Κυριακή 14 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετράδια της φυλακής

Μέσα από τα «Τετράδια φυλακής» ο συγγραφέας δίνει μια πλήρη εικόνα της ζωής, των πολιτικών κρατούμενων, στις φυλακές και τα στρατόπεδα πειθαρχικής διαβίωσης των «Ελλήνων χριστιανών» όπως ο ίδιος τα έζησε, από το 1954 έως το 1971. Οσα περιγράφει για πριν το 1954 για τις φυλακές Κέρκυρας, Επταπυργίου, Καλαμίου Κρήτης, Αίγινας, Γυάρου, Μακρονήσου, στηρίζονται κύρια σε μαρτυρίες και αφηγήσεις συγκρατουμένων του που έζησαν τα γεγονότα.

Κι αυτό είναι ένα μέρος μόνο της πολύπαθης ζωής του. Πολύ λίγα στοιχεία αναφέρει από τη δράση του της περιόδου 1950 - 1954, όταν δύο φορές μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, σε αποστολή του Κόμματος, με σκοπό την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Αναφέρεται σε όσα σχετίζονται με τη σύλληψή του, το 1954, στην Ηπειρο.

Η προσφορά του Λ. Σπυρόπουλου και με τα «Τετράδια φυλακής» είναι σημαντική με την έννοια ότι παραθέτει γεγονότα, δίνει πολλά στοιχεία, όχι μόνο για τα βασανιστήρια που υπόκειντο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά και για την οργάνωση της ζωής των πολιτικών κρατούμενων μέσα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να μπορούν ν' αντέξουν, για τον τρόπο που οργάνωναν την αντίστασή τους με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλη σημαντικότατη πλευρά είναι ότι δίνει αρκετά στοιχεία για τη διαπάλη που αναπτυσσόταν τόσο με το «ρεύμα φυγής» από τα Γιούρα, όπως ο ίδιος ονομάζει όσους δεν άντεξαν τις πιέσεις και υπέγραψαν δήλωση, δίνοντας ως ένα βαθμό απάντηση και στο τι συνετέλεσε σ' αυτό το φαινόμενο, αλλά και για τη διαπάλη που αναπτύχθηκε με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα

Οι δυσκολίες που έχουν τα αστικά κόμματα στην Πορτογαλία στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης εκφράστηκαν και με το αγωνιώδες διάγγελμα που έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, ζητώντας τους να μην διακινδυνεύσουν μια πολιτική κρίση και δεν προχωρήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014 και μετά να γίνουν εκλογές. Είχαν προηγηθεί κάποιες αντιπαραθέσεις τακτικής και όχι ουσίας ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες που συγκροτούν την κυβέρνηση, με παραιτήσεις υπουργών.

Αυτό που εκφράζει ο Σίλβα είναι τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας του, που αξιοποιεί τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κάνοντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη και σμπαραλιάζοντας λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτό είναι που απασχολεί τον έμπειρο αστό πολιτικό. Ο μπαμπούλας της λεγόμενης «ακυβερνησίας» στην Πορτογαλία όπως και στην Ελλάδα, επισείεται για να εγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα στο ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας» για την «εθνική σωτηρία». Μόνο που οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τα μονοπώλια δεν πρέπει να πονοκεφαλιάζουν με τέτοια ψευτοδιλήμματα. Αυτό που είναι επείγον, είναι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης που θα έχει ξεκάθαρο στόχο όχι γενικά να πέσει μια κυβέρνηση, για να κερδηθεί χρόνος για άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης, αλλά να ανοίξει η προοπτική της ρήξης με την στρατηγική του κεφαλαίου.


Δ.Κ

Κατασχέσεις σπιτιών...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε, χτες, την εφαρμογή των μέτρων με τα οποία θα εμποδίζονταν οι τράπεζες να κάνουν έξωση σε όσους οφείλουν στεγαστικά δάνεια, μέχρι να αποφανθεί οριστικά για το θέμα αυτό. Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει για τρία χρόνια τις εξώσεις όσων οφειλετών αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες.

Το στεγαστικό είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ισπανικός λαός, ο οποίος δέχεται την ίδια ακριβώς επίθεση με τον ελληνικό λαό σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων του και έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των σαρωτικών ανατροπών λόγω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί και η ισπανική κυβέρνηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους ή αναμένουν να τους γίνει έξωση γιατί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και με την ανεργία να αγγίζει - επισήμως - το 27%.

Στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μη ανανέωση της σχετικής απόφασης. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει επέλαση των τραπεζών και όχι μόνο, εξώσεις, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια ή χρέη προς τις εφορίες.

Θα πρόκειται, ίσως, για την κορύφωση του δράματος που βιώνει η φτωχολογιά τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, άλλοι τόσοι θα αναγκαστούν να στριμωχτούν, ζευγάρια με παιδιά, στα λίγα τετραγωνικά του πατρικού σπιτιού, ενώ το κεραμίδι για το οποίο για χρόνια έφτυσε αίμα η εργατική - λαϊκή οικογένεια εν μια νυκτί θα περάσει στα χέρια τραπεζών, εφοριών...

... και εργασιακή κινητικότητα

Μέσω αυτής της απερίγραπτα επώδυνης για το λαό διαδικασίας θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και οι τράπεζες θα εξυγιάνουν κάπως τα κιτάπια τους. Αλλωστε, για τους λόγους αυτούς το σπίτι και η γη των ανθρώπων του μόχθου στην Ελλάδα έχουν μπει εδώ και καιρό στο μάτι των αρπακτικών του συστήματος που με τη διοχέτευση κομμένων και ραμμένων στα μέτρα τους μελετών, ερευνών κ.λπ. επισημαίνουν σαν πρόβλημα το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα και κατοχής γης, αναφέρονται φυσικά στον πολύ μικρό κλήρο που σχεδόν κάθε Ελληνας διαθέτει.

Πρόσφατα, μάλιστα, μια τέτοια «μελέτη» ενοχοποίησε το ιδιόκτητο κεραμίδι για την απουσία μεγαλύτερης κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Για το γεγονός, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι της χώρας δε γίνονται νομάδες, να περιφέρονται από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα, αναλόγως του πού βρίσκουν δουλειά, αφού το σπίτι τους τους κρατάει δεμένους με τον τόπο τους. Αν το χάσουν ίσως πάρει μπρος η περιβόητη κινητικότητα, που φυσικά αρέσει πολύ στους καπιταλιστές μιας και τους απαλλάσσει από κάθε δικαίωμα που μπορεί να απολαμβάνει μέσω των Συμβάσεων Εργασίας ο εργάτης ενός κλάδου, ενός εργοστασίου, μιας χώρας, από συγκροτημένα συνδικαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Πρόκειται για ζήτημα όπου πολλά θα κριθούν απ' την αποφασιστικότητα, με την οποία οι άνθρωποι του μόχθου θα κάνουν σημαία τους το «όλοι για έναν και ένας για όλους», υπερασπιζόμενοι τα σπίτια τους και το δικαίωμα των παιδιών τους να έχουν ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια των τραπεζών, των εφοριών. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων. Ας προετοιμαζόμαστε.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη ατμόσφαιρα...

Το σκηνικό της «αγαπημένης οικογένειας» που θέλει να περάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του χαλάει μέρα με τη μέρα, καθώς πολλά στελέχη δηλώνουν δημόσια τη διαφωνία τους, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Μ. Γλέζου, ο οποίος δεν παρέστη κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι και στο τιμητικό προεδρείο. Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, που είχε και προσυνεδριακά εκφράσει διαφωνία με τη διαδικασία αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό» και αναφερόμενος στις συνιστώσες τόνισε «πώς σκοτώνετε τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ;».

Παράλληλα, ο Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος δεν εκλέχτηκε μεν σύνεδρος από την οργάνωσή του, αλλά συμμετέχει στο συνέδριο ως μέλος και του τιμητικού προεδρείου (!) εξαπέλυσε επίσης επίθεση στον Αλ. Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, που επανέφερε προηγούμενη ανακοίνωσή της με την οποία τονίζει ότι διαφωνεί με την ντιρεκτίβα αυτοδιάλυσης των συνιστωσών και αρνείται να διαλυθεί και να διαχύσει τα μέλη του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια στάση κρατάει και άλλη μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ (τροτσκιστές), ενώ μια άλλη συνιστώσα («Κόκκινο») διασπάστηκε λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, καθώς αποχώρησε από αυτήν μια ομάδα, η τάση «Κ2», όπως τη λένε...

«Πύργος της Βαβέλ» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με συνιστώσες πριν ή με τάσεις στο νέο κόμμα διαγκωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την υποταγή στην ΕΕ και τους «υγιείς» επιχειρηματίες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org