηση των τεχνολογιών, με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.